zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia nabavlja A220

Kao što je zamaaero već javio prije mjesec dana Nadzorni odbor Croatie Airlines je usvojio kupnju Airbusa A220. Sada je odluka i službeno potvrđena. Avioni bi trebali stići u flotu do 2026. Do tada će postojeća flota A320obitelji imati 25 godina i biti će joj istinski vrijeme za zamjenu. Većina legacy carriera mijenja aviona sa 25 godina starosti.

Iako se u odluci navodi da će kompanija zamijeniti sve aviona unificiranim single type flotom, istovremeno se objavilo da će naručiti samo 6 novih A220. Izjava je vrlo kontradiktorna. Znači li to da će kompanija zamijeniti samo A319 i A320 sa šest A220, a to onda znači bitno smanjenje ukupnog kapaciteta kompanije. Ili je izjava kompanije pogrešna pa će kompanija zamijeniti svih 12, a ne 6 aviona ako će imati single type. Kompanija je u prethodnim objavama najavljivala nabavku do 15 ovih aviona.

Kako god bilo nije jasno gdje će kompanija pribaviti toliko ogroman novac za nabavu ovih aviona obzirom da je već godinama financijski negativna. Čak i da se avioni uzmu u lizing kompanija nije u stanju plaćati ogromne mjesečne rate lizinga.

Avioni se nabavljaju umjesto prethodno naručenih A319 2008. godine, odnosno 2015. izmijenjenih A320neo. Odluka navodi da se nabavljaju avioni sa kapacitetom od 127 i 148 sjedala, dakle kompanija planira nabaviti i A220-100 i A220-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

189 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovdje su sve neki stručnjaci a niko da shvati poantu.
Croatia služi za povezivanje Hrvatske sa svijetom.
Za nekoliko godina uopće neće letjeti na domaćim linijama nego će to sve prepustiti Trade airu, POS itd. Tko voli nek izvoli.
Ovi novi avioni su za dulje, međunarodne linije, moguće čak i za Ameriku.

Za sve te lepe nove planove, svet, Amerika i tako to, potrebno je brdo novca ulaganja. A pošto država može samo da zakrpi rupe na godišnjem nivou onda jedino neki veliki investitor/kupac da se pojavi. Ima li takvog?

Ima, već se pokazao.

Slažem se i ima smisla bilo mi je malo čudno da prelaze na jedan tip zrakoplova. Samo nebih se odrekao usluga Q400 ili CRJ 900 do sto sjedala . Bilo bi zanimljivo vidjeti cijenu A220 u odnosu na druge ponude.

Osim ako nije u pitanju vraćanje neke političke usluge nekome iz EU, ja sa strane stvarno ne vidim da su novi avioni neophodni, pa još da se pređe na samo jedan tip. Zašto lepo ne uzmu do 10 godina stare A320 koliko im treba i eventualno podmlade DASH-eve. Uštedu na potrošnji goriva poješće troškovi slanja A220 na liniju za DASH sa 30 -40 putnika zimi. Ako i toliko. A prosečnog putnika zabole u kojem modelu je proveo sat-dva leta.

Potpisujem!

Caka je u tome da Hrvatska to može isfinancirati jer ima novca za to. Prije dva dana stigla je vijest da smo dobili još 270 milijuna eura nepovratnih od eu i prošla je potpuno nezamijećeno. To je postala sića, a mogu se recimo kupiti dva glanc nova erbasa za to.

Zašto bi onda kupovali mizeriju kad možemo super avione. To je vlasništvo Republike Hrvatske, kompanija je manje bitna, i ona je vlasništvo Republike Hrvatske. Ovo su super avioni iz perspektive putnika, a oni su tu za putnike, zar ne.

Ne mogu se kupiti Erbasi EU novcem. Sva sredstva su namenski raspoređena i u slučaju zloupotrebe javi se ona Rumunka tužiteljka i pravac Remetinec. Ali da Hrvatska dobija ozbiljne pare od EU, apsolutno dobija. Kako se troše i stigne li to do onoga kome je potrebno, to vi znate bolje.

