zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Međusobni udarci EUB3

Početkom 1990. profiliraju se najveće kompanije Europe. U prvom redu to su British, Lufthansa, Air France i Swissair. No, 2002. Swissair bankrotira i pretvara se u bitno manji Swiss koji nakon toga više nije imao utjecaja. Istim u Europi ostaju EUB3 (Europe Big 3) i to Lufthansa grupa, IAG i Air France-KLM.

Lufthansa od 2003. kreće u ozbiljnu ekspanziju kupivši airDolomite 2003, Swiss 2005, Eurowings 2006, potom Brussels 2008, te 2009. Austrian i bmi. Istim se oformljuje Lufthansa Grupa. Kompanija je 2021. pokrenula Eurowings Discover. Kompanija je od 2007. suvlasnica 50% cargo kompanije AeroLogic zajedno sa DHL-om. Od 1989. Lufthansa i Turkish su osnovali SkyExpress u kojima imaju po 50% udjela. Kompanija je 2011. osnovala i SkyExpress Deutschland koji je ukinula 2020. Kompanija je osnovala i Lufthansa Italia (2009-2011). Ove 2023. Lufthansa Grupa će gotovo sigurno kupiti i talijansku ITA-u, a najavljuje borbu za kupnju portugalskog TAP-a i skandinavskog SAS-a. U grupaciji su još i nasljeđene kompanije Lufthansa Cargo, Lufthansa CityLine i Edelweiss.

IAG se oformio 2011. a činili su ga British i Iberia. Kompanija 2012. kupuje bmi od Lufthanse. 2013. IAG kupuje LCC Vueling, 2015. Aer Lingus, te 2017. pokreće Level, 2018. pokreće Level Europe, no isti ukida 2020. Grupacija je kupila 20% udjela u Air Europa-i, a istu će vrlo vjerojatno kupiti u potpunosti ove godine. IAG je najavio borbu za TAP, a pokušao je preuzeti i Norwegian neprijateljski kupivši 5% kompanije i forsiravši kupnju dvije godine. U grupaciji su još i nasljeđene kompanije BA CityFlyer, Aer Lingus Regional, Iberia Regional, te LCC Iberia Express. British je oformio i novi LCC Euroflyer. Kompanije su ujedinile i svoje cargo kapacitete u IAG Cargo.

Air France i KLM se pak ujedinjuju u grupaciju 2004. godine. Istovremeno u kompaniju ulazi i LCC Transavia te cargo kompanija Martinair, kao i dvije regionalne kompanije HOP! i KLM Cityhopper. Transavia je pokrenula i Transavia France. Kompanija je u vlasništvu Air Francea 95,51% i Transavie 4,49%. Air France ima manjinske udjele u nizu kompanija: Air Cote d’Ivore 20%, Air Corsica 12%, Kenya Airways 7,95%, Air Tahiti 7%, Air Mauritius 2,78%, Air Caledonie 2%, Gol 1,50%, Royal Air Maroc 1,25% i 10% u NS International brze željeznice između Pariza, Bruxellesa i Amsterdama. Air France-KLM se sa Deltom ozbiljno trudio kupiti Alitaliu i kasnije ITA-u, te je i pobijedio u utrci i krenuo u pregovore sa Italijom. No, u XI. mjesecu Italija je prekinula pregovore i pokrenula ih sa Luftansom. Air France-KLM javno ističe interes u kupnji TAP Portugala.

Oko 2010. EUB3 (EU Big 3), dakle Lufthansa Grupa, IAG i Air France-KLM su i udarali na tržište onih drugih te u hubovima i državama onih drugih pokretali kompanije. Ovo je trajalo punih 10 godina.

 

Lufthansa udara na IAG

Lufthansa se u prvom redu koncentrirala na udarac na IAG, te nije udarala na Air France-KLM.

Lufthansa je tako kupila britanski British Midland International (bmi) 2009. sa ciljem da preuzme operacije na London Heathrowu. No, kompanija je ogroman teret Lufthansi i stvara enormne gubike, pa ju nakon samo tri godine prodaje glavnom konkurentu Britishu 2012.

Ipak nakon bmi-a kao neovisna kompanija preživljava regionalna kompanija flybmi. Luftahsa maksimalno forsira suradnju sa ovim regionalnim igračem koji je imao 6 baza u Velikoj Britaniji, ali i dvije baze na Luftahsinom terenu, u Minhenu i Bruxellesu. Flybmi je doslovce djelovao kao regionalni igrač Lufthanse sve do 2019. kada bankrotira.

