zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Otvara se 2. uzletno-sletna staza na Beogradu

Prvi avion koji je poletio sa nove uzletno-sletne staze 12R/30L Aerodroma Beograd bio je Air Serbijin let za Ankaru u 3:26, a prvi let koji je sletio je također bio let Air Serbie na liniji Moskva-Beograd u 3:35. No danas, 7.6. se i službeno otvara uzletno-slatna staza. Na otvaranju će biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni direktor Aerodroma Beograd Francois Berisot.

Staza je duga 3500 i široka 45 metara. Nakon što se pista otvori zamijenit će postojeću stazu 12L/30R dugu 3400 metara koja će potom u potpunu rekonstrukciju. Po rekonstrukciji stare piste, nova pista postat će rulnica, a koristit će se samo kao zamjena za staru u slučaju poremećaja (čišćenje snijega, nesreće i havarije, kvarovi, čišćenje piste…).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

82 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zanimljivo, po NOTAM-u za BEG, 12L/30R (stara pista) je vec zatvorena, i zatvoreni su rulni putevi koji je povezuju sa umetnutom pistom (B,C,E). Ocigledno se vec krece u pripremu za remontovanje.

Takodje pise da je ugasen ILS na oba kraja stare piste, PAPI svetla isto ugasena, i da je izdat naknadni AD sertifikat, za dozvolu koriscenja umetnute piste i glavnog paralelnog taxiway u isto vreme, uz dodatne mere predostroznosti.

Apron W, tj. nova deice platforma naznacena zatvorena do 13. Juna, mozda i produze kao do sada.

S druge, pesimisticnije strane, parking pozicije A6-A10, i samim time istoimeni gejtovi, idalje pod restrikcijama (limitirane na dimenzije ATR-a) do 15. Jula, barem po trenutno napisanom. Bice vala ovo leto tesna parking situacija na BEG.

Vijest od jučer je da ih danas otvaraju, kao i jedan bus gate.

Beg u maju skoro 720k

Pa jos bolje ako je 720k, zar ne? 700.000 je bila nezvanicna informacija, nije potvrdjena od strane aerodroma.

Vidim na FL24 da se rulnica i nova pista ne upotrebljavaju simultano. Da li je to samo danas u fazi “uhodavanja” ili će to tako biti svo vrijeme. Jer ako da, to će dodatno usporiti operacije i dovesti do još većih zakašnjenja.

Onda će se avioni da poleću ka jugu, ne ka severu. Nadam se da me razumete.

???

Naravno da se koriste simultano.

Evo izvolite primer: https://i.postimg.cc/xCkjTTdP/Screenshot-2023-06-07-at-3-49-41-PM.png

Kao sto mozete videti, avion koji je doleteo iz Ciriha taksira na rulnici, dok istovremeno pored njega slece avion iz Bovea.

U toku prijepodneva sam gledao: u upotrebi je bila 12R i uvijek je onaj na polijetanju čekao da se avion koji je bio na rulnici makne… Zato i pitam. Ovaj screenshot ne govori ništa…

Kako ne govori nista? Ne vidite da dva aviona paralelno koriste pistu i rulnicu? Onda treba da proverite vid, toplo Vam to savetujem.

Ako Vas bas zanima, rulnica se jedino ne koristi paraleno sa pistom kada polece ili slece A330. Kada slece A319/320/321 onda se moze koristiti paralelno bez problema. Tako je navedeno u pratecoj dokumentaciji.

A ja vam toplo savjetujem da promijenite ton. Ja “prateću dokumentaciju” nisam vidio. Pitanje je postavljeno na temelju onoga što sam u nekoliko navrata vidio na FL24. I tamo je avion na polijetanju definitivno čekao da se drugi avion makne s rulnice. I niti jedan od tih aviona nije bio 330.

Hajde okacite lepo screenshot te situacije. FR24 ima opciju playback.

Sto se ne koristi kad slece 330?

Sto se ne koristi kad slece i polece 330?

Beograd u maju 700.415, 138% vs 5.2019.

Zasto mi nije objavljen komentar o broju putnika na BEG?

Žali bože za bačene pare. A moglo je lepo na drugoj strani aerodroma

S druge strane jedino kuće i privatna svojina da se rušila i otkupljivala

Isto kao sto masa drugih aerodroma ima dve paralelne piste koje se ne mogu istovremeno koristiti, defacto isti slucaj kao i na BEG, pa nikom nista.

CDG na primer ima dva para paralelnih pisti. Te dve piste u paru se ne mogu koristiti istovremeno, uvek se koristi samo jedna.

Pa eto CDG ima isto neki vid umetnute piste, tj. piste koja je preblizu drugoj da bi se koristila istovremeno. Dakle nije BEG jedini koji ima taj slucaj, vec to ima dosta drugih aerodroma u Evropi, samo to ne nazivaju takvim imenom.

