zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kupuje li Croatia A220 radi LH?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Zamaaero je sa više aspekata analizirao nabavku Airbusa A220 koje od iduće godine dobiva Croatia Airlines. Pritom smo razvili i teoriju da je ovo odličan način da kompanija zadrži svoje pozicije jer je sada bitno manje vjerojatno da će ju kupiti Aegean pošto flote dva prijevoznika više neće biti kompatibilne. Da je Aegean preuzeo Croatiju, sav nesposoban management bi po ekspresnom  postupku dobio nogu. Ovako su si kupili pozicije još koju godinu. Ovaj puta nećemo analizirati ni činjenicu da Croatia nema novaca ni za osnovne potreba, a kamoli za nabavku 12 novih i puno preskupih A220.

No, razvila se još jedna teorija. Kupuje li Croatia A220 za potrebe Lufthanse? Ova teorija kreće iz pretpostavke da bi Lufthansa u jednom momentu kupila ili besplatno dobila hrvatskog nacionalnog prijevoznika, te ga pridodali ergeli svojih kompanija među kojima su Austrian, Swiss, Brussels, Air Dolomiti, Eurowings, a uskoro i ITA. Prvo da odmah kažem da iako neki argumenti ove teorije stoje nisam baš previše uvjeren da je ona na mjestu.

Kao što znamo Lufthansa Grupa je krenula u nabavku A220 za Swiss pa ih je do sada naručila 30 komada, 9 A220-100 i 21 A220-300. Istim bi Croatia imala kompatibilnu flotu Swissu. Ulaskom Croatie u grupaciju ista bi mogla operirati iz cijele regije za Minhen i Frankfurt. Već sada Croatia za Njemačku leti iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule, Rijeke, Zadra, Brača i Osijeka. Dakle u Hrvatskoj ne leti samo iz Lošinja koji ima prekratku pistu za bilo koji avion Lufthanse ili Croatie. U budućnosti Croatia bi mogla letjeti i iz Sarajeva, Skopja, Prištine, Tirane, Podgorice, Tivta, Beograda i Ljubljane prema Minhenu i Frankfurtu.

Croatia bi mogla letjeti i neke druge regionalne linije iz Njemačke za Europu. Ona je svakako bitno jeftinija od Air Dolomita ili CityLinea koji sada lete ove linije. Croatia od V. mjeseca smanjuje broj linija iz Zagreba, pa čak i za Lufthansine Beč i Minhen. Pritom se ne gube kapaciteti jer iste povećava Lufthansa i Austrian. Kada Croatia izgubi Dash 8-400 još će stvarati veće gubitke i rapidno propadati. Ogroman je broj linija koje Croatia jedva uspijeva henladi i sa Dash 8-400, a kako će to moći sa duplo većim avionom?

Ova teorija ima neke osnove, ne sporim, ali ipak ostaje jedno bitno pitanje. Zašto je Lufthansa bez imalo problema ostavila Adriu da bankrotira. Nije li se po istoj logici trebala boriti za preuzimanje te kompanija. Slovenija je bila u Njemačkoj i pokušala dogovoriti deal sa Lufthansom, ali je ova to odbila. OK, Croatia ima bitno veće tržište, ona može hendlati daleko više linija, ali ipak Adria je ostavljena bez i da su se malo osvrnuli.

Desi li se isto budite sigurni da će Lufthansa preko Croatie iz svakog gradića u regiji letjeti za Minhen i Frankfurt, iz onih većih za Beč i Zurich, a iz najvećih za Bruxelles. No, da će istovremeno ukinuti sve ostale letove uključujući i feeding letove za Sarajevo, Skopje i Mostar. Letjet će samo PSO letove za Hrvatsku i to samo zato što će ih izdašno financirati Hrvatska, a budite sigurni da će za to izdvajati i više novaca nego danas. To je Lufthansa napravila sa Air Dolomitima, zašto bi sa Croatiom bilo drugačije? Pritom će Eurowings dodatno povećati broj letova i linija u regiji. Jel to dobro za Croatiu i Hrvatsku? Apsolutno nije.

286 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Moje skromno misljenje je da ne treba traziti razloge akvizicije A220 u LH potrebama. Stvar treba gledati skroz na vrhu. Otprilike kao nabava Rafalea.
Recite meni kao laiku u kojoj drzavi je sjediste Airbusa a u kojoj Dassaulta. Tko odlucuje o nabavi vojnog a tko putnickog zrakoplova? Isti ljudi? Struka? Kakav crni feeding, kakav crni Swiss, kakvi crni planovi…

Medju ozbiljnim igracima ne postoji termin “mali posao”.

Nazovite vi ovaj posao kako hoćete no vrlo je očito da je do politike. Bilo bi dobro da se upoznate malo bolje sa ovakvim poslovima.

A što konkretno je loše u vašoj rečenici da Aegian preuzme CTN i ekspresno se riješi lošeg managementa?

Ne znam, niti je bitno. Pitam samo sto je lose u cinjenici da se potencijalni novi vlasnik prvo rjesava nesposobnog managementa.

Alene jeste li zainteresirani da vam napišem jednu analizu o City Airlinesu i CityLineu? Iako nisam imao priliku raditi s njima, znam ljude koji jesu, a koji bi mi mogli reći više o CityLineu. Ovo što pišete o CityLineu i City Airlinesu je poprilično neistinito.

A što niste zainteresirani? Mogao bi napisati nešto suprotno vašem narativu?

Zbog cega? Zabranjeno je imati drugacije misljenje od Vas?

Zašto OU nije uzela E2? Taj avion je daleko bolji za feedanje LH od A220 jer se logično može ponuditi više letova sa manjim kapacitetom. Nemojmo zaboraviti da LH Grupa uzima ovaj avion u wet lease i da im je poprilično bitan za operacije, a uz to imaju popriličan broj Embraera u Air Dolomitima.

Ovo uzimanje A220 je bila velika pogreška ako je cilj preuzimanje od strane Lufthanse jer Lufthansa sa ovakvom Croatijom nema što raditi. Leasing za A220 se treba platiti više nego za bilo koji Embraer, a A220 je uz to manje efektivan za feedanje.

Očito je da Lufthansa ne preuzima Croatiju.

Koje veze CityLine ima sa ičime?

Što će Lufthansi A220 u Croatiji Airlines kada taj avion nije dobar za feedanje? Prevelik je.

Da je Croatia uzela Embraer isto bi bilo kompatibilno, kao da je i uzela A320neo. Što znači da što god da je OU uzela vi biste to mogli povezati sa Lufthansi.

