zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što Embraer čeka sa E175-E2

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Embraer

Embraer E2 linija ima tri planirana aviona E195-E2, E190-E2 i E175-E2. Raspon sjedala ovih aviona je od 80 do 124. No, dok se prva dva aviona proizvode i do sada imaju naručeno 306 aviona, a isporučeno njih 112 (backolog je 194, tj. za pet godina proizvodnje), E175-E2 nikako da izađe iz proizvodnih linija. Prve isporuke ovog aviona su trebale biti 2021. godine, no avion nema ni naznaka kada bi trebao krenuti sa isporukama, iako neke informacije govore da bi isporuke mogle krenuti 2027.

No, ono što daleko više brine je da avion nema ni jedne jedine narudžbe. Zašto? E175 prve generacije se i dalje dobro prodaje. Avion je do sada naručen u 943 primjerka (te još 191 primjerak E170), a backlog mu je 187 primjeraka. Većina aviona ovog backloga je iz SAD-a, gdje ga masovno koriste regionalne kompanije. Tako ih SkyWest ima čak 236, Republic 162, Envoy 101, a Mesa 80.

I gdje je zapelo? Glavno tržište E175-E2 bi trebao biti SAD gdje regionalne kompanije lete za American, United i Delta lete brdo linija i stotine avione. No, sindikati pilota imaju uvjete za avione u flotama i toliko su jaki da ovi uvjeti postaju čvrsto pravilo u kompanijama. U ovom momentu uvjet je da kompanija ne mogu letjeti avione sa više od 78 sjedala. I OK, to ne bi trebao biti problem, to je tek 2 sjedala manje od uobičajenog kapaciteta E175-E2. Zanemarivo. Zeru više razmaka sjedala i to je to. Sjetimo se kako su američke kompanije iz istog razloga napravile od CRJ700 avion CRJ550 koji je imao 50 umjesto 74 sjedala.

No, ono što je problem je da u SAD-u regionalne kompanije ne mogu letjeti avione koji imaju MTOW veći od 86.000 Ib (39 tona). Zbog novih, jačih, boljih i štedljivijih motora MTOW na E175-E2 je 98.120 Ib (44,5 tona). Ovo je puno prevelika razlika. E175-E2 ne može uštedjeti na materijalima, eventualno manjim tankovima (i doletu), čak 5,5 tona. To niti je realno, niti je moguće.

I zato Embraer igra igru. I čeka. Čeka da se situacija u SAD-u promijeni i da se poveća MTOW za regionalne avione. I što ga briga. E175 se i dalje dobro prodaje, ima odličan backlog, dakle ništa ne gube. A ako se situacija promijeni E2 će izaći vrlo brzo i poharat će američko tržište.

Uz to Embraer je monopolista, nitko više ne proizvodi avione u ovoj kategoriji od kada je Bombardier prestao proizvoditi avione, pa i CRJ700 i CRJ705, a Mitsubishi je odustao od proizvodnje MRJ aviona. Kineski ARJ21 je na samom rubu težine, no nije interesantan Amerikancima niti je certificiran za SAD, a i ruski SSJ100 je bio prevelik i pretežak.

46 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo sa MTOW nije nikakav problem jer se on moze stelovati. Jednostavno se po papirima stavi manji nego sto stvarno jeste. Druga varijanta je da se smanji potisak motora, ali to mora proizvodjac motora da uradi. Na svim danasnjim motorima moze da se menja potisak (snaga) promenom jedne elektronske plocice, modula u motoru. Tako proizvodjac prodaje hardverski jedan isti motor sa tri razlicita maksimalna potiska. I desava se da kada se od putnicke verzije aviona pravi cargo, da se zameni samo modul u motoru i avion onda ima veci MTOW. Naravno to sve ako je i proizvodjac aviona predvideo takvu mogucnost. U tom slucaju motor i njegove komponente dobijaju drugacije cikluse (broj radnih sati) odrzavanja.