Dve piste moraju biti udaljene najmanje 760m da bi mogle da se koriste paralelno. Takva je regulativa u Evropi. Na CDG su udaljene 385m, na FRA 517m, na IST samo 210m. Primera ima jos dosta. Dakle svi oni imaju isti slucaj kao i BEG, samo sto njima niko nije rekao da je trebalo negde drugde da izgrade piste…

Tacno!

Ne znam odakle vam ovo za IST. Osobno sam bio u zrakopolovu koji je poletio i kroz prozor sam posmatrao još jedan kako polijeće paralelno sa nama (u isto vrijeme, nisu čekali oni nas niti mi njih). Pri tome su to bile prve dvije piste sjeverozapadno od glavnog kompleksa, a imaju ih još dvije iza cargo kompleksa, dakle četiri na toj strani. I još jednu na jugoistočnoj strani, koja se uglavnom koristi za domaće letove.

Nije tacno, gore sam napisao da se na Cdg polece islece pararelno konstatno, kao sto je slucaj i na Fra, jer oni imaju 3 paralelne piste, pa se koriste npr. u isto vreme 25L i 25R zasletanje, a 25C i 18 za poletanje unakrsno…

Nije tacno, Cdg nema umetnute piste jer ih koriti paralelno… Fra takodje, koristi npr. 25L i 25R za sletanje paralelno, a 25C i 18 za poletanje…

Nije tacno, koriste se uvek dve paralelne piste. Npr. 09L i 08R zasletanje( dve spoljasnje piste aerodorma) a 09R i 08R za poletanje.
Znaci konstantno slecu paralelno avioni,kao sto i polecu.

Nije tacno, tamo se koriste paralelno npr. 09L i 08R za sletanje, a u isto vreme 09R i 08L za poletanje.

Koji su to aerodromi? Dajte 5 ?!

ne, gresite to je vlasinstvo aerodroma

Mi smo strucnjaci za bacanje para, ni siromasnije zemlje ni vise bacanja para. Neverovatni smo!

Zasto menjate font teksta?

Što znače te oznake piste?

Broj na pragu piste puta 10 znaci pod kojim uglom je ta pista. Na primer, pista broj 20 je pod uglom od 200 stepeni u odnosu na pravac sever-jug.

Kada postoji vise pisti sa istim uglom onda se dodaju slova u oznaku, pa tako L znaci left, R znaci right, C znaci center.

Ne sasvim: pista 20 je 200 stupnjeva u odnosu na sjever a ne na pravac sjever-jug.

JU uvećala gotovinu na 200ml evra.

Pogledajte gore postavljeni link od 25 min.

Nije Vuciceva izjava. To je izjavio Malovic. Vucic ga je na snimku pitao koliko imaju i on je rekao 200.

Ali je izjavio i da su letovi iz Cikaga rasprodati do kraja jula.

Pa otvorite link.

TOP 10 transfernih ruta iz Kine preko Istanbula u 2019.

Top 10 destinacija iz Pekinga preko Istanbula: Beograd, Alzir, Ankara, Odesa, Kijev, Bukurest, Atina, Izmir, Gaziantep i Tel Aviv

Top 10 destinacija iz Guangdzoua preko Istanbula: Beograd, Alzir, Dakar, Tel Aviv, Kijev, Kazablanka, Kinsasa, Atina, Odesa i Bejrut

Top 10 destinacija iz Sangaja preko Istanbula: Beograd, Bukurest, Atina, Kijev, Odesa, Tel Aviv, Alzir, Izmir, Ankara i Sao Paolo

NAPOMENA: Destinacije nisu uredjene, tj. nije navedeno koja je imala najvise putnika.

Pa sto ne objavite link?

EKSKLUZIVNO: BEG prvi put preko 700.000 putnika u maju

Beograd je u maju zabelezio ogromnih 700.415 putnika, sto predstavlja rast od cak 38% u odnosu na maj 2019. godine!

Objavljeno je da BEG u prvih 5 meseci ima rast od 29% u odnosu na 2019. godinu. Uzmite kalkulator i izracunajte broj putnika u maju.

Znam da necete objaviti komentar ako navedem ime portala ili link, pa evo citat:

Matična kompanija koncesionara „Nikole Tesle“ saopštila je nedavno da je njihov aerodrom u Srbiji, koji sutra zvanično dobija još jednu pistu, prema broju putnika porastao za 29% u odnosu na 2019. godinu navodeći primer da je samo na linijama za Tursku 84% više putnika.

Samo ja sam u Maju letio iz Bg 3x i isto toliko puta doletio 😂😂🙈

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!