zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ZL Zagreb zaštitila površine od mikroorganizama

Zračna luka Zagreb je površine putničkog terminala premazala SmartCoat zaštitnim premazom koji pruža učinkovitu zaštitu od velikog broja mikroorganizama, uključujući i Covid-19. Premaz uništava mikroorganizme prirodnim efektom „fotokatazlize“, a isti traje godinu dana. Premaz je ekološki prihvatljiv i zelena je metoda borbe protiv mokroorganizama. Ovime je MZL Zagreb pokazala ozbiljnu brigu o zaštiti zdravlja svojih korisnika. Nešto što nije morala napraviti, i što ju dodatno košta. Istinski respect!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

off: Znate li zasto Croatia ima u prodaji let Gatwick-Zagreb 17.10.? To je jedan jedini let koji imaju cijele godine, moze se normalno kupiti na OU stranici, kosta oko 130e

To je svake godine tako. Imate čak i trip Review na internetu za taj let.

Da li je to redovit i uobičajen sanitarno higijenski postupak, ili novotarija provedena s ciljem da se narod podsjeti da nema opuštanja, nevidljivi neprijatelj je tu, i vreba neprestano, i s aerodromskih prostora. Ima li ovo veze s uvedenim obaveznim dezinficiranjem uvedenim za vrijeme trajanja p(l)andemije, kada su nas flašice s dezinficijensima čekale na ulazu u svaku trgovinu, poštu, banku, birtiju, i prezentirano je kao nešto poželjno i vrlo pozitivno.
Želim ukazati što o toj kemiji kaže predstojnik Zavoda za organsku kemiju farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu.
On upozorava na štetne posljedice pretjerane upotrebe antiseptika i dezinficijenasa. Opisuje ih kao grozne kemikalije koje imaju svojstvo uništavati stanice bakterija, i virusa, ali također uništavaju i ljudske stanice. Posebno tzv. kationski dezinficijensi. Posljedice toga, njihovog sumanutog utrljavanja biti će pojava superbakterija koje će biti otporne na djelovanje poznatih antibiotika. Te kemikalije apsorbiraju se kroz kožu i 10% završi u krvotoku. To može biti kancerogeno, a u prvom redu to su hormonski otrovi.
Nadalje kaže da se ne može živjeti u hermetičkom, kemijski steriliziranom prostoru, bez zdravstvenih posljedica. To je nerealno, i tune treba znanost, to je zdrav razum.

Dezinficijense koriste medicinski radnici svakodnevno, u velikim količinama, decenijama pa ne obolevaju ni od čega više od proseka populacije.

Ako o tome na takav način govori jedan kemičar, prof.dr.sc. i predstojnik Zavoda organske kemije na farmaceutskom fakultetu, onda tu sigurno nečega ima. On je o dezinficijensima govorio u kontekstu masovne upotrebe, što je bespotrebno i u konačnici štetno. Baš kao što je bila bespotrebna i ova radnja opisana u članku….

Ovo mi djeluje ko neka zesca glupost.

Pa ne kuzim koji im to mikroorganizmi smetaju da ih treba istrijebit, nije ZAG neka kaljuza puna opasnih mikroorganizama. Nema smisla unistavati uobicajene stvari u okolisu.
A s druge strane nestvarno mi je da ce neki premaz ostati i ubijati ih godinu dana. Sto kad moras ocistiti podrucje gdje je premaz. On cudom ostaje?

Uništavanje mikro organizama??! Da li je moguće da i dalje nema razumevanja da je to prvo nemoguće, drugo nepotrebno i treće vrlo štetno po zdravlje ljudi? Dobro, i četvrto, da to sve mnogo košta. Ono što mene ovde najviše brine je ustvari saznanje da se baš i nisu izvukle neke pouke iz svega što se dešavalo u poslednje četiri godine…

Da, zabrinjavajuće je da se nisu izvukle pouke iz tih događaja. A radi se o vrsti homo sapiens – razuman čovjek…

Pa znate kako, gde je razum tu je i nerazum. 😉

Inače, sve ste lepo gore napisali.

Pozdrav,
Dejan

👍🙋🏻

Totalno nepotrebno. Tu se fino pogodovalo nekome. Ovakvo nesto je eventualno potrebno bolnicama, tj operacijskim salama gdje su sterilni uvjeti neophodni. Ovako aerodromom kola velik broj ljudi, pa se ti sterilni uvjeti vrlo brzo poniste. Osim ako ne misle svako malo s tim polirat aerodrom, ali ima li i potrebe? Na taj nacin ce se patogeni prilagodit novim uvjetima i postat rezistentni i na te kemikalije. Nema zbilja potrebe to uopce koristiti izvan operacijskih sala.
Dovoljne su standardne mjere ciscenja. Makar ne mogu se sjetiti da li sam imao nekad neke zamjerke na cistocu u Zagrebu, uvijek je sve bilo uredno i cisto. Uz to, osoblje na sigurnosnoj provjeri i po velikim guzvama rekordno brzo obave posao. Zadnje kad sam bio bilo je guzve gotovo sve do pokretnih stepenica toliko da sam se uplasio da necu stic na let za Malagu, da sam na kraju cekao samo 15ak min.

Браво, добра ствар…
Чисто и уредно, милина

„fotokatazlize“??? “mokroorganizama” ???

Kolika je koncentracija H2O2 u zraku ZLZ zbog fotokatalize i je li ispod dozvoljene za zdravlje ljudi?

“…Nešto što nije morala napraviti…”

Ovo je potpuno proizvoljna konstantacija jer ovako i onako te površine se moraju čistiti, ovakvom metodom su samo eliminirali plaćanje radne snage za taj posao!

Najveći broj mikroorganizama ne može poživjeti dugo na bilo kojoj površini ako nije u bio filmu…
Dezinfekcija služi samo da se pobiju 99.99. % njih, a onda ostaje ovih 0.01% super rezistentnih… Tada se ruše bolnički odjeli do golih zidova…

Сјајно! Да је среће да то буде општеважећи стандард на свим аеродромима!

Ko vam je to uvalio? Istinski respekt prodavcu.

🖕.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!