zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia imala najbolji mjesec u povijesti

Air Serbia nam je poslala press materijal u kojem objavljuje kako je iz Beograda, Niša i Kraljeva tijekom VII. mjeseca prevezla više od 400.000 putnika. Više nego fascinantan rezultat. Ovo je najveći broj putnika koji je kompanija prevezla u jednom mjesecu u povijesti tvrtke. Brojka je 9% veća nego 2019. kada su imali 372.839 putnika. Air Serbia je objavila da joj je udio u broju putnika Beograda bio 55%. Kompanija je imala porast chartera za 37%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

169 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

ne verujte tekstu koji pise u ime nekolicine pilotaAir Serbia jedan kompleksas pravnik
Pritom koliko sam dobio obavijest nekolicina iz te grupacije pilota je vrlo upitna po pitanju kvalificiranosti za obavljanje svog posla,za sta nudi i dokaze
Sve u svemu zelim im sve najbolje a prijatelja sam savetovao da se kloni tih faca.

Неколицина? Репрезентативан синдикат. Да ниси компанијски бот?

Garant ćemo verovati vincetu i njegovom NN drugu, a ne pilotima. Šta ljudi sve sebi dopuštaju.

Čuvaj se tih obavjesti, jer da imaš tog prijatelja tamo, rekao bi ti ko su piloti. Verovatno dok izgovara njihova imena, stoji mirno.
A vama bih preporučio da, pre nego se prihvatite da gluposti pišete, po razgovarate sa samim sobom.

Spalionica državnih para. Stručni radnici kao na robiji rade, a stranački uhljebi beru kajmak.

Upravo ste opisali celu Srbiju, ne samo Er Srbiju.

Niste daleko od isitne.

Sjajni rezultati u svakom slučaju, to se ne moze osporiti

Joj evo ih lokalni pseudostručnjaci i analitičari da objasne kako je Air Serbija užasna kompanija, još samo da analizirate kako stoji Croatia i dobijate Nobela

U pitanju je ljubomora prijatelju.
Ovaj lik vec drugi put objavljuje isti komentar vristeci da bude primecen.
Ignorisi ga jer mu je to najveca kazna.

Tako je

На хрватском је исправно рећи страначки „укруси”. 🙂

Na hrvatskom se, Alene, kaže „kruh”, a ne „hljeb”. Samim tim, ne bi se trebalo reći „uhljebiti”. Ne kužite šalu, odmah napadaj.

Čestitam Air Serbia kao i srpski šahistima koji su moji prijatelji i koji su jako dobro reprezentatiralu svoju zemlju na jučer završenoj šahovskoj olimpijadi u čenaj Madras

Indija. Za razliku od hrvatske reprezentacije koje postigla najgori plasman u povijesti Hrvatske.

However ima jedna jako zanimljivo zrakoplovna tema a mene muči godinama kad te turističke kompanije koje odredi hrvatski nogometni savez kao ban Tours koji nisu plaćali mog marka cvijina intrade ili sad u Marko cvijin piloti vlasnik trader ko je pobedio za grcki otok Kos, nakon sto je moj sin i reprezentacija sletila danas na Brnik ali u drugom pokusaju !!? Bio je u svom avionu kad je vidio go around koji je napravio Flydubai. Doznao sam da je agencija Unilajn kupila takve avionske karte sah reprezentacije jer ovaj sramotni put i tamo i natrag u Chennai..Zlatko Matesa, kao i ja 30 godina smo u avijaciji ovo nije nacin putovanja dugi let sa uskotrupni avion, kratki let sa sirokotrupnim avionom??? Slovenci bili u Zagrebu jer Fly Dubai par puta otkazao a Zagreb Dubai nikad a Istanbul bolji za Indiju Dubai!!slučaju Hrvatski olimpijski odbor i kompanija uni line Pula koja ima bolju reputaciju ali je napravi grozno putovanje za Indiju koje trajali preko 30 sati i gdje se uskorotrupni 737 vozilo 6:00 sati. A širokorupnim boingov Emirates u odličnoj postavi 4:00 sata samo umjesto da bude naopako.

A tamo se odleteo preko Budimpešta vratio se preko Ljubljane jako zagreb ima letove za Dubai svaki dan dok je u Ljubljani par puta odkazano bez razloga pa su Slovenci počeli dolaziti u Zagreb.

