zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Sramotan financijski izvještaj Croatie Airlines

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Sramota. Istinski sramota. Croatia Airlines je prema financijskom izvješću za 2023. iskazala fiktivni dobitak od samo 2,25 milijuna EUR i to prije oporezivanja. No, kako je kompanija u X. mjesecu prodala sve Airbuse A319 i A320 u sale and lease back, tako su joj prihodi od dugotrajne imovine bili 23,0 milijuna EUR (za 22,9 milijuna više nego 2022 kada ovih prodaja bilo nije). Bez ove prodaje kompanija bi zapravo bila u minusu 20,8 milijuna EUR. O moj bože! Prema nekim izvorima kompanija je platila motore za nove Airbuse A220 oko 10 milijuna EUR, a rekla je da će novac od prodaje aviona dati za ovu svrhu. No ja isto nisam mogao pronaći u financijskom izvješću, osim ako ta stavka nije stavljana u “rezerviranja” koja su za 9,6 milijuna veća nego prošle godine. No, čak i da je to istina, to bi značilo da je kompanija u minusu preko 10 milijuna EUR. Pobogu!!! I to je kompanija u minusu u godini u kojoj sve kompanija iskazuju rekordne profite, u godini u kojoj je čak i dugogodišnji megagubitaš Etihad iskazao značajan profit. Kompanije prema broju aviona iskazuju profite od 2,2 (Lufthansa grupa) do 6,7 milijuna (IAG) EUR po avionu. To znači da bi Croatia morala imati bar 24 do 80 milijuna EUR profita. No, ona ima iskazanih tek 2,3 milijuna EUR, a zapravo ima enorman gubitak da nije prodala avione. Kompanija je ove godine imala manje troškove alata, pogonskog inventara i transportne imovine i to za 17 milijuna EUR. Čudno.

Croatia je imala promet od 208,8 milijuna EUR, prošle godine 167,9 milijuna EUR, a 2019. 233,5 milijuna EUR. Kompanija je zadužena enormnih 78,8 milijuna EUR.

Croatia je u 2023. imala tek 1.734.000 putnika (1.453.000 u 2022), što je daleko manje nego 2019. kada je imala 2.179.000 putnika. Croatia je prevezla 1524 tone robe, što je tek 14,0% carga Zagreba, a ako uzmemo i cargo Splita, Dubrovnika, Zadra i ostalih gradova Hrvatske to tek oko 10% carga Hrvatske. Prošle godine kompanija je imala tek neznatno manje carga (1514 tona), dok je 2019. imala bitno više 2135 tona.

Croatia je imala tragičan load faktor od samo 65,3%. On je bolji nego 2022. kada je imala 62,0%, no to je jako daleko od 2019. kada je imala 73,6% load faktora. Ovo je to gore jer je prosječan load faktor na razini Europe 83%, dok neke kompanije, poput Ryanair imaju i 94% load faktora. Cargo load faktor je 62,9%, prošle godine je bio 59,7%, a 2019. je bio bitno boljih 70,3%.

Kompanija je ostvarila 25.977 uzlijetanja. Ovo je svakako bolje od 2022. kada je imala 23.348, no bitno lošije od 2019. kada je imala 28.432 uzlijetanja. Croatia je imala nalet od 16,7 milijuna km, dok je u 2022. imala 15,3 milijuna, no 2019. kompanija je imala bitno više, čak 18,9 milijuna km. Kompanija je ostvarila 36.213 blok sati, prošle godine 32.700, no 2019. je imala 40.553.

Croatia Airlines ima ukupno 935 zaposlenika od čega je u samoj kompaniji njih 911, u Obzor putovanjima 18, a u Amadeusu Croatia 6. 2019. kompanije je imala 1021 zaposlenog. Hajde, bar nešto da je pozitivno.

Nevjerojatno je da se kompanija još uvijek poziva na negativne efekte rata u Ukrajini iako nije imala ni jedne jedine linije za Ukrajinu, a za Rusiju je imala tek jednu sezonsku liniju (St.Peterstburg) sa tek dva tjedna leta. Jednako tako kompanija se poziva na negativni efekt rata u Izraelu, iako je svoje letove za Tel Aviv prekinula sukladno planu i odradila je sve letove, dok zimi ne leti za Izrael.

Jednako tako treba ozbiljno kritizirati kompaniju jer je dostigle tek 79,6% putnika iz 2019. godine, iako je europski prosjek bio 95%, tj. za abonormalnih 15,4 postotnih bodova bolji od Croatie. Ukupan promet zračnih putnika u Hrvatskoj je bio tek 0,9% manji nego 2019. što znači da Croatia još više zaostaje za konkurencijom i gubi tržišni udio te ima 19,5 postotnih bodova manje nego ostali prijevoznici u Hrvatskoj.

Stoga je za zaključiti da su Croatijine brojke istinski tragično loše. Tragično loše. Kompanija je gubitaš iako su sve ostale kompanije Europe megaprofitabilne sa rekordnim profitima u povijesti svojih poslovanja. Kompanija nije došla ni blizu brojkama iz 2019. iako su sve ostale kompanije vrlo blizu tim brojkama, a neke i ozbiljno preko. Kompanija i dalje ozbiljno zaostaje za drugim kompanijama u Hrvatskoj i gubi tržišni udio. On je u ovom momentu na tek 15,3% što je daleko manje nego je bio i 2019. kada je u top sezoni bio oko 16%, a na razini cijele godine oko 19%. Istinski tragično. Pobogu, 15,3% tržišnog udjela u državi koja se bavi turizmom.

