zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Loše stanje ATR-a Air Serbie

U poslednje vreme Air Serbiji se najviše zamera stara flota koja ima prosečnu starost od 19,3 godine. Starost letelica mora se odraziti i na njihovu funkcionalnost i izgled, odnosno što je letelica starija, održavanje dobrog izgleda je skuplje. Tako je na floti ATR-ova sve vidljivija njihova starost, pogotovo na enterijeru.

Na fotografijama možemo videti ATR YU-ALU koji ima 24 godine, ali slične scene se mogu videti na celoj ATR floti. Česta je slika da je plastika na sedištu razvaljena, kruni se farba sa sedišta i stočića, izgrebana stakla, ventilacija ne radi ili je čak polomljena,… Neretko je i oplata aviona vrlo lošeg izgleda što kod putnika može izazvati nelagodnosti. Za sada ATR flota pravi samo probleme sa ispadanjem iz saobraćaja i skupim održavanjem, ali u doglednoj budućnosti će škoditi i imidžu kompanije. Vreme je za zamenu stare flote.

 

autor: Luka Babić, dopisnik (Beogad), foto: Vilko Sedlar

116 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Licno bih voleo da se vozim Airbusom A220 ili Embraerom i jednom za svagda izbacimo propelerase, ali treba se probuditi iz sna i shvatiti realnost i u kom vremenu zivimo. Ne kazem da ne treba ici sa postepenim obnavljanjem flote, i vise poraditi na osvezavanju enterijera postojecih letelica, ali treba imati na umu da je ovo mala nacionalna kompanija u Evropi, koja se bori za svoj opstanak uz ogromne podsticaje drzave ali i njenih gradjana. Ja licno ne zivim u Srbiji, ali vrlo rado biram let koji ukljucuje AirSerbia-u do Beograda cak ako imam nesto jeftiniji let sa drugim kompanijama ili sa nesto kracim presedanjem. Raduje me obnova flote ali isto tako i kada udjem i u “ovakav” avion kada krenem kuci.
Mislim da pored dobronamernih kritika koji su dobrodosli, treba cestiatati kompaniji sto je na trzistu “divova” opstala i uspela, i sto sve vise prosecnih gradjana Srbije moze sebi da priusti da leti sa nacionalnom aviokomanijom pa makar i sa ovakvim letelicama tj. da ne budu u milosti i nemilosti low cost-era.

Nema od kupovine novih aviona ništa. Air Serbia je financijski u banani, a Etihad je dignuo sidro.

Sretni su da im država pokriva gubitke svake godine, a o kupovini novih aviona mogu samo sanjati.

Vi izgleda mislite na nekog drugog prevoznika pošto Er Srbija ni u najluđim snovima ne planira kupovinu novih aviona

Ne mislim baš na superturbouspješnu Air Serbiju koja je za regionalno zrakoplovstvo inkarnacija egipatskog boga Mide. Sve što dotakne pretvara u zlato.

I to je neka druga kompanija, a ne Er Srbija. Nešto vam se pomešalo.

Ne, ne, ništa mi se nije pomiješalo. Čitajući pojedine komentare na ovom portalu neupućeni čitatelj mogao bi zaključiti kako je Air Serbia uspješnija od Lufthanse i Ryanaira zajedno.

Pa, bi se postavio logično pitanje zašto tako uspješna kompanija ne kupi nove avione već ih uzima na leasing?

ATR im je najisplativiji avion. Mašina za pravljenje para. Raspitajte se…
Živo me zanima da li će ikada nekome biti objašnjeno zašto je JU uzimao kredit po onakvim kamatnim stopama od svog suvlasnika? I koliko je stvarno para ušlo u JU od strane suvlasnika?

Zato što su to najbolje kamatne stope, kamatne stope kakve ne dobijaju ni mnogo uspešnije zemlje, meni Angela Merkel kaže završi kod tvog prijatelja šeika i nama takve kamatne stope, moli me kancelarka Nemačke, a oni me napadaju. Srbija nikada nije bila jača i to njima smeta, a ne kamatne stope kakve ne dobija ni jedna Nemačka.

