zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zagreb postaje point-to-point zračna luka

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Croatia Airlines je definitivno digla ruke od Zagreba. Kompanija već tri sezone otvara brojne linije iz Splita, a ove godine i iz Dubrovnika i Brača. No, iz Zagreba je od Covida-19 obnovila samo letove za Barcelonu i Mostar, ne i ostalih 8 linija koje je operirala prije Covida-19. U isto vrijeme Split ima bitno više linija hrvatskog nacionalnog prijevoznika nego ikad. Čak 31 liniju od čega 24 redovne linije i 7 chartera. Zagreb istovremeno ima tek 18 linija hrvatskog nacionalnog prijevoznika. No, Zagreb istovremeno ima tek 10 linija na koje se feeding linije mogu konektirati.

U isto vrijeme kompanija leti letove za Minhen i Bruxelles prije dolazaka aviona iz feeding destinacija (Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek, Sarajevo, Skopje) zbog čega su konekcije na ove linije slabe ili ih nema. Tako će putnici iz feeding destinacija moće letjeti za Minhen samo 2 puta tjedno, usprkos 16 tjednih letova za Minhen. O moj bože. To znači da su Minhen i Bruxelles P2P linije. Kompanija ima niz linija koje se mimoilaze u konekcijama tek par minuta. Valovi su istinska tragedija o čemu konstantno pišemo već 20 godina.

Sve ovo znači da Zagreb istinski postaje tek point-to-point destinacija. Posebno uzmemo li u obzir da niz kompanija ima tek point-to-point linije iz Zagreba poput Eurowingsa, Norwegiana, Vuelinga, Air Transata, El Al-a, Israira,  Freebirda i Trade Aira. Samo Ryanair ima 86 tjednih P2P letova na 27 linija. Svi ovi prijevoznici ili nemaju konekcija ili su one vrlo slabe i nisu im modus operandi.

Samim time, prvenstveno zahvaljujući Croatiji Airlines, Zagreb rapidno gubi bitku sa Air Serbiom koje rapidno povećava broj konektiranih linija, te je od Beograda stvorila istinski regionalni hub. Croatia rapidno gubi bitku i sa Lufthansom, Austrianom, Air Franceom, KLM-om, Britishem, Turkishem, Aegeanom, LOT-om, Finnairom, Iberiom, Qatarom i flydubaiem koji nude brojne konekcije iz Zagreba.

I onda se genijalci iz Buzina pitaju zašto je sve manje putnika iz Sarajeva, Skopja, Pule, Zadra, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

Najgore u svemu je što Croatia ovako nerazumnim ponašanjem redi štetu koju nikada više popraviti neće moći. Drugi prijevoznici užurbano preuzimaju letove u Zagrebu i tržišni udio. Jednog dana kada konačno dođe nova i sposobnija uprava više neće moći popraviti štetu koju su napravile sadašnje štetočine. Više neće biti nazad ni sa ogromnom svotom subvencioniranog novca. Croatia je odlučila raditi potpuno protivno ostalim legacy carrierima koji prvenstveno i apsolutno šire svoj hub i konekcije na njega iz feeding tržišta. Croatia je odlučila širiti ostale aerodrome, a zapostaviti svoj hub u Zagrebu. I onda se čudi kako su uspjeli stvoriti gubitak od čak 18,2 milijuna EUR u godini u kojoj su svi ostali prijevoznici hiperprofitabilni. Bravo genijalci!

I ovdje se još jednom moram pitati zašto onda Turistička zajednice grada Zagreba financira Croatiu Airlines? Zašto daju novce da Croatia svake godine ima sve manje linija i frekvencija iz Zagreba? Kako sada stvari stoje Croatia će imati manje letova ovog ljeta iz Zagreba nego prošlog. Za što im onda ogroman novac daje Turistička zajednica Zagreba? Zašto onda svoj novca radije ne usmjere na kompanije koje konstantno šire i razvijaju Zagreb poput Ryanaira, Lufthansa Grupe, Turkisha ili Air Transata? Zašto novac ne usmjere na toliko bitan povratak Emiratesa, Air Canade, Korena, Swissa, TAP-a i Brusselsa? Ili na dolazak novih prijevoznika poput Aer Lingusa, airBaltica, SAS-a, TAROM-a, ITA-e, Wizz Aira, easyJeta, Transavie i Pegasusa i više linija Norwegiana.

270 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Croatia je dno od kompanije. Štetočina.

@Anonymous
Apsolutno potpisujem. Napucavanjem svojih cijena karata i nekim iskustvima sa kašnjenjem…ne bi mi bilo žao da propadnu. Živjele LCC.

Nemojte više o SPU kao bazi sa ovom ekipom. To je firmu još ukopalo jer letimo aerodrome gdje imamo dugogodišnju i ozbiljnu konkurenciju po cijenama karata da smo svima zadnja opcija. Ima ovdje sigurno dosta čitatelja koji znaju LF u SPU ljeti. Croatia je na linijama iz SPU neusporedivo lošija od drugih. Zapravo osim poslovne tajne, sramota je napisati koliki nam je LF bio u SPU.
Hint..uzmite službena izvješća za Zagrebačku burzu, prvo tromjesečje, pa pola godina, pa redom. Lako vidite na nivou mreže LF.
Šta god bi trebalo napraviti, uprava napravi krivo. To je aksiom.

Je li loše imati pune avione na liniji SPU-ARN u 9. mjesec?

90% je pun avion.

A 65% je profitabilan?

