zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Dobar znak na avio-tržištu: Airbus povećava proizvodnju

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

 

Nakon što je Airbus smanjio proizvodnju sa 60 na samo 40 A320obitelji mjesečno radi Covida-19, te i, usporkos toga, stvario značanu zalihu neisporučenih aviona, njih par stotina (po nekima i 400) kako radi nemogućnosti isporuka (piloti koji ne mogu do tvornica), tako i radi odustalih i prolongiranih isporuka, nije bilo za očekivati da će tako skoro povećati proizvodnju, upravo suprotno.

No, Airbus je najavio dobavljačima da će proizvodnju od VII/2021. povećati na 47 primjeraka mjesečno. Airbus je objavio da smatra da će se od ljeta iduće godine potražnja za novim avionima naglo povećati, što ide u prilog moje teze da će se tržište stabilizirati od ljeta 2022.

Ova vijest je više nego dobra, pošto Airbus svoje procjene temelji kako na svojim brojnim vrhunskim stručnjacima, analitičarima i planerima, tako i na situaciji na terenu (narudžbama i potvrđenim isporukama). Isto znači da će do ljeta 2021. Airbus isporučiti većinu aviona koje sada drži parkirane u krugu tvornice, te isporučivati više aviona nego što to sada čini.

Kako je Airbus u XI/2020. isporučio 57 aviona od čega 43 A320 obitelji, ovo znači da već sada isporučuje više nego proizvodi, tj. da je počeo prazniti stock parkiranih aviona.

Za razliku od toga Boeing još uvijek ne proizvodi 737MAX koji i dalje čeka certifikate FAA, EASA-e i drugih agencija, a i kada ga krene proizvoditi treba se prvo riješiti stotina aviona koji su proizvedeni, a nisu isporučeni, te proizvodnju mora prilagoditi bitno manjem backlogu radi masovnih otkazivanja narudžbi ovog aviona koja je prešla 1000 otkazanih primjeraka.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To je dobar znak. No, ipak još su ispod mjesečnih isporuka, znači da još imaju velik stok neisporučenih aviona.

Nisam vjerovao da će ovo tako brzo. Mislio sam da će još smanjivati, da neće bar do 2022. podići proizvodnju. Iznenađen.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!