zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Vrlo optimistične najave direktora Mostara

Direktor ZL Mostar Ivan Ljubić je izjavio da aerodrom treba prekinuti sa praksom da su mu glavni putnici turisti za Međugorje i više se osloniti na dijasporu, te smatra da treba pokrenuti letove za Njemačku, Švedsku i Švicarsku. Ipak Ljubić tvrdi da je dogovorena suradnja turističkim agencijama koje će iduće godine dovoditi hodočasnike iz Poljske i Italije, te da će više raditi na dovođenju avio turista iz Španjolske, Irske, Njemačke, Jordana i Libanona. Ljubić smatra da će iduće godine biti bar 35.000 avioturista. Smjela procjena u kontekstu činjenice da je ove godine Mostar sveukupno imao tek 596 putnika u prvih osam mjeseci. Ljubić kaže i da će subvencionirati jednog ili više prijevoznika koji će dovoditi avio-putnike.

Uz to Ljubić smatra da je Mostar treba poraditi na cargo kapacitetima. Pritom kaže da je željeznička pruga na samo 2 km. Majko mila! I to je prednost? Kombinacija aerodrom-kamion-željeznica? Odakle ta opsesija minijaturnih aerodroma u regiji poput Banja Luke, Morave, Osijeka i Maribora da postanu cargo aerodromi? Krajnje nerealno, neisplativo i bez ikakve osnove. Niti će ti minijaturni aerodromčići akumulirati cargo, niti toga carga ima iole dovoljno u cijelim njihovim državama uključujući i najveće aerodrome da bi se tako što isplatili. Krajnji nonsens!

Nadalje Ljubić je izjavio da će aerodrom produžiti uzletno-sletnu stazu za 300 metara. Mostar ima stazu od 2400 metara i na njega mogu slijetati avioni A320 obitelji te 737. Stoga istinski nije jasno zašto bi se produžavala pista za 300 metara, poglavito što tim produženjem aerodrom nebi dobio apsolutno ništa. Na njega ne bi mogli slijetati širokotrupci, a za uskotrupce ne treba produžavanje.

Ljubić smatra i da aerodrom mora postati baza za avione za gašenje požara. OK, gdje je tu problem? Nema tu pretjerane investicije ni potrebe za nekom posebnom logistikom. Iako nisam siguran da je Mostar bolja opcija na rubu BiH od Sarajeva koji je u sredini BiH. No, Ljubičić se ne zaustavlja idejom da bude glavna zračna luke BiH za gašenje požara on misli da to treba biti za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru. Zašto bi dovraga na to pristala Crna Gora, a posebno Hrvatska. Hrvatska svoju bazu ima na idealnoj poziciji u Zadru, usred hrvatske jadranske obale, zašto bi ušla u dubinu teritorija u gradu previše južno od kojeg bi se gubilo prilično vremena da se dođe do obale? Nepotrebnog gubitka vremena koji samo pogoršava stanje na požarištu.

Ljubić smatra da Mostar mora biti alternativna luka za Sarajevo i Tuzlu. A zar to sada nije? I što bi to posebno morali napraviti da to postane?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako bi mogao biti alternativa za Tuzlu? Nije li malo predaleko? Tuzla je najmnogoljudniji kanton u FBiH, sa idustrijom. Dakle sve različito od Mostara i Hercegovine. Evo, Tuzla u IX 2021.godine imala 32.960 putnika. Od početka godine skoro 217.000.

Za Mostar bi bilo najbolje da gospodin Ljubić ode kod jednog od europskih LCC-a i skine gaće u potpunosti.

Čak i kad bi npr. RYR besplatno letio bilo bi bolje nego ovo sad. Očito zaposlenika imaju dovoljno.

Mislim bi linije za NYO, GOT, NRN, FRA, FMM, CRL i KRK mogle opstati.

direktor aerodroma je na tu poziciju imenovan kao stranački potrčko koji ne kotira baš previše ni u partiji pa su ga smjestili na aerodrom pod pretpostavkom da ne može napraviti previše štete. Uostalom i imenovanje je bilo nelegalno pa je to i na sudu.
griješite za ovih 200/300 metara.
ulaganja u aerodrom su 3,5 miliona KM, od čega se 1 milion ide za unaprjeđenje vazdušnog prometa, a 2,5 miliona subvencionisanje dijela tekućih troškova, izradu projektne dokumentacije, obnavljanje horizontalne signalizacije, video sistema za identifikaciju i instaliranje softverskih paketa, vatrogasni sistem i servis hidrantske mreže, vatrogasnu opremu, rekonstrukciju krova terminalne zgrade, nabavku i formiranje sistema za gorivo.

ovo je siječak iz štampe ne moj komentar
Mi šestu godinu uplaćujemo od 3,5 do 4 miliona KM kako Tuzli i Bihaću tako i Mostaru. Nekim aerodromima je to vidljivo, bez obzira na pandemiju koja nas je zatekla, nažalost, iskreno, na Aerodromu Mostar je obrnuto proporcionalno”, rekao je ministar Lasić.
Mostarski aerodrom u ovoj godini, zaključno s augustom, imao je ukupno 516 putnika uz 60 operacija, većinom manjih aviona uz nekoliko charter letova, dok su u 2019. godini u istom periodu ostvarili 240 operacija s ukupno 21.535 putnika.
Ukupan finansijski dio prometa aerodroma (zračne usluge) zaključno s augustom 2021. godine iznosi 68.384,65 KM, što nije dovoljno ni za plate s obzirom na to da ova kompanija ima 58 zaposlenika, što je znatno više nego u vrijeme kad je ostvarivala najveći broj letova.

