zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Nizozemska uspjela zaplašiti pilote

Nizozemska vlada je odbila program restrukturacije KLM-a i to zato što su sindikati odbili rezanje i zamrzavanje plaća do 2025. Da bi smanjili troškove kompanija planira otpustiti 20% radnika i srezati 15% plaća. Nizozemska će isplatiti pomoć od 3,4 milijarde EUR, ali tek kada prihvati program restrutkuracije.

Samo dan kasnije KLM-ovi piloti zahtijevaju razgovor sa Ministrom financija Nizozemske oko odbijanja plana restrukturacije i povlačenja financijske pomoći KLM-u zbog pilotskog odbijanja redukcije plaća od 15%. Sindikat pilota VNV naglašava da oni nisu apriorno protiv njihovog doprinosa restrukturaciji i smanjenju plaća ali da im je sporazum dat na stol i da se očekivalo da će ga potpisati u 45 minuta, što nikako nije razumno vrijeme za proučavanje tako važnog dokumenta. VNV zahtjeva i uvid u cjelokupan ugovor o zajmu između KLM-a i Vlade koji je temelj za restrukturaciju i njihovo smanjenje plaće. Konačno piloti nisu zadovoljni što je redukcija do 2025. jer se time Nizozemska miješa u pregovore oko kolektivnog ugovora koji bi trebao bitno prije tog roka isteći.

Na koncu su samo dva dana od prijetnje nizozemske vlade piloti potpisali sporazum po kojima im se smanjuju plaće za 15% do 2025. Nizozemska vlada je samim time uspjela brzo i efikasno ucjeniti pilote, a što uspijeva i nizu avio-kompanija, država i vlada obzirom da se piloti boje gubitka radnih mjesta te zamjeni sa tisućama očajnih pilota koji su ostali bez posla diljem svijeta i koji su voljni raditi za bilo kakve plaće i uvjete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!