zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO: Sarajevo 115.976 putnika u V. mjesecu

Sarajevo je u V. mjesecu ostvarilo 115.976 putnika. Ovo je 16.614 putnika manje nego u istom mjesecu 2022. što je i razumljivo obzirom na ukidanje baze Wizz Aira. Ipak ovo je čak 156,4% putnika u usporedbi sa istim mjesecom 2019. (74.178).

Aerodrom je u V. mjesecu imao 1149 operacija (1489 u V/2022). U V. mjesecu aerodrom je imao 221,4 tone carga (155,0 tona u V/2022). Sarajevo je od početka godine ostvarilo 399.796 putnika i 1041,7 tona carga. Istim je Sarajevo ostvario 103.177 putnika više od Tuzle u prvih pet mjeseci godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), fot Alen Šćuric

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Odlazak wizz-a će se tek osjetiti kroz 6,7,8,9 mjesec. Sarajevo će završiti 2023 sa 15-20% manje putnika u odnosu na 2022.

Imate li informacija u vezi Sarajevo Aerodroma da neka nova avio kompanija ce poceti da leta prema zapadu

Strasno! Ni jedan novi krt prema zapadu. Proširili terminal, aerodrom radi 24/7 a nikakvi pomaka.

Očigledna Sarajevo nije zanimljivo ili management ne radi svoj posao

Kakav je realan pomak po pitanju novih linija? Aerodrom se radi 5 godina već, davno su probijeni rokovi, al eto to nekako i razumijemo, bila je korona i onda poskupljenje materijala. Evo uveliko 6. mjesec, a ništa ne komuniciraju o bilo kakvim novim linijama prema zapadu, a stare smo redom izgubili odlaskom Wizza. Dvije su opcije – ili je Sarajevo potpuno neatraktivno za bilo kakve veze sa Parizom, Londonom, Barcelonom, Madridom, Rimom (u slučaju čega treba smanjivati kapacitete, a ne ulagati desetine miliona u povećanje), ili je menadžment potpuno nesposoban. Naravno, teško da ćete Vi objektivno gledati na ovo, zbog svog prijateljstva s direktorom, i jer ste svjesni da i on prati šta koliko ga branite. Sramotno je da nisu ništa iskomunicirali sa građanima o kompaniji koja se javila na poziv za otvaranje baze, kao da se to građane nimalo ne tiče.

Uporno se govori da su brojke u prvim mjesecima bile bolje iako je otisao Wizz, a da se pri tom ne gleda kontekst tih brojeva… Karte za SJJ su kostale po 2 Eura u prvim mjesecima 2022. ali su bile i dalje na snazi stroge Covid mjere sto za putovanje iz EU (odnosno DE) a posebno u suprotnom pravcu iz BiH u DE (vakcinacija, kineska nije priznata, i sve ostalo sto je islo u tom paketu)… Tako da – jeste brojevi su bolji ali predstavljaju iskrivljenu sliku o uspjesnosti (ili kako kazu statistika je majka svih lazi)… Jos jedna stvar je da SJJ nije privatna firma, pa da tako manipulise informacijama i suti o nekim stvarima, to je javna kompanija i da je ikakvog reda i zakona, morali bi objasniti gradjanima sta se to desilo i ako se uopste desilo sa javnim pozivom i firmom koja se prijavila na poziv…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!