Piloti je objasnio putnicima i šahovskoj reprezentaciji Hrvatske i Slovenije da je napravio govor round jer je bio prejaki bočni vjetar na aerodromu brnik a navečer ću se opet ćuti sa Marko cvijin koji sjedio u kabini svoga erbasa i vidio to uživo

Molim prijevod na hrvatski, engleski, njemački, talijanski ili španjolski jer evo niti nakon što sam tri puta pročitao tekst, ne razumijem o čemu vi “pišete”…

Šahovska reprezentacija Hrvatske se vraćala iz indijskog Čenaja flydubaijem za Ljubljanu i imala go around na Brniku. A prethodno su proveli 4 sata u široko i 6 sati u uskotrupnom avionu jer su išli preko Dubaija umesto preko Istanbula zbog loše organizacije agencije Uniline iz Pule. Ovaj go around je posmatrao Marko Cvijin iz aviona i Zdenko će ga večeras pozvati za objašnjenje (ali ne znamo sa kog broja kao ni šta je bilo za ručak)

Fenomenalni prevod fenomenalni prevod. Da koje leti li su iz Budimpešte do Dubaija 6:00 ukrcati u avionu boing 737 Max i bilo je klaustrofobije rekao mi je sin nisu znali kako se zovu kad su sve tu je u Dubai a onda je reprezentacija morala spavati 6:00 do 7:00 sati na stolicama na aerodromu Dubai!!!! Onda im se ukazao Boeing 777 avio-kompanija Emirates ko je bio fenomenalan svi kažu da tako udobno nisu let je li uživo tu ali let Dubai Chennai samo 4:15.

Pošta aerodrom Zagreb ima svaki dan let za flydubai za Dubai a ja sam nedavno sreo slovence iz murske sobote koji su odustali od Ljubljane pošto je flydubai i nekoliko puta otkazao letove bez obrazloženja I došli u Zagreb , nije mi nikako jasno zašto su tjerao i reprezentacije Hrvatske da idu kombijem četiri i po sata do aerodroma Budimpešta dao tamo još dulje let do Dubai sa odvratnim avionom i to cijelu noć pošto već bio u 2300.

Sutra zovem tu famozno agencija unilajn da mi obrazloži ali oni vjerovatno to zbog svojih provizija rade to bi trebao ali ću reći jednu temu kako at agencije u Hrvatskoj i okolo prodaju i kupuju karte za svoje klijente.

Marka svi na uvijek zovem sa svoga broja jer bi se on inače ljutio i sad ga upravo idem za to rekao da ga nazovem navečer kad bude u Ljubljani.

Jučer sam dobio samo marendu u omiljenom restoranu Jasmina Bajića restoran Gallo u Zagrebu vrhunski restoran je i francuski predsednik jelo i mnogi drugi velikani a ja sam tamo jao bar 40 do 50 puta. Bog mi sijedog bio.

Dobro, dobro. Bitno da ste vi jeli marenadu. Pustite vi flydubai i Marka… vazno da ste punog stomaka otisli… i da nista niste platili.

Dajte malo naucite pravopis, Zdenko. Niko Vas ne razume sta pisete. Recenice Vam nemaju smisla, a nedostatak pravopisa jos otezava to.

Koliko sam shvatio iz vaše papazjanije od teksta, vi direktno optužujete Uniline da zbog vlastite provizije šalju ljude da lete iz BUD a ne iz ZAG. Da vam pokušam objasniti kako stvari funkcioniraju: kada ja kao agencija dobijem upit za jednu mini -grupu, pogledam cijene i ponudim nekoliko opcija. Ajmo reći da za Madras ima iz Zagreba i okolnih aerodroma tri opcije: QR, EK/FZ i TR. Kako je ZAG često skuplji od okolnih aerodroma, kod grupa se često daleko više isplati uzeti kombi do BUD/VIE/VCE/… nego uzeti skuplje karte iz ZAG. I to nije moja volja ili odluka, već se ona prepušta putniku. Dodatna zarada na kombiju je minimalna ali uzrokuje dodatne rizike koje ja kao agencija nerado uzimam na sebe. Primjerice: nesreća na cesti i kombi stoji satima blokiran, ili kombi se na putu pokvari, ili očajna gužva na granici… I putnici ne stignu na avion. Moj rizik i enormni troškovi koji će mi pojesti ne samo proviziju. Ne znam s kojim provizijama rade hrvatske agencije, ja ovdje radim sa 40-50 Eura po karti ako se radi o interkontinentalnim letovima, često i manje ako je grupa veća. I na kraju: niti jedna jedina agencija na ovome svijetu ne nudi letove vezane za tip aviona koji je predviđen, kao što to niti jednu jedinu grupu ne zanima. Kao prvo jer cijena uvijek igra odlučujuću ulogu a kao drugo tip aviona pa čak i operating carrier se može promijeniti do zadnjeg časa. Ako ste toliki stručnjak za avijaciju kako se pokušavate prodati, morali bi to znati. Jedno mi možete vjerovati: na mini-grupici od 11 osoba nema velike zarade, a posao je isti kao da imate grupu od 50 ili 60 ljudi.
Kolege iz Uniline mi je već sada žao ako ćete ih nazvati. Nažalost više ne poznam nikoga iz te agencije da ih upozorim!