Gosp. scuricu, zar ne vidite sta se desava?
Split postaje hub OU polako ali sigurno. To sam vam najavio prije dvije godine.

Nije istina, OU nudi konekcije preko Splita. Primera radi za Minhen iz SKP, preko ZAG nude jednom nedeljno, preko SPU dva puta nedeljno. I opcija preko SPU je bitno jeftinija nego preko ZAG.

Ne. Nisam rekao da mislim da je Split hub, vec da nije istina sto ste rekli da OU nema bas nikakvih konektiranih linija preko Splita.

Pa to ima gotovo svaki aerodrom, ponekad i iz nehata. Po tom kriterijumu i Niš je hab.

Niš nije hub Air Srbije.

Ne.

Niste shvatili sta znaci glagol “postajati”. To je nesvrseni glagol koji znaci da je radnja u toku i nije zavrsena. Dakle, Split nije postao hub OU vec se taj proces postepeno desava a neki od pokazatelja su:
– OU je neke linije preselio iz Zagreba u Split, vecinom tokom ljetnog perioda
– frekvencije letova OU na nekim linijama iz Splita se povecavaju
– OU odlucio da bazira par aviona ove godine u Split
– Postoje konektirani letovi iz Splita

Sta mislite sta ce biti naredne godine? Vjerujem da vi kao analiticar mozete to anticipirati.

Čovječe vama stvarno treba zabraniti pisanje na ovome portalu jer ste vi ili SNSov bot ili nekakav srbočetnički provokator.

Čuj ti to, Split postaje hub Croatije Airlines. Ovo ne da nije za argumentiranu raspravu na zrakoplovnom portalu već nije ni za birtiju.

Split će postati hub onoga dana kada neka aviokompanija odluči uspostaviti hub u Splitu.

OU još uvijek ima hub u Zagrebu, a bazu u Splitu.

Hajdemo od pretpostavke da je to zaista tako. Hajdemo od pretpostavke da će se sve međunarodne linije letjeti preko SPU. I? Hoće li im se povećati LF? Neće. Hoće li linije letjeti sa dobitkom? Neće. Hoće li početi otvarati nove linije? Neće. Hoće li uvesti valove? Neće. Hoće li prestati biti feeder za LH? Neće. Hoće li napokon krenuti jače na leisure tržište? Neće. Hoće li pametnim potezima “ubiti” sezonalnosti? Neće. Moram dalje nabrajati? Stoga: mogu oni otvoriti HUB i na Marsu kao jedina zemaljska kompanija, i to bi uprskali … Ne treba OU novi HUB, OU treba POD HITNO profesionalni i od politike odvojeni management, a ne ova grupa buzinskih pajaca…

A vi ste gosp. Foglar neki vidovnjak?
Sta li ste?

Da, ja sam u stvari vidoviti Milan! Ma kaj Milan, ja sam reinkarnacija babe Vange… Uz te sposobnosti dnevno bacam grah, tri puta dnevno čitam iz šalice kave, a za svakog punog mjeseca sjedim na Mirogoju i razgovaram sa vukodlacima.

Ne treba biti vidovit za vidjeti neke stvari, pogotovo kada su tako očigledne. Zašto na primjer do sada niti jedan LCC ne leti zimi za SPU? Čak i ovo malo što OU zimi leti iz SPU je poluprazno. 6 mjeseci godišnje nema na SPU kruha a vi bi da se leti ZAG/DBV/PUY/ZAD/SJJ/SKP-SPU pa onda dalje za Europu? Sve se bojim kako bi to uspjelo. Pogotovo što zagrebački putnik ima alternativu. A možete si misliti da ni FR ne bi sjedio skrštenih ruku već bi napao na još većoj fronti.
Uz sve to nije ni do ZAG ni do SPU nego do bola nesposobnog OU managementa. Oni su pravi alkemičari: od zlata rade drek!

OK, vidoviti Milane.
Postoji nesto sto se zove proces a ovdje se radi o procesu migracije ekonomske aktivnosti na Jadransku obalu. To nije proces koji ce zavrsiti za godine, dvije, pet ili za vrijeme vaseg zivota. To ce potrajati ali se vece desava. Znate li gosp. Foglar koje je to zanimanje buducnosti? Znate li da ce Jadranska obala biti mjesto gdje ce zivjeti osobe koje se bave tim zanimanjem i da to nece biti Zagreb?

Naravno da sve to vi ne mozete znati ali neki analiticari to znaju.

U svojim prvim danima postojanja, još mogu razumjeti kako je politika imala presudnu ulogu rukovodeći CTN-om (Croatia Airlines). No, kada se kompanija zalaufala, trebalo ju je posložiti na dohodovnom principu ali to se nije desilo jer je novac i dalje stizao od države tj. od onih ključnih političkih struktura koji su svoje bližnje i daljnje zapošljavali u takvoj, u neku ruku, elitnoj kompaniji. Sposobni nisu mogli doći do izražaja već su se pozicije dijelile samo političkim potezima. Tako je i dan danas. Sam vrh je polupismen s diplomama od Vrpolja do Varoša donjeg… Nekome je strašno stalo da CTN stvara gubitke. Kome? Pa protivnicima sustava.

