zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

CEO Croatie ima plaću od 6500 EUR

CEO Croatie Airlines ima bruto plaću od 103.902 EUR, što znači da ima mjesečna neto primanja oko 5.270 EUR. Na ovo treba dodati božićnicu i regres. Ovo je 11,25% više nego 2023, i 43,32% više nego 2021. Bajić za 2023. nije dobio bonus, no zato je koristio službeni automobil i imao je policu osiguranja sve u visini 13.209 EUR godišnje. Iz ovog se da zaključiti da Bajić mjesečno dobiva oko 6500 EUR.

I sad se postavlja pitanje visine ovog iznosa. Iskreno to je jako daleko od plaća glavnih CEO-a u Europi koje se kreću oko 3 milijuna EUR, ili onih manjih i uspješnih poput direktora airBaltica koji dobiva milijun EUR. No, direktor airBaltica svoju plaću ima vezanu uz uspjeh kompanije. Pa ako je kompanija u minusu i ne širi se dobivat će jako malo, a za ovoliku plaću mora se opako potruditi. I stoga da, Bajićeva plaća je mala. Da Croatia pokuša dobiti srednje jakog stručnjaka iz inozemstva ni jedan ne bi došao u Croatiu za taj novac. Ali obzirom na Bajićeva katastrofalne rezultate njegova plaća je puno prevelika. Puno prevelika. Iskreno on nije zaslužio više od 1500 EUR. Zapravo ako ćemo pošteno on je već odavno zaslužio dobiti otkaz u kompaniji.

Članovi nadzornog odbora Zlatko Mateša, Zoran Barac i Mirko Tatalovič su u 2023. godini dobili bruto 4633 EUR svaki, a Janko Mišić 4415 EUR. To nije puno. Ja sam do nedavno tek malo manje dobivao za Nadzorni odbor Veterinarske stanice Remetinec u kojem sam bio.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

104 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ma ne 6500, on ne smije imati ni 1500 EUR, on mora novac koji je upropastio vracati Croatiji i R.Hrvatskoj. Sramota da mu se išta daje.

U svim normalnim kompanijama kada je poslovni rezultat negativan uprava leti van, jedino u Croatiji to nije bitno. Pravi primjer državne uhljebnjičke kompanije.

Croatia tu nije mormalna. Kod njih što je netko gori to dobija bolju plaću i povišicu.

Ma Bajic treba u zatvor, a ne da dobiva placu, a pogotovo ovakvu. Nesposobni lopov.

Ima ih u toj močvari koji mu rade o glavi da i oni dođu na njegovo mjesto….

I eto baš danas je Jasmin Bajić dobio novi mandat od 3 godine u IATA Upravnom Odboru.

Da, trebaju im ljudi koji će bez pogovora dići ruku kada im se kaže i potpisati gdje im se kaže…

Kad smo vec kod troskova OU, jedna stvar me opako zanima, kakav je to odnos OU i uje d.o.o. ?

Po svemu vidjenom, jedan veliki dobavljac, za OU, a skoro nikakvog poslovanja mimo OU.

Znaze li vi nesto vise o ovome?

Ma nemoguće. U Krovaciji nema kriminala, korupcije, pogodovanja, rodijaka…Ipak je Kradeze ustrojio Hrvatistan kao modernu europsku demokraciju, hahahahahaha

Ne razumijem taj dogovor sa Uje. Majko mila usluga tragična. Nema se što pojesti u avionu.

Nije puno

On bi trebao plaćati odštetu Hrvatskoj…mesto da ima toliko.

Da, on bi morao plaćati novac do kraja života, a onda i njegova djeca i unuci.

Zato čovjek prodaje knjige svojim djelatnicima, da upotpuni kućni budžet.

Ma nemoguće, nema kriminala i korupcije tamo, čisti su ko’ suza

To sa knjigama je bio ono baš fijasko. I nikom ništa.

Ален има везе са животињама?
Воли животиње или само бизниз у ветерини?

Ако није тајна:
1) гдје сада имате акције,
2) које акције бисте сада купили да имате новца за то,
3) нека авио компанија, имате или ишта уложено у неку авио компанију или у коју улагати авио компанију на берзи ?

Prema Izvješću o primicima članova uprave i NO CA za 2023.g. predsjednik Uprave (ujedno i jedini član uprave) primio je iznos €103.902 (fiksni dio), i €13.209 (primitak u naravi – u to ulazi polica osiguranja i trošak službenog auta). Varijabilni dio nije isplaćen.