I stoga i te kako treba postaviti pitanje zašto vlast tolerira ovako nesposobnu Croatiu Airlines, zašto nije smijenila cijelu upravu i ozbiljno je kaznila. Zašto se dozvoljava da Croatia ima ovako tragične rezultate, među najgorima u Europi, dok druge kompanija koje rade pod sličnim uvjetima, poput grčkog Aegeana (sezonalno tržište, temelj na turizmu, velika dijaspora, velik broj zračnih luka, prezadužena država), ozbiljno rastu, razvijaju se i imaju enormne profite.

213 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Croatia Airlines je proračunska tj državna tvrtka. Zato nema smisla govoriti o gubitcima ili dobitcima. Kao i cijelo državno zdravstvo i školstvo .
Dok postoji proračun RH sve je pozitivno tj. u dobitku.
Tvrtke koje su na tržištu imaju dobitak ili gubitak.

Sve, sve, ali prosečan CLF od 65% je zaista neverovatno mali. Šta je glavni uzrok ovome ? Da li možda nerealne tarife ? Croatia nije imala većih i bitnijih promena u mreži letova i broju frekvencija.

Cene da, ali kako će i imati više kad im ništa živo od operacija nije usklađeno? Kreću za habove u pola sata razlike sa najvećim igračima, transferi sa regionalnih tržišta nesređeni ili čak i nemogući, LHR (svakome Meka za load factor) unesrećen prodajom slotova, dve najveće destinacije starog sveta (Atina i Rim) lete preko DBV/SPU, ko želi više tako da leti; imaju i nesrećno složen PSO koji im sigurno ne doprinosi load factoru na nivou cele godine…
U odnosu na to kako oni vode posao, 65% je ogromna cifra, fascinantna!

@anon 16.16: čak ni cijene nisu toliko problem koliko sve ovo drugo što ste nabrojali. Problem je da će uvođenjem 220 LF i dalje padati a time će se i gubici dalje gomilati …

Nažalost vi još uvijek nemate pojma ništa o komercijalnom zrakoplovstvu. A220 neće, no PUY-ARN hoćete.

Lapsus PUY-PRN.

@anon 10.04: koliko ja imam ili nemam pojma o komercijalnom zrakoplovstvu jedno je pitanje o kojem dozvoljavam diskusiju (iako je moje znanje veće no ono većine genijalaca u Buzinu što se reflektira kroz “fantastične” financijske rezultate – samo sa tom razlikom da ja moje znanje ne precijenjujem i ne miješam se u teme o kojima nedovoljno znam – i opet za razliku od “buzinaca”!) ali vi mi morate objasniti zašto je 220 dobar za OU i to kao zamjena i za dašenke? Koje lete zimi sa LF od 30-35% na mnogim linijama i leasing kojih košta mjesečno ko Svetog Petra kajgana a koje si OU ne može priuštiti. A što se PUY-PRN tiče, nećemo ionako nikada saznati pa prema tome svaka diskusija je suvišna. Iako ja i dalje tvrdim da bi ti avioni 2-3 pw u ljeti bili krcati!

E sad znam da je off topic, ali koje biste stranice/agencije preporučili kao najbolje za potražiti i kupiti avionsku kartu iz zagreba za neko odredište (poput Londona, npr.)? Putovao sam avionom samo jednom kao klinac, ali sada mi postaje priustivo kao opcija a ne znam ništa o tome.

kayak.com, odabranu opciju provjeriti i na stranicama aviokompanije, surfati u incognito/private modu, ako ima predsjedanja ne kupovati nepovezane karte ili biti svjestan rizika i uračunati ga

1) Kompanija nije ostvarila prihod od 20 mEUR prodajom aviona već se u prihod (ili pak gubitak) računa i piše samo razlika između knjigovodstvene i prodajne vrednosti. Ako na knjigama vodite avione vredne 20 mEUR, a prodate ih za 22 mEU vi niste prihodovali 22 mEUR već samo 2 mEUR. 22 mEUR je stavka iz bilansa stanja i toka novca, nije stavka koju možete, i smete da računate u bilans uspeha.

2) Alati, pogonski inventar i transportna imovina nisu stavka troška (nalaze se bilansu stanja) već su brojke koje izražavaju vrednost. Vrednost alata, transportne imovine (avione međ ostalim) je pala za 17 mEUR) što je razumljivo jer je kompanija prodala avione.

Nadam se da pomaže.

kako je negativna ako je financijsko izvješće prihvaćeno i nije osporeno na sudu? sigurno da u jednoj sređenoj EU državi što Hrvatska jest tako nešto ne bi prošlo

Ok. Kompanija je iskazala pozitivan rezultat. Površno pogedavši ,finansijski izveštaj je korektan.

Vi ste pravnik a pričate a “moralnom” reziltaru u financijskom izvješću?

