zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Lufthansa šampion pogrešaka

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Majko mila koliko je Lufthansa mijenjala strategije i griješila zadnjih godina. Prvo je kupila niz kompanija, Austrian, Swiss, Eurowings, Air Dolomite, bmi i udio u JetBlue. No, vrlo brzo se predomislila i zbog ove ekspanzije ušla u probleme te je ušla u restrukturaciju pod nazivom „Score“ u kojoj je prodala bmi British Airwaysu (bila vlasnik od 2009. do 2012.), te udio u JetBlue (imala 19% udjela 2007-2015). Jednako tako kompanija je kupila i prodala Luftfahrtgesellschaft Walter (2017-2019), osnovala SunExpress Deutchland i zatvorila je (2011-2020), te Lufthansa Italiu (2009-2011).

U Eurowingsu ne zna jel bi kakila ili piškila. Prvo je ukinula LCC Germanwings i sve letove prebacila na Eurowings, iako je Germanwings egzistirao sve do 2020. kao ACMI za Eurowings. Eurowings je izvukla iz naftalina iako je prije to bila regionalna kompanija, a ne LCC.

Najprije je Eurowings letio long-haul iz Berlina, Colognea i Dusseldorfa, pa se predomislila i prebacila sve letove na Dusseldorf, da bi na kraju ukinula letove iz Dusseldorfa i prebacila sve letove na Frankfurt i Munchen. A onda je ukinula long-haul letove Eurowingsa (2019.). I sve to u samo četiri godine (2015-2019). U sve to vrijeme Eurowings je long-haul letove malo letio sam, malo preko SunExpressa Deutchland (leisure kompanija koje je imala širokotrupce), malo preko CityLinea (regionalna kompanija koje je imala širokotrupce?!?!?).

Konačno je pokrenula Eurowings Discover i pokrenula long-haul letove iz Frankfurta i Minhena. Ali je sada nakon samo godinu i pola odlučila ukinuti long-haul bazu u Minhenu i prebaciti sve long-haul letove na Frankfurt dok će Minhen ostati samo short-haul baza sa tri bazirana Airbusa A320.

Lufthansa je 2015. pokrenula Eurowings Europe sa bazom u Beču. Prvo je Austrian trebao operirati za Eurowings, no vrlo brzo kompanija se predomislila i otvorila neovisnu poslovnicu Eurowingsa. Potom je Eurowings Europe preuzeo velik broj letova Austriana, da bi ih nakon par godina ponovo vratio Austrianu. Nepotreban šok za putnike i gubljenje navike. Zašto? No, 2022. je prebacila Eurowings Europe na Maltu gdje je otvorila AOC. Eurowings je prebacio 19 aviona na Maltu. Eurowings Europe ima baze u Beču, Salzburgu, Palma de Mallorci, Pragu, Prištini i Stockholmu. Kompanija u Pragu i Stockholmu udara na konkurenciju, dok u Beču udara na Wizz Air i Ryanair (prije i na Level).

Na koncu Lufthansa je najavila da će ukinuti Swissovu podružnicu u Genevi i letove prebaciti na Eurowings, te da će ukinuti Brussels i te letove također prebaciti na Eurowings. I to je već bila gotova stvar. No, onda se naglo predomislila i zadržala i Brussels i Swissovu podružnicu u Genevi. Lufthansa stalno ističe da nije zadovoljna sa Austrianom i Brusselsom. Jesu li ove dvije kompanije pogreške Lufthanse?

Toliko promjena strategije i toliko pogrešaka u vrlo kratko vrijeme bi već odavno odvelo druge kompanija u bankrot. Ono majko mila. Iskreno ni sam bog ne zna što će za par dana opet smisliti kompanija. Živa parodija.

67 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa i ja bi radio te greške da mi svake godine dobit bude izmedu 1,5-2 milijardi eura!!

Ali Bilo koja druga kompanija ne bi imala mogucnost to radit. Ocito je da to rade da se rijese ugovora s nekim grupama zaposlenicima. Tesko je to razumjet, ali ovo ponasanje je LH Mainlineu vec donijela stednje od vise100 milijuna Eura godisne.

BREAKING – (NE OBJAVLJUJEMO PRVI) – HUGE
Air Serbia je prevezla cak 234.000 putnika tokom decembra, dok je u istom mesecu 2019. godine imala 195.000 putnika! Ogromno povecanje! U poslednjih 6 meseci su svakog meseca obarali rekord po broju putnika iz 2019. godine, sto je za respect do poda!

Preliminarna brojka je da je JU imała 2,75 miliona putnika u 2022. godini, sto je 98% iz 2019. godine! HUGE! Ocekivano je bilo 96%, no Air Serbia je premasila sve projekcije i stigla do 98%!

Da i vi ste već odgovorili da je to prehuge.

Wow!!! Svaka cast!!! Hvala na objavi!!

Znači JU bi trebalo da sledi LH, šampona pogrešaka, te da leti iz Niša i Kraljeva kao što LH leti iz mnogih gradova Nemačke sa EW?