Optimalni omjer za godišnja primanja predsjednika uprave je 50:50 (fiksni vs. varijabilni dio). Taj omjer najbolje motivira ljude da ostvarenim rezultatom (profitom) podignu godišnja primanja.

Sve do omjera 60:40 je u redu, iznad toga je nemotivirajuće, jer primanja nisu vezana uz rezultat, te dolazi do ravnodušnosti i osobama nije u cilju da ostvare rezultat jer dobiveni varijabilni dio ne podiže godišnja primanja za puno.

Ostali benefiti (sl. auto, kartica, osiguranje, mobitel i sl.) nisu presudni, jer puno firma nude te benefite, tako da su oni danas više-manje standard.

Da sam u NO predložio bi ugovor 50:50, fiksni dio (50%) €200k-€250k, vezao varijabilni dio (50%) uz ostvarenje rezultata koji bi bio sastavni dio ugovora (obično je to aneks) i dodao stavku da se svake godine ugovor obnavlja u iznosima i očekivanom rezultatu koji se treba ostvariti.

Dodatno varijabilni dio se može isplatiti u opcijskim dionicama, gdje se može ostvariti dobra zarada na razlici opcijske i tržišne cijene.

Nije dobro da uprava ima samo jednog člana, ipak se radi o velikoj i bitnoj firmi ,i bilo bi bolje da uprava ima min. 3 člana, od kojih bi svaki bio zadužen za jedan ili više segmenta poslovanja (prodaja, financije, marketing, HR, pravni poslovi, itd.).

Ovo je (za sada) čisti socijalistički model, gdje primanja nisu vezana uz ostvareni rezultat (profit).

A Jasmin bi kad bi mu taki ugovor ponud’li oma’ pristavio djezvu za kahvu

Da Bajić dobiva većinu plaće prema rezultatima ne bi imao što jesti.

Da se hteo napredak…bio bi angazovan npr. gospodin Roko Tolic…

Je li moguce da je Bajiceva placa zapravo puno veca od prikazane? Ne kazem da je, samo pitam. Index istrage su otkrili primjerice gosp Bartulicu, pa ispada da supruznici Bartulica iz DP mjesecno zive sa svega par desetaka eura nakon sto poplacaju sve rate kredita. Mozda tako i Bajic, prima nesto ispod pulta….Osim toga nije strano da u RH radnik bude prijavljen na minimalac a ostatak place prima “na ruke”. Ponavljam, ne kazem da je zaista tako kod Bajica, to ne znam i ne mogu znati, ali samo primjecujem, a s obzirom kako se vodi kompanija……

Trebali bi smanjiti vašu ličnu netrpeljivost prema Bajiću,kada pište tekstove,daleko od toga da ona radi posao kako valja,ali i vaše pisanje da treba dobiti otkaz,ko ste vi da sudite o tome.

@anon 10.36: CEO koji vodi jednu firmu već godinama a koja je za cijelo vrijeme njegova mandata notorni gubitaš, nije za drugo nego da dobije nogom u velepoštovanu. I to ne sudi nitko, već su to svima vidljivi rezultati njegova “rada”…

A tko ste Vi da sudite da ga se ne smije kritizirati? Jeste li u Kradezeu ili u SNSu?

Netrpeljivost? Još je Šćuric mila majka kakav je Bajić. To bi trebalo bitno žešće napadati i to svaki dan.

Obzirom na odgovornost NO prema ZTD-u, ovaj bruto godišnji iznos je isto smiješan. Pa to je manje od 300 € mjesečno

Veterinarske stanice 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

koliko je to skromna zarada

“No, direktor airBaltica svoju plaću ima vezanu uz uspjeh kompanije. Pa ako je kompanija u minusu i ne širi se dobivat će jako malo, a za ovoliku plaću mora se opako potruditi”

Ovo bi trebalo biti model svih CEO… Ali dobro.

Ma jok. Model bi triba bit ispit kahvu i čekat pemziju

Mislim da je to malo bespredmetno. Nije da ima 20.000€ mjesečno. Plaća mu je korektna za ono sto radi. Čovjek nije megaloman.

Plaća mu je korektna za to što radi? Vi ste prespavali zadnjih 10 godina? Živite na nekom drugom planetu?

Smešna plata. Sa tim iznosom se ni ne može dobiti bolji CEO.