Pri tome zaboravljate da su je tim avionima knjigovodstvena vrijednost bila 0 eura…

Transportna imovina u bilansu stanja nisu ništa drugo do prevozna sredstva uključujući vazduhoplove.

Je li moguće da se ovdje radi o nečem drugom? Šta su još prodali osim aviona?

@ Alan Folgar Da im je vrednost bila 0 onda ne bi bilo 17 miliona pada vrednosti transportnih sredstava u bilansu stanja. Prosto.

@anon 19.57: Da li vi znate što je amortizacija? Primjerice: vaša tvrtka ima auto i njegova amortizacija je knjigovodstveno 5 godina. Od tog trenutka taj auto ima knjigovodstvenu vrijednost 0 eura jer se u tih 5 godina knjigovodstveno amortizirao i kao takav ne predstavlja više nikakvu knjigovodstvenu vrijednost. Ali to ne znači da on na tržištu više ne vrijedi i da ga nećete moći prodati. Vi odlučite prodati taj auto i dobijete na tržištu recimo 2000 eura za njega. Tih 2000 eura su onda dobitak firme…

Ne znam od kuda vama uopšte ideja da su avioni imali vrednost 0 EUR? Bilans stanja kompanije pokazuje upravo sve upravo drugačije.

A da ne idem u detalje, OU vrednost transportnih sredstava utvrđuje na kraju svake godine na bazi procene ovlašćenog procenitelja. Tako da ni u praksi avioni nisu mogli imati vrednost 0 EUR jer se njihova vrednost utvrđivala na osnovu njihove fer vrednosti, a ne na osnovu nekakve kalkulacije. Sve piše lepo u izveštajima.

Avioni OU su 31.12.2022. vredeli 21.545 miliona evra.

Nemojte pisati komentare ako imate tako nizak nivo razumijevanja financija.

Gorko, pogledajte izvještaj firme za burzu. Naći ćete tih 23 mil.eura. Laik sam, ali izgleda da su prikazali cijenu prodaje pod prihod

@ Anonymous Samo sam i gledao prelimimarni izveštaj za berzu. A kako imovinu kupujem i prodajem kao posao već 20 godina, znam kako se njena prodaja knjigovodstveno/računovodstveno i tretira i prikazuje.

Daću vam prost primer. Ujutru ste kupili auto za 100 evra, i uneli ga u knjige kao imovima vrednosti 100 evra. Jedan dan posle taj auto malo manje vredi…npr 99 evra…i vinste za taj jedan dan imali trošak amortizacije od 1 eur. Vi ga isti taj dan prodate za 101 evra. Vi niste prihodovali 101 evro, već 2. To su osnove računovodstva zaista.

Mislim da svi imamo pravo ali govorimo o drugim stvarima. Knjigovodstveno su ti avioni kompletno amortizirati i stoga se u bilanci više ne može voditi njihova amortizacija kao trošak. Njihova trenutna vrijednost može se izračunati u vrijednost same kompanije ali ne u bilancu 2023. Krucijalno je pitanje da li je novac dobijen prodajom proknjižen kao prihod. Ako je, a sve izgleda da je, onda je to katastrofa jer su usprkos prihodu od prodaje od 22 i kusur milijuna na kraju imali iskazani dobitak od samo dva milijuna i nešto. To znači da se od prodaje potrošilo 20 milijuna na gubitke. Čak i ako su zaista 10 milja upotrijebili za kupovinu koječega za 220, opet su na kraju u gubitku 10 milja. Kako god da okrenemo, katastrofa…

1) Vrednost svake imovine kompanije ulazi u bilans stanja i tamo je vidljiva za svakog ko zna pročita. Prosto.
2) Knjigovodstveno, a ni bilo kako drugo ti avioni nisu bilo skroz amortizovani. Prosto je to nemoguće iz više razloga od kojih sam vam jedan naveo. Tu avioni su vredeli 21.5 miliona evra na početku godine.
3) Njihova amortizacija se itekako vodila 2023 u skladu sa računovodvenim pravilima. Ne znam otkud uopšte ideja da se ona ne sme knjižiti kao trošak.
3) U rezultat primitka ili gubitka može ući samo samo razlika između prodajne i knjigovodstvene cene i NIKAKO, ali niti pod kojim uslovima čitava prodajna cena.

Ja ovde završavam. Ovo su najosnovnije stvari iz računivodstva koji će vam svaki računovođa reći.

Gorkov, svaka čast na strpljenju i objašnjavanju ali neki ljudi ne čitaju da bi naučili nego odmah idu u rasprave bez da znaju osnove.

Ne, nismo svi u pravu. Vi niste u pravu. Avioni nisu amortizirani.

A da, stvarno zašto? Tri slova su odgovor i omaleni ministar iz Novog Vinodolskog.

Nema još nikakvih pouzdanih podataka i sve špekulacije u stilu “održavanje ili izrada” su u ovom času bezveze. Izrada sigurno nije jer je ta mašina stara 11 godina a za održavanje nije Boeing odgovoran.

