zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Croatia otvara nove linije

Croatia Airlines planira otvoriti liniju Brač-Minhen koja će operirati jednom tjedno, subotom od kraja V. do sredine X. mjeseca. Zračna luka Brač iduće godine planira otvoriti i nove linije za Trst i Košice. Prošle godine iz ZL Brač letjela je Croatia Airlines za Graz, Linz i Zagreb, te SkyAlps za Bolzano i Bratislavu.

No, još jedna velika novost je da Croatia planira pokrenuti linije Split-Skopje i Split-Oslo. Za Skopje iz Splita Croatia je pokušala pokrenuti letove prije par godina, no istu su vrlo brzo prekinuti. Nadamo se da će ovaj drugi pokušaj uroditi plodom. Na liniji Split-Oslo konkurirat će Norwegianu i SAS-u. Norwegian je prošle godine letio 10, a SAS 12 letova tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

144 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa dobro hoce ikad vise Zagreb Berlin

Recimo Pula-Irska bi bilo fantastično 🙂

Zagreb stockholm . Iz Banja Luke do Stockholma dva puta tjedno avioni puni ko kutija šibica

A,kada Cratia Airlines planira uvesti letzte Dortmund-Osijek?

Nadam se nikad.

DA, desava se ono sto sam autori vec davno najavio – Split preuzima primat u Hrvatskoj. Aerodromi na obali ce kontinuirano rasti.

Pragusa!!!!!
Ukrali ste ideju Pragusi!!!

Pragusa zauvijek

Croatia Praguzi: Brač – München sa A350!

Jao kako duhovit frajer

Drago mi je za Brač. Da su makar dva sedmična leta za Minhen. Definitivno OU treba da se posveti više Braču koji je malo zapostavljen.

pa ne bi rekao , najveci hrvatski aerodrom je odma preko

Slazem se tamo nema konkurencije,a potencijala ima…
Vjerujem da ce to i obmva linija pokazati,iako su trebala biti barem 2 leta,fali barem jos let ponedjeljkom ili utorkom

Pa imaju novu direkoricu,
Koja je za sad privukla sky alps,
Da li ce i druge treba vidjeti…
Tek joj je ide prva godina samostalnog upravljanja lukom…

Bolzano je samostalna linija,
A samostalna linija bi trebao biti i trst…jer se karte na tim linijama budu prodavale na sky alps stranici,pocetkom 11 mjeseca….
Linija za kosice i bratislavu ce biti 100 charter za satur.,
Kao sto croatia obalja graz i linz za gruber.

Bolzano nikad nije bio fery let,ne znam odakle vam to ,osobno sam putovao na njemu….
I bolzano je za orvi godinu prometovanja imao jako dobru popunjenost…
Ne znam odakle vam takve dezinformacije,
I ako niste u nesto sigurni ,zasto prvo ne pitate na zracnoj luci brac ili bokzano i provijerite to o vemu pisete..?

Tko prica o odlicnoj popunjenosti?
Vrlo dobra i odlicna nije isto…
Ali su letjeli prazni jednostavno nije istina…
I prodavali su karte sa mnogo vecim cijenama nego sta je croatia imali na vecini letove iz splita prema drugim novim odredistima…

DBV-PRG je isto Nova linija

Croatia Airlines

Pise u sluzbenoj presici

Alene, da li možda imate neka saznanja o gradnji aerodroma na Hvaru, potez Stari Grad Vrboska.

Bio bi nonsens da nema, koliko znam zamaaero je izradila tehničku dokumentaciju i u suradnji sa HKZP izrađuje procedura

Koncentracija na Split je najbolje što se Croatiju dogodilo od osnutka. Većinu aviona treba bazirati u Splitu. Tamo je lova, a iz Dalmacije svi vole putovati Croatijom. Priče o Dubrovniku koji je na sat i pol vremena vožnje su nonsens. Dubrovnik se treba orjientirati na long haul.

Dubrovnik je sat i pol od Splita? Vidi se da ne putuješ …

Ajde dva sata, prihvaćam.

