zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kuehne + Negel i Cargo Partner otvaraju 22.000 kvadrata u MLZ Zagreb

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kuehne + Negel

Vodeća svjetska logistična kompanija Kuehne + Nagel, koja ima sjediše u Njemačkoj, no radi na 1400 lokacija u više od 100 zemalja svijeta i ima 78.000 zaposlenih, otvara skladište i distributivni centar na Zračnoj luci Zagreb. Distributivni centar će se otvoriti do kraja godine. Kuehne + Nagel ima već jedan distributivni centar u Sv.Nedjelje, na rubnom dijelu Zagreba veličine 15.000 četvornih metara. Kako je taj distributivni centar pretrpan, novi centar veličine 10.000 četvornih metara se gradi uz samu Zračnu luku Zagreb, uz mogućnost daljeg proširenje. Centar će u prvoj fazi imati 46 kamionskih dokova. Kuehne + Nagel na Brniku ima distributivni centar veličine 100.000 četvornih metara, jedan od najvećih u svijetu.

Kompanija je frustrirana lošim tretmanom u Zračnoj luci Zagreb koja ima vrlo lošu i staru logistiku za cargo, za koju mi je regionalni direktor za regiju Adria Kuehne + Nagela g. Borut Vrviščar rekao da funkcionira po principima od prije 40 godina. Zbog toga se pošiljke istovaruju po više od 4 sata, a Kuehne + Nagel gubi najmanje jedan dan radi sporosti i inertnosti Zračne luke Zagreb. Kuehne + Nagel je više puta imao sastanke u posljednjih 5 godina sa managementom MZL Zagreb, no osim velikih obećanja, ništa se nije promijenilo. Stoga Kuehne + Nagel želi otvoriti distributivni centar u koji će sami pretovarivati cargo iz Qatara, Emiratesa, Koreana, Lufthanse, Air Francea, Britisha, Turkisha i drugih kompanija sa kojima rade. U ovom momentu dnevno po 5 šlepera kompanije odlazi iz Zagreba za aerodrom Frankfurt preko kojeg distribuiraju svaki dan 100 tona zagrebački cargo (36.500 tona godišnje). Kompanija ovo smatra neprimjerenim, gubi jedan dan i novac, za nešto što bi se moglo brzo i efikasno napraviti preko cargo centra MZL Zagreb.

U isto vrijeme i bitno manja austrijska logistička kompanija Cargo-Partner koja ima 3.150 zaposlenih i 130 poslovnica diljem svijeta otvara distributivni centar u Zračnoj luci Zagreb, veličine 12.000 četvornih metara sa 22 kamionska doka. I ovaj distributivni centar će se otvoriti do kraja godine. Cargo centar već ima distributivni centar u Zagrebu na Jankomiru veličine 8.000 četvornih metara.

MZL Zagreb je u 2019. imala 12.684 tone carga, dok je prošle godine imala 9.852 tone. Neosporno je da će ova dva distributivna centra, kojem treba dodati i novootvoreni najmoderniji distributivni centar Hrvatskih Pošta u Velikoj Gorici od 32.000 četvornih metara, koja je potpisala sporazum sa Amazonom za distribuciju u regiji, umnogome povećati količinu carga koji će se distribuirati preko Zračne luke Zagreb. Ovime će Zagreb vjerojatno vrlo skoro preskočiti i Beograd te postati najveća cargo zračna luka regije.

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Oprostite, ako smijem pitati, koji su izvori ovih informacija?
Koliko sam ja upoznat, ništa od navedenog nije točno, osim navoda o samoj MZLZ.

Nadam se sa se Zagreb neće približiti Beogradu i da će udaljenost ostati 395.30 km. Trebao bi ozbiljan potres za to, a njih mi je dosta. Šala mala. Ovo je samo dobra pretpostavka za rast carga. Ni nova, veća zgrada aerodorma ne nosi automatski povećanje broja putnika. Ono što mi nije do kraja jasno iz teksta, dali je skladište u sklopu aerodroma pa će K&N zaobići loš cargo servis ZL ili se gradi uz aerodrom pa će ostati taj problem. Isto tako, ako je na aerodromu, onda je ta kvadratura vjerojatno većinom za aviocargo, a ako je pored aerodorma to je samo mogućnost aviocarga a većina tereta će biti transportirana kamionima. Jel ima možda neka projekcijska slika lokacije?

Zagreb će definitivno preskočiti Beograd u cargu nakon ovih odličnih vijesti:
– Hrvatska pošta 32.000 m2
– Cargo Partner 12.000 m2
– Kuehne & Nagel 10.000 m2

Pa to je 54.000 m2 distributivnih centara uz MZL Zagreb. Ne radi se to bez veze. To će opako povećati količinu cargo prometa.

Zagreb će preskočiti Beograd i to za nekoliko puta.

Zagreb ne da neće da prekoči Beograd nego neće ni da dođe blizu. Mislite da će neka dva skladišta tu nešto da naprave? Štogod. Beograd je toliko mnogo daleko od Zagreba da mu Zagreb ne može da dođe ni blizu.

Kuehne+Nagel vec ima 17km2 u Ugrinovcima, koji min autoputem od BG.

vjerojatno mislite 17000 m2? što bi bilo 0.017 km2

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!