zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hoće li Air Montenegro letjeti iz Tuzle?

Kontektirali smo Air Montenegro oko letova za Tuzlu. CEO kompanije Mark Anžur nam je izjavo da Air Montenegro nije potpisao sporazum sa Aerodromom Tuzla, te da još uvijek nije dobio dozvole za letove. To znači da je dozvole zatražio, što pak znači da se ipak radi na ovim letovima. Ipak, g. Anžur nam je izjavio da za sada sve skupa ne izgleda dobro i da će nam javiti ako bude novosti.

Klix.ba tvrdi da su u Tuzli završeni pregovori sa novom aviokompanijom koja je u nadležnim tijelima podnijela zahtjev za uspostavu letova. Ova kompanija bi trebala letjeti na deset linija. Trade Air nam je izjavio da oni letjeti neće ove linije, Air Montenegro nam je izjavio da od toga za sada ništa, pa ostaje pitanje koja je to treća kompanija koja će ove letove letjeti. Klix.ba tvrdi da bi ova kompanija trebala sa letovima krenuti 29.10. tj. za 20 dana iako karte još uvijek nisu stavljene u prodaju. Jako čudno. Isto bi svakako značilo jako malo putnika u prvim tjednima operacija obzirom da su se putnici već snašli za putovanja i sigurno ne čekaju zadnji čas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

62 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“Uprava Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i državna crnogorska kompanija Air Montenegro imaju postignut dogovor o saradnji, a potpisivanje ugovora već 15 dana ovisi samo o izdavanju dozvole Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), saznaje Faktor.

S obzirom na to da se radi o avikompaniji koja nije iz BiH, a nije ni iz Evropske unije, potrebna je dozvola BHDCA, da bi ova kompanija u ime naše zemlje letjela prema destinacijama u EU.

Air Montenegro je zahtjev predala prije 15-ak dana i čeka odgovor BHDCA, potvrđeno je za Faktor.

Usaglašano je da državna aviokompanija Crne Gore jedan svoj avion bazira na MAT-u te da da leti na ukupno deset destinacija u Švedskoj, Njemačkoj, Austriji i Holandiji”

Dakle, razlog zbog čega se potpisivanje odužilo više od predviđenog i planiranog je dozvola od strane BHDCA koja se, prema mišljenju mnogih, realno može završiti puno brže i ranije, samo to očito nekome nije u cilju.

Do kada će potrajati da se dobije dugo očekivani pozitivni odgovor zavisi isključivo od ove Direkcije, ali se nadamo da će se to desiti u bliskoj budućnosti.

Tada ćemo znati i zvanično koja je aviokompanija i koje destinacije će se uspostaviti za tuzlanskog aerodroma na radost i zadovoljstvo kako samog aerodroma, tako i brojnih putnika koji željno iščekuju ponovno pokretanje novih linija

Stockholm Skavsta- Tuzla ili Banja Luka imali takva mogucnost. Ryanair leti iz Stockholm Arlanda za BL. Nasim ljudima treba Stockholm Skavsta, Malmö i Göteborg ili samo Stockholm Skavsta. Vecina starih osoba putuje vise nego mi koji radimo i ne znaju se snalaziti na vecim aerodromima sto zbog jezika i velicine aerodroma mislim to je za njih zapetljano jer im treba i do sat ipo da idu do ulaska u avion u Stockholm Arlanda. U nadi da ce se nesto rijesiti lijep pozdrav.

Od Štokholma do skavste je oko sat i po busom ili autom. Koja logika je uvoditi Skavstu koja je sekundarni i mali aerodrom ako ima Stockholm Arlanda, glavni aerodrom

Završni pregovori sa novom kompanijom! Da ne misle doslovno novom? Air Pink BH?
Po meni ne bi bilo totalno iznenađenje!

Dakle Air Montenegro postaje jedna od najjacih kompanija u Europi!!!???

Ako se ovo i desi, ne znam odakle MNE kapacitet da leti ove linije kad krene ljetna sezona

To bi bilo dobro da MNE odskoči malo. Malo je ipak domaćih regionalnih kompanija.

[…] kompanije Mark Anžur izjavo je za Zamaaero da Air Montenegro nije potpisao sporazum sa Aerodromom Tuzla, te da još uvijek nije dobio dozvole […]

Alene bolan i ovaj CEO Montenegra neku muljazu pravi. Prije nekoliko sedmica veli da nema pojma o letovima iz Tuzle a sad vec zatrazio dozvole za let. Budi oprezan da ne naprave kakav belaj.