Trebali bi povecati place upravi za 5 do 10 puta i dati trenutnima otkaz. Pa objavit medjunarodni natjecaj. Samo bojim se da je to u rukama tih istih koji sada rukovode

Ne može se objaviti međunarodni natječaj jer vlasnik, dakle Republika Hrvatska, postavlja nadzorni odbor koji kontrolira i odobrava izbor direktora Croatia Airlinesa. Za međunarodni natječaj prvo treba preraditi strukturu vlasništva, dakle izbaciti politiku iz Croatia Airlinesa, što je nemoguće. Ovaj spomeniti nadzorni odbor jako dobro pazi da direktor slijedi pravi put, nema skretanja i šaranja. Za postavljanje stranca kao direktora vlada RH mora maknuti sve elemente odlučivanja i funkcionirati samo kao formalni vlasnik, dakle nadzorni odbor prvi miče prste iz CTN-a. A to se neće desiti nikada.

Pa ok, nije to neka velika plata. Zaradi je na jednoj rotaciji do spu. Šta će čovek, ko da je on srećan što je ceo kompanije koja se raspada otkad je nastala. Croatia nikad nije ni bila neka posebna kompanija, večito je neki pokušaj, a tek što niko neće da je kupi. Ou je jedna teška priča.

Nemojte mi molim Vas reći da je OU bila uspešna kompanija tokom 90ih ili 2000ih, pa je kao tek sada postala zbog njega neuspešna. Molim Vas, to je notorni nonsens.
Evo čekamo da vidimo ko će to kupiti sirotu Croatiju. Baš me zanima ko je toliko lud da natovari troškove sebi na vrat i da uzme kompaniju koja nema kapaciteta da se bori za destinacije..

Apsolutno potpisujem. Misetic je grobar OU a i hrvatske civilne avijacije. Pozdrav iz Rijeke.

A koliko dobi “na ruke” jos? 🙂

To je puno prevelika placa za njegove rezultate

Nisu bili ni prethodni direktori CTN bolji, Katičić, Kučko, Mišetić, a nadzorni odbor je tek sjajan, sve likovi za Farmu i Parove. Ocvali i drastično ostarjeli švaler i ženskar koji nema apsolutno ništa s firmom, ali mu prija titula člana nadzornog odbora. Jedini koji je nešto napravio za Croatiju je pokojni Šarinić, kada mu je sin poginuo na motoru Šarinić je u znak pažnje prema firmi u kojoj je pokojni sin bio kapetan kupio kompletnu computersku opremu za školski centar CTN. Kao znak zahvalnosti drugog sina su skinuli s instruktorstva zato što se zakačio s Bajićem. Takva ekipa, Alene, jedva može sebi zavezati cipele, a kamoli da pokrene letove za Ameriku.

Radio sam u OU u doba Katičića. Osobno se baš i nismo obožavali, imao je grešaka i loših poteza i odluka, ali je za razliku od Mišetica koji je uništio OU radi osobnih interesa, Matija K. barem pokušavao raditi, i onoliko koliko je znao i mogao i radio u interesu kompanije.

Na stranu J.B. na kojeg bolje na da ne trosimo rijeci.
Ali ekipa iz Nadzornog “Odmora” je rak rana svega. Ovaj švaler kaj velite je u jedno 20ak takvih odbora i nema di ga nema, a lovica kapa za njegovo zašprehavanje. Kakvo je to nadziranje? Oni prije nazdiru da se slucajno ne bi nesto probalo napraviti pa da bi se skuzila njihova nesposobnost.

Koliku platu ima Jiri Marek i ostali menadzeri u JU?

Marek ima jako malu platu. Manju nego Bajić. Ali ima bonuse. Sa kojim je to mnogo mnogo više. Ali nju dvojica nisu za poređenje.

Nemojte gosp. Bajicu odmjeravari placu na osnovu vase.
O kakvih 1500 EUR govorite?

neka vam je placa i 1600 EUR (ali ne vjerujem), Bajic je ipak CEO jedne aviokompanije i ne mozete se vi s njim porediti. On je u visoj ligi u odnosu na vas.

аленова плаћа је око 4-5к

Bajic je veca liga zato sto je CEO jedne respektabilne aviokompanije. Vi ste direktor msle firme koja uposljava 3 osobe. Razlika je ogromna.

Bajic igra u prvoj ligi a vi u 4. opcinskoj.

аленова плаћа је око 4-5к, не сјећам се више точне бројке

Bruto plate u nadzornom odboru su godisnje ili mesecne?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!