zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Svi žele hendling, zašto jedino Vinci ne želi

U regiji aerodromi se doslovce ubijaju da ne dobe drugog hendlera i da imaju monopol nad hendlingom. Zagreb, Split i Dubrovnik su temeljem pravila Europske Unije morali dobiti drugog hendlera kada su prešli dva milijuna putnika, no ogromnim lobiranjem su uspjeli prolongirati uvođenje drugog hendlera. Da bi to postigli istinski su se ubili i potrošili enormne resurse. I uspjeli. Zašto aerodromi to čine? Zato što je hendling superprofitabilan i monopolistički položaj u istom omogućava ogromne profite.

U tom kontekstu se i te kako treba pitati koko je onda i zašto Vinci tako olako prepustio svoj hendling prvo SkyPartneru u koji je uz Wizz Air prešla Lufthansa, Austrian, Swiss i flydubai, a potom i Menziesu. Zašto je Vinci taj posao radio tako traljavo, loše, zapravo tragično. Kako to da on ne vidi profit? Istinski čudno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vinci

48 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mira da je reket ogroman

Šta piše u ugovoru o koncesiju koji su potpisali stručnjaci koji gledaju smo svoje interese.

Zato sto je očigledno napravio takav deal sa Menziesom i Goldairom gde su menadžeri Vincija dobili dobre “bonuse” da unište handling da bi naprasno bile ukinute restrikcije za handling i volšebno u zemlji Srbiji u roku od 2 meseca vec organizovali biznis. Cela priča je verovatno bila spremna i ranije ali je covid poremetio planove. E sad da li je to urađeno u dogovoru sa državom je nepoznanica. Ako jeste, onda je to polu legalno mada macehinski odnos države. Ako nije onda je to kriminal od strane Vincija. U svakom slučaju Vinci treba 2043 da vrati aerodrom Srbiji. Ne vidim nijedan razlog da je država dozvolila u ugovoru da veoma profitabilne delatnosti aerodroma zauvek otkinu od aerodroma jer svi znamo vrednost handling ugovora sa kompanijama.

Ponuda Švajcaraca je bila neprikosnovena ali Francuzi su dobili baš što su istakli da će zadržati handling. Otvoriće se pandorina kutija ali samo instuisanje direktora aerodroma Senke Jelenković i Miodraga Mirkovića u menadžement VINCI-ja a bili su u timu za izbor koncesionara govori o kriminalnom sukobu interesa obe strane.

Nije Vinci rekao da će zadržati hendling već je po ugovoru sa državom bio dužan tim da se bavi prvih 5 godina koje ističu u novembru ove godine! Šta je dalje potpisano videćemo u narednih 20 godina!

Odakle te informacije? Neki link ka ugovoru gde to pise?

To su sindikalci javno rekli prilikom preuzimanja aerodroma! Potpisana je petogodišnja zaštita zaposlenih na aerodromu tj. da neće biti tehnološkog viška zaposlenih! Ta zaštita je istekla i prvi rezultati se vide!

Zaštita zaposlenih nije isto sto i obaveza bavljenja handlingom. Samo me zanima član ugovora gde drzava Srbija dozvoljava VINCI da nepovratno otuđi uništi proda profitabilni deo firme.

Naravno da nije, ali Vinci je morao da se bavi hendlingom jer nije mogao da se reši zaposlenih zbog te petogodišnje zaštite! Drugo, Vinci ostaje da radi kao hendler sa verovatno par zaposlenih a to će biti direktorka Lara i njen suprug i još koji direktorčić koji su svojim zalaganjem učestvovali u razbijanju ab hendlera i primopredaje Air Serbie drugom hendleru!

O kakvoj petogodisnjoj zasti radnika vi govorite, kada je bila samo dvogodisnja zastita, koja je isticala krajem 2020. I tada je najveci br zaposlenih i napustio kompaniju, sto pritiscima, zastrasivanjem i samovoljno.
Mozda je dogovor bio oko obavljanja handliga pet godina, ali to je vec nesto drugo.
Ko je vodio handlig , nezacudjuje ovakvo stanje i ovaj razvoj situacje. Naravno , uz sporedno ucesce ovih navedenih, koji su samo , svojom tuposcu, sprovodili dogovoren plan. Sa pametnima to ne bi mogli da izvedu, zato su ih na vreme izbacili.

