zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Ivan Ljubičić, direktor ZL Mostar

intervju vodio: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Osobno ne poznajem gospodina Ivana Ljubičića, nikada nismo razgovarali i jedan je od rijetkih direktora zračnih luka regije sa kojim nemam prijateljske odnose ili nismo komunicirali. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Na intervju se odazvao brzo i bio vrlo korektan u rokovima odgovora.

 

U dvije godine Covida-19 niste imali ni jedan jedini redovan let. Jedini u regiji, uz Maribor. No, svejedno ste imali preko 50 zaposlenih. Kako to da niste otpuštali ljude i kako ste financijski preživjeli ovo vrijeme?

Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar već dugi niz godina održava se uz pomoć većinskog vlasnika Grada Mostara, Vlade HNŽ-a i Vlade Federacije BiH na čelu sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija. Zajedničkim nastupom i dogovorom, Grad Mostar kao naš većinski vlasnik u suradnji sa Vladom HNŽ-a uspjeli su pronaći način da osiguraju neophodna financijska sredstva za daljnje funkcioniranje zračne luke. Naša zadaća, a ujedno i cilj je opravdati postojanje zračne luke te povezati hercegovačku regiju sa svjetskim i europskim destinacijama.

Kada govorimo o zaposlenicima zračne luke Mostar, bitno je uzeti u obzir specifičnost posla u pružanju usluga prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i prtljage. Svo operativno osoblje zračne luke mora biti educirano u sklada sa važećim međunarodnim i nacionalnim propisima koji zahtijevaju posjedovanje licenci za rad u gotovo svim operativnim službama. Tako dakle, da bi zaposlenici stekli određene licence potrebne su godine rada i iskustva na određenim poslovima te u ovoj situaciji Zračna luka Mostar si ne može priuštiti otpuštanje djelatnika. Bitno je napomenuti, da Zračna luka Mostar raspolaže minimalnim brojem zaposlenog osoblja za prihvat referentnog zrakoplova, te se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti povećanjem prometa moći zaposliti i nove djelatnike.

 

Tuzla i Banja Luka su sa nule skočili na 500.000 odnosno 300.000 putnika. Kako to da su oni uspjeli odskočiti, a Mostar nije?

Situacija s pandemijom koronavirusa i restriktivnim mjerama više je pogodila Zračnu luku Mostar nego druge aerodrome u Bosni i Hercegovini. Mi smo sezonska zračna luka koja je skoro isključivo bila ovisna od turista koji gravitiraju na području Hercegovine, te hodočasnika većinom iz Italije koji su imali ogromnih problema nakon posjete našoj zemlji. Naime, nakon povratka u svoju zemlju morali su proći karantenu u vremenskom periodu od 14 dana tako da su mnogi odustali od hodočašćenja u Međugorje. Zbog navodnog lošeg punjenja, njemačka zrakoplovna kompanija Eurowings otkazala je sve letove na destinacijama Stuttgart i Dusseldorf u 2021. godini.

Ograničavajući faktori za zadovoljavanje operativnih i tehničkih uvjeta koje su postavile niskotarifne zrakoplovne kompanije zračnoj luci Mostar su u fazi rješavanja tako da već ovog ljeta možemo očekivati potpis predugovora sa nekom od eminentnih niskotarifnih zrakoplovnih kompanija koje će nam osigurati povećanje broja operacija zrakoplova, a samim tim i povećanje broja putnika u budućem periodu.

 

Mostar je u prošlosti imao velik broj letova za talijanske destinacija, koje su prvenstveno bile namijenjene vjerskim turistima za Međugorje. Najviše letova imao je Mistral. No, nakon što je kompanija prekinula sa operacijama broj letova prema Italiji se rapidno smanjio. Kako su talijani i najbrojnija populacija vjerskog turizma u Međugorju mislite da ćete moći način novog partnera koji bi ponovo dovozio ove turiste?