Pokušaj sa bmi i bliska suradnja sa flybmi nakon toga je bio direktan udarac Luftansa Grupe na IAG koji je trajao čak 10 godina.

Lufthansa grupa je udarila na IAG i otvaranjem baze Eurowingsa u španjolskoj Palma de Mallorci u V. mjesecu 2017. godine. Ovo je bila i prva baza nakon Njemačke i Austrije. U Palmi Eurowings danas ima 25 linija prema Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Švedskoj i Švicarskoj, a dvije linije ima i Eurowings Discover. U posljednje vrijeme Eurowings otvara niz linija i prema drugim zemljama, a ne samo prema Njemačkoj, a imao je i dvije linije prema Velikoj Britaniji, no od njih je za sada odustao.

British udara na oba konkurenta

British je 1992. kupio 49% vlasništva u Delta Airu i preimenovao ga u Deutshe BA (kasnije DBA). 2003. British je preuzeo potpunu kontrolu nad Deutsche BA. Ovom kompanijom British se ozbiljno trudio naštetiti Lufthansi, te je iz niza njemačkih gradova feedao svoje letove iz Njemačke za Veliku Britaniju, ali je feedao i druge partnere Britisha prvenstveno Iberiu i Finnair. Kompanije je imala hubove u Minhenu i Berlin Tegelu. DBA je kupila Germaniu Express (2005.), te LTU 2006, a 2005. je konkurirala i za kupnju Olympica no od istoga je odustala. No, dbe nije uspješan na Lufthansionom terenu, a feeding Britisha i partnerskih kompanija nije bio dostatan pa je 2006. British je prodao kompaniju Air Berlinu (involvirana je u potpunosti u Air Berlin 2008.).

British je otvorio OpenSkies u Paris Orlyu 2008. godine isključivo kao udarac na Air France koji je tada već ozbiljno surađivao sa Virgin Atlanticom, te preko njega pogodovao Delti. Delti su i Air France i Virgin Atlantic ustupili slotove na London Heathrowu što British nikako nije mogao prihvatiti, obzirom da je Delta bila najveći planetarni neprijatelj upravo Britishu i njegovom najbližem partneru Americanu. OpenSkies je imao long-haul letove iz Orlya za SAD, Kanadu, Martinik i Guadeloupe. Kraće vrijeme OpenSkies je pokrenuo i long-haul letove iz Amsterdama 2009. godine no vrlo brzo je od njih odustao. Kopanija se involvirala u LEVEL 2018. Kompanija se povukla iz Orlya 8.7.2020. godine radi Covida-19. Ovaj udarac Britisha (od 2011. IAG-a) na Air France-KLM je trajao punih 12 godina.

IAG je pokrenuo i LEVEL Europe sa bazom u Beču 2018. godine, kako bi udario na Austrian. Kompanija je u Beču imala 4 aviona. No, 2019 kompanija udara i na KLM, otvorivši bazu u Amsterdamu sa 3 aviona. Kompanija je letjela na 31 destinaciju. No, zbog ogromne ekspanzije Ryanaira i Wizz Aira u Beču, ali i pokretanja Eurowings Europe sa bazom u Beču, kao i žilavom borbom Austriana, ova kompanija nikada nije uspjela imati toliko jaku ekspanziju i mrežu kao ostalih 4 konkurenta, te je prekinula operacije 2020. u Covidu-19.

IAG je na Air France udario i 2007. otvorivši prvu bazu Vuelinga izvan Španjolske, onu u Parisu CDG. 2011. kompanija otvara bazu i u Toulouseu no kasnije od nje odustaje. 2014. Vueling je udario i na Lufthansa Grupu otvorivši bazu u Bruxellesu. No, i od ove baze kasnije odustaje iako u ovom momentu ima 6 linija iz ovog grada. 2021. Vueling ponovo udara na Air France otvorivši bazu u Orlyu i pokrenuvši čak 30 linija. Prema nekim informacijama u ljeto ove godine kompanija će imati čak 50 linija iz Orlya. Na Paris CDG i Orlyu kompanija u ovom momentu ima 41 liniju.

 

Air France udara u prvom redu na IAG

Air France-KLM pak ima najbližu moguću suradnju sa Virgin Atlanticom u kojem Delta ima 49% dionica od 2013. godine, a sam Air Frane-KLM je 2017. bio nadomak tome da kupi 31% udjela, no Sir Richard Benson se netom prije Covida-19 predomislio i nije prodao svoj udio. Air France-KLM i dalje ima joint venture i najbližu moguću suradnju sa Virgin Atlanticom koji je upravo ušao u SkyTeam. Virgin Atlantic i Air France-KLM su ustupili slotove Delti na London Heathrowu što je posebno naljutilo British. Iskreno preko Virgin Atlantica Delta i Air France-KLM maksimalno udaraju na British u njegovom hubu.

