zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Altavilla tuži ITA-u

autor: Ivan Pusineri, suradnik (Beograd), foto: ITA

Na jesen 2022., upravni odbor kompanije se jednoglasno složio da se tadašnji CEO, Alfredo Altavilla ukloni sa svoje pozicije, zbog tada nepoznatih razloga. Sada, Altavila tuži upravni odbor i kompaniju i traži odštetu od 4,1 miliona evra, navodeći da je ovo izbacivanje iz kompanije bilo nepravedno, da mu je uništilo reputaciju i da ga je koštalo drugih pozicija koje je mogao da dobije u budućnosti. Njegovo otpuštanje je imalo velike posledice na kompaniju, kako sa operativne tako i strateške, a naravno i političke strane. Debata je već uveliko u toku, po pitanju; zašto je i kako do ovoga došlo, i da li je to bila dobra odluka?

Unapred je korisno znati: ITA je od starta koncipirana kao kompanija sa dva “direktora”, CEO Altavilla i pored njega tzv. “Administrator” Fabio Lazzerini. Predlog za njihovo postavljanje na te pozicije je dao bivši premijer Mario Draghi. Obojica su radili u sklopu sa upravnim odborom, ali su imali jasno definisane uloge: CEO da vodi pregovore između vlasnika ITA-e / Ministarstvo Finansija (MeF) i Lufthanse, dok se Administrator bavi upravljanjem kompanije. Altavilla je “vladin čovek” koji se zove kada je potreban neko ko može da izvrši uspešan “turnaround” neke velike korporacije u problemima. Skladno, biografija mu sadrži preko 30 godina uspeha na vodećim pozicijama Fiat-a, FCA, Telecom Italia, idr. Lazzerini takođe ima dugu istoriju rada u avioindustriji od 2000ih godina; Amadeus, Direktor Emirates Italia i najprimetnije – Chief Business Officer Alitalije od 2017. do 2020, u periodu nakon povlačenja Etihada.

 

Kako je Altavilla izbačen, ko ga je zamenio?

Početkom 2022. ponudu za kompaniju prave Lufthansa i MSC (švajcarsko-italijanski gigant shipping industrije), konzorcijum Certares-AF/KLM-Delta i Indigo Partners, koji se povlači ubrzo iz trke. Altavilla favorizuje ponudu Lufthanse. Vlada bira ponudu AF/KLM-Certares i daje rok od 3 meseca za pregovaranje. Dogovor se ne postiže i raskidaju se pregovori krajem letnje sezone. “Kap koja je prelila čašu” upravnom odboru je to što Altavilla nije hteo da tokom pregovora preda konzorcijumu podatke o profitabilnosti individualnih ruta, smatrajući to prevelikim rizikom u slučaju propadanja pregovora. Altavilla zatim napušta kompaniju.

Ubrzo na poziciju CEO stize Antonino Turrichi. Isto je “vladin čovek”, sa više iskustva na međunarodnim pregovorima i velikim korporacijama. Posao mu dodeljuje nova premijerka krajem 2022., sa izričitim ciljem prodaje kompanije. Izabrani rok je 10 meseci, s obzirom da Turrichi-jev ugovor samo toliko traje. Operacije održava Lazzerini i ubrzo obojica doživljavaju uspeh na svojim pozicijama. Početkom 2023. Lufthansa počinje pregovore sa MeF i konačno krajem V meseca 2023. potpisuje ugovor za kupovinu 41% kompanije. MSC je tražio ozbiljnog partnera za razvitak cargo tržista, zbog čega se nakon ovih kašnjenja povukao i osnovao MSC Air Cargo, i sada radi na otkupljivanju drugog italijanskog kargo operatera, no to je tema za buduće rasprave.

 

Ko je ovde u pravu?