Aha, hvala! Šteta što nisu išli preko IST sa TK jer TK ima izvanredan catering…

Ali “however” 😀

Pišem o onome što bi ste i vi mogli istražiti. Kako se u Hrvatskoj U vrhunskom sportu određuje avioprevoznik?! Kako su nekad Hrvatska rukometna reprezentacija i Hrvatska nogometna reprezentacija koristile BAN tours, a kad je Trader air, pred nekoliko godina od letio takve letove , onda mu BAN Tours nije nikada platio, te morao sudski dobiti ovrhom te novce!!!
Onda je Hrvatski nogometni savez pre dvije godine pred mojim očima potpisao ekskluzivni ugovor sa Croatia airlines za svoje letove pa tako mi državno gubi taša sponzori Ramo da bi super bogati nogometaši gotovo besplatno letjeli sa njima!! Pa u mojoj drugoj domovini Makedoniji samo mlada reprezentacija Makedonije u nogometu leti sa Trader dok nogometna reprezentacija ovaj ti isto sa Croatia airlines a htio sam nagovoriti agenciju pilot travel da rukometna reprezentacija ove ti stryder pa su oni ipak nakon su odustali jer da im Croatia Airlines ima predstavnika u Skoplju ,a Marko Cvijin nema predstavnika u Skoplju?? Posebno je bila uporna Ruskinja koje su vlasnica ove agencije a meni to baš nije jasno jer Marko može dati nizu cijenu pa čak i proviziju a Croatia airlines im to ne može dati. Dapače izmasakrirao ISU makedonsko rukometnu reprezentaciju za zadnje svjetsko prvenstvo u rukometu u Egiptu kad su dobili odobrenje u zadnji čas da mogu nastupiti ako racija nivoa cijeli dan avion i oni su čekali do navečer da odlete Skoplje Kairo a to smo i mi mogli uraditi ujutro još i rukometaši bi bili odmorni , ovako su došli u 10:00 navečer u Kairo, a sutra su već u 5:00 h popodne igrali utakmicu koju su lagano izgubili. Još trejderi u nizu cijenu od Croatia airlines ali nikoga to ne interesira nije beg cicija!! To ja Alenu stalno pišem ali on to ne razumije i ne želi razmišljati da od Vardara pa do Triglava postoje neke čudne komercijalne veze koje guraju Croatia airlines za čarter letove sportskih reprezentacija umjesto marka ili Stjepana Bedića!! Zašto je agencija unilajn koja zastupa Hrvatski olimpijski odbor tako brutalno maltretirala 11 šahista i na putu iz Zagreba za indijski Čenai, vozila ih kombi ima u Budimpeštu pa kombi ima natrag iz Ljubljane a imamo iz Zagreba direktni ovo je za Dubai te puno bolje i za Istanbul sa kojim se prebacuje puno lakše ljepše u Indiju. Agencija očito interaction njene provizija ko je dobio od pojedinih avio-kompanija i tko zna što još možda zarada na kombijima koji je bezveze voze 5:00 ljude do Budimpešte, u sred gužvi na graničnim prelazima. Aerodrom Zagreb izgubio u statistici 11 putnika koji su bezveze evo ženi preko Budimpešte i Ljubljane. Razumijem kad moji bogati prijatelji iz Osijeka idu u Beograd da uhvati avion za Dubai jer je puno veća frekvencija i nije im daleko ali zašto vrhunske sportaše iz Zagreba maltretiraju i voze do Budimpešte da bi sad još dulje letjeli do Dubai sa neudobnim uskotrupnim avionom kad to na koncu ima sve i u Zagrebu.