Uložiće oni mnogo više nego 300 metara piste

“Ljubičić kaže i da će subvencionirati jednog ili više prijevoznika koji će dovoditi avio-putnike”.

Zanimljivo od kog novca kad i ovako 60 radnika sede besposleni? Znaci drzavna kasa treba pored toga sto placa radnike koji nista ne rade da plati jos i jednog ili vise prevoznika da lete za Mostar. Rupa bez dna.

Zar nije Croatia bila subvencionisana da lete za Mostar pa su ubrzo digli ruke od tog grada i pored cinjenice da na toj teritoriji zivi najvise gradjana hrvatske nacionalnosti u BiH?

Taj podatak sto imate o 55 radnika nema datum. Moze biti da je to stanje od pre nekoliko godina.

Tako da je sasvim moguce da je broj radnika porastao i na preko 60 kao sto se u lokalnim vestima i tvrdi.

Mala ispravka dotični se zove Ivan Ljubić

Ovaj direktor je rekao dvije dobre stvari, pokretanje letova za dijasporu i charteri do Italije, Poljske itd. Mada, mislim da bi letovi do Italije (Rim, Milano) Poljske (Varšava) i Španije (Madrid, Barcelona) mogli ići year-round (naravno sa povećanim frekvencijama preko ljeta). Trebali bi uzeti bar jednog legacy carriera (Lufthansa do Frankfurta, LOT do Varšave ili nekoga od njih) čisto da bi imali transferne putnike i zagarantovan profit. Ovo za cargo ima smisla, ali da su to mali avioni poput Let L410 Turbolet (Icar Air, Trade Air, Heli Air Services), a već da DHL leti sa 757-200 ili ASL sa 737-400 (vjerovatno su to zamislili), ne bi imalo puno smisla (jedino bi se mozda mogli popuniti cargo letovi do grada Liege u Belgiji, jer je jedan od glavnih cargo aerodroma u Europi). Za takve cargo letove ima veliki potencijal Sarajevo. Ovo za kanadere isto nije loše, ali mi nemamo kanadere, pa bi vjerovatno Hrvatskoj bilo ponuđeno da parkira svoje, mada pitanje je da li bi na to pristala.

Izabrao sam pogrešan izraz za “uzimanje”, mislio sa na “privlačenje” nekog legacy carriera. Mostar ima jeftine takse, tako da bar tu odgovaraju svakome. Nisam znao da se Turbolet tako slabo puni. Isto, slažem se da Hrvatska nema potrebe bazirati pored Splita i Zadra kanadere u Mostar. Isto jedno malo offtopic pitanje. Spomenuli ste da nije lako “dovesti” nekog prevoznika na aerodrom. Kako ide taj proces dogovora, sklapanja novih ugovora, uvođenja novih linija i sl. između aerodroma i aviokompanija? Nisam našao detaljne članke o tome, pa je ovo i prijedlog. Mislim da je tema inetresantna. Hvala Vam na članku.

Pa i ne znam baš da nema Sarajevo carga. U posljednje vrijeme za Ljubljanu leti veći avion od Turboleta, Airestov Saab

Pa moja firma samo, bar jednom mjesečno, napuni pola Turboleta, a često ih pratim na FR24, ima solidno letova, jedan iz Ljubljane dva iz Zagreba, nekad okrenu dnevno 2 ture. A ovo za Saab nisam upratio (još). I ti turboletovi ne lete na poticaje nego na čistu komercijalu…

Pa, sad ti je na aerodromu u Sarajevu Saab. Upali live cam

A čije vatrogasne avione će bazirati u Mostaru? Ako su u vlasništvu BiH (bolje rečeno FBiH) onda u redu, Mostar je bolji od Sarajeva zbog blizine požarišta, ali te avione treba kupiti.

Pa ove požare oko Drvara nek gasi kanader stacioniran u Bihaću 🤣😂🤣

Ee moj Ljubičiću. Predlažem vam da raskopate pistu i da počnete uzgajati maline. Veća vam je zarada a i radnici možda budu imali šta i da rade.

Suviše je topla klima za maline. Kupine su bolje, a mogli bi samo produžiti plantaže grožđa

Gasi svjetla i kljuc u bravu. Manji su trosak drzavi ako sjede na birou…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!