zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Lufthansa jeftinije na Croatijinim letovima

Jučer sam napisao kako Croatia Airlines ima enormno visoke cijene karta, pa da čak drži i cijene preko 400 EUR tamo gdje konkurencija ima cijene i ispod 200 EUR (Air France, KLM, Lufthansa…).

Još jedan fenomen je daleko tragičniji. Naime, jučer smo konstatirali da Lufthansa na liniji Zagreb-Frankfurt ima cijenu od samo 229 EUR gdje Croatia ima 408 EUR, na liniji Split-Frankfurt samo 239 EUR, a Croatia 407 EUR, te na liniji Dubrovnik-Frankfurt samo 174 EUR, a Croatia 398 EUR. No, još je daleko gora činjenica da Lufthansa konektirane letove na kojima koristi usluge Craotijinih letova ima niže cijene od Croatijinih letova Zagreb-Frankfurt. Pa tako Lufthansa na letu Zagreb-Frankfurt-Toulouse i nazad ima cijenu 388 EUR. Na letu Zagreb-Minhen-Paris cijena je tek 285 EUR. Na letu Zagreb-Frankfrut-Hamburg i nazad cijena je 398 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt-Bruxelles i nazad cijena je 386 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt-Copenhagen i nazad cijena je 358 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt/Minhen-Amsterdam i nazad cijena je tek 287 EUR. Na svim ovim letovima Lufthansa je koristila Croatiu na legovima iz Zagreba i za Zagreb. Kako pobogu ako je let Zagreb-Frankfurt i nazad sa Croatiom 408 EUR? Na istim letovima gdje Lufthansa koristi svoje letove na legu iz i za Zagreb cijena je još nešto niža.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa onda neka proda svoju flotu drugoj zrakoplovnoj tvrtki ,završi s ovom napornom temom ,prepustite prevoznički posao nekom kunkurentnom prevozniku .Mi bi htjeli putovati sa zrakoplovima ali su nam Croatia zrakoplovi nedostižni.Zašto im služi Osječka zrakoplovna luka ,možda šminka ,povezana samo s domačim linijam ,a da probaju i sve svjetske zrakoplovne luke povezati ,i dovesti druge zrakoplovne tvrtke smatram da bude velikog uticaja i na putnike iz susjednih država i odličan odazov.LP

Upravo gledam na FlyOnline cijene povratnih karata sa svim taksama prevoznika OU na relaciji ZAG-FRA-ZAG i cijena povratne karte ( odlazak 13.10.21.-povratak 17.10.21.) je 294,68EUR, s napomenom da nisam birao najniže tarife. Ne znam da li vam pričinjava osobnu zadovoljštinu pisati isključivo negativno i neistinito. Iako imaju puno grešaka kojih su svi svjesni neke informacije bi trebalo i provjeriti prije nego se napišu.

ma ove budale u Croatia su stvarno dno dna. Kako je moguce da imaju tako bezobrazno duplo previsoke cijene? Kako je moguce da Luftica ima nize cijene na Croatijinim letovima od njih samih. Covjece koje budaletine.

Da razumijete interline ugovore i ugovaranje općenito među avio kompanijama bilo bi vam jasnije. Također jasno je tko u ovom odnosu između LH i OU ima jaču poziciju…

o kako je lepo biti lufthanza u ovom “partnerstvu”. kroacija ti dovlači putnike do frankfurta, lufthanza joj plati očigledno ne puno, razveze ljude dalje i zadrži najveći deo novca i još za direktne putnike iz zagreba ponudi duplo jeftinije karte na svojim letovima. plus se ne iscima da ubrza kod šer za novu liniju iz osijeka. ovo se nekad zvalo vazalni odnos, kakvo crno partnerstvo.

Ovo nije vazalni odnos nego se sad zove odnos sa vazelinom…

Kaj ih briga, bitno da je obezbedjena maksimalna konektiranost. I to za FRA!!!

Verovatno odgovor leži u tome ko kupuje karte od Croatie po ovoj ceni…pretpostavljam razne državne institucije i sl.

Mislim da to nema veze sa Croatijom nego sa time da Lufthansa ima takvu politiku uključujući i sa vlastitim letovima, i to nije tako neuobičajeno. Letovi sa presjedanjem između dva aerodroma za koje Lufthansa ima konkurenciju a koja nudi direktnu liniju sa ta dva ista aerodroma (npr Croatia Zagreb-Paris) se plasiraju na tržište sa jednom cijenom a direktni letovi sa drugom cijenom. U krajnjoj liniji konektirani let je sasvim drugi proizvod od direktnog leta pa nije nelogično da su konektirani letovi jeftiniji.

Lufthansa sigurno nema dogovor sa Croatijom koji dozvoljava Croatiji da varira cijene kako hoće na svojim letovima koje prodaje Lufthansa, pa nije ni čudo da Lufthansa ima normalnije i niže cijene kad su Croatijine cijene nerealne. Lufthansa prodaje jeftinije karte čak i za direktne Croatijine letove po jeftinijim cijenama nego sama Croatia (!) dakle bez presjedanja.

Ono što nije standardno je da Lufthansa sa svojim transferima i takvom politikom cijena uzima putnike Croatiji a zajedno su u istoj alijansi, i isto tako nije normalno da Croatia tako malo koristi codeshare ugovore sebi u korist za letove Star Alliance prijevoznika koji pune Croatijine letove za Frankfurt a čije letove Croatia uopće nema u prodaji. Preko Croatijine stranice se ne može kupiti karta za skoro nigdje osim direktno za Star Alliance hubove u Europi. Osim PSO letova, nacionalni prijevoznik se polako pretvorio u nešto kao Air Dolomiti.

I još nešto: u Njemačkoj se mislim ne plaća porez na putnike koji presjedaju. Nije neki veliki iznos ali umanjuje ukupan trošak Lufthansine usluge transfer putnicima.

Koliko znam i na presijedanja se plaćaju neke aerodromske takse, ali to ću provjeriti. Drugi je problem, i to je onaj gori, da je često na P2P, znači FRA-ZAG i MUC-ZAG LH karta na OU letu jeftinija nego karte koju prodaje OU. Ne jednom sam letio sa LH kartom na 437/6 i platio manje no da sam si za isti let izdao OU kartu…

Kod Croatie je kao kod Muje i Hase u biznisu

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!