zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Svi pozitivni, Wizz negativan – zašto?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kao što ste mogli primijetiti velik broj kompanija je u 2. kvartalu (u Wizz Airu je to 1. kvartal njihove fiskalne godine) bio financijski pozitivan. Čak štoviše profiti kod nekih su bili i preko sto milijuna USD. U Europi u 2. kvartalu pozitivni su IAG, Swiss, Lufthansa i Air France-KLM (ostali još nisu objavili financijska izvješća).

No, Wizz Air nije profitabilan. Čak štoviše u drugom kvartalu ostvarili su enormnih 452,5 milijuna EUR gubitka. Ovime je akumulirani gubitak kompanija u Covidu-19 prešao preko 1,5 milijardi EUR. Ogromna novac. Sjetimo se da je za bitno manje novaca bankrotirao Kingfisher, bmi, Air Berlin, dakle veće kompanije od Wizz Aira.

Da stvar bude gora, najveći konkurent Wizz Aira Ryanair je ostvario profit od čak 170 milijuna EUR. Dakle, razlika između Wizz Aira i Ryanaira je u preko 622 milijuna EUR. Ogromno!

Wizz Air je krenuo sa vrtoglavom ekspanzijom već u VI. mjesecu 2020. I u pola najgore Covid-19 godine je otvorio preko 250 linija i 15 baza, tri puta više nego 2019. To je koštalo opaku svotu novaca. Potom je kompanija nastavila rasti i širiti se, poglavito na Zapadu. I tu je razbila zube. Kako mi je u intervjuu rekao O’Leary Wizz Air jednostavno ne zna raditi na Zapadu, tako su radna prava i uvjeti daleko teži nego na Istoku. I desilo se nešto na što nismo navikli, Wizz je zatvorio čak 5 baza, među kojima i obije baze u Norveškoj, jedinu bazu u Njemačkoj i jednu u Velikoj Britaniji.

Od I. mjeseca 2022. Wizz je krenuo sa potezanjem ručne i ukinuo je brdo linija i frekvencija. Ova rezanja su se nastavila i tijekom ljeta. Kompanija je porezala 5% svojih letova tijekom ljeta (podaci pokazuju da je i više). No, ono što se najavljuje tijekom zime 2022/23 je istinski kaotično.

Kako mi je rekao direktor jednog aerodroma regije koji ima velik broj letova Wizz Aira, kompanija će ove zime opako posjeći sve baze, pa tako i Sarajevo, Tuzlu, Beograd i Skopje. Direktor mi kaže da kompanija ima vrlo slabe prihode i da ima manjak posada. Kompanija ne vjeruje u ugovaranje cijene goriva na duži period i tu su ozbiljno izgubili. Za razliku od toga Ryanair plaća 80% svog goriva po cijeni od 70 USD po barelu. Ovu cijenu kompanija ima do III. mjeseca 2023. Ryanair će time uštedjeti 1,5 milijardi USD. Direktor mi kaže da i na linijama gdje Wizz Air ima 95% load faktora bilježe gubitke.

Uz to nitko u kompaniji se više ne osudi donijeti nikakvu odluku u strahu da pogriješi. I tako je sve palo na ramena Varadija, koji donosi sve odluke. Direktor mi kaže da je najveći problem Wizz Aira upravo loš management. U svakom slučaju nije dobro. Ostaje za vidjeti koliko će još IndigoPartners i JP Morgan trpjeti ovakve gubitke.

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zasto obrisaste komentar gde je covek preneo vest u kojoj CEO Air Sebije najavljuje otvaranje letova za KUbu ove zime?
Pa to je vest godine! Zasto je obrisaste, Alene, Pobogu?

Napisao je samo da je vest preneo jedan ozbiljni portal. To je istina. Licno sam procitao najavu CEO Air Serbije Mareka.
Zasto vi sa time imate probelm?

Pa taj intervju je Marek dao za Blic, meni to nije ozbiljan portal. Blic je najobicniji tabloid, da ne koristim gore izraze

Blic je Vucicevo djubre.