Nije rečeno da će se kupiti avioni od tog novca, ne trebate se bojati.I Rumunjka briga svoje brige i radi svoj posao. To je novac za nešto drugo, ali poanta je da će zbog toga više ostati za avione.

Neko je uzeo debeo procenat. I laicima je jasno da su Croatia potrebni emb 120 za pso, e 175 i e 195, kao i a 320 za čarter letove, sutra i a 321xlr za letove za usa, can. A 220 je preskup i neracionalan avion za ovakvu kompaniju.

Odlične vijesti. A220 je super model

Bravo za dobar odabir. Svi skupa se nadamo kako će se i ostvariti.

Zašto nije i kako vi bas znate da nije?

Pa to ako ste napisali, ne mora značiti da je točno.

Da rezimiramo, Croatia koja odavno ne pravi pare sada treba da napravi još par desetina miliona eura više svake godine da bi ovo mogla da finansira. Nema nikakve logike.

Alene, da li ste znali ovu informaciju https://www.klix.ba/biznis/privreda/aviokompanija-wizz-air-zatvara-bazu-u-sarajevu/221005087 ili je ovo kao iz vedra neba dosla info?

Wizz Air zatvara bazu u Sarajevu. Trebate podhitno napraviti sastanak sa direktorom Aerodroma da vidite da li će ići u pregovore sa Ryanairom za otvaranje baze u Sarajevu

Pa pogledajte raspored. Nema više baziranog aviona u Sarajevu.

nepotrebna I nerealna odluka, ako se već ide ka nabavili novih aviona onda se trebalo ići na embraer

Mozda bi u tom slucaju OU trebala da plati penale Airbusu za otkazane narudzbe?

Са готовом ером јевтине енергије за европску индустрију, вероватно ће производња морати да се пресели за Северну Америку…

Пре годину дана нико није мислио да ће Северни ток бити прекинут… А тек о рату у Украјини…

Čitatelj ZZZ je želio reći, da bi OU u slučaju da se odlučila za Embraer morala platiti penale Airbusu.

Cini mi se da je Embraer ponudio da to plati

Točno, najbolja opcija bi bila ERJ 120 (PSO), ERJ 175 (umjesto Dasha) i ERJ195-E2 (umjesto A320 obitelji).

Ja bi ubacio jedan A321, kapacitet 200 putnika. To je 4 autobusa, idealno u charter. Još bu uzeo sa motorima v2500 l, a ne ove Cfm, bolje su se pokazali za vrijeme operacija kad ne vruće.

170 ili 175? 190 ili 195?

Na ovome blogu komentare ostavljaju hrpa pacijenata. Velika većina nema pojma o čemu priča, imaju sliku aviona na desktopu i misle da znaju kako biznis funkcionira. Nevjerovatno.. količina napisane gluposti je nevjerovatna.

Hvala, napokon da neko kaže istinu. Stvarno teško čitati komentare puno zlobe i mržnje prema drugome a i prema ljudima koji pišu ovaj blo. Kritike su potrebne, ali to se može i mora pisati kulturnije. Ali ono ipak smo mi Balkan

Hvala, napokon da neko kaže istinu. Stvarno teško čitati komentare puno zlobe i mržnje prema drugome a i prema ljudima koji pišu ovaj blo. Kritike su potrebne, ali to se može i mora pisati kulturnije. Ali ono ipak smo mi Balkan

Ok, ali priznaćete da baš ni OU ne pokazuje da zna kako biznis funkcioniše, a to je dosta strašnije. Ovaj narod u komentarima bar ne može nikakvu posebnu štetu da napravi.

Kad možemo očekivati da počnu da padaju glave?

Kako sad to?

Ulaganje od preko pola milijarde $ i ništa?

I ja se pitam, kako to!?

Kada je ulaganje glupost po vašim tvrdnjama u Hrvatskoj padaju, zato vas i pitamo.

Znao sam da su hrvatski i srpski potpuno različiti jezici, ali nisam znao da se razlike baš tolike da se ne možemo međusobno razumeti.
Obično do sada nisam imao problem da razumem sagovornika koji priča hrvatski.

