zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koji su potencijali Osijeka

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Osijek

Osijek danas ima 5 PSO linija. 3 od doga operira Trade Air (za Zagreb 6 puta tjedno, te za Pulu i Rijeku po 2 tjedno), koje linije su trenutno suspendirane, dok 2 operira Croatia Airlines (po jedan tjedni let za Split i Dubrovnik). I ta količina letova bi morala biti daleko veća. Neusporedivo veća. Osijek bi morao imati 12 tjednih letova preko Rijeke za Split (dva radnim danom, prvi rano ujutro, drugi kasno navečer, te jedan u subotu ujutro i jedan u nedjelju navečer). Na ovaj način putnici bi mogli isti dan obaviti posao u Splitu, Rijeci ili Osijeku, te se vratiti kući bez noćenja.

Jednako tako Osijek bi trebao imati bar tri tjedna leta za Dubrovnik i to na način da se veže na let iz Rijeke, te bi tako i Rijeka sa stopom u Osijeku imala tri tjedna leta za Dubrovnik (Osijek-Rijeka-Split-Rijeka-Osijek-Dubrovnik-Osijek-Rijeka-Split-Rijeka-Osijek). Broj letova za Pulu bi se morao povećati na bar 3 tjedno.

Od novog PSO će se uvesti i let Osijek-Zadar, no i on bi trebao biti bar tri puta tjedno, a ne dva puta kako se planira. Letvi za Zagreb nemaju nikakvog smisla, aerodromi su preblizu, automobilom se između ova dva grada putuje tek dva i pol sata (284 km), što je brže nego avionom.

U regiji Osijek bi morao imati i bar dva tjedna leta za Mostar obzirom na ogroman broj hercegovaca u Slavoniji, te vlasništvu slavonskih firmi od strane hercegovskih poslovnjaka.

Osijek bi svakako morao vratiti Eurowings koji je letio za Osijek sa dvije linije. Velika slavonska dijaspora u Njemačkoj, ali i poslovnjaci (Njemačka je broj 1 trgovački partner Hrvatskoj), svakako bi trebali akumulirati dovoljno putnika za 2-3 linija Eurowingsa.

Iz istog razloga bilo bi logično imati letove još jednog LCC, Ryanaira ili Wizz Aira. Bilo koji od ova dva prijevoznika mogli bi imali 5 linija. Ako to može Niš, Tuzla ili Banja Luka, zašto ne bi mogao i Osijek. I ove tri zračne luke do nedavno nisu imali više od 1000 putnika godišnje.

Linija Croatie Osijek-Minhen, koja se financira iz lokalnih turističkih budžeta, svakako je dobrodošla, poglavito za dijasporu, poslovnjake, ali i konekcije. Naprosto je nevjerojatno da Croatia nije uspjela ostvariti konekcije preko Minehna (dočim je linija P2P), te code-share svog partnera Lufthanse. No, tu bi Frankfurt bio daleko bolja operacija. Nisam siguran da će ova linija preživjeti.

76 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Citam i ne verujem sta ljudi pisu. Ko ce normalan iz Backe da ide u Osijek?
Od Subotice do Tesle stizem za maximalno sat i po i nema granica.
Do Osijeka u zivotu nisam stigao za manje od dva sata. A desava se i guzva na granici pa to potraje i pet sati.
Zasto bi iko normalan gledao u pasulj hoce li ili nece biti guzve na granici?
A to da ce neko iz Beograda ili Novog sada potezati za Osijek verovatno je isto koliko da neko iz Zagreba provede letovanje na Palickom jezeru

Osijek – Grobnik .
To treba aktivirati. Neka porezni obveznici plate idiotizme i neisplative projekte

Da postoji potražnja ne bi trebao PSO.
Dakle, sve je jasno, pljačka i opravdavanje postojanja ovog što ne bi trebao postojati.

Ceo Sombor, Backa Palanka, Odzaci, Apatin, Bac, Kula, ceo taj podunavski deo Vojvodine sa oko 200.000 stanovnika gravitira Osijeckom aerodromu.

Sta je sa madjarskim gradovima u blizini granice? Pec, Mohac, Baja itd?

Koriste zato što iz Osijeka nema letova.
Vjerujem da je Jerry htio reći da bi 200.000 podunavskih Vojvođana bili potencijalni putnici, kada bi Osijek imao letove.

Naravno, pa Srbija nije u EU, zašto bi se itko gnjavio s prelaskom granice kad ima aerodrom u svojoj zemlji relativno blizu.

Oni su i prije dosta intenzivno koristili usluge Zračne luke Osijek, posebice kada je postojao Ryanairov let Osijek – London.

Ono bas steta za Osijek. Ima to potencijala. Ryanair koji bi uzimao putnike i Beogradu, Vojvodini, sjeveroistocnoj Bosni (cak i Tuzli), cijeloj Slavoniji. PSO koji je OK iako bi trebali lobirati da bude bolji i da umjesto 10 letova bude bar 20 letova tjedno. I jos linija Austriana za Bec i netko za Mostar, pa da vidis 400.000 putnika samo tako.

Veoma lijep Aerodrom…

U kolumni posvećenoj ZL Osijek 11.09.2018. napisali ste “Danas Zračna luka Osijek ima simpatičan i vrlo funkcionalan mali terminal kapaciteta 200 do 400 putnika na sat, tj. 150.000 putnika godišnje”
Ali eto, ukusi se mijenjaju.