Većina letova u prošlom periodu bila je organizirana od strane „Air Service“d.o.o. koji je u suradnji sa kompanijom Mistral Air i talijanskim tour operatorima  prometovao na talijanskom tržištu (Rim, Bari, Napulj, Catania, Palermo). Riječ je o redovnim charter letovima kojima se najvećim dijelom prevozio veliki broj hodočasnika za Međugorje, no i drugih vrsta putnika. Navedene linije bile su aktivne do kraja 2017. godine. Nakon prestanka prometovanja navedene kompanije, Zračna luka Mostar se okreće uspostavljanju redovnih linija sa Zagrebom i Njemačkom, no i dalje nastavlja ulagati velike napore za ponovnim povezivanjem Mostara sa talijanskim tržištem. Do kraja 2019. godine bilo je organiziranih charter letova od strane talijanskih tour operatora iz Italije za Mostar i aktivno se pregovaralo za uspostavljanje linija za sljedeću sezonu. Međutim, početkom 2020. godine pojavom pandemije COVID-19 dolazi do poremećaja u zračnom prometu na globalnoj razini. U 2021. promet na aerodromima se počinje stabilizirati i vraćati u „normalu“ no kao što sam već rekao susrećemo se s problemima koje je nametnula pandemija COVID-19 propisanim obvezama turistima u ovom slučaju Talijanima u vidu izolacija po povratku u Italiju.

Kao što ste i sami rekli, Talijani su prema našim statističkim podacima iz prošlosti bili najbrojniji posjetitelji Zračne luke Mostar, te ćemo nastaviti ulagati napore za povezivanjem talijanskih gradova sa Mostarom. Postoji mogućnost uspostavljanja suradnje i sa tour operatorima koji planiraju organizirati charter letove, međutim postoji i mogućnost uvođenja redovnih linija sa jednom od niskotarifnih kompanija.

Trenutno su pregovori sa nekoliko Tour operatora i Turističkih agencija u završnoj fazi tako da ćemo uskoro objaviti charter destinacije iz kojih će se prometovati za Mostar u 2022. godini. Nakon potvrde i potpisivanja ugovora objaviti ćemo sve charter linije za ljetnu sezonu letenja.

 

ZL Mostar je financirala Eurowings, koji je u jednom momentu letio dvije linije sa četiri tjedna polaska. No, vrlo brzo je smanjio broj frekvencija, potom odlučio ne letjeti zimi, pa spao na tek jednu liniju. Ove godine Eurowings se konačno opet vrača. Ali vrlo kratko samo u VII. i VIII. mjesecu i sa jednom linijom. Eurowings je evidentno dobra opcija za Mostar zbog ogromne dijaspore u Njemačkoj, on bi mogao imati i 5-6 linija za Mostar. Kako to da ti letovi ne uspijevaju?

ZL Mostar nije izravno financirala Eurowings, kompaniji Eurowing dati su popusti na pružanje usluga za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljage. Ugovor sa navedenom kompanijom na snazi je do 2023. godine. U ljetnoj sezoni 2022. planiran je nastavak prometovanja na liniji Mostar – Dusseldorf. Letovi započinju krajem lipnja 2022. U prethodnom periodu imali smo uspostavljene linije za Dusseldorf i Stuttgart spomenutom kompanijom, te je bitno napomenuti da su u 2018. godini na navedenim destinacijama prometovali manji tipovi zrakoplova – DH8, dok su u 2019. na istim destinacijama prometovali veći tipovi zrakoplove (A319/320) te se samim tim broj putnika u 2019. sa navedenih destinacija povećao. Zbog pojave korona virusa, letovi su otkazani u 2020. godini. U 2021. godini bilo je planirano ponovno uspostavljanje linije za Dusseldorf, međutim nekoliko tjedana prije početka letova, Eurowings otkazuje navedenu liniju zbog jako loše popunjenosti zrakoplova, odnosno zbog loše prodaje karata i navodne neisplativosti linije  na što mi kao aerodrom nismo mogli utjecati. Mi se nadamo da će Eurowings prepoznati potencijal Zračne luke Mostar te uvesti letove sa većeg broja destinacija iz Njemačke prema Mostaru.

