zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zagreb sada najskuplji aerodrom u regiji, skuplji čak i od Beograda

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zagreb je ponovo digao cijene svojih taksi 1.4.2023. I postao je najskuplji aerodrom u regiji. Skuplji čak i od Beograda. Isto je rezultiralo odlaskom TAP Portugala, smanjenjem Vuelinga, Finnaira i Air Francea, te zimskom stagnacijom Ryanaira, Britisha i LOT-a.

Zagreb u ovom momentu ima nepromjenjivi dio naknada od 30 EUR za do 3 tone, te 5,50 do 10,00 EUR po toni za veće aviona (ovisno o veličini). Promjenjivi dio naknade je 1,85 EUR po odlaznom putniku (ne plaćaju tranzitni putnici i djeca do 2 godine). Aerodrom naplaćuje 19,67 EUR po svakom međunarodnom odlaznom putniku za putnički servis (Beograd 19,16 EUR), za domaćeg putnika 8,43 EUR (Beograd 8,71 EUR) i tranzitnog putnika 4,50 EUR (Beograd 4,10 EUR). Zagreb naplaćuje i 6,50 EUR po putniku za sigurnosni pregled (Beograd 4,48 EUR). Aerodrom naplaćuje naknadu za invalidne osobe od 0,45 EUR po odlaznom putniku. Zagreb naplaćuje i 2,50 EUR po odlaznom putniku za centralnu infrastrukturu za putnički i operativni prihvat i otpremu, te 1,50 EUR po toni za istu uslugu.

Zagreb naplaćuje naknadu za parkiranje nakon prva četiri sata parkiranja i to 0,01 EUR po svakoj toni za svakih 5 minuta parkiranja (2,88 EUR po danu) za zapadnu stajanku i 0,04 EUR (11,52 EUR) za istočnu stajanku ili 1,00 EUR po toni za svaki dan nakon 3 dana parkiranja na zapadnu stajanku (na istočnoj to nije moguće). Ne naplaćuje se 50 minuta za zrakoplove kodnog slova A i B, 60 minuta za zrakoplova kodnog slova C, 90 minuta za kodno slovo D, 120 minuta za kodno slovo E, 180 minuta za kodno slovo F. Zagreb naplaćuje 50 EUR za 30 minuta za dežurstvo spasilačkog vozila. Aerodrom naplaćuje follow me vozilo 40 EUR i autobus 70 EUR po vožnji, zaštitara 33 EUR po satu, dodatno vatrogasno osoblje 33 EUR po satu, čišćenja razlivenog ulja ili goriva 520 EUR po usluzi, čišćenje operativnih površina 500 EUR po usluzi, te odleđivanje stajanke 180 EUR po usluzi.

Od 1.1.2024. Beograda će dići cijene i imat će veće od Zagreba. Što je i logično jer je Beograd bitno veći aerodrom od Zagreba. Cijene Beograda će biti veće za nešto manje od 1 EUR po odlaznom putniku.

Zagreb isto tako ima niz ostalih grešaka osim najviših cijena aerodromskih usluga. On ima ekstremno skupo parkiranje za automobile putnika, ima loš i nefunkcionalni sustav subvencija koji nije motivirao dolazak novih kompanija, ne uspijeva povratiti long-haul letove, tj. Emirates, Korean i Air Canadu, a vratio je samo Air Transat.

48 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jedan od vecih problema Zg aerodroma, a koji putnici direktno osjete, jest sramotno sporo “hendlanje” dolazne prtljage koja se u prosjeku ceka po pola sata i to kad u tom “slotu” sleti jedan ili dva aviona. U protivnom zna se dogoditi da prtljagu cekate i duze nego li vam je trajao let do Zg. Pa vi sad planirajte daljnje aktivnosti poput rezervacije taxija, rentacar vozila, javljajte rodbini i bliznjima kad da vas pokupe.

Mozda je vreme da Wizz Air objavi Zagreb-East u Tuzli ili Osijeku i razvija mrezu odatle.

Tek otišli iz Tuzle a da se vrate kao Zagreb East?

U nekim zračnim lukama skuplje je parkirati automobil nego neki avion srednje veličine, a nažalost tu spada i Zagreb.

Folow Me vozilo mi je i dalje nepoznanica u ovo moderno doba. U severnoj americi ne secam se da sam ga video. Zamislite da vas za svaki let u u Atlanti docekuje folow me vozilo, ali zato nam na nasim aerodromima gde imate realno dva, mozda tri taxiway-a docekuje folow me vozilo.
Piloti mogu da odlete od tacke A do B po svim mogucim meteo uslovima, ali pracenje zute linije im nije forte, tako da moraju da prate automobil.

Aerodrom naplaćuje 19,67 EUR po svakom međunarodnom odlaznom putniku za putnički servis (Beograd 19,16 EUR), za domaćeg putnika 8,43 EUR (Beograd 8,71 EUR) i tranzitnog putnika 4,50 EUR (Beograd 4,10 EUR).

Zasto ovakve razlike u cijeni? Koje je opravdanje toga da međunarodni putnik “kosta” zracnu luku duplo nego domaci? Je li to neka ostavstina starih vremena? Ili prikrivena subvencija domaćeg prometa (npr. cijena je 12€ po putniku al to nadoknadite na međunarodnom prometu na ustrb domaćeg). Ja kao putnik ne vidim potrebu za takvom razlikom u cijeni. I broje li se sad Schengen putnici kao domaći ili to ne vrijedi u avioprijevozu?