Rista, problem je u tome što u OU oni koji izračunavaju cijenu chartera nemaju pojma, već se radi “odokativno” i zato to tako i izgleda. I ovo nije vic!!!

Evo po čijim plećima. Ovo je saopštenje sindikata pilota. I još je ovo oreblago šta se dešava⬇️

SAOPŠTENJE SAMOSTALNOG SINDIKATA SAOBRAĆAJNIH PILOTA SRBIJE – 10. avgust 2022.
Ostavite komentar / Vesti / Od: Maja Alagić
SAOPŠTENJE SAMOSTALNOG SINDIKATA SAOBRAĆAJNIH PILOTA SRBIJE

Povodom poslednjih istupa u javnosti Kompanije Air Serbia ad, Sindikat je prinuđen da se oglasi, te da saopšti i svoj ugao gledanja. Uvereni smo da će ovaj ugao gledanja dodatno pomoći Kompaniji, ali i većinskom vlasniku, da bolje utvrdi činjenično stanje, te da se Kompanija za budući period organizuje na način da može da dostigne visoke ciljeve koji su proklamovani. Da budemo precizniji, mislimo na tri poslednja istupa u kojima se spominje da je Kompanija spremno dočekala sezonu, te da ima mali procenat otkazanih letova. Dodatno, dati su procenti uvećanja prevezenih putnika u julu mesecu 2022. godine, uz poređenje sa prethodnom godinom, kao i konstatacijom da je u pitanju rekordni broj prevezenih putnika od 2013. godine od kada Kompanija posluje pod imenom Air Serbia. Na kraju, svedoci smo bili i istupa kojima se najavljuje optimistično vreme za Air Serbia, i po pitanju flote, i po pitanju saobraćaja, na kraju, i po pitanju profitabilnosti.

Pre nego što se osvrnemo na organizaciju sezone 2022. godine, što je i centralna tema ovog saopštenja, Sindikat napominje da je zadovoljan činjenicom da je u julu mesecu 2022. godine oboren rekord. Takođe, određena doza optimizma postoji i za buduće vreme, u smislu organizacije saobraćaja i proširenja flote. Neke od tih stvari čulu smo i na sastanku kome je bio prisutan i generalni direktor.

Ono što je, prema našem mišljenju veoma bitno, i na šta skrećemo pažnju, jeste apsolutno loš rad rukovodilaca koji su nadležni za operacije. Da budemo potpuno jasni, sezona 2022. godine će se privesti kraju uspešno, uostalom, i rekord je oboren u prethodnom mesecu. To je, međutim, posledica vanrednog rada, vanrednih napora i vanrednog stava zaposlenih u operacijama. I tu mislimo na sve, na pilote, avio- mehaničare, stjuarde i stjuardese, kolege koje rade u ostalim operativnim službama (uz izuzetak trenutnog načelnika odeljenja Crew Control). Svaka od ovih službi dala je nesumnjiv doprinos ovom rezultatu, ponajviše činjenicom da su svoje privatne živote zaboravili, te su svojim radom doveli do toga da Kompanija obara rekorde. Sve to posledica je loše organizacije onih lica koji svoje visoke zarade treba da zasluže upravo organizacijom. Da sada ne bismo dužili sa detaljima koji su u Kompaniji dobro poznati, umesto da organizuju operacije na valjani način, rukovodioci su se bavili pretnjama ispred zgrade letačke operative, stavljali su pilote na zaradu od 41.925 dinara (gde li samo nađoše tu cifru), za neke su kasnili sa školovanjem, neke sada primoravaju da potpisuju neke izmišljene anekse, najmlađe pilote u Kompaniji degradiraju (iako Kompaniji neupitno sledi podmlađivanje pilotskog kadra u narednih par godina, te jedino što ne sme da se radi jeste nekorektan odnos prema mladim pilotima), drže pravničke govore, ubeđeni da se razumeju u materiju o kojoj govore i slično. Pokušali su i da izmene OM na način da i formalno ukinu prava zaposlenima na privatni život. Jedan od njih je to i potpisao. Bilo je tu i pozitivnih primera od strane rukovodilaca operacija. Recimo, jedan se isticao utovaranjem kofera, drugi čak i čuvanjem dece zaposlenih, dok su ti zaposleni spasavali let koji ne bi ni došao u opasnost da su operacije organizovane na valjan način. Svakako, i pored svih pohvala na utovarivanju kofera, odnosno čuvanju dece, ne možemo, a da ne spomenemo da se takav rad plaća daleko manje u odnosu na zaradu koju primaju (nikako zarađuju) rukovodioci operacija.