Glavni argument koji ide u korist bivšeg CEO je to što je kompanija ipak prodata Lufthansi, uprkos pregovorima sa AF/KLM koje je izabrala tadašnja vlada. CEO se od starta zalagao za prodaju Lufthansi, smatrajući da je potrebna promena kursa od Alitalije i njene saradnje sa AF/KLM koji se pokazao kao ne baš najbolji partner u prošlosti. Ovaj prvobitno “pogrešan” izbor ima vrlo realnu posledicu – Italijanska vlada je izgubila oko 500 miliona evra zbog ove greške. Lufthansa i MSC su originalno ponudili da otkupe 80% kompanije za 850-900 miliona evra, procenjujući ukupnu vrednost oko 1.1-1.3 milijarde evra. Po sadašnjem ugovoru, ukupna cena kompanije, ako/kada Lufthansa otkupi ostatak udela, će biti bilo gde izmedju 700-950 miliona evra. Vredi napomenuti da Italija neće od trenutne prodaje ništa zaraditi, jer će dogovorena suma biti uplaćena na račun kompanije, kao direktna investicija. Takođe, Altavilla je očigledno imao dobru pretpostavku za AF/KLM, što podržavaju i eksterne procene situacije. Sredinom 2022, AF/KLM se i dalje oporavljao od pandemije, nije otplatio covid pozajmice i očigledno je za ITA-u planirao “status quo”, kao u doba Alitalije. Nikada nije čak ni sastavljen konkretan industrijski plan za razvitak kompanije.

Kontrargumenti su vidljivi u operacijama kompanije. Altavilla je najviše u iste bio umešan od početka operacija krajem 2021, pa do stabilizacije mreže letova tokom sredine 2022, kada je potpuno preuzeo AD. U ovom periodu je kompanija trpela ozbiljna kašnjenja sa isporukama aviona, za koje se ne zna da li je kompenzovana. Otvaranje long-haul linija, srž bilo koje moderne legacy kompanije, je odloženo nekoliko meseci. Sales i marketing kao da nisu postojali u to vreme. U prvoj polovini 2022. su napravljeni procenjeni gubici od preko 300 miliona evra, koji predstavljaju većinu od ukupnih godišnjih gubitaka od 450 miliona evra. Bilo je problema i u filozofiji poslovanja – CEO je smatrao smanjenje troškova ključnim za profitabilnost, dok je AD mislio suprotno – da prioritet treba staviti na rast prihoda. Rezultati ove nesuglasice su vidljivi po periodima kada je CEO bio umesan u operacije. Situacija u kompaniji je tek u drugoj polovini 2022. godine počela da se koriguje, kada je ITA doživela prvi operativni profit u Q3-2022. Već krajem godine, AD se pohvalio odličnom popunjenošću novih long haul letova, I činjenicom da su karte na istim prodavane u proseku po 25% višim cenama nego sto je imala Alitalija 2019. Operativni profit je ponovo postignut već u Q1-2023.

Nakon napuštanja kompanije većinu Altavillinih odgovornosti preuzima Lazzerini. ITA je trenutno u operativnom profitu od početka ove godine, sa boljim nego očekivanim rezutatima. Primetno je očekivano povećanje prihoda sa 1.6 na 2.5 milijardi evra (2022. – 2023.), što opravdava logiku AD-a. U ovoj letnjoj sezoni su frekvencije na letovima drastično povećane, otvaraju se tri nove interkontinentalne linije, i očekuje se phase-out starijih A319 i A330 od kraja ove godine.

Altavilla je ostavio i dobrih i loših posledica za sobom. Kroz koju godinu, na osnovu odluka koje napravi Lufthansa, izvesno je da ako ima nekih sada prikrivenih problema, da će isti isplivati, i da ćemo tek tada videti da li je Altavillin odlazak bio opravdan ili ne.

Objavu tužbe je pratilo nekoliko dana optužbi i kontra-optužbi, za i protiv Altaville. Obuhvaćene teme su navodna korupcija, sumnjivi consulting ugovori, duboka politička umešanost u izbor AF/KLM kao originalnog partnera i navodno ucenjivanje kako Altaville, tako i političara koji su bili bliski procesu privatizacije. S obzirom da se radi o nepotvrđenim optužbama, iste su naravno izuzete iz analize. Ivan Pusineri

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bivsi CEO je dobro pretpostavio za AF-KLM. Jasno je da su u losem periodu poslednje 3-4 godine.

Verovatno nece uspeti ni TAP da ugrabe iako je najlogicnije da ga AF/KLM preuzme…

Kokice i pivu u ruke…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!