Slažem se sa Alenom i čini mi se da nije državne pomoći da bi i LH imala velike probleme. Sramota je da samo razvijaju FRA i MUC a da na ostalim velikim aerodromima u Nemačkoj ne lete sem kao feeding prema dva pomenuta huba. Swiss ima verovatno najbolju uslugu u okviru grupe a Eurowings je način da se stari i preskupi kadrovi izbace i da se štedi novac a već vidim da će i ITA biti nova LH avantura, gde će na kraju ta kompanija i njeni zaposleni ispaštati. Lufthansa je ranije bila sinonim letenja u Evropi a sada je sramota za jednu Nemačku.

Hahaha! https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_20_1179 A gde su subvencije Bavarske u Minhenu za Lufthansu i Hesena u Frankfurtu?! Alene molim Vas informišete se…A Eurowings je LCC i sramota za glavni grad Nemačke, da LH nema baziran jedan avion u bajama LH u Berlinu!!!

Naravno da gospodin nema. Conspiracy teorije

Ni Bavarska a ni Hessen nisu davali subvencije LH. Link koji vi navodite je od 20.06.2020, dakle star dvije i pol godine. Nitko nikada nije demantirao da je Njemačka dala pozajmicu LH kako bi prevladala krizu, pozajmicu koje je LH vratila do zadnjeg centa. Ako želite biti fair, proguglajte malo koje su pozajmice dobili ostali nacionalni carrieri u Europi. Za Berlin sam već nekoliko puta rekao pa ću i opet ponoviti: Berlin je slijepo crijevo Njemačke, grad ekonomski potpuno beznačajan. Da ima tu kruha, zar ne mislite da strane kompanije ne bi navalile popuniti rupu koju je navodno ostavila LH? Ali ih ja nekako ne vidim…

Ovdje sam prvenstveno mislio na europske letove. A i tih 4 long-haul prijevoznika su u principu ništa mjereno veličinom grada. Rista: nema kruha u Berlinu.

Budućnost će pokazati… Osobno sam jako skeptičan!

Govorite o pomoći u Covid krizi?

Kompanija s kojom vise ne letim. Legacy LCC. Deru legacy karte a žicaju za kafu. Kasne na poletanju. Usluga nikakva. Sjedista neudobna, Turkish je 5 koraka ispred Lufthanse po svemu.

Gospodine ili gospođo, sve pet. Nemojte letiti sa LH, Idite radije sa TK. Ali dozvolite mi samo ovu opasku: usporedite broj incidenata na TK letovima u zadnjih 5 godina i onih LH. Ako je vama bitnija besplatna kava i hrana, molim. Meni nije bitna ni hrana, ni kava, ni ljubazna ili neljubazna stjuardesa, ni centimetar više ili manje razmaka. Nije mi čak ni bitno da li let kasni 5 ili 15 minuta. Meni je bitno da je dvojac u kokpitu pošteno školovan i odmoran, da je kompletno “fit to fly”. Meni je bitno da je mašina, ma koliko ona bila nova ili stara, pošteno održavana originalnim i certificiranim dijelovima i da sve funkcionira. Meni je bitno da je avion prije polijetanja zimi “deiced” po svim pravilima i da se nije štedilo na tekućini, ili još gore, da se poletilo bez deicinga. I ne, nisam “navijač” LH ili OS ili OU, ili XX, ali cijenim sigurnost više od nekih nebitnih stvari tipa kava ili jelo…

ako cijenis sigurnost onda leti Avionima TK a ne LH!
Degradacija kvaliete usluge na LH letovima moze ukazivati i na moguce sigurnosne propuste. Ubijedjen sam da ce se to uskoro i pokazati.

@anonimac 08.50: ne znam da se nas dvojica poznajemo i da smo na “ti”…

Pa kako im se desio propust sa pilotom-saomioubicom u Germanwingsu?

U vezi 4U “samoubojice”: jednom sam izrazio sumnju u stvarni tok dogadjaja, osnovanu na mnogim informacijama koje su bile objavljene nakon pada tog zrakoplova, i bio popljuvan. Stoga vam na to neću odgovoriti!

И мени је званична верзија тог догађаја у најмању руку чудна. Ако сте направили неку анализу тога, било лепо да поделите то са нама.