Mislim da tu nema govora o protivnicima sustava niti je nekome stalo da OU stvara gubitke (na ovo zadnje ću se još vratiti). To nisu protivnici sustava već ljudi koji sustav izvanredno koriste u svoje svrhe i za koje bi promjena sustava bila katastrofa jer bi ih novi sustav maknuo. U OU je i dalje Mišetić siva eminencija u pozadini i sve što management mora raditi jest držati ormare sa njegovim kosturima čvrsto zatvorene. Što s druge strane Mišetić ima u ruci da aktualnu politiku drži za jajčeka, konkretno ne znam, ali mogu si misliti da je u tu cijelu priču uključena i njegova kćer. Određene “poveznice” su procurile u javnost… Da se vratim na gubitke: gubici su za aktualni management katastrofa jer što se gubici više gomilaju, to je vjerojatniji ili bankrot (a to može doslovno biti od danas na sutra: vidi Malev) ili zaista prodaja OU nekome doslovno za simbolični 1 euro. U oba slučaja aktualni management je gubitnik jer u oba slučaja ostaje bez posla a novi, zahvaljujući izvanrednim kvalifikacijama i sjajnim uspjesima, definitivno naći neće! Kod bankrota po prirodi stvari, kod prodaje jer će dobiti od novog vlasnika u roku keks nogom u dupe. Doduše u zadnjih 2-3 mjeseca ne mogu se oteti dojmu da je sve podređeno LH grupi i da se svi potezi vuku samo u njenu korist:
-apsolutno kretenska kupnja A220 koji će OU uvaljati u još dublje probleme, ali s druge strane avion koji je super kompatibilan sa LH grupom
-ukidanje određenih linija (recimo OU436/7) uz istovremeno povećanje LH kapaciteta na istima (večernji FRA-ZAG sa CRJ na 319, podnevni MUC-ZAG sa u najboljem slučaju ERJ190 na 320)
-de facto prepuštanje ZAG konkurenciji

Da li u pozadini postoji neki, još tajni, dogovor o prodaji OU LH grupi te njeno “dolomitiziranje” ili “eurowingiziranje”?

Pitanje koje se neminovno postavlja je zašto se to dozvoljava? To da ima kvarnih menadžera nije sporno, ima ih svuda, ali da vlasnik to toleriše (a ja bih rekao i podržava) je potencijalno ozbiljno pitanje sistemskog pogodovanja i visoke korupcije.

Znaci u Hrvatskoj postoji korupcija i to na visokoj drzavnoj razini!!!

Mislim da vlasnik, u ovom slučaju država, niti to zaista tolerira a niti podržava već jednostavno trpi. Zašto? I dalje sam mišljenja da je Mišetić još izuzetno moćan i snažno djeluje iz pozadine time što ima nešto u ruci čime može ucjenjivati. I stoga Plenković drži svoju zaštitnički ruku iznad OU. Ne želim se baviti tračevima, ali kao što sam već gore napisao: neke “poveznice” Mišetić-Plenković su iscurile u javnost. Što se tiče prošle SDP vlade, ona je jednostavno bila kompletno nesposobna i nezainteresirana te je Milanović postavio svoj pajdaša iz djetinjstva Kučka. Sistemsko pogodovanje? Definitivno! Visoka korupcija? Definitivno ne, jer se iz OU više nema što izvući. Prije bih to sve nazvao političkom ucjenom. A možda i vlastiti karijerizam na račun poreznih obveznika: jako se šuška o odlasku Plenkovića u Brüssel. Njegova “poveznica” je već tamo…

Pretjerujete, kao i uvijek.
Ili se radi o visokoj korupciji u Hrvatskoj u slucaju OU ili ne.
Ako nema korupcije onda trebate prestati pricati o nekoj upletenosti premijera u vama neshvatljive odluke OU managementa. Mozda se samo radi o vasoj nemogucnosti da razumijete nacin an koji aviokompanije rade.

Znaci nesto se ukralo cim postoje “leševi čvrsto zatvoreni u ormaru”.
Ili vi mislite na prave leseve?!

Da pisali ste i vase pisanje upucuje na postojanje korupcije.

Dakle, ipak se radi o korupciji koju stiti visoki drzavni vrh.
Je li to zelite kazati?

nije jasno da li mislite da vlada stiti ljude koji su navodno upetljani u razne koruptivne radnje.

Ako vlada stiti izvrsitelje koruptivnih radnji onda je i sama korumpirana.
Ovo su ozbiljne optuzbe gosp. Scuricu.

Jeste li to prijavili?

Slažem se sa svime, vodstvo Croatia airlinesa je preglupo.
Ali, probaj mijenjati tvrde HDZ- ovce!

A budimo realni, jel CTN treba u borbu šireći hub u ZAG gdje se pojavio Ryanair? Također, pogledajte da konkurencija ljeti dovodi putnike na Jadran, a ne preko ZAG na Jadran.
Po meni, razvijati hub do neke granice ima smisla. Još uvijek postoje connecting letovi iz EU preko ZAG prema Jadranu, samo u manjoj mjeri nego prije. I ne mislim da je to nužno loše uopće.

Trebala bi se boriti sa uspješnim Ryanairom, a ne i sa propadajućim SASom?

Uvijek se lakse boriti sa slabim protivnikom. Vjerovatnoca da pobijedite je veca.
Zato je kreiranje hub-a u Splitu vrlo dobar potez managementa OU.

Da, medju svim tim kompanijama postoji jedan SAS kojeg mogu pobijediti i uzeti njegov dio kolaca. Pobijediti Ryanair ne mogu ni u snu.

A za vrijeme SDP-a je bilo bolje?

Вечерас су отворени чекин шалтери на новоизграђеном делу београдског аеродрома. Чекирали су се путници на лету за Загреб.

Верујем да је тај лет био до последњег места пун.

Pa mozda je video koliko je putnika stajalo u redu.

