zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ETF tvrdi da je Boeing isplativiji od Airbusa

Na moje pitanje ETF-u zašto Boeing, a ne Airbus, poglavito što svi u regiji imaju Airbus (Croatia, Air Serbia, Fly Air41, Trade Air) i Airbus je lakše održavati, Stjepan Bedić, CEO ETF-a je rekao da se pokazalo da su bili u pravu jer Boeing troši 10% manje goriva, avion leti 8% brže od Airbusa, imaju 5% manje operativne troškove, imaju 9 sjedala više od A320 i pouzdanost aviona je veća od Airbusa. Stoga ETF ima veću zaradu od operacija sa B737-800 nego bi imao sa A320.

A320 ima 10% nižu cijenu lizinga, ali kako je ETF svoje avione nabavio pod izvrsnim uvjetima u Covidu-19, onda je ta prednost anulirana.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ETF

35 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Oni Airbusove avione niti ne znaju ispravno i optimalno koristiti da bi mogli izvoditi korektne i mjerodavne zaključke pa onda ne samo da dolaze do krivih zaključaka i brojeva već njima i manipuliraju. Doduše, 737-800 je najoptimiziraniji zrakoplov treće generacije Boeinga 737 (Next Generation), pravi workhorse sa svojim CFMI CFM56-7B motorima. A ovima pak, iz obitelji 737 MAX, njima bi uopće trebalo i zabraniti letenje. Sa njih poskidati kotače, motore i krila pa napraviti svratišta za ratne veterane i beskućnike.

Airbus bi pak mogao otkupiti LEAP-1B motore i instalirati ih na A320neo, umjesto onih pogonjenih Pratt & Whitney PW1100G-JM motorima. Za Airbus A321neo su premalog potiska, ali za A320neo taman. Istina, propulzivna učinkovitost (propulsive efficiency) im je nešto manja zbog nižeg stupnja optočnosti (bypass ratio), sve zbog manjeg promjera ventilatora (fan diameter), nego na LEAP-1A motorima namijenjenim za A320neo, ali opet viša no na starijim avionima Airbus A320 pogonjenim bilo CFMI CFM56-5B bilo IAE V2500-A5 motorima.

Vidjet ćemo kakve ćemo mi sreće biti sa Pratt & Whitney PW1500G motorima naših Airbueva A220-100/300. Mislim da u prosjeku svaki A220 potroši 3-4 motora po sezoni, slično kao F1 bolid. Po pilotu …

Mario

Za njih bolji. Obojica glavnih su odprije letili 737, pa je taj dio lakši bio. Dosta su iskustva imali, posebno Bankovic ili kako se već zove.

Inače 737 je smece, da nema Southwesta i Rajana, mislim da bi se ugasila linija.

Svako gleda stvari iz svog ugla. Komparacija je verovatno izmedju A320 i 737-800, obzirom da su obadva aviona izasla u par meseci.
737 ima uzi fuselage, sto stvara manji otpor strujanju vazduha, ali zato i manji komfor putnika. Razmak od 17 cm je razmak od 2 cm po putniku

Nije ni 737 ni A320 tako idealan, neko je naveo mogucnost koristenja kontejnera u A320, takodje performanse kocenja A320 su znatno bolje od 737

Nije naveo vrijednost rabljenog? Koji brže gubi vrijednost i teže ga je takvog prodati?

Koliko čujem nemoguće je naći dobar rabljeni 321neo. Teško je naći i dobar rabljeni 320neo.

Osim toga ako se skandali Boeinga nastave poslovanje sa njima postaje upitno i otežano iako 737-800 nije dio te priče.

Možda bi priča bila drugačija da se uspoređuje Max/Neo, možda i ne bi.

Iste priče o isplativosti ovog ili onog brenda možete čuti od dispečera u špediciji, vlasnika građevinskih strojeva i sl.
Tvrde dijametralno suprotne stvari i ipak svi posluju.

Airbus A320neo (a čak i neki A320ceo) imaju po 186 sjedišta (EasyJet, neki Wizz Air-ovi avioni…) tako da to nije baš validna metrika. Ali u redu njihova stvar. Plus, nemaju svi B738 po 189 sjedišta, neki imaju 186, neki 180, neki i dosta manje, sve zavisi od konfiguracije.

