zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Montenegro bitno manji od Montenegro Airlinesa

Da je Montenegro Airlines preživio imao bi preko 100 tjednih letova ovog ljeta. Ovo se da za zaključiti iz prethodnih godina, ali i obnove prometa u Crnoj Gori u ljetu 2021. Air Montenegro je, imao tek 34 tjednih letova ovog ljeta, dakle tek 1/3 prometa kojeg bi imao Montenegro Airlines.

U prvom redu Montenegro Airlines bi letio više od 50% letova za Beograd jer je taj postotak imao godinama. To znači da bi kompanija imala bar tri tjedna leta iz Podgorice za Beograd svakog dana, te bar pet letova dnevno iz Tivta svakog dana. Air Montenegro nije ni izblizu imao taj broj tjednih letova jer je u top sezoni ostvario tek 17 letova tjedno za Beograd iz Tivta i 9 iz Podgorice. Dakle tek 26 tjednih letova, dok bi Montenegro Airlines imao bar 56 tjednih letova prema Beogradu.

Uz to Montenegro Airlines bi sigurno letio niz letova koje je imao prije Covida-19 tj. operirao bi iz Podgorice za Beč, Copenhagen, Paris, Frankfurt, Minhen, Rim, Zurich, Ljubljanu, Beograd i iz Tivta za Lyon, Hamburg, Dusseldorf, Leipzig, London i Beograd, kao i velik broj chartera. Air Montenegro je letio iz Podgorice samo za Frankfurt i Beograd, te iz Tivta za Banja Luku, Istanbul, Ljubljanu i Beograd.

Montenegro Airlines je imao preko 900 letova mjesečno u top sezoni 2019, dok je Air Montenegro obavio samo 250 letova mjesečno prošlog ljeta. Air Montenegro je od VI. do VIII. mjeseca imao oko 80.000 putnika. Istovremeno je Montenegro Airlines u istom periodu 2019. imao 271.952 putnika i 2700 letova. Air Serbia je u VIII. mjesecu iz Crne Gore imala 76 tjednih letova, Air Montenegro tek 34 tjedna leta, dakle 44,7% letova srpskog nacionalnog prijevoznika, dočim je Air Serbia bila dominantan prijevoznik u Crnoj Gori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

95 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“ Air Montenegro iznajmio je avion ,,foker 100“ od hrvatske čarter avio-kompanije Trade air, zbog problema sa motorom jednog od dva ,,embraera 195“ i redovnog šestogodišnjeg servisa koji ga čeka.

Avion je iznajmljen po principu wet lease, koji podrazumeva kratkoročan zakup sa posadom, a u državnoj avio-kompaniji nisu saopštili koliko ih to košta.”

Koliki je broj zaposlenih, aviona, troškova mjesečno u obje kompanije?

Sistematizacija radnih mesta u Air Montenegru je javno dostupna informacija i dokument. Po odobrenoj sistematizaciji dozvoljeno je zapošljavanje 136 osoba na svim pozicijama u kompaniji. Do sad sistematizacija nije menjana. Isto tako, ne zna se da li je do sad zaposleno svih 136 izvršilaca.

Da radi sve kao Montenegro Airlines i Air Montenegro bi napravio debelo preko 100 miliona za vrlo kratko vreme. Upravo je poenta nobe kompanije da ne radi i ne sledi primer Air Montenegra u skoro svim aspektima rada aviokompanije.

Preko 100 miliona gubitka naravno.. 😉

A može li biti profitabilan u covid uslovima?

Ne znam da li se može biti profitabilan sa utilizacijom aviona od 45%. Teoretski ako gledamo profit drajvere, može, sa adekvatnom popunjenošću i odgovarajućom(velikom) cenom. Ali ni teoretski, ni praktično se ne može biti profitabilan ako ponavljaš priču YM1, jer je empirijski dokazano da je bila jedna od naneupešnijih aviokompanija na svetu. Malo koja aviokompanija je izgubila toliko u odnosu veličinu zemlje i broj stanovnika.

Gorkov koliko vas placaju u Air Montenegru?Air Montenegro je izgorio 30 miliona evra u ovoj godini,napravio minus i ima jedan operativan avion.MA je za njih bio NASA u svakom pogledu.

Da, bio je NASA u pogledu pravljenja gubitaka. YM je bio moja omiljena balkanska kompanija i uvek sam rado leteo. YM2 zaslužuje bar 50% vremena koji je bio dat YM1….bar 5-7 godina.

Gorkov cini mi se da vasi prijatelji iz menadzmenta Air Montenegra vole knjigu Strsh od letjenja,zato valjda ne otvaraju linije.