Atletska disciplina skok u vlastita usta.

Zar u vašem intervjuu nije direktor ZL rekao da je MUC bolja opcija od FRA?

Je.

“Bi li linija Osijek-Frankfurt bila bolja opcija od linije Osijek- München obzirom da daleko više konekcija koje Frankfurt nudi od Münchena?

Radeći analize i uzimajući u obzir sve faktore koje smo obuhvatili u analizama, zajednički smo donijeli zaključak sa našim partnerom CA da je u ovom trenutku Munchen bolja opcija od Frankfurta. Ne umanjujem i sve argumente Frankfurta kao također odlične opcije, o kojoj razmišljamo kao jednoj od idućih destinacija u pregovorima za nove linije.”

Osijeku dosta dosta putnika uzima Tuzla koja je jako blizu
Kad bi Osijek dobio nekog LCC situacija bi mnogo bolja bila
A ovako nazalost putnike uzima Tuzla i Beograd

Osijek ima priličan potencijal da bude u razini Tuzle. Puno Slavonaca je u dijaspori i nekoliko linija prema Njemačkoj i Skandinaviji bi moglo funkcioniati. Također, dobar dio Vojvodine i južne Mađarske može letjeti preko OSI.

Dortmund/Düsseldorf

Čovjek od puno riječi 🙂

Mogla bi to bi mala uspjesna zracna lucica ko i Tuzla, Banja Luka ili Nis. Samo da lokalna vlast nije toliko kretenoidna. LCC + PSO i bio bi to bomboncic.

Trebalo bi biti kao Tuzla, Banja Luka ili Nis.Problem je samo što lokalna vlast nema baš puno utjecaja na to jer je država većinski vlasnik i ona je postavljala direktore koji nisu bili dorasli zadatku.Koliko znam imali su svu potrebnu potporu od lokalnih vlasti koja i sada djelomično financira zračnu luku.

Radi se o milijunima a dogovor je bio se da će davati više kada se dogovore linije.Alii uprava je bila inertna jer plaće su bile pokrivene bezobzira na sve.Takav je dogovor bio da će sa sa rastom davati više ali nema rasta samo hibrenacija.

Kuna.

Minhen će sigurno preživjeti, ali ako Croatia poveća mogućnost transfera iz istog i broj frekvencija, da Ryanair ili Wizz lete za Memmingen ili da Lufthansa pokrene Minhen. Linija Osijek-Mostar postojala prije nekoliko godina (letio je Sea Air Saabovima 340), ali je vrlo brzo linija propala. Letio je čak 10 puta sedmično.

A što ako nije do OU već do LH?

Što OU uopće može napraviti? Natjerati LH? To se dogoditi neće, i ne zbog OU već zbog LH. LH uopće ne gleda na OU kao partnera već feedera.

Nemate pojma Alene. Osnovni uvjeti nisu zadovoljeni za codeshare a vi lupate po OU koja s time nema veze, kao npr. taj da bi OSI trebala imati značajno bolju infrastrukturu (izmedu ostalog i business lounge) da bi LH dala codeshare. Znate li vi uopće kako izgleda jedan codeshare ugovor i kada se on sklapa, pod kojim uvjetima i kriterijima? Na temelju vaših komentara očito je da ne znate, možda bi biilo bolje da se tada suzdržite od zlonamjernih komentara? Nije vam to na čast.

kad bi znali onda bi lupali po nekome drugome u ovoj priči, a ne po OU. Jer je, eto, ona kriva što Osijek nema “ložu” i hrpu ostalih, bazičnih stvari.

gore ste naveli da itekako znate kako se potpisuje code-share. Onda valjda znate i uvjete da bi isti bio zadovoljen, u ovom slučaju uvjete LH.

No očto ne znate a što je još gore, donosite sud.

Nivo znanja treba pokazati, pa zato molim vas da navede proces kako dobiti LH codeshare.

Pretpostavljam da tamo nema ničega, a šaljete me tamo da izbjegnete odgovor.

Zar stvarno tamo piše kako aviokompanija Lufthansa uspostavlja codeshare ugovore? Možete li linkati taj članak?

Molim Vas da odgovorite na pitanje. Zar stvarno tamo piše kako aviokompanija Lufthansa uspostavlja codeshare ugovore?

zašto ste obrisali moj komentar?

Code-share, dobra tema za buduću analizu?

Ništa. Ali govori o LH. LH nije zainteresirana za codeshare sa OU na tom linijom. Vi stvarno mislite da OU nije pitala LH za codeshare?

OU je zasigurno pokušala, no LH nije htjela. I šta je tu je. Nije OU kriva za to.

Nisam znao ovo za Sea Air, Hvala Vam.

Koliko sam vidio u medijima i na slikama s prvih letova, oni su stvarno dobili avion s kojim su počeli letjeti. Zašto su prestali kada su imali više od 2000 rezervacija za Njemačku, još na malom aerodromu kao što je Osijek bez konkurencije? Pa to je odlično za startup prijevoznika i linije su im imale daleko više smisla od Air Montenegra i FlyBosnie (Minhen, Stuttgart, Frankfurt, Beč, London, Mostar). Kako su zabrljali?

Ostvario je Sea Air nekoliko letova između Osijeka i Mostara. 11.09, 13.09 i 15.09.2015. sa SAAB-om 340 reg. ozn. UR-ALC. Ima pravo Karlo.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!