To je bio dobrovoljni odlazak zaposlenih tj. velika većina sa zdravstvenim problemima, stariji zaposleni, oni koji su puno pričali… Niko nije proglašen tehnološkim viškom a što se tiče pametnih takvih nije bilo poslednjih 25 godina već su vladali lopovi koji su pljačkali zaposlene, držali preko omladinske po 10ak godina, dodeljivali sebi stanove…Nažalost mnogi ti direktorčići su danas u Vinciju jer su u stanju i majku da prodaju za dinar a ne zato što su dobri rukovodioci!

To je bio prisilni dobrovoljni odlazak zaposlenih. Ako je vama zaposleni od 5, 10, 20 god staza, stariji zaposleni, onda je to bilo tako. Zasto bi i stariji zaposleni napustio dobrovoljno kompaniju ? A ovi sto su mnogo pricali ili su morali da uzmu “dobrovoljni odlazak” ili su dobijali namestene otkaze. E ti sto su mnogo pricali , verovatno su pricali o vremenu , danasnjem,koje ce snaci sve zaposlene i kompaniju, pa ih ovi sto su cutali nisu slusali. Nadam se da ce se , verovatno, sada setiti tih reci. A i mnogi se naci u situaciji u kojoj su se ovi nasli pre par godina

Nazalost dosta radnika nije uzelo te otpremnine i program jer smo verovali da su dosli Francuzi, evropska firma, postena, koja radi po zakonima EU i koja ce da unapredi poslovanje aerodroma i da aerodrom i handling kao sastavni deo, procvetaju i budu profitabilni i donesu novac i Vinciju i zaposlenima.

Oo kako smo se prevarili… pokazali su se istim ako ne i gorim kao i celokipna srbijanska bratija i lako su prihvatili mentalitet i sistem “koliki je tu moj deo”.

Sto se pre otvori, bolje za nas i Srbiju. Nisu oni samo pristali na handlug već i na prihvatanje ASGS radnika usred tendera, koji je znaci bio izmenjen bez javnog objavljivanja, tako da je taj tender ništavan. A učesnici u tome su jasni, svi oni su nastavili rad kod VINCIa kako bi sve dogovoreno držali pod kontrolom, a i kao nagradu.

Doslovce se , nekada, ubijao i aerodrom Beograd da ne ispuni regulativu o broju handlera na tom aerodromu. JAT je nekada odustajao od handlovanja odredjenih aviokompanija, kije je radio, kako bi aerodromu prepustio taj posao. Tada su to bili kumovski dogovori, JAT radi svoje letove, a ostalo AB. Tako se aerodrom i razvijao kao handler, ali bez sertifikata i dozvole. Sve do preuzimanja VINCIA , aerodrom se nije registrovao kao drugi handler, vec je unutar organizacije kompanije imaonsluzbu koja se time bavila. I pored zahteva Direktorata. JAT je osnovao tada handlera, po preporuci EU , i osnovao SUPPORT firmu, kao zavisno preduzece. Tako da je samo ova firma imala zvanicno odobrenje bavljenja handligom na AB, a promenom naziva kompanije u ASL, menja i ona naziv u ASGS. i to je zvanicno bio jedini handler. Kasnije dolazi SKY. Mislim, da i dolaskom VINCIA, ta promena nije uradjena, i sto je paradoks, jedini registrovani handler ASGS, prepusta posao AB, a potom BA.
Ovim se ponovo vracamo na ugovore drzave i Vincia, sta on sadrzi po ovom pitanju. Kao gradjevinska firma, i firma koja drzi aerodrome ,svakom pametnom je bilo jasno da joj je handling balast, jer ocigledno ne zna da ga vodi, a ioslonila se na one koji to takodje, ne znaju, bar u ovolikom obimu, sto onda dovodi do zakljucka da je neki dogovor postojao. Steta je nanesena , posebno ASL, za ovih nekoliko godina to je definitivno. Zasto i zbog cega, mozda ce se i taj odgovor jednom naci.
Kada predhodni monopolisti vise ne mogu da drze monopol, jer nisu sposobni to da rade,ASGS I BA, onda je sve jedno koliko ce handlera biti na Beogradskom aerodromu. Nije vise u drzavnom vlasnistvu i njegovom interesu. Ako je tako , onda mislim da je najbolje da ih ima sto vise, jer veca konkurencija i bolja ponuda za kompanije je ustvari i svrha Evropske regulative.