A što reči. Croatia Airlines!

Da, te konekcije za BRU su im kriminalne postale. Proslo ljeto sam uhvatio bio super povoljan let BRU-BWK preko ZAG. Gledam ove godine su i taj uspjeli da dokusure, jer se u povratku mora nociti u Zagrebu.

Hoćete vi više početi brisati provokativne botovske komentare iz Srbije?

Лепо би било да исто тако бришете провокаторске коментаре на темама када се пише о Србији.

Zagrebacki aerodrom poceo je propadati kad je prodan francuzina turcima i ko zna kome
Kako to da za takav ugovor nitko ne odgovara i nitko nece iznjeti ko je u ciji đep stavio pinku

Pa propada u smislu da ne koristi potencijaln koji ima, a koji mu nacionalna kompanija moze obezbediti. Imace 400k vise ove godine, svaka cast na tome, ali je mogao imati i 700k vise da ima normalnu nacionalnu kompaniju.

BEG ce imati preko milion putnika vise ove godine nego 2019. godine.

Када ћемо сазнати како финансијски послује аеродром?

Па када је то, ваљда се зна неки ред као што се у Србији тачно зна када објављују фирме своје финансијско пословање.

Kad vam napisem da je Zagreb daleko od bilo kakvog hub-a vi me napadate kako to nije istina.

Ispada da konektirani putnici imaju isti broj letova za Brisel kao i iz Beograda – dva nedeljno.

Drugo, kakav je to bilo kakav hub sa cele dve linije van maticne zemlje? SKP i SJJ. Ostale u drzavi su sve do jedne PSO. Bilo kakav hub se ne temelji na 70% PSO linija.

Najjace kad stavite i Osijek u feed destinacije a ono 1 ili 0 putnika pa se koliko puta do sada otkazao let.
Inace kako je moguce da letovi koji su PSO otkaze kompanija koja za to dobija novac od drzave?

Trade Air cesto otkazuje OSI-ZAG jer na letu bude 0 putnika u oba smera.

На основу доступних података ово су OSI-ZAG летови који су отказивани у последње време:

03.04
26.03
03.03

Три лета у три месеца није страшно али није ни добро. Боље да су платили да тај авион лети негде паметније где има више опција за преседање.

Аки, није три лета у три месеца, погрешио сам. Ради се о три лета у месец дана. То је већ озбиљна цифра и доводи у питање шта компанија ради са парама којр се издвсјају за ове летове који нису реализовани.

Па да али ако погледамо та три месеца, од 5 отказаних летова 3 су у последњих месец дана. Ту нешто није у реду, зашто се више летова отказује како се приближавамо летњим месецима. Видим да на FR24 стоји лет Осијек-Загреб али није саобраћао јутрос што значи да је унапред отказан. ФР24 ставља најављене летове од раније.
Ето идеја за чланак о линији Загреб Осијек и зашто она не функционише иако је слична моделу Београд-Ниш која бога ми има све више и више путника.

Pa vas i treba napasti za takve baljezgarije.

I kako odna definirati koji je aerodrom hub, a koji nije? Zašto je Beograd hub ako ima daleko daleko manje opcija nego Atena, Istanbul, Varšava, Beč, Munchen ili Kopenhagen?

Zato što nudi mogućnost transfera.

Kakva argumentacija, nije hub jer drugi ima ljudi više 😀
Razne konstrukcije sam pročitao na ovo nportalu, ali je ovo jedna od jačih 😀

Zašto su Atija, Istanbul, Varšava, Beč, Minhen ili Kopenhagen hubovi ako imaju daleko manje opcija nego Atlanta, Dallas ili Denver?

Moja argumentacija je vrlo jasna.

Ako Zagreb nije hub jer ima manje od Beograda, zašto je Beograd hub ako ima manje od drugih?

Beograd je niko i nista u evropskim i svetskim okvirima. U evropskim okvirima megahubovi su IST, LHR, FRA, MUC, CDG, AMS. Malo manji su i ZRH, VIE i ATH.

Beograd je hub na nivou nase regije, van nje naravno da nije. Niko nece uporedjivati IST sa BEG, pa to je razlika u milionima svetlosnih godina. Ako gledamo regiju naravno da je BEG hub, jedini hub u regiji.

Apsolutno nije tako.

Apsolutno neistina. Ako ćemo gledati po broju konekcija onda Beograd nije nikakav hub. Ako ćemo gledati po definiciji onda je i Zagreb hub.

@anonymous 07.04. 19.15: zaboravili ste MAD kao mega-hub

Зато што је Београд аеродром где је базирана авио-компанија која смислено послује и која организује своје летове тако да се максимално каче. OU са друге стране већ 25 година копира ред летења који јој је остао од ЈАТ-а уз неке додатке које јој је маћеха доставила типа када да лети за MUC и FRA.

Beograd nema nikakvu aviokompaniju po kojoj bi zaslužio status huba. Kada budemo vidjeli minimum 40 aviona bazirani kao što vidimo kod Aegeana, LOTa, Austriana, Air Baltica ili Finnaira onda možemo pričati o nekakvom hubu.

Па добро овог лета Ер Србија ће имати 30 или 31 ваздухоплов, на добром су путу. Није ни паметно да брже од овога расту.

Pa jednostavno, pogledate do koliko destinacija možete direktno iz Beograda a koliko iz Zagreba i sve vam se samo kaže. Beograd nije možda hub evropskog nivoa ali regionalnog jeste sigurno, Zagreb to nije niti je ikada bio.