Naravno da je spekulacija, propadanje aviona se događa i nema veze sa ni jednim ni drugim. Àli kad te krene lose onda te zbilja krene i tesko je zaustaviti kola koja idu nizbrdo. U clanku pise da je izjavio pilot ili kopilot da su se instrumenti bili pogasili(samo sam brzinski procita tekst) i naravno da ce istraga tek pokazati sta se zbilja dogodilio. Eto u Subotu se ubio i bivsi zaposlenik zaduzen za kontrolu kvalitete John Barnett. Ubio ili su ga ubili i to ce vrijeme pokazati. Ali kako god bilo ta mu je korporacija( menageri, dionicari…itd) unistili zivot sam sto je covik govorio istinu, sto je i vrijeme nakraju pokazalo

da svi kazu da se avion na trenutak samo ugasio. ali da li bi to izazvalo propadanje. prije da je propadanje iz nekog razloga pogasilo monitore na trenutak.

To vam se zove Kreativno računovodstvo. Obzirom da u računovodstvu i financijama u CA odavno nema stručnjaka ostaju samo kreativci i slobodni umjetnici sa završenim srednjim poljoprivrednim,željezničarskim i sličnim školama. Ne podcjenjujem ljudsku sposobnost da nauči posao ali ako ima od koga što ovdje već dugo nije slučaj. Revizija piše nalaze a nitko ne ispravlja greške ne zato što ne želi već zato što ne zna. A upravi je svejedno i nemaju potrebu popraviti upravljačku vertikalu za ni jedan sektor. Tehniku da i ne spominjem nekad zlatna koka a sad očerupana kokoš…..na žalost

ako revizija i USKOK tu ništa ne nalaze i ako nema sudskog postupka, onda je za mene sve čisto, sramota nije ni kažnjiva ni utuživa

Da bi se nešto našlo treba prvo htjeti tražiti, a kao drugo znati što i kako se traži.

Da da

obratite se alenu, on koristi isti taj argument, to sam od njega naučio

@anon 13.15: prosvijetlite me što ste time htjeli reći…

Evo ja sam drugi anon ali cu vam odgovoriti.
Kada recimo se govori da Cvijin mulja vi velite da on posluje 30 godina i da mu inspekcije nikad nista nisu nasle. I da je zato sve cisto. U ovom slucaju zauzimate drukciju poziciju i tvrdite da je sumnjivo. I da CTN mulja.
Tu je covjek Gorkov koji je strucan u ovome i koji je vec objasnjavao na ovom blogu kako se cita izvjesce i ni njemu ne vjerujete. A vi i gosp. Foglar uvijek te cake sa prodajom/lizingom spominjete, a tako rade sve firme svijeta i njima to ne spominjete.

Inace apropo da Cvijinu nisu nasle, nadjeno je, i to nakon prijave bivseg zaposlenika koji je dao otkaz, a vodio je biljeske o svim nepravilnostima koje je predao agenciji. Takoder je nadjemo nakon udesa Turboleta. I zato su pristojno zamolili tatu da napusti svoje pozicije te je Marko preuzeo.

ja ne vidim da je OU kažnjena zbog lažiranja izvješća

znači sve čisto ko suza

isto ko i kod trade aira, sve čisto ko suza, niko ne tvrdi drugačije, samo je poslodavstvo kreativno

“… Na večeri sa svim sindikalnim vođama i vrhom uprave u srpnju 1972. godine, i prije nego što je SIA (Singapore Airlines) započela s radom, naznačio sam potrebu da singapurska tvrtka bude ne samo konkurentna nego i da živi od svojih prihoda, bez subvencija; ostvari li gubitke, ugasit ćemo je. Nismo si mogli priuštiti zrakoplovnu tvrtku samo da bismo pokazivali nacionalnu zastavu kao što su druge države radile. Od samog početka uprava i sindikati jasno su razumjeli da njihovo preživljavanje ovisi od vlastite profitabilnosti. Suradnja između sindikata i uprave pomogla je da SIA uspije…” Lee Kuan Yew, bivši singapurski premijer)

Eto tako su daleke 1966. godine postavljeni temelji jedne od najuspješnijih tvrtki u povijesti komercijalnoga zrakoplovstva – u državici s (tada) 2 milijuna stanovnika, po površini 5 puta manjoj od Zagrebačke županije, ali u kojoj je osnovna vodilja bila meritokracija, a ne tko je čiji igrač i kakve veze ima… legendarni CEO bio je Joe Pillay, indijski katolik rođen u Maleziji.

Žao mi je CA – u zrakoplovstvo sam došao davno prije njezinoga osnutka, imao dosta dragih prijatelja (ostalo ih je još par) i teško mi je gledati kako se urušava.

Rajaneru nije tesko

Naivci misle da drzavne kompanije kao sto je i CA služe svojim formalnim namjenama.

“I stoga i te kako treba postaviti pitanje zašto vlast tolerira ovako nesposobnu Croatiu Airlines, zašto nije smijenila cijelu upravu i ozbiljno je kaznila.”

Jer je na vlasti HDZ.

HDZ je problem, ne SDP. HDZ je kriminalna organizacija koja je uništila sve što se uništiti može, pa tako i željeznice i zrakoplovstvo.

Za vrijeme SDPa ste barem imali restrukturiranje, postizanje profita i rast mreže, no SDP je tu vladao svega 4 godine od zadnjih 20.

Želite reći da je za vrijeme izdajice Mišetića bilo bolje? Ignorirati ćemo rampantne gubite stvorene za vrijeme njegove vladavine.

