zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Airbus kasni sa isporukama

Airbus ima ozbiljnih kašnjenja u isporukama aviona, a zbog problema sa radnicima, kašnjenja isporuka dijelova i manjkom radnika. Airbus je u prvih četiri mjeseca isporučio 204 aviona, dok je prošle godine u isto vrijeme isporučio 181 avion. Kompanija ove godine planira isporučiti 800 aviona, što znači da je u prvih četiri mjeseca trebao isporučiti 267, a n 200 aviona i da u ostatku godine morao ozbiljno povećati proizvodnju. Prošle godine kompanija je isporučila 735 aviona.

No, backlog kompanije se ozbiljno povećava. Primjerice A320neo obitelj ima backlog od 7171 aviona, a prošle godine je Airbus isporučio 317 ovih aviona. To znači da u ovom momentu Airbus treba 22,6 godina da isporuči sve avione. Potpuno neprihvatljivo.

Nažalost identična situacija je i u Boeingu koji također ima enormna kašnjenja, te mu backlog ozbiljno raste. Backlog B737MAX je 4.768 aviona uz isporuku prošle godine od 387 ovih aviona, što znači da bi se backlog isporučivao 12,3 godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Airbus

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prilika za Embraer i njihov možda budući MOM kojeg toliko kriju pa čak i nijekanju.

Idealna šansa kinezima da pokriju Kinu i dobar dio istočne i južne Azije svojim Comacom. Tehnologiju i standarde su iskopirali od Airbusa, resurse imaju, para imaju koliko hoće, sirovine i izvore energije isto tako, radnu snagu u neograničenim količinama, sada im samo treba poslovne mudrosti da to uobliče i proizvode Comace prvo u desetinama komada, a zatim u stotinama godišnje. Doduše, u Europu ih Airbus neće pustiti nikada, a ni ne treba im Europa. Azija je toliko ogromno tržište da Comac bez problema preuzima kontrolu u tom dijelu svijeta. Samo da još fino profiliraju poslovnu komunikaciju i vode računa o standardima i Comac ima Aziju u šaci.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!