zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Montenego kreće sa svojim linijskim održavanjem

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro je dobila Part-145 certifikat. Istim će kompanija samostalno obavljati linijsko održavanje aviona. Kompanija je zaposlila bivše mehaničare Montenegro Airlinesa koji će sada voditi bazično održavanje aviona. Ovime će kompanija osjetno smanjiti troškove održavanja, više neće ovisiti o stranim mehaničarima, te će povećati pouzdanost operacija. Nadamo se da će to smanjiti problema koje je kompanija imala u zadnjih dva tjedna radi čega je otkazala niz letova, a niz ih je kasnio.

Air Montenegro u floti ima dva Embraera E195, od kojih je samo jedan letno sposoban, a drugi nema motore pa je prizemljen i do sada nije letio za kompaniju iako je isti kupljen od strane Vlade Crne Gore. Stoga kompanija privremeno u wet leasu ima E190 German Airwaysa.

Ovime je nestala i potreba unajmljivanja mehaničara Montenegro Airlinesa te je ova kompanija u stečaju ostala bez odlična prilike za zaposli svoje otpuštene mehaničar i da otvori još jedan segment poslova koji bi joj donosio novac. Za sada Air Montenegro ne može raditi veće opravke aviona, te checkove jer nema dostatan broj mehaničara, operativne procedure, alate i hangar. Nadamo se da će i to u budućnosti uspjeti napraviti, te će preuzeti alate, mehaničar i hangare od Montenegro Airlinesa, pa će imati kompletno svoju maintenance neovisan o strancima što bi još povećalo pouzdanost i smanjilo troškove kompanije.

U svakom slučaju iskrene čestitke na ovom potezu Air Montenegra. Ovo je velik i vrlo značajan potez, kompanija je očito uložila značajne resurse da riješi ovaj gorući problem, i to napravila efikasno i brzo, kao što je brzo dobila i AOC.  Iskreno velika stvar! Bravo Air Montenegro!

 

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Podgorica Ohrid kako najlakše ?
Koja konpanija ?

Veoma ste profesionalni.

Stiže 4O AOB, Let BTS – TGD

BEG-TIV danas 60%.
Definitivno nije huge

Da da, onaj German Airways ili Kako god

Posebno jer je JU danas pun na svakom letu. Sta ce raditi ove zime kada im je Leto ovako lose.

Todorovic i druzina nisu oformili ni jednu sluzbu u okviru kompanije koja se bavi bookingom na pravi nacin.Njima je to nepotrebni trosak tako da je u datim okolnostima 60 % cak i dobar load factor.

Rijetko je koja kompanija imala teži početak, i toliko opstrukcija, naročito na domaćem terenu, pišite o tome gospodine Šćuricu, imali bi pravi detektivski roman, a kamoli analizu.

Ne pratm toliko dugo Vaš portal, pa nijesam naišao ni na jedan članak ili analizu.

Da bas unisti Vlada CG prethodnu kompaniju odvoji 30 miliona evra osnivackog kapitala za Air Montenegro a rezultat je ovakva kompanija.U pitanju je neznanje a ne opstrukcija.Neiskusan CEO tj bez ikakvog znanja o avio kompaniji pilotski lobi kojem je dozvoljeno da o svemu odlucuje na prvo mjesto stavlha svoje licne interese umjesto interese kompanije.
Alene drugi avion ima motore istina iznajmljene,plovidben je i sledece sedmice ulazi u saobracaj.

G.Šćuric, ajte molim Vas, provjerite podatke prije nego što nešto napišete: naime, Air Montenegro ima dva letno sposobna E195. 4O-AOA leti u redovnim operacijama još od 1.juna, dok je 4O-AOB nakon instalacije novih motora u Podgorici, 22.jula imao probni let iznad teritorije CG da bi 26.jula preletio iz Podgorice u Bratislavu gdje je sada na ostatku radova i farbanju pred povratak u redovne operacije.

Ako je i došao u Bratislavu – znači da i dalje ne leti operacije?!

Da ali ima motore, u članku piše da ih nema.

Samo to da nema motore, ostalo ste u pravu.

A do Bratislave je onda 4O-AOB iz Podgorice otišao pretpostavljam, željeznicom ili metroom ? lli se teleportovao ?

Uz pođajne muke, možda nešto i bude od njih… U svakom slučaju već su daleko bolji od Slovenije i Fly Bosnia…

Elementarnu logiku male kompanije imaju i pomalo napreduju, ipak imaju prolaznu ocjenu. A to je već ogromno ako gledamo Balkan (a često i u EU)…

A da im Mr. No iznajmi pipera

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!