zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Je li Zadar uzeo putnike Splitu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Zadar je ove godine ostvario više nego impresivnih 1,1 milijun putnika, što je nevjerojatnih 137,6% putnika iz 2019. godine. Za razliku od toga Split je dostigao tek 2,9 milijuna putnika, što je 88,1% putnika iz 2019. godine. Kako će broj putnika u regiji biti u načelu 91-95% iz 2019, a neke zračne luke imaju i više od toga, pa i više od 100%, splitske brojke su nešto lošije. Da se razumijemo, 3 postotna boda ispod prosjeka nije loše, ima niz aerodroma regije koji imaju daleko lošije brojke od 2019. (Pula, Rijeka, Dubrovnik, Osijek, Brač, Lošinj, Tivat, Tuzla, Mostar, Ljubljana, Maribor, Niš, Skopje, Ohrid…).

Dakle Zadar ima 301.034 putnika više nego 2019, Split pak 393.353 manje od 2019. I sada se postavlja pitanje je li Zadar zapravo oduzeo putnike Splitu?

Smatram da nije. Naime, iste letova oba aerodroma imaju Air Serbia (Beograd), Austian (Beč), Brussels (Bruxelles), Croatia (Zagreb), easyJet (5 istih linija), Eurowings (5 istih linija), LOT (Rzeszow i Varšava), Lufthansa (Frankfurt i Minhen), Luxair (Luksemburg), Ryaniar (Dublin), Trade Air (Rijeka i Osijek), Transavia (Paris i Roterdam). Na ovim istim linijama aerodromi ne preuzimaju jedni drugima putnike već putnici lete iz svakog od aerodroma.

No, Split ima letove Aer Lingusa (Dublin), Air Francea (Paris), airBaltica (Riga), Britisha (London City i Heathrow), Edelweissa (Zurich), Finnaira (Helsinki), Iberie (Madrid), ITA-e (Rim), JetTimea (Helsinki), Jet2 (5 linija), KLM-a (Amsterdam), Norwegiana (7 linija), Novaira (2 linije), SAS-a (7 linija), Smartwingsa (4 linije), Sundclassa (Helsinki), Swissa (Geneva), TUI-a (5 linija), Voloteje (6 linija), Vuelinga (2 linije) i Wizz Aira (11 linija). Uz to Split ima 28 linija Croatie, 9 linija easyJeta, 3 linije Eurowingsa, 3 linije LOT-a, 2 linije Trade Aira i 3 linije Transavie koje nema Zadar. Zadar ima linije koje nema Split: Flyr (Oslo i Bergen), Lubeck (Lubeck), TUI (Bruxelles), te 42 linije Ryanaira. Ovo znači da Split ima 110 linije koje nema Zadar, a Zadar ima 46 linija koje nema Split. Istim više putnika putuje iz zadarskog područja preko Splita nego što splitskih putnika preko Zadra.

Zato ne treba tražiti povećanje Zadra u oduzetim putnicima Splita. Jednostavno Split je malo ispod razine broja putnika iz 2019. u regiji, a Zadar je ozbiljno narastao u prvom redu radi baziranja 3 aviona Ryanaira i ogromnoj ekspanziji te kompanije. Toliko veći broj linija i letova (frekvencija), akumulirao je 300.000 dodatnih putnika. To su novi, a ne preuzeti putnici. Što je za istinski respekt. No, potpuno je pogrešno zaključiti da je Zadar preuzeo putnike Splitu i da Split više nema prostora za rast.

Iduće godine Split dobiva letove Aegeana (Atena), airBaltica (Tallinn), BRA (10 linija za Skandinaviju), dakle 12 novih linija, dok Zadar dobiva 3 nove linije Ryanaira i liniju SAS-a za Copenhagen, dakle 4 nove linije, osam manje od Splita. Iz ovoga je za zaključiti da će Split iduće godine prestići brojke iz 2019, dok bi Zadar trebao rasti ali ni izblizu toliko koliko je narastao 2022.

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koliko je SPU izgubio putinka u prvoj polovici 2022, kad je bilo Covid restrikcija, a koliko ZAD? Po tome sudeci vecina putnika izgubljenih u 2022 u SPU je iz prve polivice godine. ZAD nema puno putnika do 5 mj, tako da tu nije puno izgubljeno a povecanje FR djeluje pozitivno.

Malo vam je povrsna analiza, nije bas analitican tekst. Usporedjujete spu i zad letove lani. Trebali ste usporediti 2019. pa opet lani i vidjeti sto zad 2022. ima vise u odnosu na 2019. i to preklopiti sa spu 2019. da se vide potencijalna odredista gdje su mozebitni oteti putnici.

Kao što ste napisali, RYR je glavni generator rasta prometa u ZAD. Svi ostali prijevoznici koji lete za ZAD su manje vise na istim razinama. Zadnji veliki dobitak Zračne luke Zadar je AUA koji u sezoni leti svakodnevno iz VIE.
Ima tu još ogromnog prostora za rast bez Ryanaira. Jet2com i Volotea nemaju nijednu liniju dok bi se preostale kompanije trebalo dodatno potaknuti na sirinje njihove mreže letova jer interesa za Zadar itekako ima.

Istina. Ryanair je došao blizu broja destinacija koje će imati u ZAD. Sumnjam da će u skoroj budućnosti njihov broj iznad 50-ak destinacija. Dobar dio destinacija Ryanaira kreće za ZAD tek u šestom mjesecu što je vjerojatno posljedica velikog broja “rubnih” linija koje u predsezoni i posezoni ne mogu napuniti kapacitete ili yield jednostavno nije dovoljan. Zimski letovi su još jedna šansa što bi ZAD mogao tražiti kod Ryanaira i to već ove godine. Ne toliko zbog nekih ludih brojki koliko zbog promjene mindseta zračne luke.

Mislim da je Zadar delimično i preuzeo putnike Splitu. Nakon ekspanzije Rayanaira u Zadru, otvoreno je mnogo linija sa aerodroma sa kojih se leti i za Split, pa je potencijalni putnik imao mogućnost izbora i sigurno ima dosta njih koji su izabrali jeftiniju LCC opciju. Polazim od sebe, upravo planiram prolećno putovanje i ukoliko je cena značajno povoljnija leteću za Nicu, a ne za Marsej. Verovatno od tih 1,1 milion putnika nije baš zanemarljiv procenat ljudi koji su se odlučili za Zadar iz ovih razloga.

Sve se slažem, osim ovoga da će Split prestići brojke iz 2019. Za to je potrebno još novih linija, jer ovih 12 su u biti niske frekvencije i charter linije za Skandinaviju (1 tjedno), nema tu nekog velikog geneiriranja putnika. Naravno, postojeće linije bi mogle/trebale imati bolja punjenja nego u 2022 pa tu postoji prostor za rast. Ali 330.000 putnika je priličan broj putnika za nadoknaditi samo sa Aegeanom i AirBalticom.
Stavili ste da Zadar dobiva 4 linije a Split 12, a u brojevima novih sjedala je situacija sve samo ne 1:3.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!