Па добро, Београд је тренутно на 72. месту у Европи тако да је јасно где се налази. Знатно је напредовао имајући у виду да је раније достигао максималну 82. позицију. Дакле за сада је напредовао за 10 позиција што и није лоше. Тесла незаустављиво корача у правом смеру.

Београд је пре короне био на 82. месту у Европи, дакле попео се за 10 позиција и то уопште није лоше.

Na kojoj razini po vama treba da bude Beograd ako EU prestonice Riga, Viljnus, Malta, Sofija nisu dovoljne? Na razini Venecije i Praga, da počnemo da kopamo kanale i zidamo dvorce? Baš me zanima koja je to razina na kojoj vidite Beograd?

Ma kakav hub u Beogradu. Niti je ikada bio niti je sada. Pogledajte samo opcije iz Atene, Varšave ili Minhena i biti će vam jasno da nije Beograd nikakav hub.

Hub, hub i te kakav hub. Jbg. ne moramo preko FRA ili MUC da bismo videli svet.

I što mi to govori? Ako Zagreb nije hub jer ima manje konekcija od Beograda, onda ni Beograd nije hub jer ima manje konekcija od Rige.

Beograd za razliku od Zagreba vodi poslovnu politiku koja definiše HUB a to je jačanje nacionalne kompanije koja privlači sve više transfernih putnika zahvaljujući priličnoj mreži letova uključujući Interkontinentalne, u Zagrebu toga nema a pogotovo sa dolaskom FR, kao što je napisano Zagreb postaje p2p aerodrom a to ne ide u pravcu razvijanja Zagreba kao HUB. Koje je veličine u svjetskim okvirima je pitanje ali za razliku od Zagreba je HUB.

Потписујем, свака вам част на коментару. Коначно да се прочита нешто паметно.
Све се сведе на пословну политику и ту се види апсолутна разлика између аеродрома. Па кренимо од концсионара. У Београду су имали потребу да муњевито прошире капацитете због наглог раста броја путника док су у Загребу у самом старту смањили дизајн. И не сам дизајн него уопште нема назнака да ће кренути у ширење у догледно време. Зашто? Па зато што Загреб прераста у point to point аеродром и ови капацитети су више него довољни.

Beograd je p2p aerodrom i to je činjenica. Dvadesetak aviončića Air Srbije neće promjeniti status Beograda u neki hub. Naravno, ako ćemo se koristiti službenim općepriznatim dedinicijama onda je Beograd hub, ali je i Zagreb.

Beograd vodi poslovnu politiku gutanja novaca poreznih obveznika.

Ne postoji poslovna politika koja definira hub, a ne postoji hub. Prestanite lagati i baljezgati.

Beograd svakako jeste regionalni hub ali niko ni ne tvrdi da se može porediti sa gradovima koje ste naveli.

Позиција Београда у Европи:

2019: 77. место
2022: 72. место (прва два месеца)

Београд је иначе претекао Ригу, Малту и Штутгарт. Имајући у виду да је Београд имао одличан март, очекујем да скочи још мало и томе би се сви ми овде истински радовали.

Sljedeće godine padate hahaha. Velikog li huba.

Apsolutno nije nikakav hub. Prestanite sa lažima.

Da, zato što nije hub je JU uvela letove za Krasnodar, Marsej i Varnu, pošto je poznato koliko ima srpske dijaspore i turista u ovim gradovima, pa očito ciljaju na P2P.

A što je vaša definicija huba? Ja kažem da Beograd nije hub ako ćemo se voditi argumentacijom da ako ima malo transfernih opcija onda aerodrom nije hub. Što je tu nejasno?

Nema tu moje definicije, zna šta je hub. BEG je JU hub aerodrom, preko kog JU povezuje gradove i omogućava putovanja između gradova koja inače ne bi bila moguća.
Tako npr. putnik iz Ohrida sa stopom u BEG može da dođe u Malagu, kao i onaj iz Sarajeva u Napulj npr.

Šta znači malo transfernih putnika, vi znate te podatke koliko BEG ima transfernih?

Ako je tačno, to je u skladu sa procentima koje imaju hubovi.

Koji je izvor?

Znači BEG ima udio transfernih putnika skoro kao neki veći aerodromi (25%-35%).
Mada je ovo verovatno niže, ako je izvor Marek, jer verujem da on govori u ime JU, koja nije jedina kompanija koja leti na BEG, a jeste jedina koja BEG čini hubom.

Ne poredim

Očito ne znate što je hub.

Beograd jedva ima 6 mil. putnika pa je očito i da je vrlo malo transfernih putnika. Ako po vašoj definiciji Zagreb nije hub onda bome nije ni Beograd.

Regionalni hab je koliko vidim eufemizam za exYu glavni aerodrom i to konkretno za Srbiju, Crnu Goru i Sloveniju. Beograd ima manje putnika iz Makedonije i Bosne od Zagreba, čisto da vas podsetim. Ima još da se gura do regionalnog haba.

А ко каже да не гурамо? И те како гурамо. Зато смо и успоставили летове до Будимпеште и Анкаре а ускоро се уводи и цела нова серија летова. У последњих годину дана проширила се понуда дуголинијског саобраћаја увођењем TSN а ево и Хаинан повећава на 2 лета из Пекинга. Њујорк иде на 7 овог лета и уводи се Чикаго.
Радимо на изградњи чвориште, стрпите се још мало. Мада битно је да се Хрватима свиђа да лете Ер Србијом и зато је и толико повећала BEG-ZAG.

