zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Aegean i Croatia nemaju joint venture

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Aegean i Croatia Airlines su obije članice Star Alliance, obije kompanije imaju vrlo bliske odnose sa Lufthansom. Aegean pregovara sa Vladom Republike Hrvatske o kupnji Croatie. Kako onda da ove dvije kompanije nemaju čak ni code-share, a realno bi bilo da imaju joint venture. Naglašavam da Aegean ima code-share sa Air Serbiom koja nije u Star Alliance i koja ni izblizu ne bi trebala imati veze kao Croatia. Što je ovdje pošlo krivo?

Aegean leti za Zagreb dva puta tjedno i to samo sezonski, u tek vrhuncu sezone, do Covida-19 je letio i više, čak četiri tjedna leta, a linija je bila cjelogodišnja. Kompanija leti i šest tjednih letova za Dubrovnik, također sezonski, koji se postepeno smanjuju do kraja ljetnog reda letenja. Uz to Croatia leti na liniji Zagreb-Dubrovnik-Atena tri puta tjedno, te na liniji Split-Atena jedan let tjedno. Obije linije su sezonske. Ovo znači da u sezoni obije kompanije lete čak 12 tjednih letova. Prije Covida-19 Aegean je letio i za Split i Zadar. Nije li logično da kompanije imaju code-share u kome bi zajedno imali bar 4 nonstop leta na liniji Zagreb-Atana, 7 letova na liniji Dubrovnik-Atena, te 2 leta na liniji Split-Atena ljeti, te bar tri tjedna leta na liniji Zagreb-Atena zimi. Trenutni broj letova i potencijali to i te kako omogućuju.

No, iskreno kompanije bi morale imati i više od toga, morale bi imati joint venture, poglavito ako se ostvari plan kupnje Croatie od strane Aegeana, tj. ovaj deal bi morao prethoditi kupnji. Zašto bi joint venture bio odlika samo velikih kompanija, zašto dvije manje kompanije ne bi mogle imati takav deal? Što bi se time dobilo? Kompanije bi kroz joint venture imale niz konektiranih letova preko Atene. Ovo je realno za sve destinacije Aegeana prema Grčkoj, Južnoj Europi, Bliskom Istoku i Africi, a takvih linija Aegean i te kako ima. Uz to sve dalje linije u Europi (Sjeverna i Zapadna Europa) također se mogu raditi preko Atene uz kratko vrijeme konekcija. Ovo danas više nije nevjerojatno, a devijacije više nisu prepreka takvih konekcija. Niz je konekcija koje se preko jugoistoka vrše na sjeverozapad kao što su konekcije preko Beograda (Air Serbia) i Istanbula (Turkish), a na tim konekcijama ima prilično putnika. Nije nelogično da Aegean ima i neke konekcije preko Zagreba za Europu. Posebno je bitno da se Aegean preko Zagreba može konektirati na letove za Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar, Osijek i Sarajevo, a u budućnosti i za Mostar, Podgoricu i Prištinu.

Samim time bilo bi logično da se joint ventureom poveća broj linija Aegeana i Croatie i to na 7 tjednih letova za Zagreb, 7 za Dubrovnik i 3 za Split ljeti, te bar 6 tjednih letova za Zagreb zimi. Ovo bi bio dovoljan broj letova za dobre konekcije i izuzetan joint-venture. Naravno, ako bi Aegean kupio Croatiu broj letova prema Grčkoj bi se rapidno povećao. Pa bi bilo logično da obije kompanije imaju bar 21 tjedni let na liniji Zagreb-Atena cijele godine, 14 tjednih letova na liniji Dubrovnik-Atena ljeti i 3 tjedna leta zimi, 7 tjednih letova na liniji Split-Atena ljeti i 3 tjedna leta zimi, te po 4 tjedna leta na linijama Pula-Atena i Zadar-Atena, te 3 leta na liniji Rijeka-Atena ljeti. Uz to bilo bi logično da se leti 7 tjednih letova na liniji Solun-Atena ljeti i 4 zimi, te 2 tjedna leta ljeti na liniji Zagreb-Heraklion.

67 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Joint venture Aegeana sa Croatijom?
kako bi to izgledalo, pobogu?

Tako sto bi Croatia i dalje letela 4-5x dnevno za FRA. 🤷‍♂️

Iz istog razloga iz kog Real Madrid nece imati nista zajednicko sa Dinamom iz Zagreba!

Jedno pitanje visi, a niko da ga postavi: kako će se na Air Srbiju odraziti eventualno partnerstvo (ili čak prodaja) Aegeana i Croatije? Možda vidimo uskoro regionalni fight dva JV: TK+JU vs. A3+OU?