Air France-KLM je krenuo u najbližu suradnju sa prvim flybe. Flybe je trebao feedati letove Vrigin Atlantica, Delte i Air France-KLM-a iz Velike Britanije. Flybe je imao 12 baza i hubova u Velikoj Britaniji, među kojima i Manchester, no imao je i letove za London Heathrow sa intencijom da ih poveća u budućnosti. Virgin Atlantic je u II. mjesecu 2019. preko Connect Airwaysa kupio 30% Flybea, no indirektno Delta, Air France-KLM i Virgin Atlantic su kontrolirali još 40% kompanije preko Cyrus Capital Partnersa. Britansko-irski Stobart je kontrolirao preostalih 30% dionica. No, flybe je bankrotirao netom prije Covida-19. 5.3.2020. i planirana suradnja zapravo se nije uspjela ostvariti niti u manjem dijelu.

Air France-KLM i Virgin Atlantic su najavili i suradnju sa drugim (obnovljenim) flybe koji se pokrenuo 13.4.2020. Kompanija je imala dvije baze u Birminghamu i Belfastu što i nije bilo od velike pomoći Air France-KLM i Virgin Atlanticu, no flybe je uspio dobiti slotove na London Heathrowu gdje bi feedao Air France-KLM, Virgin Atlantic i Deltu. Nažalost kompanija je bankrotirala nakon manje od godine dana operacija 28.1.2023. prije nego se deal mogao dogovoriti.

Air France je otvorio i bazu Transavie u Minhenu, megahubu Lufthansa grupe u III. mjesecu 2016. No, od istoga je nakon samo godine i pola odustala u XI. mjesecu 2017. Transavia je imala 4 bazirana aviona u Minhenu.

Kao što se može vidjeti EUB3 su u posljednjih petnaestak godina opako udarali na tržišta kompanija konkurencije. Nakon Covida-19 isto je ozbiljno stalo. Nije i prestalo, još uvijek imamo udare Eurowingsa na IAG, Vuelinga na Air France-KLM i Virgin Atlantica na IAG, kao i Lufthansinog preuzimanja ITA-e od Air France-KLM, rata Air France-KLM, IAG-a i Lufthanse za TAP Portugal, te IAG-ovog preuzimanja Air Europa-e od Air France-KLM-a. IAG će sa Air Europaom, te Lufthansa sa ITA-om opako odskočiti, Air France tu potpuno zaostaje. On jedini do sada nije  imao ni jednu akviziciju, dok su ostala dva konkurenta iz EUB3 i te kako preuzimali kompanije. Nije jasno što Turkish čeka. Tek minijaturno ulaganje u 49% Air Albanie. Bojim se da će i Turkish ovdje zaostati za konkurencijom.

Ipak udarci na tržišta onih drugih više nisu kakvi su bili prije Covida-19. Jenjavanjem Covida-19 za očekivati je dalji rat te novi potezi protiv konkurencije. Stoga sa interesiranjem treba pratiti borbu EUB3 u idućim godinama.

Pozdrav čitateljima iz Sarajeva gdje je ova analiza napisana.

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Naravno da je bilo borbi između EUB3, biti će ih i dalje, ali tržište se, za sada, stabiliziralo, rane iz 2020.-2022. su uglavnom polizane. Mislim da rata između EUB3 neće biti, biti će manjih bitaka, čak vjerujem djelomično insceniranih da se zadovolji i javnost ali i politika i regulatorni organi EU. Ne mogu se oteti dojmu da u pozadini oni itekako dobro komuniciraju i paze da ne dođe do većih sukoba, možda čak i surađuju. Kod nekih to funkcionira bolje (AF/KL vs LH), kod drugih možda malo lošije (BA/IB vs LH), ali uglavnom ide bez većih posljedica po jednog od njih. Ono što ja sa nestrpljenjem očekujem i isčekujem je obračun europskih LCC-a. Tu će itekako biti “krvi do koljena” i ne bih se začudio da se EUB3 zajednički i koordinirano u to uključe. E tu spremam kokice i pivo!

