zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Otkazana velika većina letova na Sarajevu

Danas (2.12.) su otkazani svi letovi sa Aerodroma Sarajevo osim flydubaia i večernjeg Turkisha koji su poletjeli sa 20 minuta zakašnjenja, popodnevnog Turkisha koji je odletio sa 6:35 sati zakašnjenja, te jutarnjeg Aurstriana, koji je odletio sa 8:35 sati kašnjenja. Otkazano je ukupno 7 od 11 letova. Kontaktirali smo direktora aerodroma Alana Bajića koji kaže da je razlog otkazivanja ekstremno jak vjetar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hoce li biti letova Sarajevo Malmö

Kada krecu linije za Hamburg

Pegasusov A320 iz istanbula je bio preusmjeren za Tuzlu, potom je poletjeo nakon 4 sata na tlu za Istanbul, dugo su čekali.

Sarajevo ima problem kod juznog vjetra zbog blizine brda u kratkom finalu. Najgori dio je izmedju 6000-3000ft tj kad avion prolazi vrhove brda. Tu ga hvaraju rotori vjetra koji se spustaju s brda. Sam vjetar na aerodromu nije toliko bitan koliko je tesko ili nemoguce doci do samog aerodrom. Zrcalna situacija je Dubrovnik i bura.

Poštovani,
hoće li barem biti objavljena vijest na ovom portalu da Ryanair uvodi 5 novih linija za Zadar kad već za Zagreb nije ništa objavljeno?

Pa Ryanair je ubacio letove u sistem (GDS) već!

A šta je to “Ryanaira”?

Niste u pravu. Austrian je letio sa Sarajeva jučer.

Zna se gdje Austrian škola pilote, u Mariboru, na juguzapadnjaku u crosswindu kada ima turbolence u finalu zbog Pohorja. Isto i Lauda, Eurowings i Swiss.

I u Tuzli je bio vjetar 60km/h pa nisu otkazani letovi cak je i pegasus iz Sarajeva sletio u tuzlu i tako slijece vec 3 dan za redom

Avioni imaju limit za tailwind i crosswind koji je u vecini slucajeva 10kts i 35kts. U Sarajevu se u 99% slucajeva koristi staza 11 ali sa ovim vjetrom nije moglo jer su van limita. Jedino Austrian ili Lufthansa nekad urade circling approach na stazu 29. Pored toga, konfiguracija terena u SJJ je puno nepovoljnije u odnosu na Tuzlu zbog windsheara i rotora.

Tuzla moze da korisiti obje staze bez vecih problema i ima manje windsheara nego u Sarajevu.

Uvjeti i oprema na tuzlanskom aerodromu se ne mogu porediti sa sarajevskim, opet Tuzla ima više otkazanih letova zbog magle

Da bi ste mogli komentarisati otkazivanja u Sarajevu morali biste poznavati teren i okolinu te kako vjetrovi zbog toga uticu na prilaz aviona aerodromu. Uslovi od 60kmh u Sarajevu ne znace nuzno iste uslove od 60kmh u Tuzli. Ovo je cisto sigurnosno pitanje.

Da istina, proteklih dana je konstantno zrakoplov preusmjeravan u Tuzlu. Ispričavam se nisam vidio Vaš komentar prije nego sam napisao svoj.

Kako ste u 2 nocas znali sto ce biti danas?

Upali Delorian pre nego sto pocne da pise tekstove, ode u buducnost, proveri sta se desilo i odmah nazad.
Problem sa clancima nastaje kada u Alenovom kraju iskljuce glavni 440 kV magistralni dalekovod pa ne moze da napuni flux kondenzator (flux capacitor) za koji mu treba 1.21 jigowats a pored drugog dalekovoda nema ravan potez da dostigne brzinu od 88 mph

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!