Ovo je Aegeanovo maslo 100%. Oni dobro znaju da nemogu na hrvatskom tržištu bez aviona veličine A220. 100% su natjerali vladu da uzme ove avione na račun poreznih obveznika, a oni će od ovoga profitirati. Uz to ne zaboravimo jednu vrlo zanimljivo stvar. Croatia Airlines izbacuje Dasheve te se ovime otvara prostor za Aegeanove ATRove 72. I ne zaboravimo još jednu stvar. Croatia ima tek 1 A320 u floti te 1 A320 u wet leasu. Očito je da taj avion nema prevelikog značaja u OU i potreban je samo tijekom sezone. A pogodite koja aviokompanija daje svoje avione u wet lease svojim podružnicama tijekom sezone? Aegean Airlines, ako niste znali, wet-leasa A321neo Animawingsu. Ovo će raditi i u Croatiji 100%.

I još jedna stvar. Pogodite čiji je CEO rekao da je unifikacija mainline flote bitna za aviokompaniju jer znači dodatne uštede? To je rekao CEO Aegeana.

Ajme majko CityLine nema nikakve veze sa tim trendom već sa Lufhansinim uštedama na posadama. Pa ta je tvrtka svojevremeno operirala i A340 samo da bi Lufthansa uštedila na plaćama posada.

I samo da znate Embraeri iz Lufthanse ne idu nigdje već se samo sele u Air Dolomite. Vrlo je očito da Lufthansa ne sudjeluje u nikakvom trendu zamjene Embraera sa A319 već sudjeluje u trendu zvanom uštedi na posadama.

I ne, ušteda na posadama na nečim prebacivanja A320neo aviona u CityLine nema veze sa kupnjom A220 u Croatiji Airlines. A320neo u CityLineu neće odjednom stvoriti tržište u Osijeku, Rijeci, Splitu i Braču pa da će Croatia Airlines bez problema moći operirati A220 iz tih gradova prema Munchenu.

I ne zaboravite da Swiss za svoje regionalne linije još uvijek koristi 100-seatere, a ne veće avione. Znači Swiss ne može pronaći tržište da popuni svoj A220-100 na nekim linijama, ali zato će prema vašoj teoriji Croatija! Kako da ne.

Pa i što da koristi? Što nam to govori?

I? Zašto imaju ugovore sa Helveticom?

Ne govori jer flota Embraera u Air Dolomitima raste.

Imaju ugovor sa Heleveticom jer je A220 prevelik za mnoge feederske linije.,

Čovječe božji pa događa se reorganizacija u floti. Broj A319 ostaje isti samo što odlaze u CityLine, kao što broj Embraera ostaje isti. Pa ti A319 će operirati iste linije kao i prije samo što će biti u drukčijoj tvrtci.

Ali znate što, drago mi je vidjeti da se napokon nas dvojica oko nečeg slažemo. Kada je OU najavila dolazak A220, ja sam to upotpunosti podržavao jer sam bio svjestan rasta tržišta i kako je A220-100 kao minimalan avion zapravo optimalan za OU s obzirom na sve trendove na tržištu. Iako taj avion ostaje loš za mnoge feederske letove u Hrvatskoj, on je ipak optimalan s obzirom na trendove. Bez većeg aviona te bez hibridnog modela (a OU je izjavila da kreće prema ovom modelu) OU jednostavno ne može preživjeti na tržištu. Eto vi kažete da Lufthansa želi regionalnu flotu sa minimalno 140+ sjedala, a kako OU želi donekle slično (minimalno 125+) njoj treba čestitati na praćenju trendova. Nadam se da će s dolaskom A220 OU ukinuti linije iz Rijeke, Osijeka, Brača i Pule, a učvrstiti svoju poziciju na linijama SPU/DBV/ZAG – FRA/MUC/VIE/ZRH. Jest da bi bilo lijepo vidjeti ATR 72 kao najmanji avion u floti, no kako unifikacija donosi određene benefite bolje je neka ostane ovako. A i mislim da ne bi trebalo biti problema sa A220-100 na linijama za Sarajevo i Skopje kada se pređe na hibridni model.

A bome nisu nabavili ni jedan novi A319. Samo uzimaju avione od Mainlinea, a svoje daju Air Dolomitima. Ništa posebno.

Lijepo je čuti da se slažemo! Tržište je evidentno naraslo i nema više potrebe za Dashevima. Ma biti će ti avioni taman na linijama za Sarajevo i Skopje kao što kažete. A biti će i taman na svim feederskim linijama prema LH hubovima.

Ma ne rastu nego dobijaju te avione iz LH.

Ma gledajte. Kao što ste rekli tržište je naraslo i ti su avioni taman čak i na linijama za Osijek. A ubrzo će biti i na ostalim. Kaao što kažete 140 sjedala postaje minimum i tako treba biti.

SJJ nema vise od 40 putnika po letu?! Pa to je LF od samo 52,6%!!!

Pa to je tragicno! Sve ispod 55 putnika po letu je jaaaako lose!

Evo ja sam letio i bilo nas je DVANAEST. Onda sam letio natrag i bilo nas je ŠEST.

Kada se očekuje potpuna tranzicija? CityLine još uvijek ima 49 aviona od kojih su 28 CRJ-900, a 7 Embraeri E190 (koji idu u Air Dolomite). A Air Dolomiti imaju još uvijek 17 E195 i 2 E190? Koliko vremena će Lufthansi trebati da izbaci sve ove avione?

A zašto još nismo vidjeli ni jednu kupnju 140 seatera, a ni jedno izbacivanje 100 seatera? Broj A319 je isti kao i broj Embraera. Sve što vidimo je reorganizaciju.

Očito se ne radi ubrzano kada nisu ni jedan A220 nabavili.

Znate li kolika je prosječna dob A319 aviona u CityLineu? 21.8 godina. Baš su vam to mladi avioni.

@anonymous 11.31: 195 od Air Dolomita imaju 122 sjedala, ako se ne varam 220-100 od OU bi trebao imati 124… Gdje je tu razlika i kako je to 220 prevelik za feedanje?

I trebali biste se malo više informirati prije nego što krenete pričati o zrakoplovstvu. Swissov A220-100 ima 125 sjedela, a OUov će imati 127 ili. 128.

Da, pogotovo što ja kažem da Air Dolomitovi E195 imaju 122 sjedala a tip mi priča o Swiss-ovim 220-100 koje ja u komentaru nisam uopće spominjao! Sve maher do mahera… Polako vjerujem da je OU u raspravu uključila nekog iz marketinga, fakat neku vrstu bota…
I da anonimče od 13.50: tih dva ili tri sjedala svakako čine ogromnu razliku i to je definitivno dokaz da OU ne kupuje A220 za LH!

Naveo sam vam Swissov jer ste možda pomiješali izjave iz Swissa sa izjavama iz OU.

