zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia 80.122 putnika u II. mjesecu

Air Serbia je u II. mjesecu ostvarila 80.122 putnika. Ovo je 78% više putnika nago u istom mjesecu lani (44.963), te 11,1% manje nego u I. mjesecu ove godine (90.000). Prilično fascinantan rezultat poglavito u kontekstu činjenice da je kompanija porezala broj letova za čak 26%. Ovo samo znači da je kompanija uspjela povećati load faktor. Naravno na ovu brojku je i utjecao rat u Ukrajini koji je ozbiljno povećao broj putnika zadnjih 4 dana II. mjeseca, poglavito od kada je Aeroflot i Nordwind prekinuo letove za Beograd.

autor: Alen Šćurici, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

OT

Da li ste objavili informaciju da je Air Cairo pustio u prodaju karte iz Beograda za Sharm el Sheikh ali i za Kairo? Jos dve sjajne nove destinacije iz Beograda!

Poslednje sto sam nasao je ovo iz decembra 2021

“Air Cairo uvodi tri nove linije u regiji. Kompanija će od kraja III. mjeseca letjeti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku, te uvodi i drugi liniju za Beograd, iz Sharm el Sheikha. Air Cairo još nije stavio ove linije u prodaju”

Podrazumeva se da i dalje leti BEG-HRG.

Ispravka. Karte su u prodaji ali sa presedanjem preko HRG.

Planiraju dosta chartera, bacio sam pogled na ponude agencija. Osim očekivanih (Egipat, Turska, Grčka), vidim i da JU ide za Palermo i da guraju redovne letove za Majorku.
U Grčkoj Kefalonija ide odlično (možda malo iznenađenje, već nema slobodnih mesta na nekim terminima), a Krit je podeljen: Heraklion je preuzeo Aegean, svi aranžmani su njihovim redovnim letovima, ali JU ima chartere za Hanju. Zanimljivo, i pored redovne linije za Rodos, agencije uzimaju chartere kod JU.
Za desetak dana je sajam turizma, tu se obično iskristališe ponuda za leto, a bude i nekih novih najava…

“ Naravno na ovu brojku je i utjecao rat u Ukrajini koji je ozbiljno povećao broj putnika zadnjih 4 dana II. mjeseca, poglavito od kada je Aeroflot i Nordwind prekinuo letove za Beograd.”

Koji nonsens! JU tada nije ni dodala letove ka SVO vec je i dalje letela sa A319 uobicajno a koji je ionako bio pun. Tako da ovo je bas veliki nonsens koji ste napisali.

A inace imati tek desetak hiljada manje u odnosu na januar i to u meseci kada je najvise porezala je i vise nego impresivno!

To samo znaci da je Air Serbia dobro uradila domaci zadatak! Odmerila tacno sta treba uraditi u mesecu kada imate najmanji saobracaj!

Prvo je pisao kako rat u Ukrajini neće povećati broj putnika već će upravo smanjiti jer će Aeroflotove putnike preuzeti Srbija,čak šta više biće ih još manje je Air Srbija nema kapacitet kao Aeroflot a sad tvrdi suprotno, da nije smešno bilo bi žalosno

Morate da razlikujete BEG i JU. BEG neće imati povećanje putnika iz Moskve jer ima ukupno manje letova i kapaciteta, a JU će imati povećanje jer ima više letova i kapaciteta.

U onome što nude su uradili dosta bolji posao nego u januaru ali da li su uradili dobar posao u odnosu na tržište moćićemo da znamo kad vidimo ukupan broj putnika na Beogradu u februaru.

Do kraja februara nije bilo tako.

U regularnim uslovima -11% u februaru je OK, konačno i mesec je sam po sebi za toliko kraći, a znamo i da nije najpopularniji za putovanja. Međutim, ovde je baza (januar) dosta niska zbog realno lošeg rezultata u prethodnom mesecu pa na to još -11% definitivno nije fascinantno.
Ali je pristojno u odnosu na broj operacija tako da je u mesecu u kom i inače prave finansijski minus taj minus sada manji. Idemo dalje, mart deluje dobro, a sve posle marta odlično, za sada.

Da ne govorimo o tome koliko je rezultat u februaru mnogo bolji od onoga sto je autor predvidjao.

Bila je prognoza da nece biti dobrih rezultata a ti isti rezultati su u procenat isti kao i u Evropi za prethodni mesec. Dakle, sasvim zadovoljavajucih 71% iz februara 2019.

Cak vam je i naslov teksta bio takav. Citiram
“Beograd neće imati dobre rezultate u II. mjesecu”.

Rezultat na nivou Evrope je dobar rezultat. To je onaj rezultat koji Zagreb sve do decembra prosle godine sa svim novim linijama nije imao.

Vi ocigledo ne govorite istinu a sto je jos najsmesnije vrlo se to lako da dokazati.

A evo jos jedne pogresne prognoze

“Aerodrom nije imao baš pretjerano dobre razultate u I. mjesecu, tek na razini Europe, no II. mjesec će svakako biti još lošiji.”

Hehe, opet vas je Beograd iznenadio. Nikako nije februar 2022 losiji od Evrope.

A koliko je imao putnika Beograd? Ili ste vi još jedan što ne razlikuje aviokompaniju i aerodrom, a nešto komentariše?

Srezani letovi Air Srbije ,to je reč koju ste u proteklih mesec dana ponovili bar hiljadu puta,možete samo da plačete Air Srbija,kida,a tek je krenula.

Kida? Sa 80.000 putnika, od čega <75.000 u Beogradu? E baš svašta.

Za februar se ne može reći, mislio sam da je to tema. Za planove od marta nadalje svaka čast.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!