To su bili uvjeti restrukturiranja i sa tim novcem su dovedeni novi avioni i uvedene nove linije.

No da Alene, HDZ definitivno nije problem. Ekipica iz Buzina se tamo pojavila sama od sebe.

I jedni i drugi su se u OU “ugradili”. Istini za volju: od drugog čovjeka u OU pa na dolje više je SDP kadra…

Odlicna analiza, komplimenti.

Dodao bih jednu stvar samo:
Poredjenje profita po avionu sa LHG i BA nema smisla jer su obe kompanije izuzetno yield-intenzivne. Po vasoj racunici OU bi trebala da sa profitom od barem 24 miliona na promet od 208 miliona evra ima marginu profita od preko 10%, sto je necuveno za aviokompanije koje nisu LCC, iako se
pojavljuju izuzeci u post covid periodu.

Humanije bi bilo ocekivati marginu od 4-7% za kompaniju kao sto je OU, tj. to bi za ovu godinu bilo oko 10-12 miliona. Naravno da je to postignuto bez prodaje aviona

E pa sad, da bi promet bio veci mora i veca i uspesnija kompanija da bude, a to svi znamo zasto nije 🙂

Bitno je da mlade zrakoplovne tehničare zapošljavaju preko agencije(DEKRA),koja ih pošteno plaća 5,31 euro/h BRUTO,normalno da nema regres,božićnice,topli obrok.Mladi su ne treba im.
Ali zato ima naknada za prevoz.
Natječaj daje croatia,razgovori testovi isto i kad treba potpisati ugovor pojavljuje se agencija.
Sramotno za državnu firmu i državu koja
,,potiče” strukovne i tehničke škole.
Čudno da nam mladi odlaze???
Čemu agencija kao posrednik,mogli su direktno potpisati(na određeno)s croatia.
Mislim da odgovor znamo svi.

Alena za precjednika CTN! 😉

Zlatko Mateša, predsjednik nadzornog odbora OU je pred pet godina imao potpisano da Boško Matković postaje predsednik uprave Kroacije, ali premijer Plenković to nikad nije htio potpisati. Kao što se Boško Matković kao najuspješniji direktor aerodroma Zagreb, žestoko borio protiv davanja aerodroma Zagreb u koncesiju i zato je smijenjen. Mafija ne želi sposobne i jake kao Boško nego poslušne i šutljive kao Jasmin Bajić. Boško mi je pričao da su ga u restoranu Baltazar smijenili ministar Kalmeta i šef carine kojim sam zaboravio prezime. Mislio sam da halucinira a na suđenju premijeru Sanaderu, upravo se taj šef carine pojavljivao stalno kao desna ruka i kao glavni pokajnik i pomoć tužiteljstvu. Zmago Skobir još pred 15 godina izjavio da su svi godišnji finansijski izveštaji kroacije airlines namješteni i to obično na području amortizacije, gdje se rade te igre bez granica. Nije samo Ivan Mišetić, igrač iz sjene jer i on sluša Juru kapetanovića to je dokazano kroz decenije. Sad si je postavio svoju kćer Anu Kapetanović za glavnu osobu u hrvatskom zrakoplovstvu. U Brisel je odveo Dana Simunića nekadašnjeg pomoćnika ministra za zračni promet. Žario je i palio kao Hrvat u Jugoslaviji u kontroli letenja gdje bio pravi diktator, a odmah je to počeo i u hdz-ovoj Hrvatskoj. U ZAGALu se izderavao na pravog direktora Stjepka Sarjanovića, a često mu je oduzimao i kancelariju glavnog direktora tebi se sjeo u nju i stavio noge na stol?? Otputovao bi u Kanadu i u Ameriku na mjesec dana a da se nikome u kompaniji nije javio pa čak niti vlastitoj supruzi koja ga je dolazila tražiti u Croatia Airlines????? On je siva eminencija hrvatskog zrakoplovstva, a ne Ivan Mišetić.

dakle broj jedan hr avijacije. pitanje je ko su sir Oliver, a ko debeli šef, Jeremija, Alan Ford i bob rok

Alan Ford je Alen Fogler

Kao prvo Zdenko, dobro je da imate novi mobitel koji bolje razumije što mu kažete tako da ne moramo više odgonetnuti vaše papazjanije od tekstova. A kao drugo vašu beskrajnu mržnju prema Juri mogu razumijeti iako ste si vi sami krivi a ne on. Ali reći da je on siva eminencija hrvatskog zrakoplovstva u najblaži ruku rečeno je pretjerano..

pa kaj nije zdenko banan?

pa šta ga onda puštate?

Ma je: odaje ga spominjanje restorana… 😂😂😂

Očekivati da kompaniju razvijaju isti ljudi koji su je godinama uništavali je suludo. Dok u Buzinu doslovce ne zamjene sve, od portira do 3. kata, ovakva ćemo izvješća čitati svaku godinu. I davati novce poreznih obveznika tim upravama je ravno bacanju novca u vatru.

Zasto bi mijenjali ljude u upravi. Uprava vodi firmu u skladu sa zeljama vlasnika. To je jasno jer ova uprava i dalje ostaje, a vlasnik je upravom i politikom upravljanja zadovoljan kad je ne mijenja.

