zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING: Air Montenegro dobio AOC

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) danas je novoj nacionalnoj aviokompaniji ToMontenegro izdala AOC, odnosno „Sertifikat operatera vazduhoplova“. AOC se prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika, koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je To Montenegro napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom Air Montenegro. Slijedi dobijanje operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

ToMontenegro trenutno raspolaže sa dva aviona tipa Embare E-195 koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines, a koje je nedavno Vlada Crne Gore otkupila od korporacije GECAS. Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA proteklih je dana tehnička služba ToMontenegra, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari Montenegro Airlinesa, dovela je  u tzv. plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u našem vazdupnom prostoru, da bi 30.aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika Air Montenegra. Kako će Air Montenegrov livery izgledati, odnosno koji će biti logo i boje te kompanije, još se drži u tajnosti od crnogorske javnosti.

Avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov Air Montenegra, ukoliko sve bude išlo po planu, trebao da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu se trebao pridružiti i drugi bivši Montenegroairlinesov embraer E-195, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Montenegro Airlines

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!