Sinoć je na Hayat TV bio gost premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, i rekao je da je let za Istanbul osiguran a da bi se ovi ostali trebali desiti, ali da nije baš skroz sigurno zbog obstrukcija sa državnog nivoa.

Vrlo logično. BH avijacija je trenutno u rukama RSa, i to se dešava kako bi se osnažila Banja Luka.

To je istina u BiH. Ništa nema čudno. Dvije/tri strane koje jedna drugu spotiču.

Sarajevo, tj Savjet ministara BiH blokira Trebinje. To je činjenica jer nisu dali odobrenje potrebno da bi se krenulo dalje. Nisu Trebinje i Tuzla iste stvari

Za pokretanje procedure za izgradnju aerodroma Trebinje je potrebna saglasnost i odobrenje Savjeta ministara BiH. Bosnjacki ministri blokiraju odluku. Zato Trebinje stoji. Projekat je gotov i finansije obezbjedjene. Ali kad neko u Sarajevu razmislja da je vrh politika da komsiji crkne krava. Zbog toga je BiH dno i rupa Evrope.

@anon 01.20: kako Savjet ministara može blokirati jedan lokalni projekt pogotovo ako ga država uopće ne financira? I zašto? Čak i da se napravi taj aerodrom u predviđenom obimu, on ničime ne ugrožava ostale BiH aerodrome. Čak ni OMO a kamoli SJJ…

To je poznato onome ko prati situaciju i zeli da zna istinu.

Ček, ček: pa Trebinje tvrdi da Sarajevo opstruira gradnju aerodroma, a sada ispada da Banja luka odlučuje o avijaciji u BiH. Tko je tu lud?

Sjedište BHDCA jeste u Banjaluci ali nema veze sa vlastima u Srpskoj jer je to agencija BiH. U njoj rade osobe iz svih dijelova BiH. Upravni kadar isto

Očigledno baš a u BiH samo Sarajevo se gradi i raste

AirMNE ce letiti Istanbul Tuzla?

Ovo mi djeluje kao da je Tuzla u Srpskoj pa u Sarajevu rade opstrukciju

U BiH sve odlučuju vlsti iz Sarajeva/Zapadnog Mostara i Banja Luke. Nema veze ako je Tuzla u Federaciji, pozitivan odgovor mora dobiti i od vlasti RSa.

Nadam se da ce biti trampa u BiH- dozvola za Trebinje od FBiH za dozvolu MNE letenja u TZL.

Jel to Tuzla u Srpskoj pa da Sarajevo opstrukcije pravi

Sky Bridge?

Niste culi za SkyBridge?

Analizom reda letenja Air Montenegra za zimu ustanovljeno je sledeće:

1. Jedan E195 će biti baziran u Podgorici, a drugi u Tivtu.
2. Avion baziran u Podgorici ima slobodne termine utorkom i petkom od 10:20 do 17:50, kao i sredom od 13:50 do 17:50.
3. Avion baziran u Tivtu ima pun raspored svakim danom od 08:00 do 15:20, odnosno 15:30.

Iz ovoga možemo izvesti par logičnih zaključaka:
1. Avion baziran u Podgorici bi utorkom i petkom mogao da leti ferry let za Tuzlu i da odradi po dve rotacije, a sredom jednu i zatim da ponovo odradi ferry let nazad do Podgorice.
2. Avion baziran u Tivtu bi mogao svakog dana nakon zavrsetka rotacija za Beograd odnosno Istanbul da odradi ferry let za Tuzlu, zatim odradi po dve rotacije iz Tuzle, prenoći i ujutru odradi ferry let nazad do Tivta.
3. Na ovaj način se vidi da bi Air Montenegro sa svojom flotom mogao da leti 19 nedeljnih letova iz Tuzle.

Vaše mišljenje Alene?

Jasno je da W letova nece biti.

Dakle ostaje ili ferry letovi ili treci avion.

A što kad se desi kvar na avionu pa popravak potraje..koji će avion doći kao zamjena

Za letove za koje ne moze da dobije odobrenje za sopstvenu flotu uzece tek tako avion od druge kompanije? Naivno,vrlo naivno i ne znaveno Alene.

To će onda biti dupli trosak

Direktor MAT tvrdi da će biti bazni avion ..kakvi ferry letovi

Da nije Windrose

Sve je to moguće ali šta sa ostalih 9 linija koje su kantonalna vlada i uprava TZL najavili

Klix je svakako poznat kao clickbait

Daj bože da nešto bude od ovoga. Pitanje je da li Air Montenegro ima kapacitet da leti sa Tuzle od proljeća tj u sezoni

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!