zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Serbia i partneri 208 tjednih letova u XI. mjesecu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Uz to kompanija leti iz Niša za Hahn dva puta tjedno, te iz Kraljeva za Beč dva puta tjedno, prvu liniju sa A319, drugi sa ATR72.

Ukupno Air Serbia ima 175 tjednih letova (171 iz Beograda) na 37 linija (35 iz Beograda) početkom mjeseca i 179 tjednih letova krajem mjeseca. Code-share partneri imaju još 29 tjednih letova, što znači da kompanija ima početkom mjeseca 204, a krajem mjeseca 208 tjednih letova. Ovo znači da Air Serbia bez code-share partnera ima 15 letova više od Croatie Airlines, no kada se uključe i code-share partneri onda ima 9 letova manje. Ipak Croatia Airlines prvenstveno leti sa Dash 8-400 dok Air Serbia leti prvenstveno sa A319 dočim će kompanija akumulirati bitno više putnika.

Glavne zamjerke na red letenja su nesinkronizacija letova sa TAROM-om u kojem obije kompanije imaju 6 tjednih letova, no nemaju ni jedna let utorkom, četvrtkom i subotom, dok imaju dva leta ponedjeljkom i petkom. Kompanija nema ni sinkroniziran letove sa Aeroflotom za St.Petersburg gdje od tri tjedna leta imaju dva leta srijedom, jedan let subotom, ali ni jedan let ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Jednako tako kompanija ima po dva dnevna leta za Podgoricu srijedom, subotom i nedjeljom iako jedan od ta dva leta operira sa Airbusom A319, a nedjeljom i oba. Da umjesto toga leti sa ATR72 mogla bi i te dane imati tri dnevna leta i omogućiti putnicima da u istom danu obave posao i vrate se bez potrebe noćenja. Kompanija operira utorkom tri leta sa ATR72, pa nije jasno zašto ostale dane u tjednu ne može tako operirati. Za Tivat kompanija ima 12 tjednih letova. Ponedjeljkom, petkom i nedjeljom jedan od letova ima sa A319. Da su dva od tih tri leta bili sa ATR72 kompanija bi mogla svaki dan imati po dva dnevna leta, te bi još jedan dan u tjednu let mogao biti sa A319 (npr. petak). U četvrtak i subotu kompanija ima dva leta sa ATR72, dakle izvedivo je. I za Tiranu kompanija u četvrtak jedan let ima sa A319, pa da ga je imala sa ATR72 mogla je umjesto 9 imati 10 tjednih letova. Dva leta sa ATR72 kompanija za Tiranu ima ponedjeljkom, pa nije jasno zašto ih onda nema i četvrtkom. Logičnije bi mi bilo i da kompanija operira po dva dnevna leta za Zurich svaki dan, nego da utorkom i srijedom ima tek jedan let, a petkom i subotom po njih tri.

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovde treba imati u vidu da JU u ovom periodu ima manjak aviona. Nešto je vraćeno ili će biti vraćeno, ovo što nije vraćeno ide na redovne čekove. Takođe treba imati u vidu ograničenja koja su uvedena za srpske državljane. Mijenjaće se ovo još. Rašće oko Nove godine i Božića, a drastično će pasti krajem januara i februar. Da bi u martu ponovo počelo da raste.

Haha bukvalno ste ponovili sta je covek napisao

Ocekujem sve vise potraznje iz Beograda ka regionu sada kada je srpska AIK banka krenula da se siri.

———
Posle realizaciji procesa akvizicije Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Pa sad baš da će zbog širenja jedne banke da svane aerodromu Beograd, gledajte sliku malo šire, važnija je investicija Kontinentala, Simensa, Linglonga, Boša i mnogih drugih. Otkud samo AIK banku da spomenete.

Zivi bili pa videli, ovo ce se osetiti jer uglavnom let ATR za region. Poslovna potraznje ce skocito
Prekinite da nipodastavate Srbiju

Čovječe ovde niko ne nipodaštava Srbiju nego ti samo kažemo da jedna banka neće napraviti nešto značajno za aerodrom Beograd. Gdje je tu nipodaštavanje?

Znaci povecavaju ZAG?

Link?

Zagreb ide na 10x. Ponedeljak i cetvrtak u 00:20 dodat i petkom ujutru.

Sta znaci suspregnuti?

Videli smo Air Serbia po broju putnika sta radi u odnosu na Croatiu i njene partnere. Desavalo se i da Croatia ima i veci broj letova od Air Serbia i na kraju sta bude?
Air Serbia sama imala vise putnika i od Croatia i njenih partnera ali i njene konkurencije u Zagrebu ukupno!

Ok i šta sad? Zar vi niste ono protiv usporedbe ovih kompanija? Evo napokon autor ne odlučio ne napraviti usporedbu, a vi opet o toj Croatiji. Eto vi baš trebate na svakodnevnoj razini obavještavati kako je Croatija lošija od Air Srbije. Poprilično beskorisno, ovo valjda jedino radite da se k*rčite susjedima.

Kako mislite nije pravio usporedbe?

” Ovo znači da Air Serbia bez code-share partnera ima 15 letova više od Croatie Airlines, no kada se uključe i code-share partneri onda ima 9 letova manje. Ipak Croatia Airlines prvenstveno leti sa Dash 8-400 dok Air Serbia leti prvenstveno sa A319 dočim će kompanija akumulirati bitno više putnika.”

Vidite da jeste.

Odgovaram anonimusu koji tvrdi da ne poredite, i!?

Dobro si mu odgovoio. Nema ga da se javi.

Ono kad ni posle par meseci pisanja ne uzmes u obzir da nemaju 7-8 ATR nego i dalje pises kako umesto A319 treba uvesti dva ATR…
Sreca ali sreca pa mnogima „znanje“ ostane samo na papiru.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!