Ako sam ja sada, hipotetski gledano, netko iz Croatije Airlines, te sam kao radnik upoznat sa principima po kojima se aviokompanija razvija, zar ne bi moj cilj trebao biti obraniti te iste principe? Jer gledajte, ako OU feeda Lufthansu, a uz to vi postavljate teoriju da je narudžba A220 povezena sa fedanjem, zar je tu ne bi trebao braniti feedanje i ovu ideju? Što ne bi trebao pljeskati ovom potezu?

Foglare realnost je da niti sam ja povezan sa OU, a niti je narudžba A220 povezana sa nekakvom akvizicijom od strane Lufthanse. Pa i sam članak kaže da su šanse za to male, i to s razlogom kaže.

Anonimče, niti itko brani feedanje, niti itko plješće ovom potezu a bogme nitko u ovoj diskusiji nije rekao da bi to bilo dobro za OU. Jednostavno ideja je rođena, stavljena je na stol i sada o njoj raspravljamo. Da li je ona realna ili nije i da li ima šanse ili nema pokazati će budućnost. Osobno sam mišljenja da su šanse tu i da nije nemoguće. Imam li dokaze? Nemam! Kao što dokaze nemaju niti oni koji kažu da nema šansi i da je to nemoguće.
I nije problem u obrani principa, problem je u načinu kada se bez argumenata vrijeđa.I nisam niti u jednom trenutku pomiješao izjave. Ja konstantno uspoređujemo 220-100 od OU sa 195 od Dolomita jer tu postoji paralela. Jer dogodi li se zaista preuzimanje od strane LH, slijedi “dolomitizacija” OU.

To nije bilo pitanje. Molim Vas odgovorite mi na pitanje.

Problem je to što vi uspoređujete A220-100 sa Embarerom E195 iz Air Dolomita, a to pak ne dokazuje apsolutno ništa. A zašto ne dokazuje apsolutno ništa? Napisao sam već nekoliko puta ali ako vama treba i ponoviti ću. Ne dokazuje apsolutno ništa jer koji god Croatia avion izabrala taj avion će biti kompatibilan sa Lufthansinom flotom. Da je uzela Embraer mogli biste reći da je kompatibilno sa Embraerima iz Austriana, CityLinea, Air Dolomita i Helvetica (tvrtka koju Swiss plaća da leti određene linije). Da je uzela A320neo onda biste mogli reći da će se OU pretvoriti u Eurowings.

pa u Hrvatskoj nema botova, i vi i gosn Šćuric ste tako rekli

I nema! Zato sam i rekao “neka vrsta”…

Ovde ste samo zaboravili da OU ima plaćen depozit u Airbusu tako da je, u celom nelogičnom poslu, bar logično da taj novac ne propadne.

Receno je iz Kelna da se kupi A220. Prosto.

Pa svi parametri vode u tom pravcu.

Avion koji u floti imaju kompanije LH grupe, uvodjenje letova za LH hub iz svakog grada u Hrvatskoj, postavljanje letova tako da se ne feedaju u ZAG vec da feedaju MUC i FRA, itd…

Sem se peljal v 220 od Swissair in od Luft., Kar se tiče kabine imajo S. veliko lepšo kot.od L.
Lepša ambientalno osvetlitev, sedeži so prijetnejši, USB polnilec in držalo za tablico ali tel. v sedežih, vsak sedež svoj ekran kjer spremljaš pot, obvestila,..prijetnejše mehkejše talne obloge…
Nasploh je vzdušje med poletom prijetnejše.
Enako sem letel tudi z 220 od A.Fr. ki je po opremi slabši od Sw. a boljši od Luft.

Baš sam znatiželjan. Ja letim početkom rujna VIE-GVA-VIE, za let “tamo” predviđen je 220-100 a za natrag 220-300…

Budem. I fotke…

Danke Deutschland! Apsolutno moguće da i ono malo što je ostalo lijepoj našoj bude prodato Nemcima!

Kakve su uopće šanse po Vama (puno bolje ste upućeni) da u skorijoj budućnosti zažive direkt linije Zagreb-Tirana i Zagreb – Luxembourg? Iskreno?

A Luc air ili Air Albania?

Nema ko da otvori te linije iz ZAG. Tacnije, moze jedino Croatia, a ona to uraditi nece.

Za sada je nerealno pricati o Wizz Airu jer on ne leti za ZAG. Ako bude leteo, onda on moze otvori TIA i LUX. To nije sporno.

FR ne moze da otvori LUX jer uopste ne leti za LUX. Nesto mi nije realno da prva linija FR-a za LUX bude iz ZAG.

Luxair moze da otvori ZAG-LUX, ali je pitanje da li ta linija ima potencijala. Luxair vec leti za regiju, stoga ocigledno ne vide potencijal u Zagrebu jer bi ga vec otvorili.

Ali zaboravljate da je uslov subvencija da kompanija otvori najmanje tri linije sa onog spiska. Koje tri linije iz ZAG moze da otvori Luxair? Ne postoje te tri linije, stoga Luxair ne ispunjava uslove za subvencije, a samim tim nece biti tih letova.

Vec smo zakljucili da jedine dve kompanije koje mogu da otvore 3 ili vise linija iz ZAG sa spiska su OU i FR. Moze i W6 ukoliko dodje u ZAG. I to je to. Samim tim padaju u vodu i Luxair i Air Albania i svi ostali.

Zasto apriori tvrdite da Podgorica nema potencijala? Pa ko onda putuje tom linijom? Ocigledno da potencijala ima jer TGD ima Luxair, a ZAG nema. Sorry, ali to su cinjenice ma koliko one Vas bolele.

Tako ste svađalački nastrojeni a uopće ne znate da Ryanair leti za Luxembourg…

CG ima ogromnu dijasporu u Luksemburgu. Nije slucajno Luxair otvorio tu liniju. Tako da TGD ima daleko vise potencijala od ZAG. A i da je tako kako vi kazete vec bi Luxair uveliko leteo.

Otkad W6 leti iz Luksemburga? Ajde da ste napisali easyJet pa i nekako ali W6 ne.

Zato sto mora da otvori najmanje tri linije iz ZAG da bi dobio subvencije. A ako uzme da otvara linije iz ZAG onda ce bazirati jedan avion i otvoriti najmanje 7 linija.

A baš vi iz Srbije to znate

Mislim…mene čudi da niste spomenuli ideju kako je to dio nabavke Rafalea. Uostalom, puno toga vodi politika. Pitanje je koliko je menagment nesposoban, a koliko im netko “otpušta” lanac. Ili zateže, kako god.

A220 je uzet kao Rafale zbog eurozone i shengena.

A vi imate i iskustva u diplomaciji pa znate da je ovo puno premalo (btw, ovo vam je pleonazam)?

A prosječan građanin zna što točno?

