zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO: Aerodrom Tuzla 17.162 putnika u II. mjesecu.

Aerodrom Tuzla je u II. mjesecu ostvario 17.162 putnika (48.326 u II/2023). Ovo je 56,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (30.658). Aerodrom je ostvario 148 operacija (660 u II/2023), te nije imao carga. Tuzla je u prva dva mjeseca imala 36.333 putnika, 356 operacija i nije imala carga.

Obzirom da je u II. mjesecu Lumiwings prekinuo sve operacije na Tuzlu, očekuju se još lošije brojke u III. mjesecu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

53 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Čudi me da je i toliko bilo putnika

Realno gledano, sa jako velikom gastarbajterskom populacijom iz severno-istocne Bosne i zapadne Srbije MAT ima perspektivu, ali to ne vide, ne zele da vide ili po dobrom balkanskom obicaju zele da unovce, oni koji tamo vedre i oblace. Kad ovo kazem ja ne mislim na rukovodstvo i samog direktora MAT jer ne poznajem coveka pa da ne lupam, ali znam kako funkcionisu stvari kod nas – ono politika, stranke, javna preduzeca, direktori istih, njihove obaveze prema onima koji ih tu postave itd…

Neko je pre mene napisao, a ja sam se na to takodje osvrnuo pre neki dan, kad je bi tekst u vezi da odlazecom kompanijom, da bi gastarbejterska populacija da dolazi kuci i za to plati 20-30 ili 40 Evra sto je totalno nerelano. Ali mislim da to svakako funkcionise samo van sezone, jer su cene karata u sezni, kako zimskoj, tako i ljetnoj bile svakako puno vece. Tako da ocigledno to nije iskljucivo jedni razlog da su kompanije otisle sa MAT.
Ocigledno ove postoje drugi razlozi, kako infrastrukutralni, tako i finansijski, sa uvodjenjem nekih glupavih taksi od strane drzavnih institucija koje im svakako ne donose nista, ako se broj putnika smanjuje ili ako oni lete preko susjednih drzava.
Da ne govorimo o tome koliko novca donose ti gastarbajteri svojim dolaskom kuci. Evo npr. neka MAT ima 200k dolazecih putnika godisnje, neka svaki u proseku svojim dolaskom ostavi 300 Evra u drzavi, to je 60 miliona Evra godisnje, a znamo da je cifra svakao i veca. Kome to smeta ? Ko zeli da to prepolovi ili smanji za 2/3 samo zato sto ce ljudi, koji zive malo dalje, pa cak i oni blizi biti prinudjeni da ozbiljno reduciraju broj dolazaka kuci.

Ovo su ozbiljne stvari i sa ovim bi se neko morao ozbiljno pozabaviti, jer cemo doci u situaciju (mada smo vec i dosli) da se samo glavni grad razvija a ostatak zemlje iseljava, bas kao sto je to slucaj i u ostalim drzavama na balkanu koje nemaju more, pa i nekim koje ga i imaju.

Tuzla nema perspektive. Bez ljutnje. Aerodrom ne može da se bazira na gastarbajterskim putnicima. Zato sve propada i izgleda ovako. A kraj je siromašan bez navika na turistička putovanja. Isto tako, taj region nema šta da ponudi turistima. Bacanje je para davati subvencije koje će neko letjeti samo dok ima para. Wizz će najvjerovatnije smanjiti i ove postojeće letove. Otpali su putnici iz Srbije zbog Beograda, iz Slavonije istočne sve manje, banjalučki aerodrom je odnio dobar dio putnika gdje ima više linija, pogotovo za Švedsku. Budućnost tuzlanskog aerodroma je sve samo ne sjajna. Volio BiH da me budućnost demantuje.

Ništa tačnije….

Pogresne su destinacije odabrali

Znate li kad ce biti raspisan JP,te imal kakvih novina od direktora prical se sta?

Javni poziv/natječaj.

Za subvencionisane letove.

Ako je raspisan,gdje mozemo pogledati sta se trazi,i kako izgleda?

Pravite budale od nas citatelja pa i sami ste pisali da je onaj Jp zavrsio i da se samo Lumiwings javio i da treba u martu sad ici novi,sta nije jasno??

Dok je bila madarska kompanija druge su destinacije bile,tad je bilo uredu,putnika neviden broj,jednostavno pogresne destinacije.

