zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Gdje Air Serbia najviše leti iz Beograda

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je prošle i ove godine istinski otvorila brdo novih linija iz Beograda. Kompanija je u dvije godine poduplala broj svojih linija i sada ima istinski fascinantnih 77 redovnih linija. Kompanija i dalje leti brojne charter linije, iako manje nego prije jer je dio chartera pretvorila u redovne linije.

Još više fascinira što je kompanija otvorila niz linija koje nisu više za primarne ili sekundarne, već za tercijarne destinacije. I pritom ima vrlo dobar load faktor, dakle uspjela je postaviti linije koje imaju prođu kod putnika. Malo je linija koje su otkazane i gdje je kompanija pogriješila. Niz linija koje je kompanija otvorila prošle godine je doživio povećanje frekvencija, što samo pokazuje da su uspješne. Najviše fascinira da je kompanija izuzetno povećala broj linija u državama u koje donedavno uopće nije ni letjela. Tako je do nedavno skromno letjela za Barcelonu, a sada ima čak pet linija za Španjolsku. Veliki respect!

Ovima kompanija istinski gradi regionalni hub u Beogradu i iza sebe je debelo ostavila sve ostale gradove regije, ali i dobar dio velikih gradova šire regije, a približava se nekada nedostižnim aerodromima šire regije.

No ono što je interesantno, i što nam je tema članak, je vidjeti u kojim državama Air Serbia ima najviše linija iz Beograda:

  • Italija 9 linija (Rim, Milano, Bari, Bolonja, Catania, Firenca, Napulj, Palermo, Venecija)
  • Njemačka 8 linija (Frankfurt, Berlin, Cologne, Dusseldorf, Hamburg, Hanover, Nuremberg, Stuttgart)
  • Hrvatska 6 linija (Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Rijeka, Zadar)
  • Grčka 6 linija (Atena, Solun, Chania, Krf, Heraklion, Rodos)
  • Španjolska 5 linija (Madrid, Barcelona, Malaga, Palma de Mallorca, Valencija)
  • Rusija 4 linije (Moskva, St.Petersburg, Sochi i Kazan)
  • Turska 3 linije (Istanbul, Ankara i Izmir)
  • Francuska 3 linije (Paris, Lyon, Marseille)

Air Serbia iz Beograda svakako još ima gradova gdje bi trebao letjeti kao što su Minhen, Helsinki, Dublin, Manchester, Bordeaux, Varšava, Geneva, Cluj Napoca, Bacau, Kišinev, Beirut, Ekaterinburg… no ovo je više nego fascinantno. Ogromne čestitke na pokrivenosti Italije. Toliko linija za Italiju ima malo kompanija u Europi. Također ogromne čestitke za broj linija u Njemačkoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Španjolskoj. Više nego fascinantno.

Po broju frekvencija ovog ljeta najviše letova ima Tivat (40), pa Zurich, Istanbul i Podgorica (21), Beč (18) i Budimpešta (17). Air Serbia ima 14 linija koje imaju 14 i više letova (osim prije nabrojenih to su još i Atena, Larnaca, Ljubljana, Moskva, Paris, Skopje, Tirana i Zagreb). Usporedbe radi Croatia ima tek 4 linije sa više od 14 tjednih polazaka (Dubrovnik, Frankfurt, Split i Zurich). Veliki Respect.

269 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Grcka ce sa carter letovima uvek biti atraktivno trziste za Er Srbiju.U Srbiji top 1 destinacija za godisnji odmor.

[…] Još je fascinantnije da je srpski prevoznik otvorio niz linija koje više nisu za primarne ili sekundarne, već tercijarne destinacije, prenosi njegov portal ZamaAero. […]

Treba uvesti liniju za Toronto. AER Srbija ima liniju za Njujork i Cikago pa moze i za Toronto.

Da li bi Bratislava imala iikakvog potencijala

A Jerevan?

Zahvaljujem

Mislim da daaa

Linija za Kavalu -Tasos bi bila odlicna i imala bi dobar load faktor. Sletanje je u Keramotiju koji je 30 km od Kavale ,odakle ide feri za Limenas glavni grad Tasosa , sjajna bi bila kao sezonska linija od 01.06. do 15. 09.

Kwekwe?

Hahaha. Kmeee kmee 🙂

Bravo Alene za analizu ,za koji dan u saobracaj ulazi e 195 sveze ofarban u bojama Er Srbije.

