zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Trade Air također diže cijene

Trade Air je digao cijene turističkim operaterima u Sloveniji za chater letove. Naime, kompanija ima ugovor po kojem za svakih 3% povećanja cijene goriva, dižu cijene za 1% obzirom da je gorivo oko 1/3 cijene leta. Istim su i slovenski turoperatori digli cijene angažmana za turiste. U Prištini Trade Air nema takvih problema jer tamo prema ugovoru gorivo direktno plaća MyWings.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koliko kosta jedan charter let za touroperatora?

Od kuda do kuda, sa kojim tipom aviona, ljeti ili zimi, koji mjesec, koji dan, u koje vrijeme, leti li avion odmah natrag ili mora ostati određeno vrijeme na destinaciji, …

Pa naprimjer Pristina – Zagreb round trip sa mozda sedmicu dana lufta izmedju letova. Ma nako ja pitam, znam da ne mozes tacan odgovor dati. Vise me interesuje kako tour operator zaradjuje, jel iznajme avio od Trade Air-a i onda oni ganjaju grupe i njima naplacuju po sjedistu.

Na ovo pitanje je jednako tako teško dati odgovor. Pogotovo što danas više niti jedan touroperator ne radi sa 100% charterom već u najboljem slučaju imaju kontingente. Ali pokušati ću vam dati jedan primjer: TUI Cruises je uzimao taj 100% charter za redovne polaske krstarenja zimi iz Las Palmasa na jednotjednu rutu po Kanarskom otočju. Iz MUC za PMI je na primjer uglavnom išao A320 od Condora (govorim o 2018. godini). Ajmo reći da su bile dogovorene 25 rotacija. Cijena po rotaciji je uvijek ista, recimo, da bi lakše računali, po cijeni od 18000 eura po smjeru ili 100 eura po sjedištu. Tu sada ide kalkulacija TUI-ja: iz iskustva znaju da se krstarenja u studenom i do polovice prosinca teže prodavaju i tu kalkuliraju cijenu leta sa 70 eura po smjeru. Ali preko Božića i Nove godine prodaje se sve po svakoj cijeni. Tu bez problema lupe 200 eura po osobi i smjeru. U siječnju se drže na oko 90, u veljači su opet u Bavarskoj ferije i tu dižu cijenu na 130 po smjeru i tako redom. Bitno im je da ukupnu cijenu svih rotacija na kraju podijele na sve polaske tako da prosječna cijena dođe na onih prvobitnih 100 eura. Zatim se na te kalkulacije stave njihovi troškovi plus provizija od uglavnom 10% koju plaćaju putničkoj agenciji koja prodaje krstarenje – u principu paušalno 25% i to je onda cijena. Tako će u mrtvoj sezoni putnik platiti za taj let 70 eura plus 25% dakle 87,50 eura po smjeru, dok će onaj preko Božića platiti 250. Time TUI po letu prosječno zaradi oko 10 eura po putniku.

Hvala Alenii!

Molim lijepo. Jedino mi se gore potkraka greška: Las Palmas je naravno LPA a ne PMI… Sorry!

Normalno. Jasno stoji taksa koja je podlozna promenama cena goriva.

Vidim njihov A320 leti jutros u 07 30 iz Podgorice za Beograd.

Pod kojim kodom?

Air Montenegro. Lete vec nek neko vreme za njih.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!