 

Imate li još kakvih najava za ovu ili iduću godinu?

Planovi i inicijative postoje, stalno pregovaramo i kontaktiramo potencijalne komitente, ali bez službenih potvrda prometovanja ne bismo iznosili više informacija.

Za sada imamo potvrđene charter letove na relaciji Katowice-Mostar od 21.06.2022. preko poljske zrakoplovne kompanije LOT, a sve u suradnji sa poljskim Tour operatorom Rego Bis Katowice.

 

Smatrate li da bi ogromna dijaspora trebala imati letove za Frankfurt, Minhen, Stuttgart, Cologne, Berlin, Copenhagen, Stockolm i Istanbul? Kakve su šanse da se otvore ovi letovi?

Da, smatram da je Zračnu luku Mostar potrebno povezati sa navedenim destinacijama, ali i drugima koje niste naveli. Nadamo se da ćemo u budućem razdoblju uspjeti uspostaviti redovne linije za neke od navedenih destinacija. Smatram da je jedan od ključnih faktora razvoja zračne luke Mostar uspostavljanje suradnje s jednom od niskotarifnih kompanija na europskom tržištu. Dolaskom eminentne niskotarifne kompanije na Zračnu luku Mostar otvorile bi se razne mogućnosti i sve navedene destinacije pa i mnoge druge bile bi ostvarive.

 

Vjerski turizam i Međugorje su definitivno ogroman potencijal Mostara. Smatram da bi Mostar trebao imati po dva tjedna leta za Varšavu, Krakow, Dublin, Madrid, Barcelonu, Paris, Rim, Milano i Napulj. Slažete li se sa mnom i ima li načina da se pokrenu ovi letovi?

Vjerski turizam je jako bitna stavka u razvoju zračne luke Mostar. Kao što sam već rekao, uspostavljanjem suradnje s jednom od niskotarifnih zrakoplovnih kompanija omogućilo bi se uspostavljanje letova na navedenim destinacijama. Također, ne treba isključiti uspostavljanje suradnje sa tour operatorima i organiziranje charter letova sa nekih od navedenih destinacija.

Potencijal zračne luke Mostar  je ogroman i smatram da je ovo idealan trenutak za napraviti iskorak za buduće poslovanje i sami razvoj Zračne luke Mostar.

 

Govori se da pregovarate sa nekim low cost carrierom (LCC). Jel to istina i ako je možemo li znati sa kim pregovarate?

Pregovori su u tijeku i zbog povjerljivosti odnosa sa kompanijom za sada ne bismo iznosili detalje, ali će javnost po okončanju pregovora sigurno na vrijeme biti upoznata.

 

Koliko je realan dolazak jednog velikog LCC, bi li to bili letovi cijele godine i kada pretpostavljate da bi ti letovi mogli krenuti?

Dolazak LCC je veoma realan naročito nakon tehničkih i operativnih uvjeta prema kompanijama koji su velikim dijelom ispunjeni ili su u finalnim fazama realizacije. Zračna luka Mostar infrastrukturno može prihvatati operacije tijekom cijele godine i s te strane smo spremni, a na kompaniji je da korištenjem svojih izvora informacija uvidi koja frekventnost bi bila njima financijski najisplativija. Operacije se zbog vremena koje je potrebno i za prodaju karata i za organizaciju dostupnosti zrakoplova često planiraju unaprijed, tako da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću imati informacije o samom početku operacija ali po trenutnim saznanjima očekujemo ih ove godine.

 

Hoće li taj LCC imati letove za dijasporu ili vjerski turizam?

Vjerski turizam ima najveći potencijal na ovom području ali mišljenja smo da se uvođenje novih destinacija ne treba oslanjati samo na taj segment tržišta. Naše gravitacijsko područje obuhvaća i druge vrste turizma, gospodarstvenike i dijasporu koju nikako ne bismo smjeli zapostavljati, te se nadamo da će kompanija prepoznati i ove ostale mogućnosti u odabiru najprivlačnijih destinacija.