Dakle, pored jasnog ispravnog stava većinskog vlasnika, kao i većeg dela Izvršnog odbora Kompanije, po pitanju budućih planova Kompanije, odmah po okončanju sezone čekaju nas najmanje dva izazova:

1) Značajno poboljšanje radnopravnog statusa zaposlenih. Sindikati će sa svoje strane pomoći u ovom procesu tako što će kao socijalni partner pregovarati i ispregovarati kvalitetan kolektivni ugovor. Kolektivni ugovor koji će, verujemo, dovesti da poloižaj zaposlenih u operacijama, nakon što je Kompanija bila pogođena epidemijom, imaju status kakav dolikuje nacionalnoj aviokompaniji, te koji dolikuje njihovim ulogama u vazdušnom saobraćaju.

2) Detaljna analiza i reorganizacija menadžmenta nadležnog za poslove operacija. Cilj je jedan jedni, da se ovakav način organizovanja operacija nikada više ne ponovi. Preciznije, da se više nikada ne ponovi način planiranja čiji smo svedoci, realizacije tog istog plana čiji smo svedoci, način ophođenja prema zaposlenima čiji smo svedoci, i još mnogo toga. U ovom poslednjem pojavnom obliku, načinu komunikacije, pored dva rukovodioca o kojima govorimo, spomenimo im i imena, Goran Grozdanić i Zoran Rakić, neobično se ističe i izvesni Milenko. Taj Milenko, inače rukovodilac jedne od službi, na neobičan način se precenio, te pomislio da se nalazi u kakvoj grofoviji ili okrugu, a da je baš on lično šerif. Šerif koji smatra da je lično on vlasnik ili direktor Kompanije, pa je krenuo da zavodi kakav red među zaposlenima. Njemu će se, izgleda, na teži način objasniti da je u profesionalnoj karijeri najgore preceniti svoj položaj i svoje mogućnosti.

Uvereni da ćemo oba pitanja rešiti u interesu Kompanije, Sindikat će u narednih dva meseca nastaviti sa aktivnostima kojima se ispunjavaju pomenuta dva cilja.

Nenad Vojnović, generalni sekretar

Tldr

Pilot zarađuje 42.000 dinara??? Pa to je 357 eura… Kriste Bože, i ti ljudi još uvijek nisu izašli na ulicu???

Nemoguće, pre će da bude da to “stavljanje” predstavlja prijavljivanje na tu cifru, dok je prava cifra daleko veća

Verovatno je to osnovica pa im onda kao dodaju po satu, nema rada na crno u državnim firmama, nema potrebe za tim. I cenim da je ovo bilo početkom godine, ali svakako mizerno i neprihvatljivo.

Nije osnovica… Osnovica je znatno veca, niste u pravu.

Ne nije tačno. Baza je znatno veca.

Ponizavaju ljude radi stednje. Samo povlascene ne diraju. O poslednjem slucaju vec zna grad a u sedistu samo sapucu. Zbog stednje pozovu kandidata sa slabijim ocenama i nize rangiranim u odnosu na onog sa boljim ocenama i svim vazecim kvalifikacijama. A onda proverenom metodom, laznim pozivanjem na Malovica, kazu da je tako naredjeno odozgo. Taj ‘odozgo’ je Ruzica zvana penzionerka i sekretarica zvana direktorka.

Malović je veći problem od lažnog pozivanja na Malovića.

Prica se da je jedna koleginica napisala mejl imenom i prezimenon. Nad njom se sprovodi pasivni mobing. Imati stav je kaznjivo.

Treba da ih prijavi.

Treba oriveriti kod stogidisnje tuzibabe sekeratrice zvane direktorka jer ona sve vidi, cita, gura nos, sa Ruzicom penzionerkom namesta liste koje navedeni direktori aminuju jer i o njima svasta zna. Spanska serija. Sigurno je i taj mejl procitala jer joj se i SMSovi stavljaju na uvid.

To je standardna procedura “pasivni mobing” ne samo za tu kompaniju, već i za VINCI, jer se vode svojom krilaticom, mobing je teško dokaziv. Uništavaju ljudima tako živote, i onda se oni odluče da napuste kompanije, obeshrabri da bilo šta mogu da učine, videći se činjenicom da su zaštićeni kao državni projekti. Stotine ih tako otišlo.