Barem jednom ne laže

Zašto vozite ko kreten?
Vi, kao uspješan pravnik, analitičar i poslovni čovjek, Vi ste uzor mladima.

Zasto sta Croatia ima hub u zagrebu.

A mora da se to dogodilo zbog Splita, a avioni iz Zagreba ostvaruju 100% LF.

Nisu se dovoljno koncentrirali na Split.

Upravo to, i uz sva ta povećanja će u Splitu imati manje od 60% frekvencija i to u vrhuncu u sezoni u odnosu na Zagreb kada Split ima vise od duplo putnika u tim mjesecima…Praktički ima duplo manje frekvencija u top sezoni u Splitu kada Split ima vise od duplo putnika?

Izvucimo zakljucak o brojkama i poslovanju croatie airlines nakon 30 godina koncentracije na zagreb .politika prepustanja trzista od nekih 7-8 miljona putnika u 2019g , u usporedbi sa zagrebackih 3 i nesto od kojih su jednim dijelom i tranzitni i transferni putnici sa prepustenog trzista uracunati . Jos jednom zagrebacki centralizam , organizacija drzave u kojoj sve mora biti locirano u zagrebu , nazalost OU je gurnula u poziciji iz koje ce se tesko izvuci . Ne okrecite tezu , ou je jos uvijek orijentirana na zagreb u odnosu na obalne aerodrome .

Zagreb nije ni frankfurt niti minhen , ni pariz , ni amsterdam ni istanbul, ni atena ni svi navedeni aerodromi , sta prije to shvatite svima ce biti ugodniji zivot u RH.

Croatia nije toliko jaka da se moze boriti u splitu…

Hoću li dobiti zahvalu što sam vam ovo jučer nekoliko puta naveo?

Kolko je Vama godina da trebate javnu pohvalu? Evo ja kao čitatelj kažem HVALA!

Imam tlineast godina.

a kako vi znate ko je potakao kad sve anonimusi, možda sam ja potakao

Slabo pokusiraju. Kajgodare nonsense. Buzin slabo radi.

Da Buzin i bolje radi, da li bi ostatak kompanije to mogao i htio pratiti?
Pitajte cockpit, s njma ste dobri.

Kokpit je jednako kriv. Zašto se ne žale, zašto ne stvaraju pritisak kroz medije? Sastanci sa vladom, sindikalne izjave u medijima? Ništa.

Zašto? Kopit je tu da odleti plan koji dobiju, a ne da se miješa u politiku kompanije. Ako nisu zadovoljni, nek idu negdje drugo

I opet ignoriranje Dubrovnika!
Jad i bijeda od “nacionalnog prijevoznika”…

Oh no. Anyway…

U suštini čak nije ni problem da na ovakav način “ignoriraju” Dubrovnik i Zagreb. Veći je problem što ni sami ne znaju što bi sa sobom, kajgotare. Evo da objave da imaju potpun fokus na Split i da će od tamo operirati 90% linija i bazirati letjelice – sve 5. Pa nek Split ima mrežu OU letova i to da je cijelu godinu. Ali ne, njima je ljepše otvarati milijun linija koje operiraju 1-2 puta tjedno iz svakog sela, zimi je ionako zimski san i injekcija iz državne blagajne.

Ljeti se treba koncentrirani na obalu! Tu su pare! Vidite kako je easyJet rastao u samo zadnjih 10 godina u splitu. A šta je tek Ryanair napravio u zadru. Te šanse su sad prošle. A Dubrovnik je ljeti itako već dosta pun turista, puno kažu pre pun.

Pula i još više Rijeka su skroz zapušteni. Znam da je to jedno i drugo auto destinacija. Ali prije 15 godina to je važilo i za Split i Zadar. Tada su Poljaci, Čehi, Slovaci dolazili većinom sa autom, a vidite koliko sada ima linija samo iz Poljske

Da, ali 104 letova u tjednu je po meni velika stvar.

https://zamaaero.com/03/11/2022/novosti-iz-regije/split-najvise-lcc-letova-u-regiji-proslog-ljeta/

Jedan veliki dio toga kolača je mogla uzeti Croatia, da je na vrijeme prešla na Split ili Zadar. Možda ćemo tako govoriti i za 10 godina za Pulu ili Rijeku?