C Series je imao manji MTOW, na papiru je plan bio za CS300 – 66T, nakon testiranja i certifikacije to je podignuto a na kraju kada ih je Airbus preuzeo po novim kalkulacijama na kraju je podigao MTOW za jos 1 tonu tako da A220-300 ima MTOW od 70.9

E175 je uspješan isključivo zbog američkih regulativa. Razvijati novi avion isključivo zbog tih regulativa je riskantno jer je veliki pritisak da ih se promjeni – i onda zaglavite sa avionom koji baš nikome ne treba. Baš zato je i Mitsubishi odustao i otkazao cijeli projekt jer su procijenili da će se dugoročno regulativa promijeniti.

Postoji neka priča u Rebulic Airways da će E175-E2 biti dodat kao izuzetak pod posebnim uslovom isključivo kao zamena za rute na kojima leti E175. Regionalcima bi odgovarao štedljiviji avion uvek. Nažalost Korona i propali deal sa Boingom su razlog zašto se to sve oteže.

Mitsubishi je projekat otkazao zato što je kao i Embraer mislio da će se regulativa promeniti tamo negde 2019/20 a to se nije desilo. Zato su prvo i projektovali avion od 100 mesta a onda radili downsizing da bi se uklopili i tu su onda upali u klopku ogrmonih troškova koje nisu mogli da istrpe i odustali su. I kad su radili downsizing trebalo je da idu sa 2 modela, jedan koji bi bio scope clause compliant a drugi veći.

Da ali su takodje preuzeli i CRJ i nisu nastavili proizvodnju.

Ne znam sad kakve to veze ima, ali Mitsubishi svakako nikada nije imao nameru da se bavi proizvodnjom CRJa. Drugi su bili motivi za kupovinu.

Da, ali 2019/2020 je došla korona i onda je sve stalo. Sad se opet se spominje promjena tih regulativa.

Uvek neko spominje promenu i uvek se neko protivi. Do sad smo videli ko je bio jači.

Za početak, ograničenje za regionane avione je 76 a ne 78 mesta u USA.
Ne igra Embraer igru, nego se našao u nebranom grožđu sa razvojem ovog aviona a finalni udarac mu je zadan kada se nije promenio taj ugovor za regionalnu avijaciju čemu su se oni nadali. Zato je razvoj zaustavljen i nikada nije do kraja završen sa sve testitranjem itd. Da li će ponovo krenuti da završe taj projekat većinski zavisi od toga da li će se promenom scope clause regulative napraviti mesta za njega u USA.
Iz tog razloga je je Embraer počeo “flertovati” sa potpuno novim turboprop avionom ali je i taj projekat odložen i stavljen na policu. Glavni problem je bio da nema odgovarajućih motora za takav avion tako se da nije odmaklo od početnih vizuelizacija za potrebe PRa.

Ne čeka Embraer ništa, za taj avion ne postoji interes. 190 i 195 su idealni za svrhu za koju su namijenjeni, a 175 samo smanjuje kapacitet i potencijalni rast broja putnika. Amerikanci ga ne mogu kupovati zbog Scope Clause, ograničenja veličine regionalnog aviona, a ostatak svijeta ipak treba avion sukladan potrebama vremena, u što su se 190 i 195 savršeno uklopili. Što se tiče motora, problemi su jednaki za sve E2 Embraere, ne utječu samo na 175.

objašnjavaju US regulative, gdje su naručeni ti avioni?

I sada pogledajte broj naručenih aviona u Americi te usporedite sa brojem naručenih izvan amerike.

Da nije američkih regulativa taj avion bi se naručivao u gotovo nikakvim brojevima.

Zanimljivo 721 Embraer E175/170 je u SADu, dok ih je svega 160 u svim ostalim zemljama svijeta. To dovoljno govori o popularnosti tog aviona izvan Amerike.

Jedva da itko leti sa tim avionom. Sve je to slabo izvan Amerike.

Ako regionalni prevoznici u USA mogu biti profitabilni sa E175 zasto to ne mogu biti i regionalni prevoznici u Evropi i konkretno u nasem regionu?Zasto Croatia,Air Srbija ili AirMontenegro ne bi mogli sa E175 da rade dobar posao?