Srbija je zemlja čuda! Može sve a ne mora ništa. Nešto je gospodar naredio i to je to!

Imate li informaciju u kojoj je fazi natječaj za drugog hendlera u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu?
Ukoliko se ne varam, bila je riječ da će početi s radom u ljetnoj sezoni 2024.

Koliko mi je poznato, natječaj je proveden i za hendling u Zagrebu javile su se 3 kompanije – Swissport, Dnata i Menzis.
No ne znam u kojem statusu je natječaj sada.

Menzies* tipfeler 🙂

Dragi gospodine, moram vam reći da GH može biti “izuzetno profitabilan” ukoliko je do perfekcije organizovan u za taj posao specijalizovanim preduzećima i to tako da svaki radnik dobija lične poruke elektronskim putem sa upućivanjem na pojedine radne zadatke i nema ni sekunde praznog hoda. Manji aerodromi su često monopolisti u tom poslu. Zar ne treba postaviti pitanje zašto se veliki aerodromi ne grabe za posao GH i zašto uopšte postoji regulativa da mora postojati konkurencuja među Ground-Handler-ima ? Vrlo je verovatno da je Vinci potpuno svesno, pa čak možda i namerno, zabatalio usluge GH i odahnuo kada će mu se obaveze pružanja usluga zemaljskog opsluživanja veoma smanjiti po obimu, posebno imajući u vidu veoma zahtevan red letenja ASL.

Kao neko ko je “upoznat” sa razmisljanjima i pogledom to od strane jednog njihovog izvrsnog direktora mogu ti reci zasigurno da oni nisu uopste zainteresovani da se time bave ili u najboljem slucaju da to bude mizerno tj. ako budu naterani da se bave bavice se samo koliko moraju,iz toga i proizlilazi ovkao ocajna sezona koja je rezurtirala svim “problemima” koji su po meni planski i namerno radjeni da bi se sto pre resili handlinga,e sad koji su to razlozi mozemo na nagadjamo i da svako kaze zasto misli ali u sustini niko ne zna zasto su se oni na to odlucili

Па Шћуриц у тексту и анализира могуће узроке, тј. мотиве Вансија за одустајање од прихвата и отпреме ваздухоплова, а ви констатујете оно чиме се текст и бави. Не разумем.

SK prestao da prodaje LH i LX letove preko svog sajta. Samo ostavili najskuplje karte u biznisu

Alene izgleda da te CEO Air Montenegra slagao. Javlja se da su skoro sklopili ugovor sa Tuzlom oko letova.

Vi rekoste da vam je javio da nema uopste informacija o pregovorima, a sada evo samo sto nije ugovor sklopljen.

AirMontenegro danas najavljuje Rim.

Koja je buducnost linije ZAG-CPH sada kada SK napusta Star Alliance?

I sta ce sad biti kada se ukine taj codeshare?

Croatia bi prvo morala da UVEDE Rim iz ZAGREBA… Oni lete za FCO iz Splita…

Онда морају укинути прседање у Сплиту на лету за Рим. У супротном то нема смисла. Мислим да ће ипак појачати Минхен и Франкфурт и то је то.

Da nije to problem oni bi do sad to vec davno ucinili.

Могуће да ће Луфтханса да их форсира да форсирају Минхен и Франкфурт а не Копенхаген. Питање је колико ОУ може преживети у Копенхагену поред Лауде у Малмеу

Mislim da nece biti promjene, linija dobro ide, a OU super suradjuje s KLM/AF pa ce vjerojatno nastaviti i sa SAS-om. Cijena za SAD na OU+AF/KLM je konkurentna cijenama OU+LH/LX/OS.

Imate odlicnu vezu iz SPU preko CPH za YYZ gde se vezete na AC let. Slicno se moze uraditi i sa Zagrebom. Problem je suprotni pravac izuzev ako se ne uvede drugi dnevni let, koji nipak ne mozete napuniti konekcijama.

ako Split vwc ima dobru konekciju, nema potrege da OU leti za Kopenhagen.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!