Najveći profit i najviše putnika ima svaki aerodrom u ljetnom peridu od kraja Maja pa do kraja avgusta , početak septembra. Drugi period je december mjesec i do polovine januari. Svi koji rade u inostranstvu imaju određeni broj sedmica koje ako hoće da putuju u Bosnu. Ja živim u Śvedskoj i imam 5 sedmica godišnjeg odmora. U ljetnom period uzmem 4 sedmice i jednu u zimsko period. Ne možemo mi radno sposobni da dolazimo u Bosniu kad hoćemo iako bih rado željela. Razumijem da to nije rentabilno za jednu aviokompaniju al ne treba očekivati svaki mjesec profit kao u ljetnom periodu. Treba imati sigurne avione koji idu i na ostale destinacije pa da bude rentabilno. Inače sam svake godine najmanje 2 puta putovala Skavsta Tuzla. To je bila relacija sa koje su mnogi putovali. Nadam se da ćete do ljeta naći neko rjeśenje i da mogu opet da dođem u moju Bosnu u kojoj svaki put ostavim popriliĉno novca. Topao pozdrav iz Śvedske.

Pa nije cijeli promet aerodroma dijaspora, ima više ljudi koji putuju turistički

Mnogo manje. Većinom gastarbajteri

Ma pustite tuzlanski aerodrom, ciganluk živi, ne treba nikad da zaživi, kad su oni izmislili nekakve gri marke neke takse da se plaćaju pa nema autobusa do grada ko nigdje u svijetu a taksisti defu gore nego sarajlije a prljavo fo aredroma da se normalan tuzlak dobro postidi, znači ne uzdajte se u naše vlasti

Izkojeg si ti sela,gdje je isad blato do koljena,tices rec trebal tuzli aerodrom,tuzla jima aerodrom60 g.

Bio vojni. Nikad civilni do Wizzaira. Nema tu perspektive. Ako imaju para za subvencije neka plaćaju. Najbolje da plate OU ili JU da lete svaki dan za zg ili BG i da hvataju konekcije

Najbolje zatvoriti

Imaš bona iz Stockholm Arlanda za Banja luku i Sarajevo. Nije samo Tuzla Bosna

Hvala Pegasusu što je izvuko i ovaj put Tuzlu sa brojem putnika.
Da nije bilo preusmjerenih letova,broj putnika bi bio još manji 😉

Pa bila su mozda 2 leta pegasusa to je oko 400/500 putnika..

Iznad Tuzle stalno crni oblaci !!!
Vratite SDA na vlast i biti će bolje !!!???

Pa SDA je na vlasti u MAT covjece Boziji

Pa tko je sad na vlasti ….

Ovo ko pesma Breskvice. Vedro biće ponovo

“Tuzla tuzlacima, kanton seljacima”
– govorilo se i govori.

A otprilike da tako i jeste

Pa aerodrom je na selu

Neka bude linija Tuzla – Berlin pa cete vidjeti koliko ima putnika uvijek je prije bio avion pun.

Očigledno da nije bio dovoljno.Da je velika potražnja OS bi već nešto uradio po tom pitanju. Lično meni isto znači, pa eto čak i Banja Luka odgovara, ali ni tamo nije bilo dovoljno isplativosti. Izgradnja aerodroma u Berlinu je bio jedan veliki projekat koji je koštao višestruko od planiranih sredstava isto tako i trajao predugo i sad to treba avio kompanije i putnici da nadoknade .

Iz koji yield? U temi o obnovi pročelja Mostara jedan čitatelj pita zašto su u ljeti karte za Wizz po 250 KM tako skupe. A bus od Berlina do Tuzle košta od 85.- eura na dalje… Nema kruha u Tuzli jer bi svi letjeli za 19,99…

Najbolje da British otvori liniju Tuzla City – London City Airport

[…] Obzirom da je u februaru Lumiwings prekinuo sve operacije iz Tuzle, očekuju se još lošije brojke u martu, izvijestio je Zamaaero. […]

Izgleda da Tuzla vise nikad nece biti Tuzla…

Teško da će se taj promet vratiti

Alene jel to nešto znate što mi ne znamo o povratku Wizza u Tuzlu?

Samo povratak destinacija koje su bile.

Ima li nade za Tuzlu. Ili je ovo sa tri linije realnost

Nade nema, ali nema ni Mirze tako da piši propalo

Dževadova je zadnja, Mirza može svašta pisat. 😉
Dževad kad šuti nešto se muti, neka nova izvala u najavi .

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!