Postoji u biznisu nešto što se zove “scaling”. Svakako jedan od koraka u toj aktivnosti je i prepoznavanje grešaka prethodnika i/ili konkurenata. Do čega je dovela ogromna utilizacija aviona i silne linije i destinacije kod YM? Do najvećeg gubitka u istoriji jedna nacionalne kompanije u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika. Nije uvek više bolje, pogotovo kod startupova.

Gorkov koliko imate iskustva u avijaciji?Ja sam radio za MA a i za Air Montenegro,100 % tvrdim da ce Air Montenegro u svakom pogledu biti neuspjesniji od MA.Njihov menadzment jednostavno nema pojma posebno kada je u pitanju komercijalna strategija, a na zalost izborom da grupu poltrona slusaju ni operativna strategija im nije nista bolja.

To što tvrdite će biti tako ili neće. Znaćemo u nekom momentu u budućnosti. Da li će YM2 da bude gora kompanija… možda hoće, možda neće. Mi znamo šta je bilo, a vi možda znate i šta će biti. Ja ne znam.

Mi ovde pišemo o 15 godina empirijskog iskustva YM1, znači tačno znamo šta i kako se desilo. To upoređujemo sa 15 potencijalnih godina i nekih skoro godinu empirijskog iskustva. I sad usuditi se napisati da je 15 godina onoga što sigurno znamo bolje od 15 godina budućnosti. Ok. Sve je moguće. Ja sam svakako sigurniji u 15 godina empirijskog iskustva od 15 godina predviđanja.

Ne Gorkov vi ne znate sta i kako se desilo.MA je u propast odveden za samo 3,5 godine od strane menadzmenta ,koji mene, kao nekoga ko je to vidio iz prve ruke,neodoljivo podsjeca po stilu rukovodjenja i planiranja rada kompanije,na ovaj danasnji menadzment Air Montenegra.

Ne znam kako se desilo. Znam šta se desilo. Znam da je YM1 u najboljim godinama za civilno vazduhoplovstvo 2015-2019 akumulirala najveći gubitak po glavi stanovnika u istoriji nacionalnih aviokompanija.

Gorkov najveci gubitak MA je stvoren u periodu 2013 do zavrsetka 2016 ukupno 35 miliona evra,plus stonje zbog kvarova na motorima kompanija u narednom periodu morala da pored lizinga aviona da placa i lizing motora.

Empirijsko iskustvo vam je to da je MA 2000 kada je na poklon dobio dva aviona za 30 miliona dolara od drzave,napravio mnogo bolji rezultat od Air Montenegra sa poklonom od 30 miliona evra u vidu osnivackog kapitala.MA je 2005 imao u svom vlasnistvu jos dva aviona i 5-ti avion pod lizingom i poslovao je bez gubutka sve do 2008 kad je u operativni lizing uzet prvi E195.Bas da vidimo kada ce Air Montenegro imati 4 aviona u svom vlasnistvu i 5-ti u lizingu i koliko ce duga do tada imati.

Da, a 2000. je gorivo koštalo…

Jeste 2000 gorivo bilo skuplje ali su zato 2021 avioni mnogo jeftiniji i za kupovinu i za lizing nego tada…

Pa kako je bilo skuplje gorivo 2000? Bilo je smešno jeftino. Te godine je karta Beograd-Tivat koštala 30 maraka (15 EUR), povratna. Sećam se jer sam leteo, Jatom doduše.

Izvinjavam se moja omaska zaista je 2000 gorivo bilo mnogo jeftinije nego danas,greska u mom komentaru.

Alene vec sam vam pisao da se najvjerovatnije odustaje od 3 E195 jer je preskup i da ce biti uzeti u lizing dva A320.

ok ako vi tako kazete…ali u Air Montenegru se vec radi na tome

Pa i u pogledu osnivačkog kapitala YM2 je uspešniji od YM1 za sad. Osnivački kapital YM1 je 34 miliona, a YM2 30 miliona.

Gorkov nisu MA je sa svojim.osnivackim.kapitalom dobio dva operativna F100 koji su letjeli narednih 10-tak godina,a YM2 samo jedan E195 i drugi sa oba iznajmljena motora,a koji zbog kvar ne leti i.mora da se na njemu radi strukturalni check a to je skupo.

Inace sa 30 miliona evra kapitala se ne pravi avio kompanija …..

Onda je preko 80% utilizacije kod YM bio
sigurno recept za uspeh. Sve i jedna godina istorije finansijskih rezultata YM kaže da to nije tačno. Ja tačno znam kakvu je finansijsku kataklizmu napravio YM jer imam sve podatk. Vi se danas trudite da me ubedite da je sledećih 14 godina budućnosti YM2 već sad gore od toga.

