zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto je Wizz Air otišao iz Tuzle?

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air je prvo otišao iz Sarajeva, a onda je deset mjeseci kasnije otišao i iz Tuzle. Zašto? Neki kažu zato što je Wizz Air nezadovoljan inercijom Tuzle i time da se godinama prolongira izgradnja trećeg gatea (obećan još 2020), pa čak i parkirališta i Atrija, a ponajviše što se i dalje prolongira osvjetljenje centralne linije, koje rješenje se još ni ne nazire. Zbog toga je Wizz Air tijekom zime (magla i snijeg) imao problema, a prošle dvije zime je čak imao i treći avion u Tuzli kao backup radi poremećaja. To si ove godine dozvoliti nije mogao radi prizemljenja flote zbog kontrole Pratt & Whitney motora (prizemljeno 10% flote).

Motivirajuća nije bila ni taksa BHDCA od 1,50 EUR na koju prijevoznici nisu računali. Ryanair je jasno rekao da je otišao iz Tuzle radi te takse. BHDCA je naknadno taksu ukinula, no prošla baba s kolačima. Konačno taksa je ukinuta na samo godinu dana, što nikako nije motivirajuće za LCC jer ne mogu dugoročno planirati operacije. Glupo, taksa se morala ukinuti na bitno duže vrijeme od bar tri, zapravo još bolje pet godina. To bi motiviralo LCC, ovako…

No, to nisu svi razlozi. Budimo realni. Beograd je povećao broj baziranih Wizz Airovih aviona sa 2 na 4. Tuzla i Beograd su jako blizu, na samo 183 km. I ne samo da se niz putnika između Tuzle i Beograda bira jedan od ta dva aerodroma, a sada Beograd nudi daleko više opcija, linija i frekvencija, nego i niz putnika iz Tuzle putuje preko Beograda.

Jednako tako broj linija Ryanaira i Wizz Aira je povećala i Banja Luka. I dok je 2019. Banja Luka imala samo 149.693 putnika, ove godine će ih imati oko 460.000, čak tri puta više. Banja Luka i Tuzla su udaljeni samo 164 km, i jasno da ako se povećava broj linija, frekvencija i putnika u Banja Luci, to je manje putnika u Tuzli.

I Zagreb ima bazirana tri aviona Ryanaira, te je značajno povećao broj linija i frekvencija ostalih prijevoznika. Aerodrom je 2019. imao 3,4, a 2023. je imao 3,7 milijuna putnika. Jasno da i Zagreb otima putnike Tuzli. Jednako tako letove je dobio i Osijek i to za London Ryanaira i za Minhen Croatie Airlines.

Konačno i Sarajevo povećava broj letova i frekvencija niza prijevoznika. Sarajevo je 2019. imao 1,1 milijun putnika, a 2023. ima 1,4 milijuna. Eto u Sarajevo dolazi i Ryanair sa prvih šest linija, a od III. mjeseca i Sarajevo će imati više letova Wizz Aira nego Tuzla.

Sve to zajedno i te kako znači sve manje putnika u Tuzli. Situacija u Tuzli nikako nije ista kao 2019. kada je Beograd imao samo 2 bazirana aviona Wizz Aira, kada Zagreb nije imao Ryanair, kada su Sarajevo, Banja Luka i Osijek imali daleko manje linija, frekvencija i putnika. Stoga ne treba čuditi da je Wizz Air zbrojio 2+2 i otišao, te u Tuzli ostavio samo tri linije sa 9 tjednih letova.

Situacija nije dobra za Tuzlu. Svaka čast na Lumiwingsu, ali on nije alternativa Wizz Airu. Ta kompanija je noname, ona neće imati ni load faktor, ni broj putnika, ni broj linija i frekvencija kao Wizz Air. Zapravo je jedino rješenje za Tuzlu, da uz Lumiwings pokuša vratiti nešto linija Wizz Aira, ponovo dovuče Ryanair sa par letova, privuče Eurowings, Pegasus i Norwegian, te eventualno Transaviu.