U kontekstu rečenice, pre izgleda da su tako završavali kao “odmazda” prema određenima za njihovu nekooperativnost ili neslaganje u odnosu na zahteve.

Ma dajte. Pa stjuardese imaju vecu.

To nisam ja tvrdio, već to piše u saopćenju sindikata…

Nijedan pilot nece raditi za taj mizeran iznos. Toliko zaradjuju prodavci na trafikama u Beogradu. Prema podacima od prosle godine, piloti u Srbiji zaradjuju od 95.000 do 388.000, iliti 800€ do 3280€.

Ma i na trafici i kasi imaju veću platu, danas bez 50.000 niko neće ni da čuje

Ne verujte u sve što pročitate, pobogu… kabinac u ErSrbiji zaradi 1.000 eur.

Ma nemojte, a tome što vi napišete treba da verujemo 🙂
Ne pričamo koliko zaradi, nego kakav je ugovor dobio. Zar vi mislite da bi se piloti blamirali i izlagali diskreditaciji za sve ostalo napisano izmišljanjem cifre od 41.924 dinara? Svašta.

Наравно да је то глуост. Возач трамваја у ГСП-у заради 80.000.
Просечна плата у Београду је 84.000 а ви мислите да пилоти примају минималац који износи 41.000 динара?

Nisu rekli da toliko primaju nego da im je na toliko ponuđen osnovni ugovor. Znate li vi razliku između te dve stvari?

Sindikakci su u ozbiljnom sukobu sa menadzmentom i nemaju razloga da lazu. Cak su HR direktorki zapretiki da joj ne padne na pamet da bira eksternog kandidara na mesto direktora koji je dao ostavku izmedju istalig zbog nepistovanja liste vrednovanha i ocenjivanja i ubacivanha pilota preko reda. Covek cuva obraz i profesiju.

Predugo su ćutali i trpeli, mislim da je došao kraj tom njihovom statusu. Bez KU i ovakvog odnosa, svesni su da nesto moraju da urade.

Pa upravo se bune. Prvo das upozorenje. Ko ne zna da čita, bice njegov problem.

Navedena cifra je tacna. Ispred sibdikata je i advokat tako sa nema teorije da bi si dikat pisao lazi i sebe diskreditovao.

Посебно не из изјава синдиката, потпуно бесмислене организације у данашњем свету.

Čekamo da čujemo i Milenka

Milenko je mulac koji se krije iza funkcije i maltretira ljude.

Milenko i Milenca će nam doći glave.

Lufthanza se ne bi složila, njima sindikat uopšte nije besmislen. Sindikati pilota su vrlo jaki, naravno na zapadu.

To što su vas ubedili da nemate nikakva radna prava nije problem pilota Er Srbije, Lufthanze ili Rajanera nego samo i isključivo – vaš.

Ne, nego ćemo da verujemo u izjave Anonymousa. Hahaha

Možda ovog sveta u kome mi levitiramo, nekog drugog i te kako moćne i postovane organizacije.

Ne bih se bas se složio sa tom cifrom.. Preterujte pogotovu ako znamo da je cifra persera i to sa abnormalnim naletom (100hr) i užasnim rosterom koji se menja na dnevnom nivou. Vecina njih nema toliko.

Leteci kabinac. Ovde je rec o prizemljenim pilotima koji dugo cekaju skolovanje. Ima i onih koji su to svesno prihvatili jer im je izvrsni direktor obecao da ce biti na A320 koje au sami
upisali u skoli prijatelja iyvrsnog dorektora. Ima tu svega. Neki da ne bi bili na ATR72 otisli na bolovanja i cekaju ‘namestenje’ gde im
mesto nije.

Zar nije bilo govora da kabinci maksimalno zarade oko 70.000 dinara (oko 600 Eura) i to sa svim dodacima?

Dajtee,stvarno mislite da je tako? Klasican spin cak kad je formalno istinit,npr osnovna zarada,minuli rad,bonus,stimulacija,topli obrok,prevoz,nocni rad,odvojen zivot,regres za odmor,nadoknada za regres itd. Mogu da se slozim bespotrebno administratiranje ipak bitno je je koja je cifra na kraju.