– Pogrešno ulaganje je glupost
– Radi pogrešnih ulaganja ne padaju glave
– Morava je pogrešno ulaganje, ergo glupost, ali
– Zbog Morave treba da padaju glave, ili bi barem u Hrvatskoj padale glave zbog ovoga.

Jesam dobro povezao ovu logičku vratolomiju?

Zašto bi zbog potencijalnog ulaganja u aerodrom u Požegi padale glave?

Dobar 😂

Ljepo u stečaj kako i slovenska adria i kvit

Apsolutno, ali first things first….
Nabava – Hrvatska riječ koja označava pljačku, krađu, mito, korupciju, nepotizam, vraćanje novaca u ‘rikverc’, preplaćene usluge i robu…

Lijepo napisano i objašnjeno , baš ste si mogli neki nadimak si stavit!! Nabava prvih aviona Airbus još uvijek nije završena priča pošto je neka budaletina kupovala avioni u američkim dolarima preko tvrtke na devičanskim otocima?? Nije zaštitila deviznom klauzulom koja se uči u trećem razredu osnovne škole za financije lijepo je objašnjena u JAT ovim godišnjim izvješćima koje posjedujem: 1984 ,1985 86 došao je da je normalan rast američkog dolara i neverovatnih među teče ni gubitaka od preko 100 miliona američki dolara!!!? Revizorska kuća Arthur Andersen Hrvatska koje ne stalno propala 2008 kao i Salomon brothers kao i Arthur Andersen Amerika priznala da je sakrila pod tepih taj gubitak i da nije prikazan u godišnjoj bilanci, a što to znači gdje se krije taj enormni gubitak gdje su tih desetak kostura u ormaru to mi još uvek ne znamo??? ČAK SE USUDIM UTVRDITI DA OVA NABAVKA SILNIH AVIONA IMA APSOLUTNO VEZE SA NABAVKOM VOJNIH AVIONA RAPHAEL TO JE SVE TADA DOGOVORENO!!!!?

A bogte koja glupost. Imas dobar aviona A320 i onaj koji ti treba Q400 a ti ih mjenjas za preskup, rizican i kapacitetima neprihvatljiv A220

Bravo Croatia. Samo naprijed. Svaka čast

Ovisi Alene, ovisi na kojoj strani stola sjedi…
Na onoj na kojoj se jede (točnije ždere) ili sv one s koje se služi..

Da je ti najva AIR Serbia, bio ni naslov “ponovo oduševljava sa svojim pokusiranjem”.

Da je Air Srbija najavila kupovinu a220, vi bi bili oduševljeni, al posto je CTN kojeg mrzite, onda je los potez.

Ha ha, ipak ste iz Hlebina rodom. Član ste poznate Hrvatske škole naive. A to mi nije odlučio oni Jasmin Bajić niti Zlatko mateša kao predsednik nadzornog odbora. Dobro je poznato da je najhrabriji uvredljivo najhrabriji na ovim stranicama magistar Zdenko Pađen u Beogradu na zadnjem katu tornja Aviogenex, u pratnji svog špijun doktor Darko Prebežac, direktor marketinga Croatia airlines, odlučio su pravom aviogenex a potpisati predugovor za nabavu aviona i posada u kojoj će barem 50% biti hrvatskih pilota i stjuardesa. Kao i Zdenko veliki prijatelj iz detinjstva kapetan Damir Šimunović. Onda smo pojeli izvrsno leš u janjetinu sa 5,6 svrsti povrća sjeli na avion Beograd Zagreb i vratili se. Tada je bistri Zdenko koji jedini tada bio sposoban vršiti te pregovore i razumjeti resurse motora vrijednost aviona i ponuda zaključio da su Slovenci bezobrazni, iako Slovenci od sada pa sve do danas jako pomažu zdenku pa i financijski. I da je ponuda Janeza Kocijan čiča, a titovog pionira kao i Franje Tuđmana, nedopustivo visoka i ucjenjivačka!!!. Do jednog dana kad šefica stjuardesa u Croatia airlines Jasna kćer Josipa Manolića danas starog 102 godine, u prolazu kaže Zdenku ” tata mi je noćas rekao/ tata je bio predsjednik Hrvatske Vlade tada/ Franjo Tuđman naredio da se avioni moraju uzeti od Slovenaca a ne od Srba???? Kako se rade veliki među državni posao i nabavljaju avione struke tu nigdje nema struka je tu da se pljune kao što se pljunuo moralno jakom i stručno jakom Zdenku. A kapetan šimunović koji godinama živi u Vijetnamu je rekao da su ovo teške budale koji su odlučili da se avioni uzmu od Slovenaca. Jer Srbi su nam dali izvanredne uvjete 50% hrvatskih pilota i šiš je lijepo rekao da dođe do nesporazuma ja spustim avionu Zagrebu i ne dignem ga više kao što je perešin spustio avion MiG 21 u austrijskom Klagenfurtu. Bilo u nastavku Slovenci su bili bezobrazni radovi su krive obračune u wet lease, Katičić, čekić mišetić i prebezac o tome nisu imali pojma, te se Zdenko mora oznojiti za svoju mamu u plaću i stalno nalaziti greške slovenske Adria Airways koje stalno fakturirala svoje usluge previše!!!!!