Aj da ne širim priče koje kruže po Beogradu Nsravno da smo mi to sve platili.

Ne moraju se bojati iz Air Srbije, dat će njima država i onako im svake godine upumpava milione eura u skladu s transakcijskim sporazumom između Vlade Srbije i manjinskog dioničara Air Serbia-e Etihad Airways. Zato tako “dobro” i posluju i otvaraju letove….zato Etihad i ostaje dioničar dok se iz ostalih aviokomp.povukao…a kad odu, zanima me što će ostati, vjerovatno ovi ATR-i

Srećom jako malo od Etihada je i ostalo, prvenstveno kada kompanije kao sto su LH ili AFKLM budu poslovale po “fer” pravilima, onda se može očekivati i od JU i od Croatie i drugih. Jako je lako pozivati se na zakonske regulative, i uvoditi penale LOT-u, Malev-u i drugim, kada sopstevna kompanije iscrpi milijarde u subvencijama koje se vešto “zaborave”. Svi znamo na koji način su sve “Zapadne” kompanije dobile temelje za svoje poslovanje, nisu ih sigurno dobile na principima slobodnog tržišta, već na osnovu masnih subvencija proslog veka, a nista manje i ovog. Tako da samo naivna osoba moze verovati da u Evropi postoji cak i bilo kakav privid slobodnog poslovanja, barem kod nacionalnih komp.
Ryanair, Wizz i Easy su potpuno druga liga za sve njih.

paziteuslove koje propisuje EU su uslovi koji pašu najvećim njihovim kompanijama. a ne da bi nešto bilo pošteno

Ne, ne šalim. To što je kompanija iz EU, apsolutno ne znači da posluje po fer principuma. Vi meni govorite da su se pri stupanju na snagu određenih pravila sve kompanije jednako kotirale na tržištu? Vi meni govorite da je zdrava konkurencija kada LH koristi Croatiu i Adriu (već nažalost nestalu) za feed njihovih letova iz MUC i FRA, i samim tim prebacuje gubitke sa tih ruta na države, a sebi sasvim slučajno puni letove, te na njima zarađuje.
Primer jedan : https://www.wsj.com/amp/articles/two-eu-airports-four-airlines-to-repay-illegal-state-aid-1412159786
https://news.bloomberglaw.com/antitrust/germanwings-ryanair-tuifly-are-ordered-to-repay-airport-aid
Ovo je slučaj gde su, gle čuda, te sasvim
čiste kompanije, bile upletene u nečemu što im je itekako dalo prednost nad konkurencijom. To nije jedini slučaj. Dalja konsolidacija u Evropi ce samo dovoditi do sličnih “talačkih situacija” gde nestajanjem kompanija su aerodromi primorani da opslužuju već umanjen broj aviokompanija, po ubilačko niskim cenama.
Još jedan primer je Air Berlin, ta kompanija nije preživela, sami su se izgubili u biranju biznis modela, i nestali kao samo senka onoga što su nekada bili. I mnogi će na ovo prećutno klimati glavom, i reći da se nisu mogli prilagoditi tržištu, i da su zbog toga nestali. I oni neće pogrešiti, ali je potrebno videti širu sliku, Nemačka apsolutno mora imati prevoznika koji konkuriše Lufthansi, Condor nije to, i nikada neće postati. Zašto? Pa zapitajte se šta bi se desilo da Condor odluči praviti bilo kakav čvorišni sistem nalik na Lufthansin, i odgovor će Vam se sam javiti. To stvaranje mega kompanija je samo privid zdravog tržišta koje će se pod svojom pohlepom samo urušiti. Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels, Eurowings, Air Dolomiti malo li je? Jesu to ti zakoni koji garantuju zdravu konkurenciju? Da ne spominjem mučenu Alitaliu i sav taj cirkus, koji se otkrije na sam pomen tog imena. Poenta EU ni slučajno ne sme biti ugnjetavanje “Istoka” od strane “Zapada” , ali na svakom koraku se vidi da će EU pokazati zube samo onome ko je tri puta slabiji. Ne postoji jednostavna solucija za ovaj problem, ali pravljenje blokovskih kompanija definitivno nije rešenje. Btw IAG ( koji je delom u vlasništvu Qatar-a ( bastiona ljudskih prava, a i legalnog poslovanja)) je takođe itekako kriv za ovo stanje, mislim dajte bre kupovina Air Europe posle Vuelinga i Iberie, smešno, dno.
Da sa ovim zaključim sve kompanije pomenute, od Lufthanse do KLM, se ni u jednom kontekstu, ne mogu postaviti kao jednake “našim domaćim”. Mislim da sam sasvim dovoljno primera naveo, da se apsolutno može zaključiti ne samo pozicija Ex-Yu kompanije, već i uopšteno sudbina svake manje kompanije u Evropi.