Bitno je da niste hub i nikada neće biti. Hrvati toliko žele letjeti Air Srbijom da je broj letova na istoj razini već nekoliko godina.

Smesno je porediti ova dva aerodroma. Zagrebacki je mnogo lepsi i moderniji ali opsluzuje samo okolinu glavnog grada RH i deo Slovenije. Dok Beograd zbog nedostatka drugih aerodroma opsluzuje redovno putnike iz BiH, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore i delom makedonije. Letovi na kojima sam bio za Barselonu bili su npr puni Grka i Albanaca, let za Abu Dabi imao je puno Hrvata, Albanaca itd itd. Sresti vise stranaca koji hvataju konekciju na ZAG je vise izuzetak nego pravilo. I ja sam licno preko ZAG isao samo do Lisabona i u sam Zagreb.

Makedonci putuju preko tih navedenih aerodroma, a takođe i preko BEG, puneći JU feeding liniju iz SKP.

Nisam video da je neko poredio putnike JU sa nekim drugim kompanijama, evo da Makedonci sa JU preko BEG lete za druge destinacije.

Neki Hrvati ne žele leteti i to je ok.
Isto je ok što ima Hrvata koji hoće da lete sa JU.

Ono što nije ok je ta gorčina koja vas izjeda, ali to je već vaš problem.

Naravno da je manje u poređenju sa tim kompanijama, pobogu zar iko očekuje da će JU da vuče mnogo putnika iz HR, imajući u vidu odnose između ovih država i količinu pojedinaca koji razmišljaju kao individua iznad?

Ono što je bitno je uzlazni trend, koji ne vidim da će se zaustaviti.

Čim se počme pričati o logici i činjenicama odmah počme srpsko napadanje sa konstatcijama o navodnom izjedanju, ljubomori, plakanju i sličnom. Čovječe uhvati se činjenica i definicija.

Sjajni ste mi: kada više nema argumenata, kreće se sa “gorčinom koja nas izjeda”!!! Kada ćete napokon shvatiti da nas ne zanimate, da nam je savršeno svejedno što se kod vas događa ili ne događa, da je važnost Srbije za prosječnog Hrvata i njegov interes za Srbiju negdje na 1499. mjestu: između lanjskog snijega i odvoza glomaznog otpada u travnju! I upravo kroz tu prizmu treba gledati i sve komentare hrvatskih čitatelja u vezi JU: mi jednostavno izražavamo svoje mišljenje i svoje procjene. I ništa više ili manje. Ali vi dozvoljavate samo hvalospjeve i kovanje u zvijezde, čim se samo izrazi sumnja u nešto, odmah kreće shitstorm. I to je iritantno do bola. Pa eto vam (opet) malo “štofa” za kukanje o zavisti i ljubomori: JU je prenapuhani politički projekt Aleksandra Vučića koji očajnički treba vidljive uspjehe. Potpuno se slažem sa onim drugim Markom kada veli da je realitet JU 40-50 destinacija… Što je još uvijek izvanredno s obzirom na okruženje u kojem JU djeluje (osobno bi bio presretan da OU dođe na to!). Budućnost će pokazati. Osobno mislim da će se ispuniti poslovica “Tko visoko leti, nisko pada!”. Iz jednostavnog razloga što do sada u povijesti civilne avijacije nitko sa ovakvom eksproporcionalnom ekspanzijom nije uspio. Možda i jesam u krivu, ali nitko mi neće zabraniti da takvo što kažem! Pa ajmo botovi sada skupljati bodove…

Alene, možda niste pratili moje upise na ovom portalu i to je sasvim u redu.
Kada je potrebna kritika, ja sam prvi koji će reći da nešto ne valja, nisam od onih (a ima ih!!!) koji brane neodbranjivo samo zato što je naše. G…o je g…o, ma koje nacionalnosti bio onaj koji ga je izasrao:)

Dodatno, apsolutno se slažem da je JU politički projekat vladajuće stranke, protiv koje sam 100%. Ali, kao entuzijasta, ne mogu da kažem da ne prave korake u pravom smeru, što se tiče avijacije, ne bi bilo u redu. Koliko god ja bio protiv njih, od JU su napravili respektabilnu kompaniju.
A jesam itekako protiv, BM znam lično, iz vremena kad je bio daleko od funkcije koju trenutno obavlja, takođe znam i njegovu istoriju jako dobro –> većeg skeptika da je dorastao funkciji koju obavlja od mene nećete naći.
Sa druge strane, nemam problem da priznam da rade dobar posao i da vode JU na poziciju koja je pre 10 godina bila nezamisliva.

Vaše je apsolutno pravo da sumnjate u održivost ovog poslovnog modela, kada bi on bio zasnovan na komercijalnim osnovama i ja bih bio taj koji bi sumnjao u isti, ali nije. To je projekat države, tj trenutne vlasti i dok je situacija takva, budite sigurni da će on opstajati.
Nešto slično kao MEB3, samo u manjem obliku 🙂

A što je vama? Koliko nejasno može biti da je Zagreb hub i da ništa taj status mu neće oduzeti osim prestajanja postojanja OU baze sa konekcijama?

O da, pratim vaše komentare pažljivo i zato sam tako i reagirao. Usprkos u vašem odgovoru pomirljivog tona, vi ste itekako na liniji i ne sežete od provokacija. A što se budućnosti tiče: vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Sretan vam Uskrs i ugodan dan

Štovani Alen, vjerujte da je i ljudima u Srbiji potpuno nevažno što se događa u Hrvatskoj, zanimanje je kao za kanalizaciju u Nepalu (ovo Vas parafrahiram
da vidite koliko ste arogantni).
A, što ste Vi, hrvatski ili austrijski čitatelj?