Zdenko, dajte pišite pod svojim imenom i prezimenom…

Kakve veze to ima. Pa čovjek se malo šprda i nek mu bude.
Inače mnogi ga tu prozivaju, a puno toga točnoga i dobroga govori. Alo znate nesto o povijesti hrvatske avijacije od 90ih naovamo puno toga bude jasnije i stvari sjedaju na svoje mjesto. A to sto gospodin pise na nacin koji pise, da li slucajno ili namjerno, i ubacuje di i sta je jeo i ko je ili nije platio je njegov stil, nek uziva…
A kao sto je već rečeno g. Šćuriću na nekim prethodnim postovima o nekim nacionalnim kompanijama sa odabirom proozvodaca nema veze struka. To su politicka pitanja, nek svima ovdje bude jasno vec. I tu se kupuje i trampi za neke druge stvari. 90ih je Boeing imao bolju ponudu pa smo gle čuda na Airbusu zavrsili. Ili odabir Dasha, sta stvarno mislite da su ga uzeli jel nam je bilo bolje? Ko je bio u Kanadi sto godina i ko je vodio nabavku?
Nazalost pisem pod Anonymous, ali sam vec rekao prije 6 mjeseci kao sto je i Jasmin gore zakljucio, ovo je islo pod deal sa Rafalima i to se znalo otpočetka. Normalno, ne za javnost.
Sad ko ce platiti, od kud lova, pa dat ce nam Europa kredite, pa ipak kupujemo europski proizvod🙂
A poslije nek se netko drugi snalazi, gosn. premijer bu u Briselu na drugoj, boljoj, funkciji.

On zna NEKE stvari iz ranih OU godina, i to one kojima je prisustvovao. Sve sto se ispodešavalo iza recimo 1995. zna iz “rekla-kazala” jer nije bio prisutan (iako nije da se nije gurao, što mu je na kraju i slomilo vrat). Naravno da u nekim stvarima ima pravo, ali to nisu nikakve tajne i znamo ih uglavnom svi. On ih stalno ponavlja prosipavajući pri tome ogromnu količinu žuči: ne zato što je to tako bilo (onda se nije bunio!), nego zato što je on maknut i nije već dvadeset i kusur godina u OU. Vjerujte mi: da je kojim slučajem ostao u OU i došao do određene pozicije, bio bi manji od makova zrna. Ovako mu je jedini cilj pisanja patološka mržnja protiv određenih osoba i vjerojatno pumpanje vlastitog ega u stilu: eto ja znam ali mene nitko ne želi pitati jer je cijeli svijet protiv mene jer ja previše znam! O “stilu” ne bih.
Što se kupovine aviona tiče, imate potpuno pravo. A zna se i zašto je OU kupila Airbuseve: jer je ulazak Hrvatske u Vijeće Europe 1996. bio uvjetovan kupnjom Airbusa. Za dašenke ne znam, ali moglo bi biti.