Cudi me da ne lete za Minhen

Respekt im se mora odati za ovakav posao. Najace od svega je to prepoznavanje trenutka i za to im skidam kapu. Necu drugim analizama da kvarim ovaj tekst. Respekt.

Propala “firma”, kasne, gube prtljag, na letu nude vodu i jednu NOBLICU, užas

Pa Vi letite Lufthansom. Isto cete dobiti vodu i cokoladicu, a i oni su prosle godine gubili prtljag. No, njima ne sme da se kaze nista…

Uzgred, ne gubi JU prtljag vec aerodrom.

Aman, dokle cete pustati ove botove sto svi iz iste kuhinje dolaze?
Tu nema argumenata i cinjenica vec stalno iste, prazne poruke.
Sta bi ova osoba da dobije u economy? Burek i prasetinu?
E, to je uzas!

Pa putnici su vas demantovali. Brussels i Lufthansa daju vodu i čokoladu od 10g što je postao nažalost “evropski standard” a Er Srbija daje noblicu i vodu i do Tivta, a mali paket na dužim distancama. Zato možete kupiti povoljno neki snack u avionu čak i za gotovinu dok u Lufthansi prihvataju samo kartice…

Па зашто користите услуге Аир Сербие ако вам се не свиђа?

Potpuno ste upravu za auto mnogo ste brži i fleksibilniji naročito ako ostajete više dana u BG. U sezoni jedino zna biti gužve na granici. Mada zavisi i u koje doba dana prelazite.

Šteta za loše iskustvo sa JU, niste jedini čujem da se mnogi poslovni putnici iz regiona žale i izbegavaju ih u poslednje vreme. Nadam se da će to upaliti neke crvene lampice u upravi.

Ja sam dobio dvije noblice i vodu na letu BUD-BEG, a kod nekih drugih prijevoznika sam na dužim letovima dobio samo vodu. No u svakom slučaju nitko vas ne primorava da letite sa JU, ima toliko drugih prijevoznika kod kojih je sve bolje, ljepše i obilnije.

Prosecno vreme letenja na BEG-BUD je 50 minuta sa sve poletanjima i sletanjima. Dve noblice i voda je sasvim dovoljno sem ako vi ne ocekujete da se dobijaju pecene seve.
Inace na liniji MUC-ATH dobijete kod Luftike cokoladicu dok vam vodu nude iz case. Dakle JU defintivno ima bolju uslugu u Evropi od LH.

Redovno letim sa OS i njihov Melangerie je uzas zivi, em skup em je izbor puno previse istinski los.

Na 50-minutnom letu ATR-om to držim za korektnu uslugu. Kome je do žderanja tokom tih 50 minuta, može se kvalitetno ožderati na polaznoj ili dolaznoj zračnoj luci. Ili navesti europskoj prijevoznika koji će mu za 50 minuta leta turbopropom poslužiti selekciju bavarskih peciva i mediteranske delicije.

Pa oduvek su se dobijale dve noblice…

???

Alene jesi ti neki degustator ili nutricionista? Ko još leti avionom da bi jeo!?

Пропали ,, путник”,Ако вам се не свиђа и не одговара….немојте ни користити услуге!

Ekaterinburg je predaleko da bi JU letela sa A319… Let bi bio preko 5 sati…

Nije 3.063km je ne moze preko Ukrajine. Zaobilazeci Ukrajinu i Belorusiju distanca je 3.440km.

Nije problem dolet, vec je to let od preko 5 sati. Pitanje je da li se Air Serbiji isplati da salje A319 na rotaciju od 12h, da potrosi dve posade na to i sl., ako moze taj isti A319 da uposli na dve druge rute koje bi donele veci novac.

A staje sa Baselom tromeda 3 drzave

Свака част на поштеној анализи!

A najmanje leti iz Beograda za Zürich
Samo iznajmljuju druge avione za Zürich sto u opste nije korektno sa njihove strane

Pa i Swiss je leteo Air Baltic-ov C Series 300

Hvala na još jednoj zanimljivoj analizi. Znate li možda zašto nema podataka o broju putnika za AirSERBIA i CROATIA za mesec jun ???

Niste preneli JU za jun jer JU nije objavila.

Свака част!
Одлично!