Ljude u Srbiju tolik nije briga za Hrvatsku da jednostavno imate potrebu da napišete 200 komentara o zrakoplovstvu i Hrvatskoj.

Za MUC ne lete p2p putnici vec OU za male pare doprema Lufthansi tranzitne putnika za njihov hub. Zato OU stoji loše. Od tzv. 4 coupon ticketa (npr. ZAG-MUC-ORD-FRA-ZAG) na taj najkraći deo uvek otpada još manji udeo novca. Pouzdano znam da od 800€ tako „otpadne“ nekih 30-40€ za prvi i zadnji coupon. Zato je uloga feedera jako loša! LH zaradjuje a OU gubi novce.

Па то је катастрофа ако се добија само толико по путнику.

Ne znam koliko OU dobiva po kuponi, ali OU je ne jednom izjavila da su i FRA i MUC izuzetno profitabilni!

Svaki sluga ce vam reci da je zadovoljan mrvicama koje mu gospodar baci sa stola.

Ne govorimo ovdje o mrvicama nego o proklamiranoj profitabilnosti neke linije. Tu su brojke bitne i ja prolazim od osnove da je netko u OU izračunao odnos troškova i prihoda i pri tome došao do rezultata da su linije za FRA i MUC profitabilne. Ja te podatke nisam vidio i stoga moram vjerovati onomu što je rečeno. Ili ne vjerovati…

Pa nemojte vjerovati.
Ako je OU zadovoljna novcem koji zaradjuje od feedanja LH letova znajte da nesto nije u redu u toj kompaniji.

“To znači da su Minhen i Bruxelles P2P linije”

O bože! stvarno??? U Državi u kojoj svaki 3 stanovnik živi i radi u ZG –

P2P linija je linija na kojoj putnici letu iz ZG za M – a to definitivno nije istina, jer 90% putnika iz MUC nastavlja dalje… isto s VIE..klasično transfer odredište i time je vaša izjava potpuno kriva.

BRU je definitivno P2P, kod MUC je situacija malkice kompliciranija. Zaista ima dana u tjednu, pogotovo u ljetnoj sezoni, kada je MUC-ZAG feeder, ali ima jednako tako i dosta P2P putnika. Stoga je broj konektiranih putnika preko MUC visok, ali nikako nije 90%…

Evo sad vidimo da je uz izuzetak LJU Zagreb najgori u ex Yu po broju letova ka Becu u poredjenju sa 2019.

Uzas.

Zagreb ima najveći pad u procentu

Мислим да исто има и са тиме да је Луфтханса решила да додатно форсира MUC-ZAG а знамо да ту обично прво страда Беч.
Једини начин како би Беч могао поново да расте је да OU крене агресивније да нуди преседања ка обали, Скопљу и Сарајеву. Наравно, од тога нема ништа.

Da Zagrebački aerodrom da bolje uvjete od Splitskog, ili barem kakve je dao Ryanairu CA bi sigurno i dalje koristila ZAG kao hub.

Croatia i treba da dobije ne samo iste nego i bolje uslove od Ryanair. To zlo ce kad tad uceniti ZAG al tada mozda ni OU nece biti tu. Kakva god da je OU je daleko bolje resenje od FR.

Sta da obnovi kad im pustili zver u dvoristu? Da gube jos vise novca?

Ryanair rapidno raste? Gde to? Ako mislite na pretvaranje baze u vikend bazu ne bih bas to tako nazvao. Ne vidim nove linije sem zamenu celogodisnjeg Dortmunda u sezonski Kos.
Vidimo LF cele grupe FR a u Zagrebu dno. Videli smo LF na bukvalno svim linijama iz Zagreba.

FR rapidno raste? Ma dajte molim vas, pa ove godine će imati samo 10 letova sedmično više a nula novih linija u zbiru. To je rapidan razvoj?

Ovo je velika žalosna istina, nema se što posebno dodati. Zadnji paragraf posebno potpisujem, Croatia Airlines na ovakav način ne treba dobiti ni centa oz Turističke zajednice grada Zagreba koji bi taj novac itekako bolje oplodili da se preusmjeri na druge adrese.

Ajde, napokon smo suglasni.

Мала исправка у вашим почетним претпоставкама из угла некога ко није из ваздухопловства.
Ер Србија и Кроација никада нису водили битке. Једнима главни конкурент Визер и још неки легаси превозници, другима сви који лете на обалу. 2 сасвим различита тржишта. Једно је мање више класично континентално са у просеку нислоплатежном клијентелом. Друго је класично морско-туристичко, где је лети све распродато.
Могуће да је Кроација почела да тражи своју нишу. А пре ми делује да је њена ниша на обали а не у Загребу. А не знамо какве услове је Загреб дао Рајану а какве Кроацији. И треба да их напусте ако нису коректни.
А поданички однос према ЛХ групи јој јако штети.

Ако Кроацију гледате као класичног континенталног легасија са комплексним хаб системом онда донекле могу бити конкуренти, али и даље небитни једни другима. Али ако се Кроација фокусира на оно што је њена ниша, а то је обала, онда је поглед на свет скроз другачији.