Prosječan građanin jest glupan.

Pa nije to sve što smo morali napravit…

Ispuniti uvjete možda?

Pa i jesmo. I platili smo sa kupovinom Rafalaea i A220.

To vam se zove diplomacija Alene. Nitko ne kaže da ulazak u Shengen i EU košta 500 mil. € za Rafalae već da je to dio dipomatskog dijaloga.

Majko mila to vam je diplomacija Alene. Ne možete vi ući u Shengen i Eurozonu samo tako. Trebate ispuniti uvjete, ali i trebate postići određene kupoprodajne ugovore koji će koristiti određenoj strani unutar EU.

Vi ste to naučili iz šalice kave?

I kristalne kugle.

Svašta nešto u njihovim interesima…

Mislim da polazite od potpuno krive premise, a to sam vam i par puta već rekao u komentarima. Ako OU ne uspijeva s Dashom pokriti određene linije, onda tu ne bi pomogao niti jedan drugi avion, nebitno je li a220, embraer ili nešto treće. Znači da je problem u nečemu drugome. Frekvenciji linija, vremenima polazaka, cijeni karte i slično.

Znači ključ nije u odabiru aviona, nego u lošem upravljanju kompanijom na svim razinama.

Konačno, ako stvarno nikako, pa čak ni s boljom politikom, ne mogu popuniti Dash, znači 70ak mjesta do Bruxa, Munchena, Zuricha itd. onda je jedino rješenje ključ u bravu i likvidacija kompanije.

Znate u čemu je vic: i iz ZRH i iz MUC mogu oni napuniti i 319, pogotovo petkom, nedjeljom i pred te iza praznika, ali oni se drže za dašenke ko pijan plota. Ali briga njih. I problem je da kompanijom de facto nitko ne upravlja. Sve ide po nekoj inerciji. Ima u službama izvanrednih ljudi, visokokvalificiranih i sposobnih koji još uz to rade i za kikiriki, kao moj prijatelj, i upravo su oni ti koji kompaniju još održavaju na životu. Slažem se sa vama: ključ u bravu i likvidacija. Ili od politike odvojeni profesionalni management koji će imati odriješene ruke. Ali bojim se da se ovo zadnje neće dogoditi. Ergo: ostaje samo prodaja. Uz ove poslove “rezultate” za simboličan iznos od 1 euronovčića! I eto nas opet kod LH…

Teorije su vam besmislene.

Pod broj 1 ovo sa Aegeanom vam je totalno nelogično. Flota OU je nekompatibilna kako god okrenete jer OU koristi Dash, a Aegean ATR. S druge strane Aegean gotovo da ni nema avione veličine A319 a koji su za OU esencijalni.

Da ste i kupili vama zlatni Embraer vi bi ste imali nekompatibilnu flotu. Zapravo A220 uopće nije toliko loš jer Aegean može iz svoje flote staviti koji A320 u OU ako je potrebno, a za izbacivanjem Q400 ostaje prostora za ATR72.

A i baš vam treba A220 da budete feeder LH. Za to je bolji manji avion, a ne veći.

“Ja osobno mislim da je flota A319/A320 i Dash 8-400 mogla letjeti još neko vrijeme kao kombinacija. Trebali su samo zamijeniti stare A319/320 za novije i prodati se Aegeanu pa neka on odluči kojim će avionima letjeti.”

Ovo ne mijenja ništa. Aegeanu definitivno koristi kupnja novih aviona na račun hrvatskih poreznih obveznika, a koji mu trebaju jer ne postoji bolji avion za zamjenu A319.

Pa za Aegean je definitivno super micanje Dasheva jer ovako mogu ubaciti ATR72.

Ako LH želi feedera onda je A220 katastrofalna opcija. Što znači da vrlo očito OU ne kupuje A220 sa ciljem feedanja LH.

A220 je savršen avion za Aegean jer njemu taj avion u OU treba.

??? Taj avion je loš za feedanje. Trebao se uzeti E2 ako se htjelo intezivno feedati.

Savršen je Aegeanu u Croatiji.

Što vam nejasno ima biti da je A220 potreban avion Aegeanu da ga ima u Croatiji jer se drukčije na hrvatskom tržištu ne može funkcionirati? Što vi mislite da bi Aegean 5 A319 aviona zamijenio sa A320neo? Naravno da ne bi. Aegean bi uzeo A220, uz naravno ATR72.

Zato što mi je kristalna kugla to rekla.

Pa iznio sam vam odgovor.

A što vi mislite kakvu flotu bi Aegean napravio u Croatiji. Logično, uzeli bi ATR72 jer je kompatibilan sa Olympicovom flotom, a uz to je najbolji avion na tržištu u toj kategoriji. Zatim bi uzeli A320 za letenje u sezoni na određenim linijama. A na kraju bi i uzeli avion kapaciteta između A320 i ATR72 jer je nemoguće bez takvog aviona na hrvatskom tržištu.

I samo da znate CEO Aegeana je prije koju godinu rekao da je A220 u razmatranju, no da iako je to odličan avion u svojoj kategoriji ne žele ga uzeti jer to znači dodatni tip aviona u floti.

A mozda ga naruce uskoro, otkud znate? Imaju prilican gap izmedju AT7 i A32N, preko 100 sedista razlike. A221 je tu na sredini.

Nema ali su jasno rekli da iako bi im avion tog kapaciteta poprilično koristio da ga ne žele jer je to dodatan tip aviona u floti.

Čovječe, naravno da ga ne naručuju kada im ne treba. No kada bi OU preuzeli onda bi im dakako trebao. Što je tu nejasno? Što vi mislote da bi Aegean u Croatiji sve A319 zamjenio sa A320neo?

Zato što to nije standard za Republiku Hrvatsku čije tržište ne može popuniti A320neo na mnogim OU linijama tijekom cijele godine.

Da, imaju što raditi sa A220 ako preuzmu Croatiju jer je A320neo poguban avion za Croatiu Airlines. Taj avion je jednostavno prevelik za veliku veličinu linija. Što je tu nejasno?

Nije istina. A320 je prevelik avion za mnoge linije u Hrvatskoj. U Grčkoj je pak drukčija situacija. Aegean ima takvo tržište da tamo nije problem poslati A320 ili A321 prema bilo kojoj destinaciji u inozemstvu, dok u u slučaju Hrvatske nije tako. Avion veličine A319/A220/E195-E2 je ovdje esencijalan.

Grčka je 2019. imala preko 55 milijuna putnika, a Hrvatska niti 12. Eto zašto.

A vi biste slali A320 Croatijine linije tijekom zime? Svaka vam čast Alene.

Ma nije ista stvar Alene. Veće je to tržište i lakše je operirati te velike avione. Za nas će još dugo godina biti A220 optimum.