Jedno pitanje za Vas Alene: Zašto mnoge kompanije izbjegavaju MUC, da li su takse ogromne pa nije isplativo ili?

Za MUC ne leti 81 kompanija, vec njih 72.

Air Srbia nije nikad letjela za Minhen. Lufthansa ima monopol a cijene, ogulise. Zašto ne lete Minhen

Mozete mi vi Alene da kao istrazivacki novinar malo zagrebete zasto JU uporno odbija da uvede MUC?
Meni se cini da je tu neka kombinatorika ukljucena.
Hvala

I meme interesuje zašto Air Serbia ne leti za München? Od Balkanskih država samo Croacija leti za München. Da li treba da bude član neke grupacije (skytim,staraliance, itd) da bi mogla da sleće na Münchenski aerodrom???

Slažem se!

Air Serbia je letela za Minhen

Nije Air Serbia ali Jat jeste, sa ATR-om

Dok se zvala JAT.

Leteo je Jat Airways.

Trebalo bi da povecaju Lisabon jer je load factor 100%

To je poznata stvar, Lisabon je daleko najbolja linija ove godine.

Svima je poznata, a Vi mozete da se pravite da Vam nije poznata, slobodno – kako Vam volja.

Bosko Rupic je to izjavio pre nekih mesec dana, a on je direktor JU za komercijalu, stoga je to relevantan izvor.

To su preneli mediji u Srbiji.

Da, pise na tarabi🧚‍♀️

Ja sam bio na par letova do lisabona u razmaku od 3 nedelje ni jedno jedino mesto nije bilo slobodno ni jedno!Čak ni biznis klasa

Pa ovde se ne veruje ni onima koji nisu anonimci…

Dozvolite mi da vam dam trenutno raspoloživo stanje prikaza iz GDS 1A. 05aug BEG-LIS ima mesta, LIS-BEG rasprodato, 08aug BEG-LIS ima mesta, LIS-BEG samo još 2 mesta, 12aug BEG-LIS u Y-cl ima mesta bizis je pun, LIS-BEG 3 na C-cl i 4 Y-cl, 15aug BEG-LIS ima mesta, LIS-BEG ima mesta, 19aug BEG-LIS rasprodato, LIS-BEG rasprodato, 22aug BEG-LIS ima mesta, LIS-BEG ima mesta, 26aug BEG-LIS ima mesta, LIS-BEG ima mesta, 02sep 6 mesta u Y-cl, LIS-BEG rasprodato, i tako dalje…

Eto. Dokaz da je LIS odlicna linija.

Vi im verujete kada su negativne stvari u pitanju posebno vezano za JU, BEG, INI itd.
Zasto im onda ne bismo verovali kada je nesto pozitivno.

Ok Alene ja vec duze vreme objavljujem komentare sa mojim imenom na ovom portalu takodje mozes da proveris da na nekim letovima za lisabon nemas let slobodan

Slikacu vam i poslati sutrasnji let za Beograd iz lisabona

s obzirom da je lisabon jeftiniji od beograda a pravi dragulj s fenomenalnim sadrzajima, to me ne cudi…

OT: Zanimljivo da je u Beogradu baziran A321neo sa semom Wizz Air Abu Dhabi. 🙂

Baziran je jos jedan A321neo, kao i jos dva A321ceo.

lepo, vrlo lepo. ali ono što zameram er srbiji je pokrivenost hrvatske tokom zime. spu i dbv da nema zimskih letova je bukvalno nonsens. posebno spu. čak bih možda razmislio o puli ILI rijeci tokom zime, pa neka to bude i 2 leta nedeljno, bilo bi ok. zatim veoma mi je žao što nema trsta, ne znam zašto je leteo kratko i stao, možda zbog lju, vce i puy, ali svakako nije logično jer trs ima kapaciteta za atr.
isto tako je šteta da na siciliju leti na dva grada, a ne pokriva sardiniju, makar kaljari. heraklion bi isto trebalo biti celogodišnji let. i to je to za sada. geteborg bih ukinuo, ukinuo bih bolonju ili firencu, blizu su a uveo bih druge 2, kao npr tunis i libija.

SPU i DBV su mrtvi aerodromi tokom zime, a onda treba JU da leti?! Boze me sacuvaj!

Pula je isla prosle zime oko praznika, videcemo da li ce ici i ove zime.

