zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia ima ekstremno visoke cijene karata

Već dugi niz godina Croatia Airlines drži cijenu povratne karte iz Zagreba za Dubrovnik od 1100 (147 EUR), a vrlo često i 1200 kn (160 EUR). Istinski nevjerojatno i krajnje neprimjereno. Cijena od 160 EUR za samo 50 minuta leta je istinski bezobrazno skupa. Pa čak i da na liniji nema PSO-a. A ima. Croatia Airlines dobiva za 2,8 milijuna EUR godišnje. Kako je onda, do vraga, cijena toliko visoka. I da se razumijemo, trošak putovanja automobilom do Dubrovnika je vrlo visok. Za gorivo treba izdvojiti bar 1200 kn, cestarine su 464 kn, usput treba nešto pojesti, pa kave i piće… dakle jednom, pa čak i dva putnika isplati se i tako visoka cijena avionske karte. Ipak nije normalno da Croatia toliko dere potencijalne putnika i još ubire enormno visok PSO. Država ovako što ne bi smjela dozvoliti.

Od kada je došao Covid-19 Croatia dere i na svim ostalim kartama. Cijene su bezobrazno visoke, a logika kompanije je da tko mora putovati platit će i ovako i onako. I onda se čude zašto konkurencija (KLM, Air France, Lufthansa, Austrian, British, LOT, Iberia, Turkish…) odvede gro putnika. Isto i demotivira putnike, tj. tjera ih na korištenje automobila, autobusa i vlakova, pa je to i jedan od razloga zašto Zagreb ima toliko manje putnika nego prije. Primjera radi stavio sam povratne karte putovanja za 15 dana (sredina X. mjeseca) bez prtljage: Zagreb-Frankfurt 408 EUR pa naviše (Lufthansa 229 EUR), Zagreb-Copenhagen 469 EUR, Zagreb-Paris 362 EUR (Air France 198 EUR), Zagreb-Amsterdam 375 EUR (KLM 179 EUR), Zagreb-Skopje 211 EUR, Zagreb-Atena 308 EUR, Zagreb-Dublin 407 EUR, Split-Frankfurt 407 EUR (Lufthansa 239 EUR), Split-Minhen 301 EUR (Lufthansa 252 EUR), Dubrovnik-Frankfurt 398 EUR pa naviše (Lufthana 174 EUR). Krajnje neprihvatljivo, pa i nemoralno. Cijene su 2 do 3 puta previsoke. Realne cijene za direktne letove bi bile 150-200 EUR, a ne 400 i više EUR. Uz to konkurencija ima duplo niže cijene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pozdrav g.Alen

Da li Vam se itko ikad javio iz CA vezano za bilo koji Vas tekst o CA, makar i nesluzbeno, i komentirao ga ? CA je crna rupa za gutanje nasih novaca,premrezena uhljebima koji o avionima jedino znaju da lete,trebalo bi je pustiti da propadne kao Malev, ali onda bi uljebi samo presli u druge drzavne tvrtke i nastavili sa nesposobnoscu,tj. sposobnoscu koristenja naseg novca za svoju korist..

S Croatijom za Dubrovnik prije se moglo dobro proći. Osim što je Grad Dubrovnik subvencionirao karte građanima, bilo je i poprilično ‘pekarskih’ letova u 5.50 ujutro na kojima se mogla čak i dan ranije ubosti karta za 249 kuna. Nebrojeno sam puta putovao za te novce. Kao studoši kupovali smo povratne karte za ‘zaljubljene’ za 800 kuna. Karta u zadnji trenutak koštala je 560 kuna… Sad letim iz Frankfurta 7-8 puta godišnje, nažalost sve rjeđe Croatijom. U pravilu traže 400 eura za povratni let. Zaista više nema smisla hraniti toga gnjiloga parazita.

Pa rade nagradne igre gdje pobjednik mora platiti takse i pristojbe. Znaci osvojis nagradu i onda jos moras i platiti. OU je odavno izgubila kompas

ovo nije cenovna politika, ovo je odsustvo cenovne politike i elementarne biznis logike. korišćenje monopolskog položaja na linijama bez konkurencije je jedna stvar (i takođe vrlo sporna), ali ovakve cene pored jačih konkurenata koji su duplo jeftiniji? verujte mi da sad već razmišljam da ovde neko namerno iznutra sabotira ovu kompaniju jer mi je i to logičnije od 400eur za frankfurt. koliko li onda košta neki konektirani let preko frankfurta i čemu onda sve te mogućnosti za konekciju – za tih stotinak ljudi koji mogu da plate, pretpostavljam, bar 600-700eur da bi stigli do, recimo, madrida? užas!