Ne lete Croatia i inozemne aviokompanije isto. Croatia je ovdje svih 12 mjeseci u godini, ona ima hub u Zagrebu, a inozemne aviokompanije najčešće lete sezonski te u mnogo slučajeva zanemaruju Zagreb. Nije problem poslati A321 tijekom ljeta na liniju Split-London, ali što ćete vi poslati tijekom zime na liniju Zagreb-Pariz?

Razlika je u 40 milijuna putnika. Nije baš malo.

Ma uspjeti će Croatia hendlati i A220 ali i A320 ako ga uzme u wet-lease.

A220 u obije varijante je idealan feeder za potrebe LH. LH Cityline je uvela puno A319 i tu se A220 sjajno uklapa…
I teorija nije nipošto besmislena. Toliko je poteza OU u zadnje vrijeme bilo u korist LH. Pogledajte samo ukidanje, po riječima OU, zlatne koke 436/7 za MUC i znatno povećanje kapaciteta od strane LH na večernjem FRA-ZAG i jutarnjem ZAG-FRA te podneva ih MUC-ZAG-MUC…
Evo vam logike: jutarnji val iz Hrvatske za FRA i MUC, preko dana letovi za LH i navečer val natrag za Hrvatsku. Preko noći po potrebi Line maintainance u ZAG po daleko povoljnijoj cijeni nego što LH plaća za svoju tehniku, jeftinije posade, …
Podnevni val preuzima kompletno LH. U ZAG možda ostanu jedan ili dva aviona koji će letjeti političku za BRU i eventualno u toku dana AMS i CDG možda i CPH, te nekoliko rotacija SPU i DBV. Za SJJ i SKP vjerojatno nema više potrebe, ZAG-ZAD-PUY-ZAG se ukida. Teoretski čak ne mora obavljati ni PSO koje bi mogao preuzeti TDR…

A ide prema čemu? Feedanju LH? Pa to i sada imamo.

Smatrate li da je lose to ,sto su otvorili Munich Brac,ili pak sto su otvorili istu sa samo jednim tijednim polaskom?
Ili je pak Frankfurt bio bolji odabir za Brac?

Vi mislite da postoji potencijal za svakodnevne letove sa A220 na liniji OSI-MUC?

Nedavno sam na Zamaaero pročitao isto jednu analizu (nisam siguran tko je bio autor) i bilo je rečeno da je A220 jednostavno prevelik avion za letove prema Munchenu i Beču. Kako to da vi sada tvrdite da je moguće operirati te letove sa A220?

To nema veze sa managmentom. Potencijal je uvijek isti.

Niste rekli apsolutno ništa što potvrđuje ovu teoriju. Pa čovječe, može se feedati LH sa bilo kojim avionom, a da ne govorim o tome koliko ima boljih aviona za feedanje.

Embraeri i Dashevi su bolji za feedanje.

Nisam? OK. Onda mi lijepo molim plauzibilno objasnite zašto je večernji MUC koji je uvijek bio pun (to znam i mogu osobno potvrditi) i koji je nosio dobitak (to ne znam ali je tako tvrdila sama OU) ukinut? Da bi LH značajno povećala kapacitete na večernjem za ZAG i jutarnjem natrag za FRA (i time preuzela večernji val za ZAG i jutarnji natrag) te jednako tako značajno povećala podnevni MUC-ZAG? Naravno da se može feedati sa bilo kojim avionom, ali ako se mogu iskamčiti novi i to na tuđi trošak, zašto ne! I ako su još onda kompatibilni sa mojim flotom, još bolje. Time dobivam fleksibilnost jer de facto mogu sada bez velikih problema upotrebljavati te avione za LX i za vlastite A319 ali i ERJ195. Ako postoji deal, LH je SIGURNO inzistirala na novoj floti. Oni i sami u koncernu imaju dovoljno prastarih aviona i zašto bi si natovarili još njih 6 koji ionako najvećim dijelom niti ne pripadaju OU? Mislim da dalje ne moram ni ići…

Nema nimalo smisla. Zašto OU nije uzela Embraere koji su idealniji za feedanje LH, a uz to su i kompatibilni sa njihovom flotom.

A220 nisu jer to nije avion dobar za linije prema Munchenu i Beču (izvor: zamaaero).

Odakle vama da prelaze na avione od 144 mjesta? Ovakvo što uopće nije istina. Broj A319 i Embraera se uopće ne mijenja već se Embraeri postupno sele u Air Dolomite. Nisu oni zamijenjeni već samo premještaju avione unutar tvrtke.

Da, niste.

Nema vam što tu nejasno biti. Da se avion kupovao po tome što paše Lufthansi uzeo bi se avion koji je najprilagođeniji feedanju LH, a to definitivno nije A220.

Apsolutno netočno. Lufthansa koristi Embraere i njima trebaju Embraeri za feedanje.

grozničavim

Vi pričate da Lufthansa mijenja Embraere sa A319 što je apsolutno netočno.

Pa što onda OU nije uzela Embarere? To je daleko bolji avion za feedanje LH. A jeste li možda razmislili da vam je ova teorija poprilično neutemeljena?

@anonymous 00.03: onda nam odajte tajnu koji je najbolji avion za feedanje LH. Vjerojatno vas LH nije konzultirala u tom pogledu jer izbacuje manje CRJ900 i prebacuju 319 u Cityline. Ako gledate flotu Dolomita sa 195 koji imaju mislim 120 sjedala, pa njihove vlastite sa isto toliko sjedala, pa 319 koji ovisno o odnosu C/Y imaju oko 130 sjedala pa 220 od LX-a, onda se ti “naši” 220 savršeno uklapaju. A na moja pitanja uopće niste odgovorili. Pročitajte još jednom komentar da ih ne ponavljam.

Sudeći po nekim komentarima na ovu temu, očito su članak i neki komentari “piknuli” u osinje gnijezdo!

Pa što da prebacuje A319 u CityLine!

Za feedanje OU trebaju Dashevi i 100-seateri jer veći avion nema smisla u zimskom periodu letenja na mnogim linijama, a na nekim ni za vrijeme ljeta (linije OSI/RJK/BWK-MUC).

Oprostite ali odakle vama da je prebacivanje A319 u CityLine uopće povezano sa nekakvim trendom većih aviona na regionalnim linijama? Je li vi shavaćate kako Lufthansa uopće fukcionira ili ste stvarno uvjereni da je prebacivanje određenih A319 i A320neo u CityLine poslijedica ukidanja Embraera kao regionalog aviona i prebacivanje na veće avione?

Čuj ti to, A220 se uklapa u flotu Lufthanse. Naravno da se uklapa, to ja nesporim, no ajde malo razmislite u njihovoj floti i što tu svega ima.