 

Navodno ćete ove godine dobiti 4 milijuna EUR od lokalne zajednice, a dobili ste i neki novac od države. Hoće li se dio tog novaca utrošiti na dovođenje LCC i koliko?

Na žalost mi ne raspolažemo s takvim informacijama. Niskotarifne kompanije ne traže nužno uvijek izravno sufinanciranje. Dobivena sredstva će se dijelom koriste za pokrivanje nerealiziranih prihoda aerodroma davanjem popusta kompaniji čime se krajnjem korisniku – putniku, osigurava niža cijena karte te na taj način stimulira frekventnije korištenje zračnog prijevoza, a u konačnici se ta uložena sredstva vraćaju kroz potrošnju putnika u drugim gospodarskim granama. 

 

Uz pretpostavku da neki LCC dođe u Mostar možemo li očekivati 300.000 putnika kao što ih ima Banja Luka, Niš i Tuzla koji su imali skoro nula putnika prije LCC, a koji broj putnika bi garantirao financijsku neovisnost aerodroma?

Niskotarifne kompanije teže smanjenju svih troškova kako bi svojim putnicima ponudili niže cijene karata a time i osigurali veću popunjenost zrakoplova. Obzirom na frekventnost njihovih operacija one ujedno imaju i sve veće sigurnosne zahtjeve za smanjenje rizika i često su u tome i zahtjevnije od ostalih kompanija. Ispunjavanjem tih dodatnih uvjeta, nužno uvođenje smjenskog rada za prihvat i otpremu većeg broja putnika tako stvara i dodatne troškove te se financijska samoodrživosti aerodroma ne može dogoditi preko noći.

Obzirom da ste spomenuli potencijalno povećanje broja putnika, siguran sam da će nisko tarifne kompanije (LCC) pridonijeti vidljivom povećanju broja putnika na zračnoj luci Mostar, no trenutno je teško predvidjeti koliki bismo prometu u prevezenom broju putnika mogli ostvariti budući da u obzir prilikom definiranja i planiranja prevezenog broja putnika moramo uzeti broj destinacija, broj planiranih operacija, tip zrakoplova – odnosno broj sjedećih mjesta u zrakoplovu.

 

Smatrate li da Split preuzima većinu potencijalnih putnika Mostara i kako to spriječiti?

Geografski Mostar, Dubrovnik i Split se nalaze u nekom trokutu i gravitacijsko područje se dijelom i preklapa. Između ovih aerodroma dobra je i cestovna povezanost te svakako određeni broj putnika varira korištenjem nekih od ova tri aerodroma. Zračne luke Dubrovnik i Split su često prebukirane u ljetnom periodu kada imaju najveću koncentraciju letova prvenstveno zbog ljetnog turizma u Hrvatskoj, te na tim letovima sigurno ima i putnika koji tim linijama dolaze primjerice u Međugorje ili na neke druge turističke destinacije u Heregovini. Ulaskom Hrvatske u Schengen zonu otvara se mogućnost izbjegavanja gužva na graničnim prijelazima izravnim dolaskom u Zračnu luku Mostar što svakako treba iskoristiti. Otvaranjem drugih linija iz Mostara moguć je povratak tih putnika.

 

Mostar je otvoren od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka. Nedavno ste izjavili da treba raditi na tome da aerodrom bude otvoren od 6 do 22 sata sedam dana u tjednu čime bi mogao postati alternativna zračna luka Sarajevu. Obzirom na 7 parkirnih pozicija, vrlo umjerenoj klimi i stalnoj otvorenosti Mostar bi svakako bio daleko bolja alternativa od Tuzle. A Mostar je i bliže Sarajevu. To znači prilično visoke prihode u dvadesetak dana zime. Jel istinski moguće da to postignete.