Ako sam dobro shvatio iz analize, uprkos žestokim okršajima, i dalje ni jedna kompanija nije uspešno upala na tržište druge velike kompanije/grupacije. Bilo je dosta krvi, dosta su novca izgubili i oni koji su napadali i oni koji su se branili, ali IAG je i dalje najjači u UK i Španiji, AF-KLM u Francuskoj i Holandiji, LH grupa u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Belgiji. Jedino gde ima pomaka su ostala tržišta, gde se EUB3 bore ko će se dočepati lokalnih legacy kompanija. Za razliku od SAD, u Evropi su nacionalna tržišta i dalje veoma privržena svojim lokalnim kompanijama, a i države ih štite koliko god mogu. Tu su jedino LCC koji uspevaju da donekle prevaziđu ove granice, mada i oni imaju poteškoća da ulete jedni drugima u reon (mada Ryanair ima ozbiljnu ekspanziju na istok).

Mene iskreno najviše zanima priča oko ITA. Da nije toliko dramatična, bila bi prava komedija. Iskreno, ja još nisam skroz siguran da je to gotova priča i, znajući Italijane, ne bi me čudilo da se opet neko predomisli. Ono što mi je najsmešnije je da kompanija koja na kraju uspe da kupi ITA-u možda debelo zažali što je uopšte to i radila. Dovesti Alitaliju/ITA-u u red mi se čini kao nemoguća misija, nešto što može da bude ogromna rupa bez dna. A, pri tom, Italija turistička zemlja sa spektakularnim potencijalima i gomilom drugih kompanija koje tu ili debelo profitiraju, ili bi mogle da profitiraju da se sve vreme ne koncentrišu na klanje sa drugim aviokompanijama. U svakom slučaju, urnebes. Može da se desi da bude živo blato za LH i da će joj zbog toga zbrisati SAS i TAP…

Ko što ostali kažu, kokice i pivce, pa da se zabavljamo. Dok god se oni kolju, nama putnicima jeftinije karte…

Svima je jasno kako izgleda borba sa italijanskim sindikatima. Koliko puta su za najmanju sitnicu štrajkovali u Alitaliji. Verujem da LH ima plan kako će upravljati ITA-om inače će imati non stop štrajkove i probleme. Način razmišljanja i organizovanja radnika u Italiji i Nemačkoj je potpuno drugačiji.

Problem je u sljedećem: i dok Talijani štrajkaju za svaku sitnicu i nije ih teško “natjerati” u štrajk, Nijemac je strpljiv i trpi jako dugo. Ali Talijan se, kao što je brzo “eksplodirao”, brzo i smiri. Nijemac ne. I upravo tu je i problem. Pogledajte zadnje štrajkove u Njemačkoj i sve će vam biti jasno. Ljudima je voda došla do grla, situacija u Njemačkoj je katastrofalna, trenutna vlada uspjela je u samo nešto više od godine dana uništiti ono što su generacije sagradile. I biti će još gore jer je prema mnogim stručnjacima “the point of no return” je već pređen. I zato i predviđam jako vruće ljeto, ne samo u zračnom prometu. Iako ima naznaka da barem poslodavci polako shvaćaju da je ne 5 do 12, nego 12 i 5. Pošta je dala povećanje plaća od 11,5% što je do sada u Njemačkoj bilo nezamislivo! Ali zeleno-crvena ljevičarska vlada ima još toga “na lageru”…

Lufthansa je svakako u najboljem položaju, IAG će se vjerovatno dobro držati na Mediteranu.

Sto Air Serbia ne suradjuje sa i jednim od velikih. Croatia je u Star Alliance, Air Serbia nije ni blizu jednoj alijansi. Koji je razlog zasto ih alijanse ne zele? Prenapuhani balon ili?

Air Serbia saradjuje sa velikim igracima. Saradjuje sa AF, KLM, TK. Takodje i sa ITA, Aegean-om, Air Europom, TAROM-om, AirBaltic-om, AirChina-om, Americanom, JetBlue-om, itd…

Sto se tice putničkog iskustva, IAG nije niti ce uskoro biti za petama AF KLM i Lufthansa Grupe. Taj jaz se samo produbljuje

Biznis ko u spanskoj seriji

Ma bilo je niskih udaraca do 2019. Onda je to korona zaustavila i sada kada se tržište oporavilo opet kreće rat. Biti će tu svega i svačega. Kokice i pivo u ruke.

Dobra analiza kao i uvek, ali očekivao sam više informacija o stvarima koje su se desile nakon korone izmedju EUB3. Ova analiza je pokazuje stvari do 2020. ugavnom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!