Zato što je u Americi gorivo daleko jeftinije pa visoka potrošnja goriva po sjedalu nije ni bitna. Također su te kompanije restriktirane kada je u pitanju najveći avion koji mogu operirati, a što nije slučaj i sa OU, JU i 4O.

Koliko kosta tona jet A1 goriva u Americi da li imate podatak?

Zato sto ATR i DHC-8 jedu za dorucak E175 po pitanju ekonomicnosti. 🙂

E190/5 su druga prica, ti avioni su idealni za kompanije na nasem kontinentu ali njihova manja braca – jok 🙂

A i da se ne lažemo avion poput E175-E2 radi posao jedino u Americi! 🙂 Nikome više ne treba mlaznjak od 70ak sedišta,…

Pitanje je dana kada će turbopropovi ići na 100 sedišta…. I tu Embraer mudro ćuti i jedini ima pravi koncept.

Bilo je ali na nivou statističke greške 🙂 Sveukupno ni 10 komada van SAD nisu prodali poslednjih godina…

Gotovo ništa. U Europi se broj tog aviona samo smanjuje.

Da, u Nigeriji je neki uspjesni biznismen zakljuio da mu treba E175🤣. Evo bas gledam, u Nigeriji sve uspjesne kompanije. A narucio ga je i kao i nasi u ctn, radi provizije, a poslije ko ziv ko mrtav. Ili mexikanci, korumpcija bez granica. Pa kaj nije i vas policija tamo kamatarila. Tako je i neko u mexicani digo lovicu zbog naruzdzbe.
Stvarno su vam primjeri. Kao sto Marko kaze statisticka greska.

Ne preterujem ni najmanje, lako se proveri 🙂 Nije me mrzelo da nađem tačan podatak 🙂 U poslednje 2 godine prodato je 7 komada van SAD i to su ih kupile dve Nigerijske kompanije (jedna 2, druga 5).

Sa druge strane u SAD je prodato 180 komada. Mlaznjak te veličine može biti zanimljiv samo Amerikancima danas….

Ako ne računamo SAD odavno ovaj avion nikome nije interesantan, značajne flote tog aviona u Evropi imaju samo KLM (17 komada) i LOT (10 komada) a i oni ih polako menjaju za veće Embraere….

Taj avion uopće nije nešto posebito dobar. Kada je u pitanju potrošnja goriva je vrlo neefikasan.

I dobro vam je rečeno da je taj avion nezanimljiv izvan Amerike. 160 komada izvan SADa je stvarno slabo.

Sad sam zbunjen, da li pricamo generalno o svih 20+ godina koliko se ovaj avion prodaje ili pricamo o poslednjih nekoliko godina?

Isto je. Taj avion se općenito slabo prodao izvan Amerike.

U Europi se nije prodao nikako, a i gdje se prodao znao je biti relativno rano i izbačen (Finnair, British, Alitalia/ITA).

Možete vi tvrditi što hoćete no europski, ali i ostali neamerički, operateri nisu zadovoljni s tim proizvodom. Svega 160 Embraera E170/175 je premalo.

Na kraju dana tih aviona U Europi ima daleko manje od ATR72, E190 i E195. Prije prekidanja proizvodnje CRJ900/1000 i Q400, i tih je aviona bilo više od E170/175.

Embraer E2 ima iste motore kao NEO mislim na Pratt & Whitney koji se izuzetno lose pokazao u eksplataciji. Mnogi avioni sa tim motorom su na zemlji, a resenje nije ni na vidiku.
Mozda su usporili dok se nenadje neko resenje?

E2 A220 i jedan deo A320 neo koriste derivativ istog PW Geared TurboFan motora PW1X00G i svi imaju probleme sa komorama za sagorevanje

Realno isti je motor koji koristi A220. A320 ima dve lopatice vise, veci dijametar i malo veci bypass ratio i veci potisak
Motor koji je planiran za E170 bi trebao da ima manji radijus i manji potisak.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!