Ja znam da je bilo “puštanja pipaca” u smjeru Aviogenexa, ali jednako tako znam da je već u vrlo ranoj fazi sve prekinuto. Naravno da je u tom trenutku politika odigrala svoju ulogu, ali ne samo hrvatska već i srpska. Svi znamo što je bio Genex i da bi upravo oni . pomogli razvoju hrvatske nacionalne kompanije… Sigurno je na obje pregovaračke strane bilo apolitičnih entuzijasta (kao u tom trenutku i Pađen), ali to je od početka bilo osuđeno na propast. Drugo je pitanje da li je Pađen zaista imao tu ključnu ulogu i te ovlasti kako to danas predstavlja. Koliko znam, nije…

To je krama od aviona. Sta ce to CTN? Za njih nisu ni plasticni modeli za djecu.

A bilo bi vam draže da SSJ-100 uzmu?

ma da…airbus je smeće heheh..kojih gluposti se ovdje pročita

Citajte s razumijevanjem. Prva recenica mog komentara se odnosi na A220, a ne na cijelu kompaniju. Ako vam je ovo glupost slobodno pogledajte kakve je sve probleme avion imo i kakve jos ima.

Ma da

Ajde jel možete ponovit one bisere o ruskim protupožarnim avionima?
Jel možda znate i zašto u ratu u Ukrajini uopće le nete migovi 29?

@Anonymous 12:14 nisu to nikakvi biseri…

Ne razumin šta je pisac htjeo reći sa ovim komentarom? Pa ovaj blog je prvi prije par tjedana objavio prvi nabavu A220.

Zar vam ovo zaista treba: ANALitičar… Ovo govri više o vama nego o gosp. Šćuricu…

Zaista?

Evo i ja se slažem da nije.

Nigdje nitko nije napisao koliko smo odlučili platiti te avione. Ne sumnjam da će to biti najskuplje prodani A220 na tržištu.
Namjerno sam napisao da ćemo ih mi platiti, jer Croatia će samo stvoriti još veće gubitke s tim avionima. Nije im očito dovoljan gubitak od 1 mil kn dnevno.

Kakva je to bila glupa politička odluka, užas.

To nije istina ali ne i vidi se da niste radili u toj kompaniji kao što je radio magistar Zdenko Pađen sa velikim referencama kojeg još uvek ništa intervjui rolly pa će te shvatiti kako se radi. Obrnuto ovo odluka je donijela politika a ne i jadni direktorčiči kao Jasmin Bajić

Max , Bravo!!!!
U srce problema

Uskoro neće više ni biti milijun kuna nego samo 134.000 eura… 🙂

i šta bi saznao iz Croatie? Da ni tamo ništa ne znaju. Naručeni avioni dolaze “2026” u nečijim snovima? Ne znaju ni čime platiti te avione u svim tim gubicima, ne znaju ni kamo bi letjeli ti avioni.
Jedino što Croatia zna je da im sve plaće i gubitke plaćaju porezni obveznici, i to je jedino što ih zanima.

Nigdje nije objavljeno da je potpisan ugovor, u Airbusu nemaju pojma, a u CTN već govore kad

dolaze tako da je ovo sve “kad na vrbi…”

S druge strane Airbus ima naručenih, a još ne isporučenih 774 komada A220, a brzina isporuke im

je katastrofalna; u 2021 samo 50 komada, a do 8/2022 samo 30 komada, ukupno od početka

proizvodnje prije 5 godina tek 223.

Kako će CTN uspjeti dobiti 6 komada već do 2026?

Jako dobro pitanje

Zaboravili ste da je Airbus ima prezentaciju a220 u Zagrebu, u sklopu toga je išla i ponuda sa rezerviranih slotovima za avione (isto je bilo i sa Embraerom) .
Tako da to nije problem….

Točno nije TO problem.

O čemu vi to???

Ne razumin šta je pisac htjeo reći sa ovim komentarom? Pa ovaj blog je prvi prije par tjedana objavio prvi nabavu A220.