Zar nije logicnije da Aegean najpre uspostavi mrezu izmedju zapadne evrope i bliskog istoka za turistickim jadranom na nacin kako je to uradjeno u Grckoj.
Plus povezati Egej i Jonsko more sa Jadranom.
Nema tu nikakve konkurencije sa Air Serbijom, posto se air Serbija fokusira na druge putnike. Prvenstveno na vezu u regiona sa Amerikom i Kinom plus vezom Srbije, Crne Gore, Bosne i Makedonije sa tridesetak bitnih aerodroma u Evropi, Rusiji i na bliskom istoku

Sve su to isti putnici, nema Balkan milijardu stanovnika. I onda neko iz Zagreba, Sarajeva ili Podgorice hoće u Larnaku ili Kairo, šta mislite šta bira: OU+A3 ili JU+JU? Ono što je povoljnije ili kraće vreme čekanja svakako, tako da bi konkurentska borba bila žestoka.
Takođe, to oko povezivanja sa Jadranom je super od maja do oktobra, ali Aegean bi morao da uloži u transferni biznis da bi izgurao godinu, posebno što su im startne pozicije lošije nego u Grčkoj, ne mogu oni da računaju da će ostale kompanije mirno da posmatraju kako se OU vraća na Jadran…

U Grčkoj imaju puno žešću konkrenciju nego što je to na Jadranu. Grčka je primarno aviodestinacija i tamo je borba. Jadran realno ima malo avioturista s obzirom na ukupan broj turista i tu nije baš ni neka borba za to (maleno) tržište.

Slažem se, ali nije borba iz dva razloga: OU ne želi borbu a čim budu postali agresivniji videćete konkurentske akcije i takođe – tržište još nije prezasićeno, postoji samo jedna i to nezainteresovana lokalna kompanija. Hrvatska ne ostvaruje pun avio potencijal ne zato što (fakat jeste) uglavnom autodestinacija nego zato što mora da sačeka da taj potencijal prepozna neki Ryan, easy ili Aegean.

95% putnika aegeana veze nema sa EXYU trzistem! To su Grci iz Grcke, Grci iz dijaspore plus milioni turista koji dolaze na Rodos, Krit, Mikonos, Santorini, Atinu….

Pa neće oni da sarađuju (ili kupe) OU da bi ostali na svojim putnicima, posebno ovim grčkim, nego da bi dobili nove. I ponavljam, turizam je biznis za pola godine, a Aegean dobro radi i u drugoj polovini i to kroz transfere. Ne vidim zašto bi dozvolili Er Srbiji da prebacuje putnike iz Tirane preko Beograda, ako budu ponudili Atinu i Zagreb.

Mozda zato sto za Tiranu Aegean vec salje i A320 i A321.

Pa šta, leti i Er Srbija i drugi koji vuku transfere iz Tirane, kao što može i Croatia. Da ne pričamo o tome kakav bi izazov bio ako ta OU powered by A3 poleti iz Ljubljane. JU ima ozbiljnu komparativnu prednost zbog long haula i već je OK etablirana na tim tržištima, ali ne bi bilo svejedno, morali bi da se bave još jednim konkurentom, a to odvlači i vreme i pare.

Bogami jeste, JU je dobro pozicionirana na JFK liniji na nekoliko tržišta na kojima postoje sasvim dobre transferne alternative i Tirana je jedno od njih. Ne kažem da je uvek izabrana kompanija, to zavisi od više faktora, ali je kompanija čiju će ponudu putnik razmotriti, što znači da je etablirana. Ovome je jako doprineo i kovid period, kad je kompanija letela gotovo bez prekida i gotovo bez konkurencije zbog onih američkih pravila.

Kao na primer kakve?

kako vi onda predviđate ishod te borbe ukoliko do nje dođe? JU je isto pokazao da se zna tući, vaše riječi su to, kao i za A3. Dakle dva znalca u fajtu

To su samo vase pretpostavke. Sta ce biti i kako to je drugo.

I TK je dovoljno mocan da samelje Air Serbia pa na kraju su uspostavili odlicnu saradnju iako Turkishu Air Serbia i nije potrebna.

Drugo, JU zna da se bori sa konkurencijom.
Primer je Tirana gde Wizz ali i druge kompanije doslovno divljaju. Iz Tirane za MXP ali i Bergamo Wizz leti ukupno i do 4x dnevno. Plus Albawings, plus Air Albania itd. I pored toga transfere preko BEG za Milano i dalje ima. Broj se nije smanjio i pored ekspanzije Wizza u Tirani.

