zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zagreb na stupu srama radi nebitne crtice

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Nakon što je njemačka platforma za putovanja vlakovima, brodovima, autobusima, autima i avionima Omio objavio listu najmanje stresnih aerodroma za putnike u Hrvatskoj se digla halabuka kao da je listu objavila IATA, ACI ili bar Skytrax ili Booking.com. Naime, Omio je Zagreb postavio na zadnje, 30. mjesto. Ova nebitna crtica u šumi raznih top ljestvica najboljih ili najlošijih ostala bi nezapažena, da svi mediji u Hrvatskoj istu nisu prenijeli uz posebnu napomenu „Zagreb na posljednjem mjestu“ ili „Zagreb najlošija zračna luka u Europi“.

Omio u zrakoplovnom strukovnom svijetu ne znači gotovo ništa. Ne treba omalovažavati platformu koja ima 27 milijuna korisnika mjesečno i radi u 35 zemalja, a radi sa 800 različitih prijevoznika. No, oni svakako nisu strukovni klasifikator. Konačno, njihovo istraživanje jest manjkavo, nije jasan uzorak putnika za pojedinu zračnu luku (primjerice Zagreb), a i metodologija je vrlo upitna jer za glasanje nije ni na koji način uvjetovan posjet samoj zračnoj luci (za razliku od npr. booking.coma koji anketira samo goste koji su ostvarili noćenje u hotelu). Što ako je stav o Zagrebu objavljen temeljem jednog ili dva posjetitelja? Jel to reprezentativan uzorak?

U masovnom razapinjanju na stup srama MZLZ Zagreb je krenula kontraargumentima i prezentirala relevantna istraživanja unutar zrakoplovne industrije ACI ASQ (Airport Service Quality Survey) i PSS (Passenger Satisfaction Survey) po kojima je Zračna luka Zagreb u kategoriji 2-5 milijuna putnika proglašena najboljom zračnom lukom 2018. i 2019.

Inače prosječan putnik danas ne osvrće se na recenzije pojedinih hotela, prijevoznika, rent’a’cara ili drugih pružatelja usluga, koje se temelje na anketama korisnika tih usluga, poglavito ako je brojka korisnika mala, a mala je ako je ispod 1000 korisnika. Nemalo puta konkurencija napiše katastrofalne recenzije koje se potom čitaju kao „istinite“ i pritom su ocjene toliko niske da sruše ukupnu ocjenu. Jednako tako i sam pružatelj usluga svojim recenzijama diže ocjenu i piše superlative. I onda za redom čitamo recenziju koja kaže da je npr. hotel katastrofa, najlošiji u kojem je gost bio, a odmah iza toga da je hotel čudo neviđeno, jedan od najboljih hotela vrlo iskusnog putnika. Toliko puta sam se opekao u takve recenzije da ih sada u potpunosti zanemarujem.

Moj djelatnik mi je pokazao kako se glasovanja na internetu mogu frizirati i multiplicirati kada je trebalo dati podršku jednoj njegovoj prijateljici u internetskoj podršci radi nagrade. Jednostavan program multiplicirao je broj glasova svakog tko je glasao sa nekoliko stotina.

Zbog svega toga rangiranja avio kompanija i aerodroma su toliko upitna da ih nitko ozbiljan ne doživljava osim kao usputnu crticu i ne osvrće se na iste. U nekim medijima kojima je broj klikova bitan to je odlična tema koja otvara prepucavanja tipa „moj je veći“ i samim time povećava broj posjećenosti stranice, komentara i „klikova“, a veliki brojevi donose sponzore koji su nužni za preživljavanje takvog medija.

Koliko je nerealna ova lista Omio-a najbolje govori činjenica da su na prvo mjesto stavili Madrid. Skytrax Madrid ne svrstava među 10 najboljih aerodroma u Europi. Paris CDG je na Skytraxovoj listi 6. aerodrom Europe (kad se sa liste maknu aerodromi koji nisu glavnih gradova), Omio ih svrstava tek na 13. mjesto. No, svakog tko je bar 15 minuta proveo u kaotičnom, krajnje prljavom i neorganiziranom Rimu FCO, stavljanje istog na 2. mjesto, što je Omio učini, vrijeđa ljudski razum. Skytrax nema Rim na listi 10 top aerodroma Europe. Većina top 10 aerodroma Omio-e nije na top 10 aerodroma Skytraxa. Pri tome ne mislim da je Skytrax aposolutni autoritet u tom segemntu. Jako je puno analiza i članaka napisano o Skytraxovim kategorizacijama i rang listama, pri čemu su se podastrijeli i vrlo ozbiljni dokazi o uplaćenim svotama Skytraxu, nakon čega bi pojedine kompanije bitno porasle na rang listama. U društvu 10 top kompanija svijeta sa 5***** nikako nije realno staviti Lufthansu i Garudu Indonesia, dok se primjerice Emirates kategorizira sa 4****. I ovo graniči sa razumom.

Na ovoj listi nisu aerodromi poput Beograda, Ljubljane, Skopja, Sarajeva, Tirane, Kišineva, Bratislave idr., pa već samim time niti 30. mjesto mora predstavljati „smak svijeta“, niti ta lista stvarno predstavlja sve europske glavne gradove.

Koliki je nonsens bodovanje liste govori činjenica da je primjerice Podgorica dobila 75 od 100 bodova za konektiranost, bitno više i od giganta Pariza CDG, Beča, Buchuresta, Raykjavika (koji je, da stvar bude krajnji nonsens dobio čistu 0), Osla, Rige, Dublina, Moskve SVO idr. Ovdje je Zagreb dobio tek 45 bodova, čak 30 manje od Pogorice. Na koncu je Zagreb, ne baš jasnom računicom, dobio ukupni rezultat 0,00 bodova. E sad, ovi nonsensi su se mogli jednostavno ustvrditi ovlaš pogledom na samu tablicu, ali ni jedan medij se nije potrudio to učiniti, nego je samo prenio bazičnu crticu i nadogradio je epitetima katastrofe i sramote.

I da se razumijemo, nemam ja pretjerano visoko mišljenje o uslugama i ponudi zagrebačkog aerodroma, to sam više puta kritizirao, ali ipak, ova rang lista svakako nije dokaz da je Zračna luka Zagreb najlošija u Europi, jer je više nego jasno da je daleko od tako nečega.

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pogledao sam par site-ova koji se bave anketama i masa stvari je skakljiva u njima. Za Omio nisam čuo ali za masu stvari je nekada nezgodno biti objektivan. Npr on time performance aerodroma. Porediti malu zračni luku sa masom slotova u ok klimi sa npr Buffalo-om (ceste ledene kiše i whiteouts) je ludilo. Kvalitet usluge je drugi koji je subjektivan. A usporedbi sam radio na aerodromima koje sam više puta posetio.

Prema tome uživajte jer narednih godinu dana je sve to nerelevantno.

Omio (GoEuro) je kompanija koja i u drugim oblastima poput železničkog i drumskog saobraćaja ne znači mnogo. Procenat karata koje prodaju za DB je mizeran na primer, a sama firma je Nemačka.

Ovo im je dobro došlo kao marketing jer ionako jako loše stoje od početka krize.

Dovoljno je pročitati bodovanje za konektiranost i odmah prestati čitati to “istraživanje”, mlaćenje prazne slame.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!