zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tuzla 23.360 putnika u I. mjesecu

Tuzla je u I. mjesecu imala 23.360 putnika (u I/2021. 12.394). Ovo je skok od skoro duplo spram prošlogodišnjeg I. mjeseca. Ipak aerodrom ima bitno manje putnika nego Sarajevo, koje ima preko duplo više putnika, točnije 33.161 putnika više. Uz to niz putnika iz Sarajeva je radi magle putovalo preko Tuzle što je povećalo broj putnika Tuzle, a smanjilo Sarajeva. Da nije tako bilo omjer putnika ova dva aerodroma bi bio 1:3.

Tuzla je imala 201 operaciju (u I/2021. 132 operacije). Tuzla ni ovog ni prošlog I. mjeseca nije imala carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo u Sarajevu ponovo otkazivanja. Očekuje se samo let iz BGD i Jedan.

A ne izgleda uopšte da je velik snijeg

Vjetar žestok danas.

Snijeg ali više vjetar zeza.
Neće da dozvoli link da se zalijepi

Mozete u BiH
U TZL nema snijega samo manji vjetar s kisom

Zagreb u siječnju 140.176 putnika.

Odlično! To je oko 73% 2019. Eventualno možemo očekuvati manji pad postotka u veljači zbog nešto otkazivanja, no ovaj pozitivan oporavak će se definitivno nastaviti.

U komentaru prije ste napisali da će 2. mjesec biti bolji od 1. pa sam baš htio pitati po kojoj logici ste do toga došli. A sad vidim komentar da će biti lošiji što je jedino logično. Ja mislim da će imati oko 130 000 i sve preko toga bi bilo jako dobro s obzirom na sva rezanja.
Međutim morate znati da Zagreb uz sva ta rezanja ima preko 210 000 sjedala u 2. mjesecu što i nije tako malo. Uz malo bolji LF mogle bi brojke biti i dosta bolje.

Toliko rezanje Wizza i opet su imali dosta putnika

Nece brojke biti ni blizu januarskih istina ali treba praviti poredjenje za februarom is 2021. za realnu sliku rezultata. Nego mi nije jasno zasto se brojke u Tuzli porede sa brojkama u Sarajevu kad to jedno s drugim nema veze. To su totalno razliciti aerodromi, dvije odvojene price i skoro pa i da nemaju puno dodirnih tacaka. Sarajevo je glavni grad, ima turizam, biznis, predstavnistva stranih firmi, medjunarodnih organizacija, ambasade itd itd…sve sto Tuzla ni izbliza nema osim dijasporasa koji i drze Tuzlu.
Mislim da uopste nije potrebno to porediti na takav nacin jer to sto je Tuzla u jednom momentu preskocila Sarajevo je bilo u jeku Covida i vise je znak nesnalazenja Sarajeva u datom momentu nego neki poseban rezultat Tuzle. Sarajevu je to dobro doslo da ih malo opameti pa su se tako i vratili na pravi kolosijek a Tuzla ima svoj razvojni put koji najvise zavisi od Tuzle same pa onda dalje.

3 bazni u Tuzli nije mala stvar?
Barem 9 novih dest jer taj avion uvijek mora letit ne moze stojat na pisti onako

Cim urade 3 gejt
3 avion ce odma bit
Do tad nema 3 aviona.

Nema veze i dalje tvrdim. Ocigledno pratite avijaciju u BiH tek odskora. Razlozi zbog kojih Tuzla stagnira nemaju nikakve veze sa razlozima zbog kojih je Sarajevo krenulo znacajno naprijed. Osim toga sto je u Covidu Sarajevo naucilo koliko znace LCC bazirani avioni pa su i oni tako morali skinuti gace Wizzu jer je Tuzla pocela da puse u vrat! 😃

Da nije bilo Wizza prosle godine u Sarajevu tacno se moze izracunati na kojim brojkama bi bili. Nigdje da nije arapa. Pri tome je za taj omjer Wizz odnio dio putnika iz Tuzle za Sarajevo je je ukrao raradjene linije i Tuzle!!

Usporedba ipak ima donekle smisla jer tuzlanski aerodrom ima istu, ako ne čak i veću gravitacijsku zonu od Sarajeva (govoreći o broju potencijalnih putnika). Struktura putnika nije toliko ključna jer ni u Sarajevo ne dolaze većinom putnici koji su turisti ili biznis putnici, opet su tu i dalje naši ljudi uglavnom, dijaspora… Poanta je, Tuzla je imala skoro 600.000 putnika, Sarajevo se vraća na brojeve iz 2019., a Tuzla ne. Dakle, nešto ne štima.

Trebat ce Tuzli dosta da se izvuce iz problema
Ko zna mozda nas neka nova kompanija od ljeta razveseli

Malo je smešno porediti SSJ i TZ TZL će moći samo da se poredi sa BNX

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!