Kolko ja vidim, fali putnika….

Rast putnika je zbog Ryanaira i jeftinijih karti , treba biti realan . Croatia je koliko ja vidim izgubljena kompanija bez ikakve budućnosti i treba je ugasiti . Napraviti novu kompaniju , sve nove ljude i stručnjake zaposliti . Sramota je da postoji ovakva Croatia Airlines .

Odnosilo se na CA

To je kompanija na čijem čelu sjede ljudi koji nemaju niti znanja, niti sposobnosti a niti bilo kakvih vizija. Tu i tamo bljesne nešto izvanredno, očito djelo jednog čovjeka(Tango-Oscar, letovi za BER, ARN i TIA), ali ostatak je jednostavno katastrofa. Sada je očito da je prebacivanje dijela operacija na SPU na uštrb ZAG donio više štete nego koristi koliko god su se neki ovdje trudili objasniti nam da su to genijalni potezi koji će OU lansirati u nevjerojatne sfere dobitka i prosperiteta i da bi u stvari HUB trebalo kompletno prebaciti u SPU (3, 2, 1 i kreće shitstorm). LH ih guši, i dalje nema valova, sve je nekako stihijski… A ne usudim se niti prognozirati koji će minus nabiti ove godine kada im počnu dolaziti 220 sa visokom cijenom leasinga plus leasing za prodane 319/320 u punom obimu. OU je eklatantan primjer kako nekoliko nesposobnjakovića u managementu mogu uništiti jednu firmu. Ako ih idemo nabrajati u zadnjih 20 godina, dođemo li do brojke od 15 osoba, puno je… Treba ih sve prebaciti na Franjodrom da tovare kofere. Za drugo niti nisu. Ako su uopće i za to sposobni…

Još uvijek nema ni jednog dokaza o navodnoj šteti zbog linija iz Splita.

S druge strane nam se prikazuje informacija o 39% LFa na liniji ZAG-SJJ.

Ako vam kažem reći ćete da je izvor nelegitiman.

Koju liniju iz Splita želite?

U sezoni preko 80%.

To je zvanican podatak.

@anon 13.19: nije teško napuniti avion od 15.06.-15.09. pa je stoga LF od “preko 80%” u stvari očajan. Ali ljetni red letenja je od 01.04.-30.10. pa čak i ako počnu letjeti tek 15.05. i lete do 15.10., LF je do 15.06. i od 15.09. toliko očajan da relativira i sezonu. A očito da je i u sezoni više “oko 80%” nego “preko 80%” jer inače ta dva mjeseca ne bi mogla “povući” cijelu sezonu na dolje. Uz to LF od 80% sve je drugo nego dobar…

Još uvijek nema nikakvog dokaza o koristi linija iz Splita.

Ja radim za Croatiu Airlines i stvarno mi je dosta da se izbacuju ovo izmišljeni podaci o Splitu. Load faktor stvarno nije dobar u Splitu. Load faktor Croatie za 2023. iz Splita ovog ljeta je bio slijedeći

Frankfurt 82.1%
Munich 78.6%
London Heathrow 72.3%
Rim 71,3%
Beč 71.0%
Copenhagen 68.3%
Paris 66.4%
Dusseldorf 65.1%
Amsterdam 64.3%
Lyon 63.1%
Zagreb 62.4%
Osijek 62.1%
Zurich 60.8%
Berlin 58.2%
Milano 57.9%
Prag 56.8%
Oslo 54.4%
Skopje 53.8%
Dublin 52.2%
Stockholm 48.9%

@amon 15.00: hvala! Ovi vaši podaci poklapaju se +/-1% sa onime što ja imam. U principu katastrofa…

Koliki je LF u Zagrebu?

Nije li zalosno sto croatia koristi a 320 na liniji za Stockolm a lf. Samo 48.9?

Interesantno,Croatia nije htjela ,otvoriti liniju Bwk Beograd,gdje bi turoperateri zakupili cijeli dash avion,i gdje ne bi imala nikakvoh rizika i gubitka,ali joj je ok isti takav dash koristiti npr liniji za prag,gdje mora da rusi cijene,i ima samk 56.8 lf..
Takoder na liniji iz minhena za bwk,ove sezone turoperateri su bili spremni zakupiti vise od 60 posto mjesta ,ali i to croatie nije dovoljno….
S obzirom na iskazane postoke,izgleda da je ipak bolje da otvara letove na linijama gdje nema konkurencije,jer ocito tamo gdje je ima joj ne ide….

Croatia Airlines nema što raditi u Bolu.

Nadam se da cete napisati i da na ou381 iz fco za zag rijetko kad ima vise od 15 putnika , isto tako i load na ostalom letovima za zagreb , te objasniti 30-to godisnje negativno poslovanje u zimskim mjesecima prema “hubu”

Što ne znači da nema koristi o tih linija. Gdje su vaši dokazi?

@ anon 15.03: pogledajte post anona od 15.00 sati, pa ćete vidjeti LF iz SPU. Da li vam je to dovoljan dokaz ili možda želite reći da taj LF donosi dobitke?