Kao prvo važno je napomenuti da je naša otvorenost, bez obzira na objavljenu otvorenost, prilagodljiva, te da uz prethodnu najavu prilagođavamo radno vrijeme kako bi se izišlo u susret zahtjevima kompanije.

Zračna luka Mostar posjeduje dvije stajanke. Stajanka 1 koristi se za prihvat i otpremu većih zrakoplova (referentni zrakoplov A320) i ima 3 pozicije, dok je Stajanka 2 sa svoje 4 pozicije za parkiranje namijenjena manjim zrakoplovima, odnosno zrakoplovima generalne avijacije te se bez određenih infrastrukturnih ulaganja u vozne staze ne može računati na iskorištavanje Stajanke 2 za prihvat i otpremu većih tipova zrakoplova.

U zimskom razdoblju kada je sarajevski aerodrom izrazito maglovit mi smo u mogućnosti biti alternativa, što je svakako pogodnija opcija nego vraćanje zrakoplova na aerodorm polaska ili korištenje nekih udeljenijih aerodroma. To bi zahtjevalo ispunjavanje svih kompanijskih zahtjeva ali i rad u više smjena što zahtjeva dodatnu angažiranost ljudstva koje bi bilo na raspolaganju bez obzira hoće li se dogoditi takvo preusmjeravanje. Potrebno je izraditi kalkulaciju dodatnih troškova u odnosu na eventualne prihode u slučaju alternative i dodatne otvorenosti.

Dolaskom niskotarifnog prijevoznika ili eventualnim otvaranjem neke baze može se ići u tom smjeru te stvoriti preduvjeti i da budemo alternativa Sarajevu.

 

Naveliko se priča o nabavi protupožarnih aviona i stacioniranju istih na Mostar. Kada bi se to moglo desiti?

Što se tiče stacioniranja protuopožarnih aviona na Zračnoj luci Mostar mišljenja smo da je to najlogičniji i najekonomičniji odabir, obzirom da se većina požara na nepristupačnom terenu za koje je potreban angažman iz zraka za kontrolu požara upravo i događa na području Hercegovine. Svakako ide u prilog i blizina lokacija za snabdjevanje vodom takvih zrakoplova. U proračunu Vlade Federacije BiH nalazi se sredstva za nabavku Air traktora, te u istom elaboratu prijedlog je da baza Air traktora bude u mostarskoj Zračnoj luci.

 

Ako se otvorio aerodrom Trebinje, koliko će on uzeti putnika Mostaru obzirom da je Trebinje tek 90 km od Mostara?

Lošija prometna povezanost od Mostara do Trebinja ne bi trebala znatnije utjecati na smanjenje gravitacijskog područja Zračne luke Mostar.

 

Ima li Mostar budućnosti i što planirate za dogledno vrijeme?

Mostarska zračna luka ima ogroman potencijal i perspektivu. Zračna luka Mostar ima prednost nad ostalim što je kompaktnost infrastrukture više prilagođena niskotarifnim kompanijama koje u svojim zahtjevima pokašavaju smanjiti dodatne usluge na aerodromu koji se mogu javiti. Svakako su nam prednost i dobri meteorološki uvjeti tijekom cijele godine, blizina željeznice, budeće trase autoceste i ostale komparativne prednosti koje planiramo iskoristiti uz podršku većinskog vlasnika Grada Mostara kao i drugih nivoa vlasti Hercegovačko neretvanske županije i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nadam se da će im doći uskoro wizz air,jer ako se ovako nastavi trend poslovanja,bolje zasaditi grožđe i imati kakvu takvu zaradu.A da ne kažem kad dođe autoput do grada Mostara,ljudi će do Splita dolaziti za cirka sat i 10min.I onda adio

Presmiješan interview sa samoproglašenim managerom, nažalost u fotelji direktora OMO!