Po zakonu u Srbiji na kompletna primanja placaju se porezi i doprinosi tako da nikakvog gubitka i stete nema. Ponavljam obracun jest nelogican al nebitno sve u svemu. Dobio sam 6 ili (2+2+2) nebitno u stvari. Licno mi mucna demagogija sindikata koji iako zna zeli da predstavi da pilot dobija 42. Hiljade platu. Neko lepo rece radnik u trafici ima vise. I to je tacno. Ne volim demagoge i licemere.

Koji noćni rad prijatelju?? To je od kada je Etihad dosao ukinuto:))

To je mesecna, takozvana profesionalna plata, koja je bila za pilote koji su ostali bez posla privremeno, kada je ukinut B737, dok čekaju novo skolovsnje na A319 ili ATR.

To je plata kada pilot nije aktivian, zbog toga sto je ukinut B737 prosle zime i oni nisu fakticki u radnom odnosu nego cekaju doskolovavanje. Da li je mala “plata”? Naravno da jeste, ali to nisu realna primanja aktivnih pilota u kompaniji. Samo da ne bude zabune.

U prvi plan izadje strucnost i nestrucnost onda kada se sve ono sto je gurano pod tepih odatle izvuce. Kompaniju su cinili mnogi strucni ljudi od znanja i integriteta koji su je napustili upravo ne zeleci da ucestvuju u takvom okruzenju koje neminovno vodi kao neuspehu i ukupnom propadanju vrednosti na kojima pociva vec 95 godina.

Svaka čast. Mislio sam da nećemo videti imena do kraja teksta, ali ovo je za respekt, mora da se odvoji žito od kukolja. I celo saopštenje je vrlo profesionalno i pošteno: radimo kao konji da bismo ispunili planove na koje gledamo sa optimizmom, hoćemo da budemo poštovani i kompanija ima 2 meseca da ove stvari sredi. Izuzetno fer i bez ucene na vrhuncu sezone kad imaju maksimalan ucenjivački kapital, ovakav luksuz nije imao menadžment Lufthanze.

A kraj pisma i poruka tom nesretnom Milenku je bukvalno epic: “Njemu će se, izgleda, na teži način objasniti da je u profesionalnoj karijeri najgore preceniti svoj položaj i svoje mogućnosti.”
Zamišljam teže načine 😀

Taj covek nije bio u stanju da izracuna broj neophodnih pilita i stjuardesa iako se vec u februaru znslo koliko ce biti ketova u sezoni. Pored bahatosti pokazuje dozu sadizma prema podredjenima. Precenjen i nabedjen.

Da budemo fer, to nisu bili u stanju ni mnogo stručniji od Milenka po svetskim kompanijama. Ima pravo Milenko da pogreši, nema pravo Milenko nikome da preti, bahat može da bude u svojoj kući ako mu to tu prolazi, a sadizam je već za stručnija lica.
U svakom slučaju, Milenko je za šut u du*e i to će za njega stvarno biti korak napred.

JU se vec otarasila „strucnog kadra“ iz Etihada, jos par tih kretena da izbaci pa da krene kako valja. Bice tesko jer je to SNS kadar a kao i u svakoj drzavnoj firmi tog kukolja ima.

To dno JAT, kako se vi pezurativno izražavate o jednoj kompaniji, za koju bi trebalo da imate neki respekt, jer je bilo sinonim za komercijalne vazduhoplovstvo na ovim prostorima i čiji je kadar učestvovao u stvaranju regionalnih kompanija, je funkcionisalo 23 godine sa svim nedaćama kroz koje je prolazio i bio kompanija za respekt , koja je uspela da opstane u svim parametrima poslovanja jedne avio kompanije. Opstajao je zbog stručnosti ljudi i njihove ljubavi prema toj kompaniji, uprkos lošim političkim odlukama i postavljenjima na čelo te kompanije. Ako mislite na neprofitabilnost, upumpavanju novca, recite mi koja to kompanija, danas u regionu, ili onda, drugacije posluje?. Pritom je imala skoro 4000 zaposlenih. Uporedite sa današnjom situacijom.

Mislite da je danas drugačiji opis, samo manjih vlastodrzaca, jer su im i zemlje manje.

Deo tog kadra ETIHADa je uveo svetske standarde, ali oterao i veliki deo stručnog kadra kompanije. Ali, otišao je taj deo, predhodno oterani,, u međuvremenu otislo i ono što je preostalo . Dobro oni i funkcionisu..Spasava ih upravo sve ovo rečeno u tekstu, Covid, nevreme idr. Sve to do jednog momenta.