A što se tiče neo vs Max, neo je za klasu bolji, pogotovo A321neo (ili LR ili XLR) u poređenju sa 737-9 ili 737-10 koji čak i ne leti.

Pa Air Serbia u floti ima 2 B738.

Ima. Wet-lease GetJet-a.

Ali ih koristi svakodnevno.

Kakve veze ima? Iz ugla putnika je nebitno da li su avioni u dry-lease ili wet-lease!

Pa dobro,ali lete za njih

Točniji naslov bi bio da je ETF-u 737 isplativiji od A320. Ljudi lete takve linije, nekome drugome je vjerojatno A320 isplativiji. Što je i logično, ne može jedan tip aviona biti svima najisplativiji u svim uslovima.

Sve je to super, ali Boing je posle raznih skandala prilično pao na berzi, samim tim i kompanije ga manje vole.

Usporedba kruski i jabuka.

Prvo morate navesti model, a ne napisati boeing je bolji od airbusa itd…. dok ste se napisali da pricamo o A320, di vam je podatak da je etf u posjedu 737-800?

Etf je ACMI, kao i fly41 i trade, ali croatia i air serbia nisu. A to je jako bitno ovdje, jer dok je tocno da je model 737-800 malo ekonomicniji od A320, ostali modeli 737 obitelji nisu ekonomicniji od pandana A320 obitelji.
Nadalje, za acmi kompanije, manje je bitna cinjenica da A320 ima mogucnost koristenja kontenjera za cargo, dok 737 nema.A to je opet bitno za FSC.

Ovako ispada da su glupe sve kompanije koje lete sa airbusevima, sto pak nije tocno, jer vecina tih kompanija leti na vise modela obitelji A320, gdje se isplativost vraca.

Bedić je rekao da je B737 ZA NJEGA isplativiji, ne i općenito i ne svakome….

Nije avion isplativiji za njega, već za Šonju, Adrovića i Bajakića. Oni su računali i izračunali… 😉

Možemo tako i dalje da je za J&P Morgan najisplativiji jer na kraju balade uvijek banke stoje iza svih biznisa pa tako i iza ovoga. Govorim o Stjepanu jer je on nama najpoznatije lice.

Pouzdanost aviona je veća ?

Je je, isplativiji je, sve se ne krene raspadat od isplativosti 🙂

Da ali je A321neo bolji od svakog 737 koji je u komercijalnoj upotrebi. Uostalom postoje kompanije koje su imale samo 737 ali su ipak propale. Boeing 737 je supaer ali nije garant komercijalnog uspeha.

Propale su i propadaju kopmanije i da 320 ticom.

Sigurno su ih povoljnije iznajmili pa su i to uračunali

Znaci kompanije Evrope su glupe sto imaju prventstveno Airbus avione u flotama…

Naravno da su glupe, Stef je pametan.

Ne, to čovek nije rekao. Samo je izračunao da mu je isplativiji. Morate razumete da Airbus se gura dosta vise u Evropi, politički naravno, kao što se u Americi gura dosta vise Boeing.

Iskreno, meni vise odgovara A320, ali ako je njima dobro, meni je to ok.

Apsolutno nema veze sa politikom sem u ovim našim banana republikama gde su kompanije i dalje državne. U Americi se ne gura Boeing nego kompanije same, bez uticaja politike, odlučuju o tipu aviona.

Da, da, a svijet je lopta šarena. Sad je kovid i rat u UA pokazao kako su biznis neovisni i kako politika ne utječe na njih….Ništa, li baš ništa jače od milijuna eura, se na bilo kojem kutku svijeta ne odvija bez manjeg ili većeg utjecaja politike.

Možete se vi slagati ili ne slagati, ali tako vam stoje stvari. Jel’ politika, s potpuno nejasnim kriterijima zatvorila svijet i niko nije mogao putovati, raditi pa čak imati i drugo mišljenje o covidu? I što je tu biznis mogao? Samo se povinovati. Zar nije taj jaki Boeing otpustio 800 kontrolora. Da li je to htio, nije, ali je morao. Tko je natjerao tvrtke da se povuku s lukrativnog ruskog trišta, opet politika, tako da…..

Morao otpustiti kontrolore kvaliteta…? Interesantna teza…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!