To itekako ima veze sa EU i činjenicom da što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu.

Zar stvarno mislite da bi Europska komisija dopustila upumpavanje državnog novca u Alitaliu da LH nije imala namjeru da je kupi?

Malev, Cyprus, Estonian, Adria? Iz kojih zemalja dolaze bankrotirane najbolje govori koliko ista pravila vrijede za sve.

Poanta je u namjeri, ne u realizaciji.

Adria nema nikakve veze s ovim društvom, osim što niti jedna od tih kompanija više ne postoji, a sve su iz novih članica EU.

Točno, ali Alitalia je isto propala radi svoje gluposti, a EU je bilo jako benevolentna prema upumpavanju državnog novca, nešto što istočnoeuropskim kompanijama ni u snu ne bi bilo dozvoljeno.

Aha,hoće li LH vratiti milijarde obećane i dobivene na početku krize Covid-a?Malo se zaboravljamo,kajne?

Vas komentar se temelji na informacijama iz Danasa i slicnih novina, a ne na cinjenicama i razumevanju avijacije.

20 miliona evra je jako mali iznos za avijaciju, dok sa druge strane JU ima sasvim solidne rezultate za kompaniju svoje velicine. Nema Etihad vise nikakve veze sa Air Serbiom. Ostao je samo na papiru sa svojih 18%. Nema vise Etihadovog menadzmenta, koji je bio jako los po kompaniju, a jako dobar po Etihad. Sada je JU na svojim nogama, i posluje deset puta bolje nego dok je Etihad vodio kompaniju. Avioni koji su u lizingu nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa Etihadom. Poslednji ‘Etihadov’ avion u JU sedi na zemlji i odlazi uskoro iz flote.

Jel to APJ?

Jeste. API je vec otisao. Ta dva aviona su uzeta u lizing po nenormalno visokoj ceni. Ranije su leteli za Etihad.

Kolika je bila nenormalna cena na mesecnom nivou

Naravno da nije malo 20 miliona, moze da se ulozi i druge stvari. Ali ako to ulaganje u JU doprinosi razvoju turizma i nije bacanje novca u rupu bez dna.

Ipak je nerealno porediti koliko bi dobijala LH grupa, jer su oni sa svojih 661 aviona izuzetno profitabilni, dok JU sa 20 tesko da to moze biti.

Moze biti profitabilna i na putu je ka tome, ali ne nesto ekstremno profitabilna.

Mislim da im taj put ka profitabilnosti predugo traje, iskreno

Sta mislite da li ce se ove godine izgraditi gate na Tuzli

ATR flota se obnavlja najkasnije do maja, kada stiže i drugi A330. Živo i zdravo bili pa ćete svi videti.

iduće ljeto 7 ATR

Ima ljudi koji su i ovako pisali o OU

“We took Croatia Airlines from AMS to DBV and back via Zagreb. In both directions the scheduled aircraft never arrived. This resulted in everyone being rebooked on the next flight which was also 2.5 hrs late. Communication was poor. The plane was also in bad condition with several broken seats and malfunctioning overhead monitors.”

Verovatno ne letite tako cesto na medjunarodnim letovima. Ne vidim zasto bi ovi ljudi lagali. Ti Q400 su vec poprilicno stari a kabina se ne osvezava

Hm… bas zanimljivo da ste od Covida nekoliko puta leteli kad ste se pre mesec dana pohvalili kako niste leteli od pocetka pandemije. A jos kazete nekoliko puta… a joj… Alene, Alene, pa nisu ovde svi zlatne ribice koje zamahnu dva puta i zaborav sta su citali.