56 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Slazem se samo sa komentraom za Beograd. Aeroromi u Banjaluci, Sarajevu nisu aktulni za stanovnistvo koje gravitira u TZ, spomenutih 160 km po Bosanskom putevima znaci 3 sata voznje!!! Osijek, Zagreb, pored udaljenosti imaju i “problem” granice sto daje Beogradu prednost…Tuzli i regiji NEDOSTAJU letovI za Bec, Keln..pored postojecih Lumiwingsa i to bi bilo to

…to su “idealni” uslovi,a zastoji usljed saobracajne nesrece a snjeg, a ulaz u Sarajevo i radovi na putu…2.30 ako nista od toga nije na cesti

…sa postoji granica za Beograd ali mnogo mnogo fleksibilnija

Da bar mozemo vratiti svi mi period 2018-2019 najbolje godine za nase aerodrome i zivote zapravo sve bi greske tada ispravili…

Zašto svi prećutkuju javnu tajnu. Glavni krivac za propast aerodroma Tuzla je onaj kriminalac direktor Halilčević koji je otjerao i Ryanair I Wizair tako što ih je reketitao. U svakoj karti u svakom kilu prtljaga ugradio je sebe..Plus taxe kao porez državi. Niko neće da plaća harač a i ovi grci čim se potroše pare od subvencija odlaze i niko neće doći niti treba da dolazi da ga Halilčević pljačka.

Ima istine da aerodrom zapošljava isključivo stranački. Ljude koji nisu stručni, koji ne poznaju materiju i tu su samo da uzmu platu.
Što se tiče sadašnjeg direktora, sramota je da čovjek ne zna riječi stranog jezika.
Zar jedan direktor Međunarodnog aerodroma nije u stanju naučiti jezik pa bar osnovno a ne da ima prevodioca svaki put.
Jedini pravi direktor je bio rahmetli Rifet Karasalihović, izgledao i ponašao se kao jedan direktor.
Svi ostali kao da su ih na susjednoj njivi našli.

Po meni je ovaj Halilčević najbolji direktor u TZL u usporedbi sa bivšim direktorima, a to što su Wizz Air i Ryanair otišli nije samo kriv aerodrom nego većinski Država i Tuzlanski kanton, koji su to sve odugovlačili što se tiče taksi, dozvola za gradnju, smjene različitih direktora u samo par mjeseci i slično.

Ma hajde, najbolji direktor bez obzira što su otišle avio kompanije!!!! Ili si uhljeb (siguran sam) ili pojma nemaš! Samo kod nas se stranački popunjavaju pozicije i zapošljava i zato i jesmo u ovakvom stanju dubioze! Izvozimo mozgove a ostaju nam ovakvi kao ovaj direktor i takvi uhlhebi kao ti!

Kad kažeš samo kod nas, pretpostavljam da misliš na ceo region. Pogledaj post o tuči u Skoplju i sve će ti biti jasno. To je naš regionalni specijalitet. I u drugim zemljama se zapošljava stranački ali se ipak gledaju neke kvalifikacije. Kod nas nije bitno. Zaposliti čoveka u kontroli leta jer su dobre plate bez obzira što je video avion samo na slici.

Koliko je istine u tome da Osijek vraća ket za Basel?

Vratit ce se u Tuzlu prije nego mislite. 😉

Postoje naznake da bi se Wizz mogao vratiti u Tuzlu 2025.godine nakon rešavanja problema sa PW motorima.
Wizz je objavio da je 10% flote pogođeno ali je taj broj veći.
Dijaspora iz BiH je mnogo velika tako da bez obzira na BEG, WIZZ ima računicu da leti iz Tuzle.
Ostaje nam samo da čekamo i vidimo da li će se vratiti kada se problemi sa PW motorima reše.
Informacije iz prve ruke, stric mi je pilot i poznaje mnoge planere u WIZZ 🙂