Одједном ниоткуда постадоше пилоти у задње време главне самоубице. Није то једини догађај где је пилот оптужен. Немогуће…

To je bila stara kanta kojoj je produžen životni vijek nakon više desetaka tisuća ciklusa… Svi dokazi su samo špekulacije i okolnosti

@anonymous 16.19: nedugo prije pada tog aviona, 05.11.2014. LH 1829, jedan A321 od LH na putu iz Bilbao za MUC nakon postizanja visine krstarenja krenuo je sam od sebe u spuštanje po rati od oko 3000 ft po minuti. Piloti su uspjeli u doslovno u zadnji trenutak resetirati kompjutorski sistem i “izvući” mašinu. Imate članak o tome u njemačkom magazinu Stern od 23.03.2015. O tom incidentu je bilo izuzetno malo govora i sve se u principu zataškalo. Slijedi pad Air Asia na putu iz Juanda za Singapore 28.12.2914. sa otprilike istim tokom kao i, na svu sreću spriječenom, mogućom katastrofom LH1829. Slijedi katastrofa 4U9525 24.03.2015. sa apsolutno istim tokom kao i LH1829. I već 48 sati po nesreći se zna da je kopilot izvršio samoubojstvo. U tom trenutku crna kutija, iako već pronađena, još nije mogla biti uopće “pročitana” a kamoli stručno obrađena. Malo previše slučajnosti i sličnosti u izuzetno kratkom razdoblju sa istim modelom, zar ne?

Uh zašto nismo iznenađeni da i za to timate teoriju🤣🤣🤣

Imate🤣

@anonimac 21.15: a gdje vi vidite “teoriju” – mogli ste slobodno napisati još i riječ “zavjere”. Ja samo navodim činjenice koje može svatko na temelju svima dostupnih i objavljenih podataka provjeriti. Čak sam vam stavio i link gdje to možete provjeriti. Ali vama je naravno draže sprdanje nego provjera činjenica… Pa izvolite: govori više o vama nego o meni!

Prava istraga nikad nije napravljena

Ne, to nisam rekao… Ali dovoljno je pogledati listu incidenata u zadnjih 5 godina i usporediti ih… Plus odredjene inider informacije koje ima u vezi školovanja posada. Za mene dovoljan razlog ne letjeti sa TK. Ali svakome je na volju slobodno izabrati prijevoznika!

Potpisujem!

Upravo tako! Dobar komentar!

Odleđivanje i zastitu od smrzavanja radi aerodrom. Odrzavanje se radi po standardima i procedurama za sve kompanije. Sigurnost je obavezna za sve i svugdje takodjer po standardima. Ne vjerujem u masovnu pojavu da piloti lete preko dozvoljenog kao vozaci kamiona.

E vidite meni jeste bitno. Ne zelim da mi se neko folira a u stvari prodaje nista.A ko vam garantuje da tako ne foliraju na primjer i za odrzavanje? Samo zato sto je to Lufthansa. Ok. Ja volim da pljujem po Lufthansi zato sto su eto broj 1 pa mogu kako mogu. Eto ja recimo navijam za sve druge aviokompanije koje mozda nemaju milijarde ali imaju nekakav štos, foru, uslugu, zabavu ili su bar manji i zele da se izbore za svoj komad kolača. E, da volim i da kritikujem i po Frankfurt aerodromu.

@Anonymous 12.40: radi, ali pilot je naručuje. Ako ne naruči, nema deicinga…

Proguglaj malo: prije nekih mjesec dana je u Poljskoj Ryanov pilot poletio bez deicinga. Putnici su snimili da su krila bila puna snijega i leda…

Moj odgovor je bio na post Anonymousa od 12.40 i nema veze sa TK.

Ne, ja u tom kontekstu nisam mislio na TK nego sam govorio općenito. Žao mi je da je u tom kontekstu shvaćen TK. Ali definitivno sam pri kvalifikacijama letačkih posada mislio na TK!

Govoriti da TK ima vise incidenata nego LH je nonsens, usporedite koliko je LH ubila ljudi u zadnjih 10 god, a koliko TK. Mislim na onog samoubojicu i propuste oko toga. Ni 10 izlijetanja s piste ne moze se mjeriti s ubojstvom svih ljudi u a320

A vi ste zaista sigurni da je to bilo samoubojstvo? Da ne ponavljam: pročitajte moj komentar od 17.45. I da: TK ima više incidenata nego LH. Idite na Avherald i usporedite!

Vi ocito volite teorije zavjere. Nasli ste 2 incidenta i jednu nesrecu i to povezali u neki problem s A320. Tesko da bi to FAA proslo ispod radara. Sve bi dali za uhvatit Airbus u necemu.
Ali ocito su svi kontinenti ukljuceni u zataskavanje necega sto je vama ocito.

Previše gleda Na rubu znanosti i ima bujnu maštu. Dobitna kombinacija. Poznam puno takvih i uvijek me razvesele

I opet: gdje sam ja naveo teoriju zavjere? Ja sam naveo činjenice i ništa drugo. I da: ja osobno definitivno sumnjam u tu priču o samoubojstvu upravo zbog sličnosti incidenata. Kao i zato što se već manje od 48 sati nakon nesreće znalo sve o navodnom samoubojstvu i već su u javnost “procurile” snimke navodnog lupanja kapetana na vrata kokpita. FAA? Vi se šalite???

mogli bi neju analizu o nesrećama u zadnjih 10/15 godina i posljedicama istih. Šta je urađeno, popravljeno… a šta nije a trebalo je.
LH je ozbiljno narušen kredibilitet. I onda se može sumnjati u sve i na sve.
Kad nešto krene nizbrdo…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!