Što više razmišljam to mislim da ste u pravu što se tiče OU i ZAG. Ipak je tu sjediste vlade, državnih institucija i tvrtki. Boli njih briga kolika je cijena karata kad oni je ne placaju oni, nego svi mi porezni obveznici. Oće li cijena leta biti 100, 500 ili 1000 eura. Nebitno to nije njihov novac. Mogu letiti i prvom klasom. Ja kao mali privatni poduzetnik koji pristojno zarađiva, opet gledam koliko će let koštati i ako mi je veća razlika uvik ću uzeti jeftiniji( osim FR jer iskreno nebih trenutno letio Boeing-zima ili nekom nepouzdanom kompanijom. Iskreno strah me). Ali ako nemam izbora i imam hitan sastanak negdi u Europi uzmem šta moram. Šta sam mislio reći: Svoje tvrtke novac trošim i gledam sve, a da meni neko drugi plaća možda bi i mene bila briga koliko ću platitit avio kartu….

to je lupanje anonimca koje alen inače baš obožava jer je bez odgovornosti, ako se pokaže istinito onda sam vam rekao a ako ne onda sam anonimac i baš me briga, zato se alen nikad ne oslanja na takva lupanja pa ne bi ni vi trebali

@anon 01.11: ja se na “lupanja” anonimaca ne oslanjam, ja sam samo napisao da se ti podaci +/- 1% slažu sa onime što sam čuo iz drugog izvora. Stoga smatram post anona 11.03. u 15.00 sati pouzdanim i čovjek najvjerojatnije zaista radi u OU.

a gledajte, onda dobro, ili nisam pažljivo pročitao vaš post ili niste odmah to tako napisali, nebitno

A vi culi od nekoga i mi sad to treba da vjerujemo? Dajte, pustite se tih kafanskih prica.
Cinjenica je da su letovi iz Splita profitabilniji u ljetnoj sezoni i potpuno je logicna odluka OU da seli neke linije iz Zagreba na obalu.
A vi smanjite malo netrpeljivost prema Splitu.

Meni ovaj LF više govori o narativu managmenta da se ništa novo ne otvara već da se isključivo feeda LH.

@anon 08.27: ne znam koji je narativ “managementa” i da li ga uopće i ima, ali da: više se feeda LH grupa nego što se razvija vlastito tržište.

Dobro ali vi to ipak podržavate

@anon 11.44: što podržavam? Feedanje LH na uštrb vlastitog razvoja? Gdje ste pročitali da sam to napisao?

A zašto bi itko vjerovao anonimcu? Mogli ste vi taj komentar napisati za svoju korist.

Shitstorm je krenija od vas gosn. fulir kao i uvijek .

Ništa nije “krenija” od mene. Ja samo kažem nešto, i to na temelju objavljenih rezultata, što neki ovdje ne žele čuti…

Ryanair do Londona vozi za 45 eura,a Croatia Airlines za 180…

A i Ryanair leti za Stansted, a Croatia za Heathrow.

Ryanair je u pravilu skuplji od Croatije unutrar dva mjeseca od putovanja, a jeftiniji ako se bukira ranije od toga.

Inače nemam dobro mišljenje o OU i virujem da neće još dugo s ovakvim managementom. Ali ići cjenovno uspoređivati lowcost s državnom kompanjom je totalno besmisleno. Prvo na osnovnu cijenu npr Ryanair-a dodat 14,50 EUR ručne prtljage po smjeru. Drugo (kao što je već neko navea) vidi aerodrome na koje se slijece i treće neka dođe do otkazivanja lowcost ti nikada neće pronaći zamjenski let, a da ne govorimo ukoliko se radi o letu s presjedanjem da ćeš imati hotel.
Letim i jednom i drugom kompanijom i cjenovno mi je Croatia prihvatljiva, ali koristim većinom Ryanair jer ne trebam ići ni za Frankfurt ni za Munich. Glavni i jedini problem Croatije su destinacije i manjak volje da se formira vlastito tržište.

Kojom rutom vozi FR do Londona? Je li trajekt uključen u cijenu?

Naglasak na “vozi”… Ja sam mislio da FR leti za STN…

Na jednom zrakoplovnom forumu me to itekako smeta: vozi vlak, vozi autobus, vozi auto, … Avioni lete a ne voze, kao što i brodovi plove a ne voze… I tu smo kod onog autobusnog mentaliteta gdje je ljudima skupo platiti let 60 eura po smjeru ali bez pogovora kupuju autobusnu kartu za 40…

Trajekt se posebno naplaćuje .

😂😂😂

Meni su i OU i BA bili jeftiniji od FR kad sam isao u london. Tako da to sve dosts ovisi o trenutku kupnje. Generalno FR ima nize najnize cijene i akcije, ali se zna dogoditi da budu drugi povoljniji.

Plus cijena putovanja sa Stansteda i Heathrowa, da ne spominjemo da to sto je jeftinije ovisi i o tome kamo idete u Londonu, trebate li jos i podzemnu u spici npr. kad je skuplja… Ryanair lako postaje skuplja opcija za London. Ljudi zaboravljaju da je Stansted izvan grada, dok je Heathrow na samome zapadnom rubu grada.

