zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: Air Serbia u 2020. čak 77 milijuna EUR gubitka

Air Serbia je u 2020. objavila neto gubitak od 77 milijuna EUR (9,1 milijardi dinara). Ogroman novac. Prihodi od prijevoza putnika u redovnom prometu su 81,6 milijuna EUR, a prihodi od chartera su 21,6 milijuna EUR.

Kompanija je smanjila broj zaposlenih sa 1465 (31.12.2019) na 1216 (31.12.2020.), tj. za čak 249 zaposlenih.

Kompanija je obavila 89 međunarodnih operacija za prijevoz zdravstvene oprema i medicinskih radnika tijekom panedmije Covida-19. Kompanija je također prevezla 5000 srpskih državljana nazad u Srbiju, te 1800 stranaca u njihove države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia,

zamaaero se zahvaljuje Amigu na poslanim podacima!

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Cekajte, JU je u 2020 godini, najgoroj godini u istoriji novije avijacije, napravio 77 miliona EUR gubitaka, isto koliko je i JAT napravio u godini pre “privatizacije”???
Au al se kralo u Jatu, neverovatno!
A sa druge strane, donacije od 20 miliona EUR u JU su, po meni, money well spend.
Nemojte odmah da skacete u oci “to je ilegalno to je ilegalno”.
Svasta je u Srbiji ilegalno! Ali ako se vec daje sakom i kapom za precenjene projekte (Behtel Enka za Moravski koridor od 110 km 800 miliona EUR, China road construction za 80 km 600 miliona EUR, China railway i Rusi za brzu prugu 200 km pruge milijarda i po EUR, imaginarni metro u BG 4,5 milijarde EUR, Zeleznice Srbije 100 miliona EUR godisnje…), onda ove pare za JU i nisu niti toliko velike niti toliko “ilegalne” 🙁

Gledajte: sve stoji što ste napisali, ali ja sam već u jednom drugom postu napisao da smatram IZUZETNO pametnim ulaganje u brzu prugu kroz Srbiju. Koliko god mi to htjeli ili ne, željeznicki promet je budućnost i tu će brzom prugom Srbija izuzetno puno dobiti. To je projekt za budućnost koji će se vrlo brzo isplatiti a potom nositi čistu dobit. Pogotovo što i Slovenija i Hrvatska po tom pitanju još uvijek spavaju (Slovenija za prugu Jesenice-Dobova spava, a Hrvatska sa svojim samo djelomičnim 160 km/h na Zagreb-Tovarnik je potrošila pare ali bez ikakvog efekta jer je to presporo!). A ni Austrija na relaciji Salzburg-Villach-Jesenice baš i nije nešto… Beogradski metro je druga stvar…

Po vama je minus 177 miliona?

Samo sto je Jat letio i imao prohode a JU nije u Covid krizi.

Suma državne pomoći, broj prevezenih putnika, LF, cargo? Imate li nešto od toga pa da slika bude potpuna.

Da ima, stajalo bi ovde.

Čudno mi nekako da se u tektstu navodi da je AS objavila neto gubitak a nema podataka o broju putnika, državne pomoći i slično. Da li je gubitak 77 miliona poslje državne pomoći (što je vjerovatno)? Kolika je ona bila i slično.

Pa javno su objavljeni svi finansojski izveštaju svih kompanija u Srbiji ovih dana. Dostupno je sve. 😂

Pod stavkom ,,prihodi od primljenih donacija”
U 2019 donacije su bile 2.4 milijarde dinara(oko 20m eva)
U 2020 donacija nije bilo po prvi put od osnivanja AS.

Ako mislite da li je uračunat u ovaj rezultat. po pisanju portala exyuaviation nije. Svejedno, velika cifra, ali gledajući isključivo prošlu godinu ne može se puno pametnog zaključiti iz samo ovog jednog podatka.

Iskreno ja sam ocekivao mnogo gore imajuci u vidu da nisu leteli nigde dva meseca. Sva sreca pa je 2020. prosla i mozemo je polako zaboraviti kao ruzan san.

Nisu ukljuceni u ovu cifru.

Ako nisu uključeni u ovu cifru to znači da je čisti gubitak 77 miliona što i nije loše u ovoj sutuaciji, CA je prikazala gubitak oko 50 miliona poslje raznih državnih pomoći,dokapitalizacija, državnih garancija. Ni ostali se nisu proslavili.

Obrnuto valjda? Ako su uključeni onda je gubitak 177 miliona. CA je prikazala gubitak od oko 50 miliona i oko 80 miliona pomoći, dokapitalizacije i državnih garancija tj ukupno 130 miliona gubitaka

Naravno. Ako NISU ukljuceni onda je 77 mil gubitak.

Mislim da bi Luka Babić trebao da istraži ovo, da vidimo jel gubitak 77 ili 177 ili čak tako nekako.

Ja koliko sam skontao gubitak bez 100 je 77 miliona, dakle finalni rezultat bice dobit od 23 miliona.

Pokriće sve to država ako već i nije do sad, za njih nema zime. Ove dve Corona godine koliko god bile loše po kompanije, toliko su i dobre bile jer su skoro sve kompanije dobile žestoku pomoć država. Crna Gora čak dobila još jednu kompaniju. U principu, najgore su prošli aerodromi.

Zar nije OS dobio oko €600 miliona evra? Tarom je cak dobio valjda 130 miliona.

Pa naravno, da ne pričamo o velikim igračima, iznosi su u milijardama. Zato me i čudi uporno ponavljanje kako je Air Serbia gubitaš i kako je finansira država, kada sve druge kompanije isto to rade sa svojim državama. Realno niko nije poslovao pozitivno, Air Serbia je bar neke konkretne rezultate i napravila ako uzmemo u obzir sve zabrane EU i sve koristi koje su druge kompanije od iste te EU imale. Zato i ne vidim problem u minusu od 77 miliona, pokriće to država i to je mnogo manji iznos ako se uporedi sa drugim kompanijama.

Apsolutno ispravno.

Bitno da neki smanjuju pomoc koju dobijaju od drzave zbog sve boljeg poslovanja.

Drzava Srbija prema JU posebno ako se poredi koliko se davalo za Jat i za ASL nakon osnivanja.

Dobijali su itekako.

Došli smo do toga, sad kada su u Covidu svi gubitaši onda državna pomoć može svima. A kada je neko gubitaš 30 godina onda pomoć ne može?! Može i te kako, država finansira svoju kompaniju kao što to i sada rade druge države. Dok državi bude odgovaralo da ima nacionalnog prevoznika, ista će ga i financirati.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!