A na koje pitanje hoćete da vam odgovorim? 77

Pa i što da CityLine ima A319 i A320? To nije posljedica odbacivanja Embaera sa regionalnih linija već posljedica reorganizacije flote. CityLine više neće imati Embraere, ali će zato Air Dolotmiti imati više aviona nego ikada. Osim toga CityLine je svojevremeno imao i veće avione od A320.

Evo da pojasnim vama i Folgaru. Nesporno je da je A220 avion koji ima i Swiss Air International, a koji je dio Lufthansa Grupe, te je nesporno da bi A220 u floti Croatije Airlines bio kompatibilan sa Swissovom flotom, no ova narudžba ne mora značiti uskoru Lufthansinu akviziciju Croatije Airlines. Stvar je u tome što Lufthansa nije mala kompanija već je gigant sa preko 400 aviona u floti. Samim time nije čudno da sa određenom narudžbom vaša flota postane kompatibilna sa flotom Lufthanse pa samim rime nije ni čudno da je sa kupovinom A220 flota Croatije Airlines postala kompatibilna sa flotom Lufthanse. A da Croatia nije uzela A220, već Embraer E-jet ili A320neo, vi svejedno ne biste izbjegli kompatibilnost sa flotom Lufthanse jer ona oba ova tipa aviona u floti. Zbog ovoga vam ja govorim da izbjegnete koristiti kompatibilnost flote kao argument za navodno Lufthansino upletanje jer koji god vi avion da izabrali vi biste imali kompatibilnu flotu.

Ono što je vrlo očita rupa u vašoj teoriji je korisnost ovakvog poteza za Lufthansu. Već nam je jasno da koji god avion uzeli njihovoj floti to paše, no ostaje pitanje paše li to njihovoj mreži. Kako možete reći da je ova unifikacija flote korisna za Lufthansu ako ista stvara prijetnje njihovoj feederskoj mreži u Hrvatskoj? Linije OSI/SPU/ZAG/BWK/RJK – MUC, SPU/ZAG – VIE i SPU/ZAG/PUY/DBV – ZRH se sve operiraju Dashom. Iako neke linije imaju očit potencijal i za veći kapacitet, što je sa onima koje nemaju? Sa izbacivanjem Dasha iz flote mnoge ove feederske linije će biti upotpunosti neprofitabilne te se više neće moći operirati, a da ne govorim o tome da se neke nove neće moći uvesti. Ovo uopće nije korisno za Lufthansu i njihovu feedersku mrežu u Hrvatskoj.

Shvatio bi vašu teoriju da je Croatia Airlines napravila potpunu tranziciju na regionalne avione ili pak izbacila turboelisne zrakoplove sa ciljem ubacivanja Embraera koji su kompatiblni sa flotom Air Dolomita (a uz to su i optimalni za feedersku mrežu), no ovu poveznicu sa A220 uopće ne mogu shvatiti (valjda i vi sada shvaćate zašto je nelogična). Jer ako je A220 poguban za većinu feederskih linija u Hrvatskoj, zašto bi Lufthansa natjerala Croatiju na uzimanje ovog aviona?

Ne mijenja se! Ne i ne! Letio je A340 kao što i sada leti A320. Nema to formalno i neformalno.

Zašto broj Embraerea u Air Dolomitima raste, ha? Mijenja se poslovanje? Kajgot! Ne mijenja se ništa već Lufthansa želi uštediti na posadama! U tome je stvar.

Ma kako je meni ovo sve zanimljivo. Kada je Croatia najavila unifikaciju flote, vi ste na sve strane urlali kako će tvrtka propasti jer tržište nije dovoljno veliko za A220 na linijama prema Munchenu, Zurichu i Beču. A sada izgleda kako se sve to promjenilo! Pa lijepo je čuti da je ovo tržište toliko naraslo u godinu dana da je A220 postao optimalan avion na veličini Croatijinih linija. A ne samo da je A220 postao dovoljno velik avion za apsolutno svaku OU feedersku liniju, već i A320 postao savršen avion za te linije!

Kako to sada A220 nije optimalan? Želite reći da taj avion nije dobar za feederske OU letove prema LH hubovima?

Amo mi govoriti o tržišnim potencijalima, a ne o managmentu. Oni ipak nisu parametar za iskorištavanje tržišnog potencijala.

No dobro je da se slažemo da tržišni potencijal postoji i za A220 prema Njemačkoj ali i za A320.

Čekajte čekajte. Zar niste rekli da se taj avion uzima zbog Lufthansinog preuzimanja?

O čemu vi pričate, Lufthansini kapaciteti u Zagrebu su manji od kapaciteta prije kovida. Line maintenance Lufthansa ne radi u Zagrebu po noći nego Airbusi lete posebno u Zagreb ferry letovima.

A odakle vama i Folgaru da OU smanjuje kapacitete prema MUC i FRA? Ne postoji ni jedan izvor koji takvo što može potvrditi.

Apsolutno netočno. Ne smanjuju već reorganiziraju letove unutar mreže. Dvije totalno drukčije stvari.

@anonymous 00.04: Tko govori o FRA, ja govorim o de facto ukidanju 436/7 za MUC koji je uvijek bio pun te o povećanju kapaciteta LH na podnevnoj rotaciji MUC-ZAG-MUC te večernjoj FRA-ZAG i jutarnjoj ZAG-FRA.

Folgare nisi toliko pametan koliko misliš. Redukcija prema MUC i FRA nema!

@anonimac 09.26: vjerojatno nisam tako pametan kao VI (ne “ti”) ali ipak znam čitati:
OU 436/7 je trebao biti smanjen na 2 pw, od danas zaista u Amadeusu stoji da leti 5 pw i to svaki dan osim petka (!!!) i subote. Petkom ga “vuku” sa 319 preko DBV – upravo genijalan potez jer taj petkom je bio krcat do zadnjeg mjesta! Subotom preko SPU sa Dashem – jednako tako genijalan potez! Reorganizacija koja će im donijeti tisuće novih putnika. Ma što govorim, milijune… Tko ne sanja da od MUC za ZAG petkom leti preko DBV i umjesto 1 sata je na putu 3! Uz vjerojatno i odgovarajuću višu cijenu!

