zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije i biku

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Alitalia je ukupno u povijesti dobila 13 milijardi EUR financijske pomoći. Od 2017. dobila je 2 milijarde. No, Europska Unija je objavila da je pomoć od 900 milijuna bila nelegalna, ali još nije donijela odluku što sa tom nelegalnom pomoći. Ta pomoć je iz 2017. Isto tako EU je odlučila i da je 400 milijuna EUR pomoći iz 2019. nelegalno i traži povrat tog novaca. No, tko će taj novac vratiti? Likvidirana Alitalija? Kako? Europskoj Uniji je trebalo skoro 4 godine da donese ovu odluku, a za onu iz 2017. još uvijek nije donijela odluku, ni nakon 6 godina. U međuvremenu je Alitalia eto likvidirana.

Što je sa pet manjih financijskih pomoći koje su se davale Alitaliji prije prelaska na ITA-u svakih 2-3 mjeseca? Zadnje dvije pomoći bile su od 39,7 (VII. mjesec 2021) i 12,8 milijuna EUR (V. mjesec 2021). O njima Europska Unija neće raspravljati? Ili će tu odluku donijeti tamo negdje 2025?

Kako to da je Europska Unija bila toliko brza i agilna kada se radilo o Malevu, Estonianu i Cyprusu. Tada joj nije trebalo 6 godina, nije joj trebalo ni 6 mjeseci, čak ni 6 tjedana. Te odluke Europska Unija je donijela brzo i toliko efikasno da su kompanija morale odmah u likvidaciju.

I da, ITA nema obvezu vračanja ovog novca, jer je ona „nova“ kompanija, kako je objasnila Europska Unija, iako je od Alitalie preuzela sve. A Alitalia je zatvorena i likvidirana pa sami time novac neće moći vratiti. I koja je onda svrha ove odluke o obvezi vraćanja novca? Vrlo jasno, zato da buduće male kompanije ne mogu napraviti isto što i Alitalia. Samo u njihovom slučaju, kao i kod Maleva, Cyprusa i Estoniana Europska Unija će i opet biti superbrza, te joj neće trebati 6 godina za odluku.

Prisjetimo se i da je Italija tražila da investira u ITA-u 3 milijarde EUR, no Europska unija joj je dozvolila da investira „samo“ 1,7 milijardu. Samo!?!?!?! Alitalia, ITA i tko zna kako će se zvati u budućnosti ima više života nego mačka. Pa to se uništiti nikako ne može.

U Europi definitivno postoje jednaki i jednakiji, tj. što je dozvoljeno Jupiteru nije i biku!

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To je nama naša borba dala. Nismo bili svi “ravnopravni” u Jugi al’ zato sad sve pršti od ravnopravnosti. Samo je kompleks niže vrednosti toliko jak da će da se ćuti koliko god nas gazili. Tuga i jad. Alitalija je makar šugavi gubitaš u koga su Italijani sahranili brdo para nez nekog ozbiljnog udarca na tržište. Šta ćemo Lufthansinih 11 milijardi u Kovidu? O tome se glasno ćuti već neko vreme.

Dragi Alene, jeste, nakon godinu dana. Male nije imao priliku da dobije toliki grace period. To i jeste poenta vašeg članka, zar ne? Lufthansa je jedan od najgorih kancera na avio tržištu. Mislite i da nije vratila, da bi se Evropska komisija uzbudila?

Podržavam! Jako dobar tekst! Napokon neka kritika bolesnog oblika kapitalizma danasnjice. Hvala!!

Koliko je para ulupano u kompaniju mislim da je bilo jeftinije-efikasnije da su samo podelili sebi pare u džep i da ništa živo ne rade. Ovako su samo proizveli i još dodatne troskove

Italija mora imati svoju kompaniju i tačka! Mađari i ostali, tako.. mogu ali ne moraju.

I baš kao što ste rekli, jednaki i jednakiji.

U sustini validna kritika, za neke stvari samo mesate babe i zabe, pa cu doprineti koji detalj!

Od izvesnih 13 milijardi, oko 5-6 je legalno potroseno na restrukturacije u periodima 1997~2000, i 2008-2013. Ova suma je poptuno legalna i korektna i uklapa se sa drugim kompanijama koje su u slicnim periodima radile resturkturacije, naime IB, KL, AF, TP, LO, A3 pa i Aeroflot.
Ova druga resturkturacija je pogotovu bitna jer je nekim cudom nauke zamalo napravila profit, sa tadasnjim slavljenim CEO-om Sabelli-jem, koji je doveo kompaniju do gubitka od samo 6 miliona u 2012. Sad sto je njemu duvao (i na kraju ga i “oduvao” odmah pocetkom 2013.) jedan ceoni vetar zvani politika, Berluskoni, i pipci Etihada koji su se polako priblizavali, vec je druga stvar.
Vremenski raspored restrukturacija takodje objasnjava zasto je npr. Malev ugasen – radio restrukturaciju, i nije imao vremena da dodje do druge. OU je u slicnoj situaciji trenutno. Spasava ih to sto je kao sto ste i Vi napisali, EU vrlo spora.