Dobro radi na uštrb ljudi, kao što u pismu sindikata piše. Poštujući putnike i kompaniju, jer ona ostaje, a nesposobni ne, ne ulaze u radikalnije poteze. Nažalost, novac se mora zaraditi, jer su svi svesni da je kompanija krhka i da za njen opstanak se treba boriti. A kad prodje, kao što su najavili, u kompaniji nema mesta za nesposobne iz menadžmenta.

Mozda ste u pravu, ali je istina. Kada bi neko samo jedan dan posmatrao rad operativnog centra i crew kontrole, mogao bi film snimiti…

Da li zna neko kakav je ovaj carter za Munster? Air Serbia, YU-APL.

Twente – Cukaricki

Fudbalska utakmica, liga konfederacija

Liga konferencija, ne konfederacija…

Ali “a ja kažem” i ja budala pomislim da ćemo nešto pametno da pročitamo

Bas me zanima da li ce preci tu brojku u avgustu. Prava je steta sto ima ta ogranicenja ka Amsterdamu i Londonu. Ka Amsterdamu svake nedelje ukupno minimum 450 putnika manje a ka Londonu 288.

Ima li OU ogranicenja te vrste u AMS i LHR?

Ne zna on to. Pitao sam ga juce. Kaze da verovatno. Znaci ne zna pouzdano.

I nemaju sve kompanije ogranicenja ka AMS.
KLM bez problema puni avione do poslednjeg sedista ka i iz Beograda. I to 2x dnevno.

O bože, KLM tuži AMS zbog ograničenja na aerodromu, a vi tvrdite da ih nema.

Za Beograd ih nema. Druge destinacije KLM me ne zanimaju. KLM leti 2x dnevno punim avionom za Beograd. Air Serbia 9x nedeljno sme po 90-95 putnika po letu maksimalno da primi.

Ok, napisali ste da nemaju svi ograničenja ka AMS pa naveli primer KLM-a, a to nije dobar primer za rezanja na AMS.
Ovo oko letova za BEG ste u pravu ali opet, to nije KLM krivica. KLM nije jednako AMS.

A sto je to na kraju bitno? Bitno je to da KLM ide bez ogranicenja za Beograd a Air Serbia ima. Jos uz to KLM 14x nedeljno a JU 9.

Koga briga u Srbiji sto KLM ima ogranicenja za druge linije? Valjda gledate svoju zemlju i svoj interes.
Da je i KLM ogranicen na 450 putnika nedeljno kao JU pa da se kaze posteno. Kako za jednu tako i za drugu kompaniju. Ovako je jedna kompanija favorizovana.

Za LHR su takodje ogranicili JU. Kako nema Britisha ka LHR iz BEG onda nema sta da se zamera. Tako je, kako je. Nemate sa cime porediti i prihvatate cinjenicu.

Pa vi ste se interesovali za ograničenja koja ima OU, a sad koga briga za druge. Pa vas je očigledno briga, mene iskreno nije.

ahahahahahh. bitno da se kompanija hvali dugom povijescu, pritom misleci na JAT, ali sad to nije bitno, sad se gleda samo Air Serbia i njene brojke koje je prevezla. prica o povijesti kako im pase.

Ер Србија ће још мало па претећи ЈАТ по флоти и броју путника. По броју дестинација мислим да већ јесте. Додуше не би ме чудило да Ер Србија превезе више путника изван бивше Југославије него што је то ЈАТ чинио.

У праву сте. Манипулације су свеприсутне- од држава до авиокомпанија.

Znaci da je Beograd u julu isao na preko 700.000.

Fascinantno!

Ja mislim da će biti malo manje od 700000 jer broj uključuje letove iz Niša i Kraljeva. Ako pretpostavimo da su iz Niša i Kraljeva imali ukupno 30000 putnika znači da bi Beograd imao 672000 putnika. Da bi Beograd imao 700000 Er Srbija je morala prevesti samo 15000 putnika iz Kraljeva i Niša.

Niš je u julu imao 46.500 putnika

Da, ali se ne zna koliko putnika je koja kompanija prevezla.

У Краљеву и Нишу не верујем да су имали више од 25.000 путника.

Sa 25k ispada da JU ima manji share na INI nego na BEG? Nisam siguran da je to realno.

Auuu..Alen pa šta je sad ovo?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!