Jos jednom i necu vise u poslovanju MA nije bilo nikakve kataklizme do kraja 2013 godine.Kstaklizma se zvala Daliborka Pejovic,Lalićević niz drugih amatera kojima je crnogorska Vlada prepustila MA da se igraju sa njim od 1 jula 2013.Od proljeca 2017 pokusan je spas MA ali bez ulaganja novca to nije bilo moguce,potom je i covid ucinio svoje,ali je ipak bilo bolje da se MA ocuvao umjesto sto se pravila nova kompanija.

Mnogo strasti oko 3 činjenice koje sam izneo. Ponoviću još jednom da ne bude nedoumica.

1) YM1 je u istoriji civilnog vazduhoplovstva napravio najveći (ajde trebalo bi proveriti, ali među top 3 sigurno) gubitak jednog nacionalnog prevozioca u odnosu na veličinu zemlje i broj njenih stanovnika. (Apsolutno je svejedno kad je on nastao vremenski, ko ga je napravio i kako je nastao.)
2) Ako YM2 ponovi sve što je uradio YM1 završiće isto.
3) Ne znam budućnost YM2, znam prošlost YM1.

Gorkov stoji sve sto ste napisali ali ne stoji da se u YM2 radi bolje nego u YM1.To prosto nije tacno sa Air Montenegrom se upravlja mnogo gore i to u okolnostima koje su jako nepovoljne za svaki biznis a za komercijalnu avijaciju pogotovo.

Ne znam da li znate ali YM2, tj. Vlada CG javno objavljuje kvartalne finansijske izveštaje kompanije. Evo ja čekam ključni Q3 izveštaj da izađe. I za ovo mogu da konstatujem da je napredak u odnosu na YM1.

Q3 će svakako biti objavljeni jer su objavljeni i Q1 i Q2. Objavljuju se sa odlaganjem od neka 2 meseca zbog obrade.

Ne znam ni kako YM2 radi, ni koja je budućnost kompanije. Mogu da uporedim nekoliko brojki koje su spominjane…tipa osnivački kapital, te mogu konstatovati da je osnivački kapital YM1 bio 34 miliona, a YM2 jeste za sad 30 miliona. Ne idem dalje od toga.

Vi ste radili za YM1 i radite ili ste radili za YM2. Složiđete se, nadam se, sa mnom da kad je u pitanju nacionalni prevoznik CG možemo konstatovati sledeće:

1) Ne postoji šansa, odnosno da postoji zanemarljivo mala šansa da takva kompanije postane svetski ili pak regionalno značajan igrač u vazdušnom saobraćaju stoga profit nije osnovni drajver za njeno osnivanje.
2) Da je njena uloga pre svega da doprinose povezanosti CG.
3) Da u svetlu toga treba ići ka dimenzionisanju kompanije koja će ostvariti svoj osnovni cilj, a to je minimalno adekvatna povezanost zemlje uz najmanje moguće gubitke, ili pak marginalni profit.

Za iznos gubitka koji je napravila kompanija od 2013. kako navodite država CG je mogla da kupi svakom svom građaninu 2 povratne karte u iznosu od 120 evra.

Napisah da su ovo moji stavovi, a ja svakako nisam vlast u CG.

1) Primer YM1 i YM2 je vrlo sličan Alitaliji i ITA. Ubrzo će doći odluka da je državna pomoć koju je Alitalija bila dobila u suprotnosti sa pravilima o dodeli državne pomoći EU i obavezaće se kompanija da vrati novac. Kompanija koja ne postoji ne može da ga vrati, jel tako? Upravo slično, ubrzo će doći odluka Agencije za zaštiti konkurencije CG da je pomoć dodeljena YM1 bila nezakonita i tražiće se da taj novac vrati. Već je donesena odluka za nekih 6 miliona za pomoć iz 2017., čini mi se. Biće donesena i za onih 40 miliona koji su kompaniji isplaćeni 2020. Pročitali ste stav EK o ovome na drugoj temi. CG nije imala legalnu osnovu da kompaniju restruktuira i pomogne joj. Zakon je donesen pre COVID, tako da pozivanje na COVID ne pije vodu. CG je trebala poništiti sporni zakon i pomoći kompaniji na osnovu COVID mera kao i sve druge normalne zemlje. Ali ne, bili su dovoljno bahati i uobraženi da su mislili da će sve da prođe. Sami su krivi.

2) Vidi uvodnu rečenicu.

3) Vidi broj 2.