OU i JU mogu biti konkurenti samo u dovodjenju stranaca na hrvatsku obalu. A tu je OU naravno u mnogo boljem polozaju zbog cene, brendinga, sengena itd. i naravno mnogo ispred JU. Sto se tice povezivanja regije sa ostatkom sveta, tu je JU vec u nedostiznoj prednosti zbog:
1. Broja destinacija
2. Broja frekvencija
3. Long haul linija
i ta razlika ce se iz godine u godinu sve vise produbljivati.

Da li je istina da 8 pilota OU prelazi u JU?

Pročitah na nekom forumu, komentarima… sad se sjetih. Nešto mi to nije bilo realno, ali mi sad pade na pamet pa da pitam.
Pa sad ne znam gdje su veće ili manje plate tako da to ne mogu da komentarišem. ali možda i ovo ima neke svoje prednosti.
Da li uopšte ima OU pilote na istoku hrvatske i šta im ovi mogu da ponude.

Kolika je plata pilota u OU?

Jeli ovo neto iznos ili bruto?

Pa dobro, to nije nesto puno vise nego kod JU. Kopiloti u JU imaju oko 3.000€, dok kapetani idu do 5.000€.

Искрено не знам да ли се тим бројкама може веровати, то је као када се објави број путника на летовима Ер Србије. Да ли имате неки доказ за ове тврдње?

Plata pilota u Srbiji je 3-3500e. Ako neko iz CRO dođe da radi za ovaj novac, verujte da će živeti mnogo bolje nego za duplo veću plata na zapadu.
https://www.infoplate.rs/plata/transport-spedicija-logistika/pilot

Пилоти из Адрије су прешли, не сви али одређени јесу. Прошлог месеца пилот на лету се представио као капетан Поточар.

A vi znate kolike plate imaju?

Do sada je bio HUB?

Nije Minhen samo p2p nego se transfer obavlja u Minhenu, a ne u Zagrebu.

U tekstu ste naveli da su Minhen i Brisel p2p, ja pretpostavljam da nisu. Tj. ima p2p saobraćaja svakako ali to su destinacije na kojima se transferiše za dalje (posebno MUC). To što Zagreb ima manje transfera ne znači da su putnici sada odjednom postali p2p nego da se transfer sa Zagreba preselio na neku drugu lokaciju. Npr. umesto Zagreb-Berlin sada se koristi Zagreb-Minhen-Berlin. Dakle, umesto direktne linije sada se koristi transferna linija. Situacija je još zanimljivija kad se pogleda zagrebački feeding: npr. umesto Osijek-Zagreb-Berlin putnici se rutiraju Osijek-Minhen-Berlin.

Apsolutno da i to je ono što sam ja uporno tvrdio pre neki dan kad smo pričali o liniji za TIA, a vi ste me uveravali u suprotno.

Nije tu stvar stručnosti ili nestručnosti Uprave OU, svako sa ulice da dođe će videti da ovo ne valja.
Stvar je u nezavisnosti te iste Uprave, koja ne postoji.

Strategija OU se piše u Nemačkoj i OU mora da pleše po notama koje dobije od LH.
Uzalud bilo kakva dalje priča.

Sad ste pogodili u sridu. Ove priče komentatora o nekoj maćehi Lufthansi su apsurdne. Croatia Airlines je Lufthansi jednostavno korisni idiot.

OU je pepeljuga Stae Alliance-a!

A zašto ne reagujete ako ste robovi, zašto se ne bunite?

Pa vi nam čitavo vrijeme ovde govorite kako se narod u Hrvatskoj buni na najmanje sitnice a sad ih odjednom boli klinac što im uništavaju nacionalnu kompaniju koju oni finansiraju svake godine. Baš čudno.

Da,jako točno. Toliko možda želimo da budemo kao zapad da zanemarujemo vlastite prednosti

A čudo vi iz Srbije išta pametno znate za reći o hrvatskom zrakoplovstvu. Samo nešto baljezgate bez ikakvih činjenica.

Hrvatska avijacija ima štošta naučiti od srpske, pogotovo što se nacionalnog prevoznika tiče – tu treba da sedi i hvata beleške

Genijalci u Buzinu se ne čude, njih jednostavno nije briga. Ljudi koji znaju posao odlaze ili postaju nezainteresirani jer je teško menadžerskom kadru s pretežno završenom srednjom školom objašnjavati kako bi nešto trebalo raditi. Priljev uhljebi odljevi znanja recept za uspjeh.

Ja sam u proslosti letio SJJ- ZAG-MuC- SFo. Sada nažalost moram ici SJJ-Fra-SFO…. Steta sta LH i drugi ekspandiraju

Haha,
Covjek letio sa dva presjedanja i sad mu zao sto presjeda samo jednom.
Je li u pitanju mazohizam ili nesto drugo?

Ovaj primjer koji je naveo citatelj je jedan od mnogih koji dokazuje da Sarajevo vise ne feed-a MZLZ kao sto je to bio slucaj prije 20 godina.

Niste shvatili sta je napisano!
Sarajevo trenutno ne feeda Zagreb kako je to cinio prije 20 godina. Dakle, ukupan broj ili procenat tranzitnih putnika iz Sarajeva je danas manji od broja tranzitnih putnika prije 20 godina.

To mi govori da na liniji Sarajevo – Zagreb gube novaci da je to jako los potez OU.

koliko je to bilo prije 20 godina?

Koliko vi godina imate?
Znate li da je OU imala tri dnevna leta 2000-ih?

Ovako nesto ni cijenjeni kolega Karlo koji ima 15 godina ne bi napisao.

Brzo zaboravljate gosp. Scuricu.
Prelistajte svoje biljeske i stare redove letenja. Mozda se prisjetite.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!