Da! Jučer sam bio doma na Amadeusu i bila su 436/7 samo utorkom i srijedom. Danas oko 11 sam pogledao opet i sada su se pojavili 1,2,3,4 i 7 direktno, petkom preko DBV sa 319 (uz promjenu broja leta na legu DBV-ZAG) te subotom preko SPU sa dašenkom (!!!). E ako su ti letovi “reorganizacija” onda je tu netko lud! Taj let petkom je već odavno trebao biti povećan na 319 kolika je bila potražnja, sada ga vuku preko DBV-a!!! Logika u MP3! Još taj subotnji mogu koliko-toliko razumjeti iako je i to glupost. Jednako tako ne razumijem logiku da između DBV/SPU i ZAG ide promjena broja leta. Mogli su ušparati i vrijeme i novac time da ostave putnike u avionu i da se samo P2P putnici DBV -ZAG ukrcaju. Pa zaboga: nema više granične kontrole i MUC-DBV/SPU ima isti tretman kao i DBV/SPU-ZAG. Ovo je sve luđe i luđe! A pojedinci ovdje pokušavaju objasniti da je kupovina 220 sjajan potez! Čak i da ih mogu napuniti, ovakvim potezima još više odbijaju putnike. Da ih i džabe dobiju, radili bi minis!
Iako kada bolje razmislim, ovo fakat i je reorganizacija: ali u korist LH a ne OU!

Pa ja o ovome tupim već godinu dana. OU je već prošle godine reorganizirala letove prema LH hubovima ali ih nije smanjila. Broj letova je isti samo su linije različite.

@anonymous 15.13: objasnite mi cilj i svrhu reorganizacije na ovom vrlo jasnom primjeru. LF na 437 petkom MUC-ZAG je bio gotovo uvijek 100% i to ne od jučer ili od prije godine dana nego već doslovno desetljećima. I oni, umjesto da povećaju kapacitet jer ima putnika, ukidaju taj let i vuku putnike preko DBV!!! Reorganizacija za bogove! Još bih shvatio da idu u reorganizaciju letova koji im nose gubitke, ali sami su izjavili da su im MUC i FRA najprofitabilnije linije. I što oni rade? Umjesto da te linije ostave takvima kakve su bile te ih učine povećanjem kapaciteta na udarne dane još profitabilnijima, oni izmišljaju toplu vodu! Pazite: 437 petkom imao je puno konekcija iz cijele Europe. Sada svi ti konektiranih putnici više neće sa LH do MUC pa dalje na OU jer im ne pada na pamet letjeti recimo MAD-MUC-DBV-ZAG, nego će lijepo preko FRA za ZAG i to kompletno sa LH.

Ne znam cilj, a bome ni logiku ove reorganizacije. Alen vam zna ljude u OU pa njega pitajte da vam donese odgovore.

Wow! Ima li smanjenja prema Frankfurtu i Munchenu? Apsolutno ne. Ima li smanjenja na liniji ZAG-MUC? Da. To sU poprilično različite stvari.

I kako nam govori ovo išta u prilog o navodnom Lufthansinom preuzimanju Croatije?

@anonymous 14.03: Kriste Bože, nije bitno da li ima ukupnog smanjenja kapaciteta ili ne, bitno je što se i kako ukida ili uvodi! MUC-ZAG petkom, let koji je bio UVIJEK pun do vrha, oni ukidaju i vuku preko DBV! Potez za Nobelovu nagradu za ekonomiju! To je bit ove rasprave. Jer oni tim potezom doslovno ubijaju zlatnu koku i doslovno tjeraju putnike na LH. I nitko ovdje ne tvrdi da ukidanje ili mijenjanje letova prema Njemačkoj ide u prilog toj teoriji. U prilog toj teoriji ide da su:
a.) A220 sjajno kompatibilni sa flotom LH i njenih kćeri
b.) troškovi posada daleko niži no u Njemačkoj a LH ionako vodi bitku sa vlastitim posadama
c.) visokokvalitetan OU maintainance u ZAG daleko je jeftiniji no njihov vlastiti
d.) Hrvatska politika neće više dugo moći održavati OU na životu i vapi za kupcem a što će se odraziti na cijenu

Zaključak: LH dobiva za kikiriki nove novcate avione sa jeftinim posadama i maintainance-om i to bez ikakvog rizika. Samo teorija? Možda da a možda i ne. Tko zna…

A što ako 12 A220 dođe preko milijardu dolara kako vi tvrdite? Što će toliki dug Lufthansi.

A vi ne mislite da Lufthansa može dobiti bolji deal?

Naravno da je o dug i gubitak jer yi avioni toliko ne koštaju.

Da, bila bi luda. Samo ima jedna stvar. Situacija nije takva. Avioni nisu kupljeni već dolaze preko lezora.

Kriste Bože hoćete vi prestati o tim letovima za Munchen? Pa što se baš njih uvatiše? Oni su vama predmet rasprave i nikom drugom.

a.) činjenica je da bilo koji avion ide u prilog Lufthansi pa bi samim time ovaj argument trebao biti odbačen
b.) troškove posada možete izbjeći i na druge načine osim preuzimanja megagubitaša
c.) a taj maintainance može održavati koliko aviona?
d.) ovo nije argument za akviziciju od strane LH, ovo je argument koji se može općenito pripisati

A zašto bih prestao? Pa upravo taj primjer je eklatantan kako se povlače ne samo bezvezni nego i štetni potezi.
I sada:
pod a.) to je samo jedan od argumenata. Možda ne odlučujući, ali svakako bitan
pod b.) bez brige da će LH, ako zaista bi došlo do preuzimanja, uzeti čistu kompaniju bez i jednog centa duga i da će Hrvatska to platiti. Ja sam već rekao da bi OU sa dobrim managementom vrlo brzo bila profitabilna
pod c.) dovoljno za te A220 koji se nabavljaju
pod d.) da, nije. Ali nemojte zaboraviti političke veze RH-D. A to bi moglo odigrati odlučujuću ulogu

Zato što ta linija nije predmwt rasprave već navodna teorija u Lufthansinom preuzimanju OU.

a.) taj argument kao što sam rekao, nije argument

I zašto bi Lufthansa preuzela OU ako već godinama nije preuzela ni jednu kompaniju? Ovo što govorite se može pripisati bilo kojoj kompaniji. Mogao bi i Aegean biti taj koji će za nekoliko centi preuzeti aviokompaniju bez dugova. Zapravo, mogao bi biti bilo tko.

I ima jedna bitna stvar. Prvi avioni koji će doći u OU su iz lezora. Znači, ti avioni nisu kupljeni pa bi tako aviokompanija koja preuzme OU trebala plaćai leasing za te avione. Nije da će aviokompanija koja bi preuzela OU dobila besplatne nove avione kao što vi i Alen tvrdite.

U zadnjih dvadeset je svašta preuzela, no što je preuzela zadnjih deset? Kao što sam rekao, oni već godinama nisu ni jednu aviokompaniju preuzeli.