Pogrešio sam. Donesena je odluka da je YM1 obavezan vratiti 7,2 miliona za pomoć iz 2018. i 5,5 miliona za pomoć iz 2019. U toku je postupak za oko 7,3 miliona iz 2019. i 2020. kao i za svu pomoć predvićenu Zakonom iz 2020. Mnoooogo novca.

Isto kao u Italiji. Niko.

Odlično, nisam pratio. Evo, vrlo slično YM1 će biti obavezan da vrati desetine miliona (već sad jeste obavezan zakonski za skoro 13 miliona, a ukupan iznos biće dosta veći od 30 miliona. YM1 te pare naravno ne može i neće vratiti jer je u stečaju. Šta bi bilo da je u kompaniju upumpano još 30 miliona nezakonito i da je danas YM1 u obavezi da vrati nekih cca. 70 miliona evra (već ostvarena pomoć + 30 miliona potrebnih za restruktuiranje). Bila bi katastrofa za kompaniju.

Svakako je moglo. Ako je donesen takav Zakon i mimo svih upozorenja EU pokrenuta isplata pomoći onda je svakako moglo sve. No, onda bi bio blokiran proces pridruživanja CG EU dok se ta stvar ne reši na način kako EU smatra da je treba rešiti. I to je to.

Ok. Mišljenje “ljudi iz struke” o ovom pitanju je značajno kao i moje mišljenje o tome da li treba uvesti ograničenje ličnog naoružanja u SAD. Ni malo značajno.

Jedini kome je dozvoljeno da daje mišljenja tj. rešenja je Agencija za zaštitu konkurencije CG, i posredno EU o pitanjima državne pomoći. I jedni i drugi su rekli šta su imali.

A “ljudi iz struke” su npr. mogli da iskoriste zakonske mogućnosti iz Rešenja Agencija pa npr. da ospore njene odluke kako je to proposano zakonom. Niti jedna odluka nije osporena zakonski od bilo koga!

Duplo pogreših. Postoji rešenje i o obavezi vraćanja 43 miliona datih po Zakonu iz 2020. Znači 43+13 = 56. Kad se doda još 7,3 miliona u postupku biće preko 63 miliona za vraćanje…još 30 za restruktuisanje skoro 100 miliončića za vratiti. Bio bi to kolosalan fijasko kompanije.

Gorkov MA je mogao potpuno legalno da dobije novcanu pomoc zbog covida u 2020,dovoljnu da prezivi 2021 i da se restruktuira.

Ako i kada napravite saobraćajni prekršaj kod policije se obavezni pozovite na mišljenje struke, i nikako na Zakon o saobraćaju. Uspeh zagarantovan.

Struka koja se bavi konrolom državne pomoći su Agencije za zaštitu konkurencije ili posebne Komisije za konteolu državne pomoći. I to je to.

A problem u CG oko nelegalnog zakona o MA je upravo u “mišljenju struke” iza kojeg se krila mreža nepotizma, privatnih interesa i pravnog nasilja. Tolikog očitog da se ni kod prethodne vlasti Agencija za zaštitu konkurencije, postavljena od te iste vlasti nije mogla prevaliti da odobri takvu nakarednu tvorevinu. Zahvaljujući pritisku EU, takav skaredan i sramotan zakon je u proceduri povlačenja.

Osim ako mi ne zabranjujete da pišem komentare mislim da mogu da slobodno da izrazim svoje mišljenje. Svakako vi ne morate da učestvujete u bilo kakvoj raspravi.

Er Montenegro leti 5 meseci i to nije kratko vreme za ocenu, a Rajan leti iz Zagreba 5 meseci i to jeste kratko vreme za ocenu. Dajte bre ljudima vremena da pokažu šta znaju i umeju.

Dogovoreno.

“Struka” koja je uvalila sav vazduhoplovni sektor u zemlji u takav drek iz koga će se teško izvući godinama, koja je napravila istorijski kolosalan gubitak u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika, i koja je ignorisala pozive EU je svakako nedostojna bilo čije pažnje. Treba da budu srećni što je nova vlast toliko nesposobna i da nema nikakvog kapaciteta, ali ni namere, da ih na nekoliko godina pošalje na odmor u okolinu Danilovgrada.

STRUKA iz Agencije za zaštitu konkurencije, i za one, i za ove vlasti, su ljudi koji su uprkos enormnom pritisku uspeli da koliko toliko zaštite profesionalni integritet i odbiju odobravanje državne pomoći po nakaradnom, i sada već, nelegalnom zakonu. Ne znam da li je iko od njih izgubio posao dolaskom nove vlasti, bilo bi mi žao da jeste.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!