Larnaka je odlicno povezana sa Atinom odakle Aegean ima ogroman broj linija sirom Evrope pa Air Serbia i dalje ima ogroman broj tranafera preko BEG.

To niko ne spori, ali Aegean je ozbiljan igrač, pogledajte da su se oni na BEG-ATH već vratili na pre-korona nivo, a JU još uvek nije. Uz to su lansirali i dve nove linije sa BEG za Grčku. Aegean nije za potcenjivanje i to lako ćemo, znamo mi. Ne, ne…

A koliko to letova nedeljno leti Aegean izmedju BEG i ATH?
A koliko JU?

E pa otvorite sajt i vidite

Alen je vec napisao i hvala mu.

Bas je tesko Aegeanu vratiti sva 4 polaska nedeljno.
Air Serbia ima i vise nego dovoljno – 10.
Da, leti po jednom ili dva puta Aegean do tih ostrva ali Air Serbia ima liniju do Soluna. Takodje zavidan broj letova nedeljno.

Zašto bi Aegean održavao Hrvatske zračne luke na životu preko zime? Na tržištu baš i nema naivaca koji bi radili s gubitkom za opće dobro, pa mi se čini da se i dalje koplja lome oko obveze zimskog reda letenja na domaćim linijama

Zasto bi se uopste Aegean zanosio Croatiom pre bilo kakve kupovine? Croatia nema nikakav sistem talasa niti bilo sta zbog cega vredi da sklope JV. Jedno je kupovina. Znaju oni cije je Croatia – ajde da kazem dete -.

Ne. Nista ukapirali. Tek kad kupi neki deo ili sve i odluci da OU i dalje postoji tad da se vidi za JV. Pre toga nema potrebe zbog stanja u OU kakvom je.

Nije imao ni Jat pa je Etihad ušao u priču bez kupovine većinskog paketa, zar ne

Da. Zato sto nije ni mogao vecinski deo da kupi. Pa ni Etihad se ne bi zanosio Jatom pre kupovine ili dok nije vec bio resen da ulozi u njega.

Isuvise je Aegean veliki i uspesan da bi ulazio u JV sa OU. To se jednostavno nece desiti.

Jedino sto je moguce je da Vlada Hrvatske plati Aegeanu da preuzme OU pa da onda u Croatiji igraju kako Aegean svira.

Nista pre toga.

Možda bi mogli da probaju prvo sa “skoro pa joint venture” kao što OU ima sa LH. Besomučno da lete za Atinu.

Prvo, gde je logika da bila koja druga kompanija kupi OU? Koliko god vi ili ja to zeleli. Imaju staru flotu od kojih jednu polovinu svi izbacuju iz upotrebe (Q400). Imaju preglomazan administrativni aparat koji stite sindikati (i drzava). OU je zombi, koji je tu samo da besomucno feed-a LH hubove. Drugo, ja ne vidim na osnovu kojih podataka vi mislite da moze da postoji kroz celu godinu 3 dnevna leta izmedju Zagreba i Atine. To moze da se svrsta pod kategoriju mokrih snova. Drugo je pitanje zasto bi bilo koja kompanija ozivljavala mrtvaca kojeg zeli da kupi. Pa valjda je cilj da uzmu OU po najnizoj mogucoj ceni, tj. da dobiju sto je vise moguce novca da ih preuzmu. Takodje je pitanje da li mama lufti zeli da izgubi svog vernog feedera. U slucaju da A3 preuzme OU, da li stvarno mislite da bi se i dalje nastavilo sa letovima za Frankfurt?

Sto je najgore bi! Neko bi to “iskemijao” da i pored zivot Aegeana i dalje Croatia mora da feeda Lufthansu! Evo videcete!

Iz veoma jednostavnog razloga – nema dovoljno putnika. A3 sam po sebi ne moze da generise znacajan broj inbound turista, kao sto npr. FR moze (pa vidimo da i oni imaju izazove u ZGu)

Da se konektiraju gde? Za zapadnu Evropu sumnjam, i zbog duzine puta i zato sto LH to ne bi dozvolila. Koje su to mediteranske i bliskoistocne destinacije koje bi generisale putnika za 5 dnevnih letova preko leta? A da ne spominjem preko zime?

Imate pristup platformama, iskreno bih voleo da vidim brojeve (moze i iz 2019) koje bi potvrdile vasu pretpostavku od 5 dnevnih letova izmedju ZAG i ATH?

Naravno. Jel LH kupila OS ili usla u JV sa njima?

Kako to mislite nije bilo JV?

Možda ja autor mislio da tad još nije bilo ‘skoro pa JV’?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!