zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: ITA prekida pregovore sa Deltom i Air France-KLM

Saga se nastavlja. Puno predugi pregovori oko prodaje ITA-e su konačno djelovali da su gotovi i da će Certares fond, koji kupuje 51% vlasništva za Deltu i Air France-KLM, konačno preuzeti kompaniju. Ali ne, nova talijanska vlada je objavila da je rok za preuzimanje kompanije istekao (bio je 30.9. i produžen je na 30.10) i da će ponovo krenuti sa pregovorima sa Lufthansom i MSC. Carter je 50%+jednu dionicu kompanije htio platiti 350 milijuna EUR, uz investiciju od dodatnih 600 milijuna EUR u kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

nije li vijest da se ukida “ekskluzivnost pregovora” i da se dozvoljava da se udje u razgovore s LH. meni to djeluje kao pritisak na KLM-AF-DL da malo pozure odn. zaslade dogovor…

ajde vidjecemo, jesu u koaliciji ovi iz lige sjevera koji vise vole taj germanski pristup stvarima pa mozda ideoloski misle da je LH “it”. licno mislim da grijese jer bi ovi prvi dali dobar balans usluge i discipline kojoj su generalno skloni, dok je LH grupa samo efikasnost i nista vise. LH je ljustura one fensi LH koju smo nekad svi voljeli…

Ljuštura da, ali visoko profitabilna i to je ono što je jedino bitno. Nažalost!

Zato sam i napisao “nažalost”!

Italijanska desnica koja je sada na vlasti je ekstremno proamerička i vrlo evroskeptična tako da me čudi ovo, ali videćemo šta će ispasti na kraju.

🙌🙌🙌 točno tako

Originalni komentator je dobro napisao, u pitanju je istek “eksluzivnosti pregovaranja sa AFKLM/DL/Certares jer isti nisu prezentovali plan akcije za novu kompaniju puna dva meseca nakon sto su pobedili LH.
Ono sto niste spomenuli je da iza ovog novog obrta stoji kontroverza izmedju CEO i COO kompanije, i blokiranog pristupa najosetljivijim podacima.

Pocetkom oktobra valjda, je odbor upravnika izglasao da se CEO-u (Altavili) oduzme delimicno autoritet i prebaci isti deo na COO (Lazzerini).
To je uradjeno jer je otkriveno da Altavilla nije Certares-u dao pristup najcuvanijim tajnama kompanije kao npr. profit svake individualne rute, sto je on imao potpuni autoritet da uradi, opravdano ili ne.

Taj pristup (i nedostatak istog) verovatno nije sam po sebi kriv sto AFKLM/DL nije prezentovao plan akcije (pre je kriv haos koji grupa trpi), ali je sigurno doprineo. LH Group/MSC su od starta imali vrlo jasan plan razvitka kompanije, i zbog toga je nova vlada odlucila da takoreci “ponovo saslusa” predloge obe strane. AFKLM je originalno pobedio samo jer su italijanskoj vladi ostavili vise kontrole, iako je manje vise bila javna tajna da je LH/MSC imala bolju ponudu – u sustini, problem je u onome sto Spohr stalno govori – on zeli “pravu/potpunu” privatizaciju.

Ja licno mislim kao sto je i gore napisano da je LH losa ideja, ali i da AFKLM, bez bitnog ucestva Delte isto nije najbolja – nekako vuce na status quo i nista drugo. Po meni, dokazano AFKLM-ovim u najboljem slucaju upitnim performansom, mora tu DL da se vise aktivira, jer ce oni tu ustvari izgurati one prave promene koje ce biti potrebne da izguraju kompaniju, nadajmo se u operativnu stabilnost u predstojecim godinama

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!