Prvo, cijelo vrijeme ističe da su u pregovorima sa “ozbiljnim eminentnim LCC”, što implicira da Eurowings koji sebe smatra baš takvim to uopšte nije 🤣

Drugo, cijelo vrijeme je primjetno da čeka da neko drugi riješi njihove probleme: Vlada HNK, TZ, touroperatori ili barem magla u Sarajevu itd…

Treće, zašto ne spominje udio MZLZ, valjda im veliki partner može pomoći? 🤣

Četvrto, kada priča o redovnim charterima Mistral air, zašto ne kaže da ugovor 2012-2017 nije produžen i na naredne godine samo zato jer je domaći touroperator partner Talijanima bila Fortuna Tours Mostar, koja je po stavu zaposlenih na OMO “muslimanska” (vlasnik Bošnjak), pa smo došli u situaciju da Talijanima koji dolaze na hodočašće u Međugorje ne smeta “muslimanski” touroperator ali smeta onima koji nosaju kofere i poništavaj boarding passove.

Itd, itd, itd…

Realno, bez da Vlada FBiH preuzme upravljanje OMO, ovaj aerodrom nema nikakvu perspektivu, jer je njegovo egzistiranje na dosadašnjim principima neprihvatljivo društvenoj zajednici, i to se vidi u njegovim rezultatima.

Konkretan i jasan. Mada, nisam siguran da je Mostar najbolje mjesto za baziranje air tractora. Mislim da bi Livno bilo bolje (vjerovali ili ne, Livno ima pistu dužine 1.100 metara) s obzirom na blizinu Buškog jezera. Naravno, nisam siguran je li mi teorija točna. Ovo je iz moje perspektive.

Nadam se da će Wizz što prije poletjeti iz Mostara! Sretno im u tome!

OMO svake godine ista prica, ako uspije ista od ovog dobro je.

Meni su OMO i TZL isti
Uvijek ista prica a nista se ne desava

Razlika je samo sto TZL ima Wizz a OMO ” NE ,,

Da nema Mostara ,Tuzla bi bila zadnja.
Tuzla je baza
Banja Luka nije
Mostar nije
Jedino je to izdvaja od ovih malih…

Ne znaci da ce jos dugo Tuzla imati bazu Wizza
Taj aerodrom je totalno los
Vi ste Mirza ovdje na portalu pisali svasta za Tuzlu
Te dobit ce 3 avion te letove za Istanbul te Cat 3 svasta jos..
Gdje je to

Pa kako da dobiju, kad mijenjaju direktore svaka tri mjeseca. Nazalost, kao i svi aerodromi u BiH, zavise od politike.

Da,piso sam jer sam te info. dobio od ljudi sa TZL ,ali posto stalno nesto vlada i ostali mjenjaju i to je ostalo na obecanjima.

Ovdje je isto pisano da EasyJet dolazi u BNX pa corak.

Wizz air ima ugovor na 5 god. sa TZL ,pa sta bude.

Dobro je poznato sta je direktor TZL izjavljivo za portal ,pa na kraju sta bi od toga – on ode sa projektima.

Vlada TK i ostali daju pare TZL a ona sto zakaze to je drugi problem,sto ljudi nisu od povjerenja i strucni za taj polozaj…

Tko još vjeruje njima? Zadnjih 5 godina samo pričaju budalaštine (2017. se pričalo o 3. avionu). Tuzla je na ovome na čemu je i ostat će još dugo vremena. To svi već znamo na ovom portalu i stalno ponavljamo.

To su isti ljudi koji su obecavali 3 bazni avion u Martu i da ce atrijum bit gotov do Maja…
Mnogo jos stvari….

Pare od gejta su propale jer ta gospoda nije zavrsila svoj poso.
Sad je vlada dala nove pare,ali i obecanje u 12 mjesecu da ce ga zavrsit…
Valjda se desi cudo i krene nesto…

Ima izjava bivseg direktora za letove sa Pegasus da se pregovara.

TZL i Vlada pregovaraju sa nekim vec duze ali nema info.

Toko spominju pa sad cekat pozitivno ili …

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!