Stvarno ne shvatam u čemu je ovde kvaka. Mijenjaju tip aviona za drugi ali kapacitet aviona ostaje isti (a220-300). Šta se dobija sa ovim? Ukida se turboprop koji je sad glavna okosnica zarade. Da lete samo sa A319/320 bili bi mega mega gubici.

Ušteda goriva je znatna stavka, a dio postojećih OU Airbusa (4 A319 i 1 A320) je u vlasništvu kompanije pa je pretpostavljam isplativije zamijeniti ih novijim jer se ne mogu vratiti lezorima.

S druge strane, ako je i dalje aktualna priča oko Aegeana, ovime bi se cjelokupna flota kompletirala s Airbusom obitelji.

Ali istovremeno skače rata za lizing ili kredit. Onda bi se sve kompanije ratosiljale aviona koje su stariji od par godina. Ne vjerujem da to baš tako može.

Alene, jeste li razmišljali o nečem drugom….
Sad mi palo na pamet…
Možda je nabavka toga smeća upravo otrovna pilula da se oteža prodaja i osigura nastavak plodne sheme….?

Bogami iznenadila me je ova teza.
Ali ako se malo bolje razmisli ima logike ima smisla.
Jer ako ništa upravljačka struktura u Croatiji ima dobro razvijen instinkt za preživljavanje a ovaj potez definitivno vodi kompliciraniju situacije. Što bi se reklo muti vodu a tko zna što se u mutnoj vodi sve skriva

Shvatio sam da dolazi A220-300 on je neznatno manji od A319.
Da imaju i veći avion valjao bi ljeti na linijama za Dubrovnik.
Da su uzeli embaer flotu ona bi se dobro uklopila sa E175 do 195 bi pokrio njihove potrebe. Ali opet treba 1/2 veća aviona.

Ne dobivaju baš ništa osim novih troškova. Oni ni postojeću flotu nisu znali koristiti, a ta flota je zaista mogla pokrivati svašta.
Sa novim A220 će gubici biti samo kudikamo veći.

Ne vidim da se ukida Q400.

Croatia Airlines plans exclusively with the A220. According to information from “Simple Flying”, the airline will replace its five A319s and one A320 with six new A220-300s by 2026. (aero.de)

Koji bi zakoplov bio najbolji za zamjenu Q400 ?

ATR-72 kao i kod Aegeana.

Novi Q400 ili Airbus turboprop concept.

Bombardier razmišlja o ponovnom pokretanju proizvodnje Q400. Airbus je imao plan sa ATR-om za novi atr90 pa su odustali uz negodovanje atr-a. Sad imaju samo koncept turbopropa sa 100 sjedala.

Upišite na Google images

Meni se čini, da samo imaju plan za zamjenu Airbus aviona, a za Dash 8-400 neznaju ni oni, mogu oni još par godina ljeteti

Tako je i leti će još koju godinu.

Super! Sumnjam da ce biti -100, samo A220-300. Broj sjedala se odnosi na variabilnu kabinu s poslovnom razredom.

Jel nabavlja ili dobiva?

Prvo sapun pa parfem.

Problem OU nije to što nema supermodernu flotu (parfem) nego što nema biznis model i biznis orijentaciju u poslovanju (sapun).

“Nadzorni Croatie odobrio kupnju A220
Nadzorni odbor Croatie Airlines je odobrio kupnju Airbusa A220, njih 15.

Ovo što ste vi napisali nije odobreno.

Да, стварно није

Ne prepoznajete vaše riječi od prije nekoliko mjeseci?

Uz poslovnu politiku koji generira gubitke od prosječnih 1mil kn dnevno, ovo je baš taj potez koji će porezne obveznike oduševiti.
Opet pitam, za koga točno leti za kompanija? Kome koristi? Zašto mi to plaćamo?

Vic u svemu tome je, da jedno profesionalno i sposobno rukovodstvo bi od kroničnog gubitaša u vrlo kratkom roku mogla napraviti profitabilnu kompaniju. Stoga uz nove avione još je više potrebna nova uprava!

Zato ga i neće postaviti 😉

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!