Imam osjećaj da vrh kompanije odrađuje prljavi posao rasturanja Croatije za politiku i nečije dogovore. Jer inače ne vidim objašnjenja zašto bi ih se godinama puštalo da uništavaju državnu kompaniju

Zašto “vlast” tolerira ovakvu nesposobnu Croatiu Airlines? Pogrešno pitanje. Odgovor na pravo pitanje leži u činjenicama da je “vlast” zapravo Mafija, koja gleda isključivo osobne interese i kojoj zbog osobnih interesa ovakva nesposobna Croatia Airlines odgovara. Čak štaviše, ova “vlast”, odnosno Mafija je postavila nesposobnu upravu kroz koju ostvaruje svoje osobne interese. Očekivati da ova “vlast” smijeni one koje je ciljano i pred kratko ustoličila, je naivno i smiješno. Rješenje za Croatia Airlines je da je “vlast” više ne kontrolira, a ne tolerira ili netolerira

Jer je vlast kriminalna organizacija HDZ koju nije briga za razvoj zrakoplovstva već za krađu.

Zašto je to bitno? Je li vi to branite kriminalnu organizaciju?

Alene, Kradeze ima pravomoćnu presudu za kriminal. Niti jedna druga stranka u Hrvatskoj to nema. To što postoji pravomoćna presuda “malo” je “jače” nego to da se ne vodi postupak. I Vi kao pravnik sigurno to vrlo dobro znate. Vi i mnogi drugi (koji iz različitih razloga ipak simpatiziraju Kradeze), tvrdite da su svi isti. No svi nisu isti. Da, SDP nije napravio dovoljno dok je bio “na vlast”, i u zrakoplovstvu, i u drugim oblastima. Da, u SDP-u ima lopovluka, korupcije, pogodovanja, neprofesionalizma, nesnalaženja. I u svim ostalim strankama, naravno. Ali samo je Kradeze taj koji je možda formalno i legitimnom, ali suštinski kriminalnom privatizacijom koju je provodio tijekom rata, uništio gospodarstvo. Samo je Kradeze bio taj koji je teritorijalno ustrojio Hrvatsku na način koji je uništava. Samo je Kradeze fiskalno centralizirao Hrvatsku da mu bude bankomat. Samo je Kradeze mentalno na razini nižoj od razine vlasti SKJSKH u SR Hrvatskoj i na razini boljševika u Sovjetskom Savezu nekada ili na razini Vučićevog Srbistana danas. To Vam dokazuju i botovi aktivni u zadnje vrijeme za koje ste tvrdili da ne postoje. Čak i kada nije “na vlasti”, Kradeze je dovoljno moćan i organiziran da na legalne, polulegalne i čak ilegalne načine opstruira sve druge kada su “na vlasti”. Sjetimo se samo prijetnji eksplozijama plinskih boca u centru Zagreba. To ne bi moglo proći u normalnoj demokratskoj državi koju ne kontrolira Mafija, bez obzira tko formalno bio “na vlasti”. Kradeze je Mafija koja već desetljećima uništava Hrvatsku. Croatia Airlines je samo jedno od njihovih “postignuća”, uz osiromašenje golemog dijela stanovništva, nikada veće od iseljavanje, i korupciju i partitokraciju kao modus operandi. Žao mi je da kao pametan i obrazovan čovjek to ne možete ili ne želite shvatiti.

odma se naživcirate kad neko napiše istinu o hadezeu i stopirate raspravu (:

Sanader leži na Kornatima i ždere jastoge.

Vi nikada niste kritizirali HDZ. Ne više od drugih HDZovaca.

Nije jasan.

Jasan je i meni. Samo što je taj stav, stav člana HDZa.

Jeste, vi ste veliki obozavalac Njofre Tudzmana.

Zašto ste onda Pozdravu iz Rijeke poručili da je dosta priče o HDZu?

Što je pozitivno u smanjenom broju radnika?!

Pozitivan je financijski rezultat. Svakom tko nije ideoloski ogranicen je to jasno. Ako vam se to ne svidja, idite pa zaposlite vi ljude da ne rade nista. Bas me zanima kako to prolazi u Chicagu.

u čikagu je sve krenulo! a i jura Stublić se vozio kroz čikago

Ne vidim da je Croatia u panici zbog vasih kritika.

Da, evo u Buzinu zastava na pola koplja

Pajdo, već sam ti rekao da su ono “živ” odavno prekrižili…

zašto? jeste nekad nekog iz OU “rasturili” na teveu? može link ako postoji?

Možda ta emisija nije ni postojala…

Jesu li?

Ne vidim ni jednu raspravu.

Ja gledao, super ste bili!

@anon 12.14: jesu gospodine ili gospođo. I usput: kakvo je vrijeme u Buzinu?

A ja imam veze sa Buzinom jer?

Lupate gluposti mozda bi vam odgovarao jat

u hrvatskoj nema botova

@anon 01.13: ne, nema, i?

To nije istina. Onoga čega pak ima jest HDZovaca u komentarima.

pa što onda prozivate komentatora da sjedi u Buzinu i piše po zadatku

@anon 13.19: a gdje sam ga ja prozvao da piše po zadatku? Vi očito nemate pojma koliko se ovaj forum prati u Buzinu. A taj komentar mi smrdi na nekoga sa 3. kata… I stoga moje pitanje!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!