”koliko li onda košta neki konektirani let preko frankfurta” Ne brinite. Onda su ipak skulirani sa cijenama. Evo gledam let Zagreb-Chicago (jer je meni interesantan i koristit ću ga sljedeće godine) i putna povratna karta košta 650 EUR (01.11. polazak-povratak 15.11.) Croatia Zag-Fra, a dalje Unitedom. I to nije najjeftinija opcija jer se do Chicaga može doletiti i za 500 EUR u navedenom razdoblju. No, isto tako Zag-FRA-Zag u navedenom razdbolju sa Croatiom košta 145 EUR, Lufthansom 116 EUR, a Ryanom do Hahna 40 EUR. Ako gledamo polazak sutra i povratak u subotu onda je istina da Croatia dere, ali opet, nije baš 400 EUR već 350 EUR, a Lufthansa je 215 EUR…..

Do prije nekoliko godina se moglo fino letjeti na relaciji DBV-ZAG, letovi zimi su bili i po 270 kn za jedan smjer, uz to da je svaka šesta karta kupljena online bila gratis (tj. napola gratis jer je takse i dalje trebalo plaćati). Sada je ovo baš deračina, i zbog toga se pridružujem željama da Ryanair uleti na ovu liniju.

Godinama je zimi najniža cijena za DBV-ZAG bila cca 270 kn, a za ZAG-DBV cca 300 kn, naravno pod uvjetom da se rezervira barem nekoliko tjedana unaprijed. S tim da smo mi lokalni sve do prošle godine još imali i subvencije od grada Dbk u iznosu od 125 kn po smjeru (tzv. “Zračni most”, zbog izolacije Dubrovnika). S obzirom da je kao što rekoh u prošlom postu Croatija davala svaku 6-u kartu kupljenu online besplatno (osim taksi), znalo se dogoditi i da sam ponekad praktički džabe letio iz DBV za ZAG :))

Da karte za brac su isto bile od 250 kuna na vise.
A u ovoj je najeftinija karta oko 420 kuna

Zna li netko kakva je popunjesnot letova za DBV?

Po meni su puno veći problem ogromne cijene na linijama prema Zapadnoj Europi gdje CTN ima konkurenciju nego visoke cijene prema DBV jer realno gledajući to i je cilj svakog prijevoznika da ima liniju gdje nema konkurencije pa da može lupati cijene koje hoće.

Je li to fer prema poreznim obveznicima koji istu tu CTN već godinama spašavaju od propasti? To je već druga priča.

Čekajte, imaju subvenciju za letove koji su puni preko 70, odnisno one koji imaju komercijalne cijene.

Ocito ne postoje drzavne institucije koje kontroliraju to,dal linije smije biti u Pso ili ne…
Ako je toliko isplativa onda ne bi trebala biti u tome zar ne?

Nigdje se ne kontrolira cijena karte na PSOu. Nisu vam ništa jeftnije ni povratne karte Rim-Cagliari što je Alitalijina PSO linija.

Zapravo vam to ne ovisi o isplativosti linije. PSO se daje kada je određena linija od iznimnog značaja pa da bi se održao određeni potrebni minimum letova se daje PSO. Najbolji primjer su letovi prema Korzici. Iako Air France leti neke linije prema Korzici cijele godine i bez PSOa, Air Corsica još uvijek dobija PSO na istim.

U prvoj rečenici nije napisano odakle je povratna karta ?

Upravo tako. Jučer sam bookirao let preko Lufthanse. Croatia je tražila duplo više. Nisu normalni.

A za DBV, deru jer znaju da je i s autom skupo. Samo zbog takvog ponašanja bi volio da dođe Ryanair. Pa nije ok da plaćamo x puta veću cijenu da dođemo u ZAG nego stanovnici Podgorice. Neovisno o kojim kompanijama pričamo.

“A za DBV, deru jer znaju da je i s autom skupo” – ma bezobrazno to auto 😉

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!