Ni jedan trend u turizmu nisu prepoznali i na to na vrijeme reagirali, pa ni na advent zimi u zagrebu, blagdane za dijasporu itd

Sta prepoznat , kad u ovoj centraliziranoj drzavi sve mora biti u zagrebu , dok su se oni igrali izgradnje wanna be huba , stranci su preuzeli primat na obalnim aerodromima .

U neku ruku je možda i dobro ovo za obalne zračne luke, u slučaju kada imamo nekvalitetnu zrakoplovnu tvrtku koja može otići u stečaj svake minute. Da npr. Croatia Airlines prestane s poslovanjem, daleko najgore prošao bi Zagreb jer je tamo i uz sva ova povećanja čak i po ljeti najviše frekvencija u Zagrebu koji ima cijele godine i čak u top sezoni vise frekvencija nego ostale zračne luke zajedno i još je sjedište tamo… Sto se toga tiče, najbolje je imati raznoliku ponudu i ne previše ovisiti o jednom igraču, pogotovo o megagubitašu.
Ako i Croatia Airlines propadne, najvjerojatnije neće otići u stečaj preko noći, ali svejedno, postoje linije koje žele voziti samo nacionalni prijevoznici zbog državnih, političkih ili drugih interesa koje ne bi bile isplative na pravom tržištu.

Ne linija, nego frekvencija… ili ste krivo pročitali ili namjerno izostavili sto sam napisao

Zagreb ima 240 rotacija u top sezoni, Split 140, Dubrovnik 52, Rijeka 6, Osijek 4 i Brač 2 tjednih letova prema međunarodnim odredištima iz OU

Ne mislim da ne znaju što rade, vjerujem da imaju parametre u kojima se mogu kretati i to je to. Odrade što moraju odradit

Jasmine jesi to ti?

Znaci slazete se da 30 godisnja orijentacija na zagreb nije bila na temelju parametara , bez ikakve strategije i ocitog ne ispitivanja trzisa vec je nesto drugo posrijedi .

Opet hub zagreb , zagreb , vi ne mozete prihvatit ni jednu ideju u kojoj zagreb nije centar svega . Hrvatska nije srbija , centralizam je najveca pogreska napravljena u zadnjih 30 g. Hrvatska je sastavljena od regija koje su povijesno i kulturoloski starije i interesantnije od samog centra . Zasto recimo iz dubrovnika OU pokusa otvorit bliski istok , afriku, istocnu eurpou sa konekcijama prema zapdnoj europi i sa unitedom koji vec leti za dbv prema americi.

O da, i ja potpisujem.

Pokrenut će liniju za Prag iz Dubrovnika.

TZ Splita, TZ SDŽ, ZL Split daju velike subvencije OU za letenje iz Splita, Dubrovnik to ne radi u tolikom obujmu, stoga je logično gdje će OU biti središte jadranske mreže.

Nadam se da će OU ipak krenuti s dodatnom ekspanzijom i u Dubrovniku. Dubrovnik i Split ljeti moraju biti glavni izvor prihoda nacionalnog avioprijevoznika, ali to ne ovisi o OU, već koliko subvencija dobije od luka i TZ.

Pokrenut će.

Općepoznata činjenica.

Ok.

Pa pise u presici, PRG je medu destinacijama iz DBV

No naravno je li omjer letova u Splitu prema Dubrovniku (3:1) realan za državnog prijevoznika jest upitno, je li prevelik razmjer letova, jer bi OU u interesu trebalo biti neovisno o subvencijama povezivati Hrvatske luke sa svijetom koliko-toliko ravnopravno.

*No,

Dubrovnik je manji od svih navedenih gradova.