Ali ste napali covjeka. Generalno je u wizzu jako losa situacija i to znam iz prve ruke od ljudi koji rade tamo

ma wizz je samo paravan

Zar vi, Alene, ne znate?

A za godinu dana pisat cete kako je wizz pozitivan. I nabrajati.
pokusacu da vam danas pomognem da razumete zasto.
Wizz dobija veliki broj novih aviona. Onaj ko shvata kako se racunovodstveno vodi avans za lizing, kako lizing rate, a kako amortizacija osnovnog sredstva u lizingu, bice mu jasno. Vi ste Alene bese psusalac? Vodite li poslovne knjige?

Kako vodite knige, odnosno kako vrsite obracun poreza Alene? Po pausalu definisanom od strane nadleznih, ili svakog mjeseca predajete PDV bilanse i obacunavate i placate PDV mjesecno?

Nemam detalje o tome kako Wizz kupuje avione ali ako to radi kroz operativni lizing, on ne uvećava zaduženost kompanije, odnosno lizing rata je samo materijalni trošak, dok se avion kao osnovno sredstvo sa sve amortizacijom vodi u knjigama onog ko je avion dao u operativni lizing.
Ako pak kupuju avione kroz finansijski lizing (u šta sumnjam) onda je reč o manje-više klasičnom prometu dobara gde će Wizz morati da avion upiše kao osnovno sredstvo, obračunava amortizaciju itd. Pokušaću baš da nađem njihov izveštaj pa da vidimo o čemu je reč.

Tretman operativnog lizinga se sa IFRS 16 približio tretmanu kupovine osnovnog sredstva. Sada se trošak lizinga ne vodi kao operativni trošak i pravo korišćenja se amortizuje baš kao i vlasništvo. Generalno, ukupna vrednost ugovorenog zakupa se diskontuje i diskontovana vrednost zakupa amortizuje svake godine.

Da, i operativni lizing sa IFRS 16 povećava zaduženost kompanije.

Pitanje je bilo da se Alene vasa firma vodi u registru kao pausal?

kako ni za sto ne placate pausal?
Ama bas ni u jednoj prilici?
A na kom periodu obracunavate pdv?

Auuuu izvinjavam se onda, ja kad sam završavao faks nije bilo tako, a nisam se bavio finansijskim računovodstvom nakon 🙂

Međutim, najmanje rezanja je bilo baš u posmatranom kvartalu, ako je uopšte i bilo rezanja, svakako ne više od drugih u proseku. Na prvu loptu, ovaj rezultat može da bude isključivo posledica cene goriva, što je najlošija vest jer kompanija na to sada ne može nikako da utiče.
Ipak, za analizu finansijskog rezultata moraju da se pretresu finansijski izveštaji.

Bilans uspeha u velikoj meri zavisi od životne faze kompanije. Rezultati kompanije koja je u ramp-up fazi upravo reflektuju tu činjenicu. Kompanije poput Ryanaira, IAG , Lufthansa su mature kompanije. Potrebno je gledati i analizirati “like for like”. Generalno, meni najdraži indikator je kotiranje na berzi jer reflektuje poverenje investitora.

Svakako Wizz nema sjajan finansijski net rezultat, ali to za sad peglaju uspešnim cash flow managementom. Keš im ne spada ispod 1 milijarde i to im daje odličnu rezervu.

Nisu u Q1 već pre. A obveznice su dobar indikator koliko vam tržište veruje. Ko bi kupio obveznice kompanije pred bankrotom?

Svakoj kompaniji koja dobija 1 avion mesečno treba novca. Poprilično.

Ryanair je iz istih razloga uzeo 2 milijarde od 2020 godine. Ne zato što je pred bankrotom već zato što je sopstveni kapital uvek skuplji od duga i što je ok finansirati razvoj dugom.

Ne znam kako vam je promaklo. Imate njihove prospekte na njihovom korporativnom web sajtu.

800 miliona u 2020 i 1,2 milijarde u 2020. Treba finansirati razvoj.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!