Pa kompanija ne moze da kaze neistinu? (pad dionica, panika kod putnika…)
Uzeli su avione jer im negdje vise trebaju trenutno, ako je iz Tuzle letio 3 puta na dan a negdje drugo ce da leti 4 puta na dan i ima vise putnika racunica u ovom teskom vremenu za njih je jasna. Zasto da se, ukoliko se svi problemi sa motorima rijese, ne vrate u Tuzlu?! Baza se napravi za kratako vrijeme, primjer Lumiwingsa.
Tuzla im je bila jeftina, jedna od najeftinijih lezarina za avione kao i obskrba samog aviona.
Ovo nisu spekulacije koje se pricaju po lokalnim birtijama, ovo su informacije koje imam iz samog Wizza.
Kao sto rekoh, vrijeme ce sve pokazati. Ipak je sve u novcu na kraju dana 🙂

Jao si ga vama sa takvim informacijama Wizza u Tuzli vise nema, a ostalo su sve pusti snovi.

Kako mi vama da vjerujemo da su to info iz Wizza pa evo mogo sam i ja sad napisat isto to ko bi mi vjerovao…

Nema potrebe da verujete ili ne. Ja kažem ono što je došlo do mene.
Zar neko ima koristi da laže i izmišlja ovakve stvari…ne skupljam lajkove.
I to su priče iz Wizz redova a ne potvrđene informacije.
Valjda je forum da razgovaramo a ne da neko nekog ubeđuje da u nešto veruje.
Nemam nameru da nekog damantujem ili da se prepirem sa nekim, ovdje smo svi jer volimo avijaciju.
Nadajmo se da će svi aerodromi na prostoru se diči na noge i prestići jedan O’hare.

Varadi, Kerry i ja pijemo Tokaj kod njega u restoranu u vinariji i to svaki vikend a društvo nam pravi Zdenko koji ima 20 sim kartica. LOL

🤣🤣🤣🤣🤣 ovo mora da je satira

Sto se tice ove takse tu je nejasno ako je bio problem u Tuzli a nije u Banjaluci a i lumiwings je dobar kad nema nista

A sto pobjegoše i iz Banjaluke

Ta taksa od 1.5 e stvarno ne pije vodu. To se samo preljeva na putnika. Wizz nema aviona, mora da siječe. Tuzla se pokazala kao neozbiljna, uz to nije bila baš Bog zna kako bi isplativa i tu su stekli.

Ako je karta 17 eura onda je taksa od 1.5 eura ogromna stvar.

@anon 14.45: i upravo je tu srž problema: karta za 17 eura … Puno komentatora tvrdi da je LF bio izuzetno visok, ali nitko ne spominje yield. Koji je očito bio izuzetno nizak jer inače ne bi otišli!

Pa naplati 18,5 i eto ga riješen problem.

Naplatite vi i pokrenite svoju aviokompaniju.

[…] No, to nisu svi razlozi. Budimo realni. Beograd je povećao broj baziranih Wizz Airovih aviona sa 2 na 4. Tuzla i Beograd su jako blizu, na samo 183 km. I ne samo da se niz putnika između Tuzle i Beograda bira jedan od ta dva aerodroma, a sada Beograd nudi daleko više opcija, linija i frekvencija, nego i niz putnika iz Tuzle putuje preko Beograda, piše zamaaero. […]

A usporedba Banja Luke i Tuzle? Koji aerodrom bolje kotira? Vidim da su tu negdje po letovima dnevnim i tjednim.

Ja kad su gubili nisu razmišljali ni očemu nego ko su oni mogu svašta radit druži će trpjeti a i ovae letove što imaju ničemu gotov nesluže,ne odgovara svakom Memingen i Dortmund

Wizz Air je pogodjen sa mnogo vise od 10% po pitanju problema sa P&W motorima. Oko 25% kazu.

lazu

Izgleda da ce ta brojka biti dosta visa od 10% jer kako rade inspekcije na sve vise aviona nalaze probleme. 10% je bila prva procena ali sad je vec debelo preko toga.
Inace P&W je pomerio granicu za isporuku novog motora wizzu sa mesec dana na god dana(zamena za osteceni motor). Cak se prica da je wizz isao na pregovore sa CFM za prelazak ostalih ne isporuvenih aviona na CFM motore.

Transavia mozda nekad dodje u Sarajevo i to je to. Oni su alat, poslušnici kao i Eurowings.

Sad se sjetili da rade studiju za ILS CAT 3

a je li?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!