Kao da su slike iz neke afričke države

A Air croatijini avioni kao da su iz Švedske ahahah

There’s no such thing as Air Croatia

Raketa Titovo Užice

Slavonijatrans

Pa podseća na neki razdrndani autobus nabavljen sedamdesetih, neodržavan adekvatno osamdesetih da bi devedesetih izgledao devastirano, baš ovako kao sa fotografija. Mogu da osetim neprijatan miris tih autobusa dok gledam ove slike.

Morate biti strpljivi; Alenu osjećaj za humor nije jača strana. 😉

Istinski sam iznenađen. 🙂

И овом?

:)))))))

Ni OU nije nista bolja sa Q400

Ovakve fotke se ne mogu vidjeti u Croatijinom Q400.

Od ovoga je definitivno puno bolja. Letio sam dosta puta sa OU Q400 i ovo se ni blizu ne viđa.

Ne pričajte gluposti!!! Q400 su i iz iznutra i izvana u izvanrednom.stanju!

Juce ste svima dokazali koliko ste (ne)strucni. Vi ste vise fake news

Foglar je ispao nestručan zato što se njegov uvid u sistem nije poklopio sa oduševljenjem većim avionom na FRA-BEG na nekoliko letova dok tog povećanja nadalje nema. Da je “video” to povećanje i nakon naredne nedelje, bio bi najstručniji.

Jezičke barijere

@anonimous 09.11. 10.54: Upravo tako! Samom time što nisam pao u nesvijest od oduševljenja da LH nudi na sveukupno 3 leta 96 sjedala više, dokazao sam svoju nestručnost, političku zluradost i nacionalističku obojenost… I još prenio podatke iz rezervacijskog sistema… Nestručnosti nikada kraja!

hahaha jok i nije

Luka – strucnjak za kasnjenja JU a sada i za krunjenje farbe 😂

P.S. promaklo ti jos jedno veliko kasnjenje.

Nije isti Luka 😉

Nikad ne vjeruj slikama jer one su 1000 riječi 😀

Nema problema. Pa niko ne spori da su ti ATR krs i da nema potrebe da ih sada dovode u bolje stanje jer ce biti zamenjeni.

Nisam primetio da su dve osobe u pitanju. Super za tim koji se siri u Beogradu i sto je Air Serbia jedini interes pisanja tih ljudi. Kapiram da treba i da zarade. A nemam nista protiv da pisu o JU jer o kome ce ako ne o najboljoj kompaniji u regionu.
Neki mozda imaju nalickane avione ali su krš kompanije u svakom smislu bez izgleda da ce im buducnost biti bolja od otpada.

Nije dobro. Slazem se. Ali pregurace par meseci ako je vec gurao svih ovih decenija!

Vidim. Razbise se pisuci o drugim temama.

Prelistajte portal ili ukucajte neko od naših imena u pretraživanje i videćete.

Lično sam pisao pored Air Serbie (koja jeste češća tema) o budućnosti starog kontrolnog tornja, zapostavljanju Niša, ruskom tržištu, povezivanju aerodroma želecnicom, Trebinju,… u više analiza. Kolega se skoro priključio, koliko pratim, ali je imao zanimljive članke

Nisam znao da Zemun spada u okolicu Beograda?!Kajgod…

Zemunci bi se složili

Zemun je sastavni deo Beograda i administrativno a i fizički . I tako je već 50 godina

Air Serbia je krš kompanija i po floti i po nerentabilnosti. Bit će zanimljivo pratiti koliko dugo će ju država dofinancirati.

Zar nije Srbija potpisala nekakav ugovor sa EU o limitiranom iznosu kojim smije financirati Air Serbiju?

Mislim da niko na ovom portalu ne misli da je sve u Srbiji krš, a lično mi to nikada neće pasti na pamet. Česte jesu kritike (koje su dobronamerne), jer će uvek biti prostora za njih jer uvek ima prostora za poboljšanje.

A Vi ste se uhvatili ta dva članka, prelistajte portal malo, pa ćete videti da ima svačega zanimljivog

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!