Sve je jasno, Zagreb obilato propada zbog koncesijskog ugovora koji je kriminalan.
Upitajte malo SDP-ove ministre koji su sklopili taj ugovor, na čelu s Hajdašom Dončićem.

Cijela priča ima elemente veleizdaje. Hrvatska je predala kritičnu infrastrukturu na upravljanje i time se odrekla mogućnosti da utječe na razvoj (e) događaja u sektoru transporta. Bivša ZLZ je imala dovoljno vlastitih sredstava (više nego fantomska tvorevina koja je gradila aerodrom) da dobije kredit i sagradi ili doradi zgradu terminala…
BTW, gdje je taj novac i na što se troši?

A g. A.Folgar je kirurški precizno secirao kadaver hrvatske avijacije i pronašao točan uzrok ovoj pojavi…

Neradnička bagra mora imati za debele place i bonuse u tom leglu korupcije i nepotizma

Sami smo si krivi tj. politicari!

Možda čelni ljudi aerodroma misle da je to što je ZG aerodrom najmoderniji i najljepši u regiji, dovoljno samo po sebi

Istina bome, al zato su ulazne početne plaće šljakera Max 900 €.. sto je sramota za kompletnu zračnu luku da na takav način podcjenjuju svoje radnike!

Koma

Jel moguće da se to dešava u Hrvatskoj, članici EU?!

A sve u cilju da se slučajno ne bi prešla brojka od 5.000.000 putnika da ne bi morali širiti terminal…

Vi zaista verujete u ovako nesto ili se samo tešite zbog loših rezultata?

Gospodine ili gospođo, ja se nemam zašto tješiti, bilo zbog dobrih, bilo zbog loših rezultata. Ja imam svoje izvore i vrlo široki spektar informacija te na tom principu izvlačim vlastite zaključke. I ne zatvaram se pri tome u neke lokalne, politički i nacionalno obojane okvire te se ne libim izreći i neugodnu istinu. Bilo to nekome pravo ili ne.
ZAG ne napreduje i zbog katastrofalnog rukovodstva OU i zbog katastrofalne politike koncesionara koji ionako izvlači dovoljno novaca iz ZAG i jako dobro kalkuliraju da to tako i ostane. A to je moguće samo bez većih investicija kakva bi proširenje terminala bila. Ako pogledamo kombinaciju ova dva faktora, onda ZAG ima još i jako puno putnika!

Gospodine, lako bih vas demantovao ali znam da mi komentar neće biti objavljen, tako da se neću nastavljati povodom prvog dela Vašeg komentara.
Morate priznati da zaista zvuči nerealno da postoji tržište i ogromna tražnja a da neko sve to ignoriše jer mora malo da proširi terminal, tačnije da doda par gejtova (što je smešna investicija u odnosu na ono što je već urađeno). Visokoplatežni putnici ( mislim na visinu takse) koji su leteli Emirates-om i sličnim kompanijama su zamenjeni putnicima Laude koji plaćaju taksu par EUR i hoćete mi reći da su oni zadovoljni prihodima koje imaju, neće da se šire i teraju kompanije koje stoje u redu da lete iz Zagreba?

Zvuči potpuno nelogično, nego je neko razvio teoriju, bez ikakvog uporišta u realnosti.

Dakle, koncesionar je putnike Emiratesa, Koreana i ostalih legacy kompanijama zamenio putnicima Ryanaira, što znači da su mu prihodi sigurno manji (uz nemalu inflaciju od tada), ali je on zadovoljan time i ne želi da raste kako ne bi morao da ide u dodatnu investiciju?
Nema mnogo smisla, zaista.

Koliko se procenjuje da bi trebala da bude ta investicija i kada bi koncesionar morao da započne sa njom?

Alene, kolike bi po vašoj procjeni bile realne takse MZLZ-a?

Sta kaze FR?

“Od 1.1.2024. Beograda će dići cijene i imat će veće od Zagreba.”

Pa neće. Beograd će imati oko 25€ po putniku ukupno nakon povećanja, dok Zagreb ima trenutno oko 28,5€.

Da, ali na to kada dodate bezbednosnu taksu i ostale stvari izadje Zagreb opet skuplji.

Pa objavili su pobogu! Zna se kolike su takse za 2024. godinu.

I opet kada sve saberete Zagreb izlazi skuplji.

Novi cenovnik je na sajtu aerodroma javno dostupan.

Evo izvolite novi cenovnik: https://beg.aero/sites/belgrade/files/pdf/passenger-service-charge-and-security-charge-240101-cir.pdf

Po novom cenovniku ce se na BEG placati po odlaznom putniku 24,66 evra, dok ce se na ZAG placati 28,02 evra (naknada za putnicki servis, promenljivi deo naknade, bezbednosna taksa).

Takse ZAG ne određuje sam. Država mu daje dozvolu za povećanje

ZAG takse sam odredjuje i daje na odobrenje. Državi se živo fućka hoće li biti 20 ili 200 jer se ionako u ministarstvima nitko u to ne razumije i ne zna posljedice povećanja…

Mislim da je za kriminalan koncesijski ugovor nepravedno samo prozivati hajdas doncica. Imao je on šefa z.m. bez kojeg se to nije moglo potpisat.
I tako taj lupeta svašta pa cudno da ga novinari ne priupitaju

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!