@anonymous 09.32: nije niti jedna linija/let predmet rasprave ali indikativno je da OU jednu od zlatnih koka, upravo taj let petkom, kompletno prepušta LH. Da li je to “prilagodba” reda letenja? I ako jest, u čiju korist OU odustaje od zarade koji taj let donosi. Ali završimo ovdje raspravu jer se slažemo samo u jednom: da se ne slažemo. Vjerojatno ćemo u skorijoj budućnosti biti svjedoci da li je ovo bila samo jedna teorija ili je bilo zrnca istine u njoj.

Želite reći da LH preuzima OU linije? Pa što će im onda OU?

@anonymous 17.37: tko ovdje uspoređuje ukupne kapacitet LH u ZAG. Iako kada to već spominjete, samo je jedan let manje (popodnevna rotacija MUC-ZAG-MUC), ali kako je taj let uglavnom bio sa CRJ, broj sjedala je povećanjem FRA na 319 i MUC na 320 već jednak (+/- 3-4 sjedala ovisno o odnosu C/Y).
Ja nisam rekao da LH radi Line maintainance u ZAG, ja sam rekao da bi to u takvoj konstelaciji mogla raditi OU: ujutro za MUC/FRA, preko dana za LH po Europi, te navečer natrag za ZAG.
Naravno da za veće checkove Airbusu lete posebno za ZAG!

Ko je beše izradio post-covid strategiju koja podrazumeva prelazak na A220?

Ovo sam pitao u kontekstu veze konsultanta koji je izradio strategiju sa Lufthanzom, da li veza postoji ili ne?

Mislim da nije napisao konkretan model ali jeste unifikaciju flote, a ako mora da se unificira onda nema boljeg modela od A220 (znam da ćete pomenuti Embraer).

Inače, ovako je počelo 2008: Boston Consulting has been hired by Austrian Airlines’ management to evaluate various cooperation scenarios.

Air Baltic.

Mogla bi neka uporedba Air Serbia / Air Baltic. Imaju gotovo isto putnika, čak i sličan profit, nakon ekspanzije i gotovo isti broj destinacija. Air Baltic sa flotom od 40 aviona, Air Serbia sa flotom od 20ak aviona. Da li bi JU imala ove rezultate sa unificiranom A220 flotom? Ni u ludilu. E tako će biti i sa OU.
Svako tržište ima velike specifičnosti koje moraju da se odraze i u izboru flote, odnosno strategije. Sa ogromnim brojem avio turista nacionalni prevoznik bez A320/A321 može samo da gleda kako mu drugi uzimaju putnike, a odsustvo manjeg aviona ubija fleksibilnost koja je neophodna danas u biznisu, posebno zimi i na tako decentralizovanom avio tržištu kakvo je hrvatsko.

Zasto bi spasavali propalu Adriu koja je vozila Siptare u Nemacku? Tih malih kompanija za taj posao ima ko blata.

Da. Prakticki nevažno za kompaniju veličine LH.

Ima dva faktora: Alpi i Italija. Slouvenci nisu leteli u Alpe iako su imali manje avione.

Iskoristili su ih. I cao djaci.

Kupnja Air Dolomita ne mijenja činjenicu da im je Adria trebala.

Kažem da kupnja Air Dolomita ne mijenja činjenicu da LH Grupi Adria nije trebala.

Njima Adria nije trebala i točka. Što je tu nejasno?

Pa ne treba im ni Croatia. Odakle vama da je netko rekao da im treba Croatia?

OT:

Buduci da su neki hrvatski botovi ovde napadali srpske citatelje kako nerazumno brane sve srpsko, te istovremeno pravdaju svaku gresku koju naprave bilo JU bilo BEG, evo da iskoristim priliku da iskritikujem BEG i Vinci.

Nova zgrada je otvorena pre manje od 7 dana. Gume koje sprecavaju klizanje na stepenicama su unistene, tj. odlepile su se. Sramota za Vinci! Izem ti taj kvalitet radova ako ne moze ni 7 dana da izdrzi, a trebalo bi da moze 7 godina.

Kritika i za MUP Republike Srbije koji nista ne zeli da preduzme protiv guzvi na pasoskoj kontroli. Pre neki dan je u jutarnjem talasu, kada ima nekoliko hiljada odlaznih putnika koji moraju da prodju pasosku kontrolu, radilo samo 6/16 kucica. Za razliku od njih, svaka cast za radnike na KD kontroli koja je imala sve rendgene otvorene i koja se jako brzo prolazi.

A vi znate da u Srbiji postoje?

Naravno da postoje. Kao i u svakoj diktaturi, tako i u Srbiji!

Samo što Srbija nije diktatura jer u njoj građani imaju slobodnu volju i biraju vlast po svom nahođenju, to što uporno biraju jednu te istu budalu je druga stvar i velika sramota. Bilo kako bilo, interesantno je kako ste vi uvek među prvima da komentarišete što Air Serbiu, što Srbiju (naravno u negativnom kontekstu, kad treba nešto pozitivno da se kaže nema vas nigde), te biste možda trebali da spustite loptu jer sve više počinjete da ličite na jednog od tih botova o kojima pričate.

Bravo! Vi mora da ste obrazovana apolitička osoba iz Beograda koja uopće ni ne glasa za Vučića!

Ja apolitičan? Ja vam se, moj gospodine, protiv radikala (što originalnih što ovih prerušenih) borim preko 20 godina. Još od petog oktobra sam bio na skoro svim protestima, a evo poslednji put kad su bili protesti protiv Rio Tinta. Pre ćete ubediti petoricu tih apolitičnih da glasaju za Vučića nego mene.

Bravo! A da vas još nešto pitam vi ne obrazovani beogradski anti-radikalu i totalno ne glasaću Vučića, vi smatrate da je Zapad kriv za ovo u Ukrajini? Pitam samo da znam na čemu smo

Poslednji put kada sam proveravao ovaj portal se bavio avijacijom, a ne politikom, tako da ću vam moj stav o ulozi Zapada u Ukrajini izneti kada se portal preimenuje u zamapolitico. Pozdrav.

Sve znam sada, hvala na odgovoru. Dobar tek!

Imate ih na portalu. Necu ih imenovati.

Hrvatski botovi? Hahahaha pa vi ste stvarno oboljeli.

Hrvatski botovi? 😂😂😂😂😂😂 Evo ja se dobrovoljno “outam” kao takav! 😂😂😂😂😂😂

Nema šanse da se to desi.

Čim je hrvatska ušla u Šengen Slovenija je postala nebitna zbog blizine zagrebačkog aerodroma.

Ako time reflektirate na bankrot Andrije, u trenutku bankrota još se nije ni približno znao datum ulaska Hrvatske u Schengen…

Sirite gomilu gluposti. Kao ne zna se. Predsednica te vase udruge, naravno neizabrana je dobila sta je trebalo nedavno u Pekingu, EU jednostavno nije nista. Samo klovnovi lete u Brisel i Strazbur I glume da tamo nesto rade.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!