Alitalia kao kompanija idalje postoji, ali u specijalnoj administraciji kako se to u Italiji zove. Oblik kompanije koji postoji samo da se izmire obaveze i dugovi, i rasporodaju preostali assets, konretno neki slotovi, maintenance i hendling (vec prodato), i nekoliko aviona (A320, B772 i E75).

Sto se tice ITA-e ona nije “nova”, vec stvarno nova kompanija, a tako je i sakncionisana. Izgubljeni su slotovi, PSO-ovi delicmino, i na silu je rasprodat maintenamce i hendling. Tacno je da ima veciniski slicne zaposlene, i da je preuzela neke od aviona od AZA, ali Vi zaboravljate da je sve to uradjeno pod patronatom EC koja je zaprabo bila prilicno stroga. ITA je otkupila sve “operativne” delove AZA za simbolicnu cifru jer je tu bilo i dobrog i loseg, brend je otkupila po punoj ceni, cak je i neke avione ITA iznajmljivala od AZA, i placala ih! Pritom, ITA iz nekog razloga (vlada, politika i prejaki sindikati) delimicno isplacuje idalje otpremninu jednom delu AZA zaposlenih, i u obavezi je da nekima od njih ponudi posao ponovo kroz 2-4 godine, EU radnicka prava i ta prica….

Mislim da je najbolje da se nadjemo na nekom kompromiznom resenju, pa smo obojica mirni! – ITA je polu nova – naslednik kompanija, po meni, iz sledecih razloga:

Slotove dobili jesu, po istoj proceduri kao i bilo ko drugi, sa izuzetkom da ako vodeca kompanija na aerodromu (FCO, LIN) nestane, logicno da ce naslednica moci vrlo lako da zatrazi “novonastale” slobodne slotove. Ono sto je pogotovu bitno, i po meni decizivno razdvaja AZA i ITY je oduzimanje slotova u kljucnim satnicama na LIN, I manje FCO. Alitalija je, šala na stranu, drzala absulutni monopol na LIN, sa oko 75% dostupnih ASK. ITY je postavljen limit preuzimanja max 75% slotova, ali i pored toga idalje drze 60% trzista sa LIN. Slicna prica na FCO (izuzimajuci long-haul), samo sa manjim razmerama.
Na FCO je napravljen pokolj, i u roku od 3 godine (2019.-2022.) se preslo od efektivno nula LCC na aerodromu, do toga da znacajno sa FCO lete Volotea, Vueling, a da ozbiljne baze imaju FR i WZ. Posledice ovoga na ITY su jasne – broj letova je masovno opao, i trenutno stoji na oko 60% od AZA 2019. Brojke govore same za sebe – 2019. je FR bio oko 25% veci od AZA po ASK, sada je vise od duplo veci od ITY. Da ne bude da izmisljam, poslacu link kad budem u prilici uskoro.

Flota je lako uspostavljena jer se radi o velikom broju aviona koji nisu bili preko potrebni na trzistu, konrektno sredovecni A330 i A320. Ipak leasing kompanije izbegavaju izbacivanje veceg broja aviona na trziste jer velika dostupnost smanjuje njihovu vrednost, i potencijalni profit.

Sto se tice Skyteam-a, potpuno ste upravu, ali i tu imam jednu kontru – ITA je deo Skyteam-a samo radi etikete, integrisana je u njega jedva. Neki nivo saradnje je nepostojeci, tesko se kupuju transferni letovi na drugim kompanijama, ITA bonus poeni ne mogu da se prebace nigde osim na Korean-ove letove. Evo verujte mi blizu i efektivniju saradnju ITA ima sa ASL preko codeshare, nego sa svojim kolegama u Skyteam.

Nadovezujem se na moj prethodni dugacak komentar koji nije jos objavljen dok ovo pisem

Evo su neki od obecanih linkova koji ce Vam pojasniti i potvrditi sta sam ja vec pisao, malo elegantnije nego sto sam ja napisao. Sadrze i jos neke generalno zanimljive informacije. Procitaju se za 5 min.

https://airserviceone.com/seven-of-italys-top-20-airports-busier-than-in-2019-ryanair-and-wizz-air-growing-rapidly-as-ita-launches/

https://airserviceone.com/ita-airways-52-aircraft-over-60-routes-by-next-summer-heavy-focus-on-domestic-flights-this-winter/

https://airserviceone.com/ita-airways-plans-85-summer-routes-with-almost-70-aircraft-now-has-11-of-the-italian-market-by-asks/

A, u svakodnevnom životu to nije tako?

Spot on!

Ovakav model ponašanja nije dobar ni za one koji su u EU, kao ni za one koji su “na evropskom putu”. Jedna od mnogih istina koje bole i treba prihvatiti uz nastojanja da se poprave.

Lep pozdrav iz BEG.

Ja sam mislio da dvostruki aršini nisu mogući u EU.
Oh, kako sam samo pogrešio 🙁

Apsolutno ste u pravu. Ovakva odluka se donosi na najvisim nivoima a cilj je da se spreci iole kakav presedan na koji bi se buduce kompanije pozivale.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!