Pa ako te linije s Dašenkom idu 2pw, znači eventualna iz Dubrovnika bi mogla 1 pw, što baš i nije isplativo ni za turiste ni za dijasporu.

Neke 3pw, svejedno.

Zimi tu nema nijednog turista, to su linije za dijasporu.

Nedovoljno za ijednu međunarodnu liniju OU, bar ne zasad.

Letovi za Rim nemaju puno putnika s polazištem ili dolazištem u Splitu. Dođemo na oko 20 letova. Splitu zimi gravitira miljijun stanovnika, Dubrovniku oko 100 tisuća. Znači možda 2 tjedna leta OU iz DBV zimi za München.

,,Split nema puno putnika za Rim? A zašto onda ima 7 tjednih letova? Zašto dio tih letova nije nonstop za Zagreb?” Dajte Alene to svi znamo, inercija OU.

Dalmcija + dio Hercegovine, DNŽ i Like je miljijun. Dubrovniku dio DNŽ i ajde mali dio Hercegovine, ostalo je sve na Podgoricu.

0:25?? Ni blizu.

Zašto mi je obrisan komentar Alene?

Ja imam podatke da ou iz fco ima veci broj putnika za spu nego za zag od 11 mjeseca 2021 g , i ako se treba ukiniti nesto je ou linija prema zagrebu

Klimavo, da.

Istina , sigurno regija koja jebdvi tisuce godina najmanje povezana sa apeninskim poluotokom ima manje veza sa nekim gradecom i kaptolim koji su postali nekakav grad 1850g

?

Dubrovnik ima 35 tisuća stanovnika, DNŽ 100.
Osijek ima 90 tisuća stanovnika, Slavonija 600.
Pula ima 55 tisuća stanovnika, Istra 200.
Split i Zagreb nema potrebe pisati.

Je li sada jasno?

Pa da, ali zimi nitko ne ide u Dubrovnik pa nema potrebe za medjunarodnim odredištima, pokušali su godinama pa ne ide, zimi ide šačica dubrovčana i to je to, nešto sitno turista naleti, ali sve je to zanemarivo. Jedino što bi se moglo je produžiti letove do 15.11. jer još ljudi lete do tada, a na proljeće početi 1.3. Eto i TK stavi letove pa otkazuje u zadnji tren i prebacuje šaku putnika via ZAG, British uvede pa otkazuje, već je ukinuo letove krajem 11. mjeseca, vueling je prije mjesec/dva otkazao letove kroz 11. mjesec…
Naravno. Croatia Airlines to koristi i stavlja paprene cijene na svoje letove tako da odvrati i ono malo dubrovčana na neki poluspontani izlet. Cjenovna politika im je da povratnu kartu u sljedećih dva tjedna možeš dobiti za najmanje 1120 kn (blokiraju dvije najjeftinije tarife), ako planiraš put za 3 tjedna onda je povratna karta 920 kn (blokiraju najjeftiniju tarifu), a ako je put za više od 3 tjedna dostupna je najjeftinija tarifa od 790 kn.
Ako ideš na izlet bitno ti je kakvo će biti vrijeme i ne znaš da li se isplati kupiti karte prerano, letovi su ionako prazni, mjesta ima, samo tarifa raste, a oni te kažnjavaju i odbijaju od kupnje. za ove cijene na PSO liniji ne dobiješ ni prtljagu, a promjena se plaća, ako poželiš vratiti kartu vraćaju samo dio taksi.
U Italiji na pso linijama (jedan smjer 50-60 EUR) u cijenu je uključena prtljaga, mijenjanje karte je besplatno, a nema ni penala za povrat, vraća se cjelokupni iznos… Slično je i u Grčkoj, a cijena je nepromjenjiva. Bar sve ono što sam ja gledao na tim linijama zadnjih 3-4 godine.

Isti vlasnici OU i navedenih zračnih luka i onda još da ih te iste zračne luke subvencioniraju.
Malo im ovo što država (opet isti vlasnik) već i previše daje.

Nije, linija za Prag je nova

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!