Trst je glupost od linije, nema nikakvog potencijala. Dobro je da su to ukinuli. Mozda je u top sezoni bio na break-evenu, ali postoji brdo drugih ruta na kojima ATR moze vise novca da zaradi.

Na Siciliju se leti za Kataniju i Palermo, oba sezonski, i to jer su tako trazile agencije. Agencije za svoje putnike zele oba aerodroma. Mozda sledece godine dodje i Sardinija na red, ako agencije budu trazile, u suprotnom nema logike.

Zasto bi Iraklion bio celogodisnja? To nema nikakvog smisla! Jako malo kompanija leti celu godinu za Iraklion. Tek 14 linija tokom zime, a ne lete tokom zime ni Austrian, ni Lufthansa, ni Swiss, ni Air France, ni British. Ako niko od njih nema interes za zimskim letovima, nece ga naci ni JU.

Geteborg je linija za dijasporu i potrebna je.

Bolonja i Firenca imaju svog smisla. Obe rute u dobrom delu pune agencije svojim turama.

Tunis nema poente kao redovna linija, jedino su moguci carteri. To se i desava upravo, JU leti za Monastir cartere, a leti i Nouvelair za Monastir i Djerbu.

Libija? Vama nije dobro? Pa za Libiju ne leti niko skoro, ne leti cak ni Turkish.

Zaista poistovecujete PSO linije i liniju Air Serbije?! Cestitam!

KLM je probao i evo ove godine smanjuje. Austrian je isto probao i ne leti vise zimi. Ocigledno da nema trzista.

Gledajte, ne mozemo odgovoriti na ovo pitanje ako ne znamo strukturu putnika na JU letovima za Split. Ako su to skoro sve P2P putnici, dakle turisti, onda je jasno da nema poente uvesti zimske letove jer zimi nema turista. Ako su vecinski transferi, sto sumnjam da jesu, onda bi imalo smisla probati zimi.

Odgovor na ovo zna samo JU i ocigledno da su u pitanju P2P putnici.

Čudno je zaista da su letovi Air Serbia prema Banjaluci zadnja rupa na svirali. Ista frekvencija i ljeti i zimi. Svojim odnosom su odbili mnogo osoba da lete preko i za Beograd. Srećom, Air Serbia nije jedina koja leti sa Bnx

Zato sto kapacitet aviona salju na druge destinacije da zarade vise. Bilo je nekih “naznaka” da ce ovo leto ici 4x sedmicno ali nista od toga. Ovi polasci 1 i 5 dana i vremena su bas losa. Da je bar 5 i 7 dan i to jutarnji petkom a poslijepodne nedeljom. Inace drame da linija nije profitabilna. A i kako bi sa 2x sedmicno mada vjerujem ds je i ovako profitsbilna

Gosp. Šćuriću, imate li kontakt sa Easy Jetom. Zašto ne lete od Korone Minhen Berlin. Sada leti samo Lufthansa i odera kožu. I Dojče ban udara sa cijenama. Ima li iko da tu uleti da Lufthansu poremeti

Aha, ali bitno da se Beogradu pripisuje gubitak te linije, te se BEG optuzuje kao krivac. Lepo!

Заиста занимљив начин размишљања 🙂

А колико треба та фирма која треба да се бори са Луфтханзом да заради? 🙂

Minhen, Helsinki, Dublin, Manchester, Geneva, Cluj Napoca, Bacau, Beirut, Ekaterinburg

NONSENSI

1. Minhen nema sansi jer je LH prejaka tu.
2. Helsinki su probali i nije islo. Da ima tu sanse leteo bi Finnair jos odavno. Probao je i Wizz za Turku pa nije islo.
3. Dablin trebaju vize, nema dijaspore, malo turista. Nema logike.
4. Mancester je logicna linija, verovatno dolazi u sledecem talasu linija. Trenutno je linija sa najvise putnika bez direktnih letova iz Beograda.
5. Zenevu su probali i nije islo. Leti easyJet i nema trzista za dva prevoznika. Ako easyJet odustane uci ce JU, bas kao sto je bilo i proslog puta.
6. Kluz ce verovatno biti uveden.
7. Bacau je nepotreban i nelogican.
8. Bejrut ce biti uveden kada se pokriju rute sa vecim potencijalom jer je to iskljucivo transferna ruta, a samim tim i low-yield. To je i Marek rekao.
9. Jekaterinburg bi imao smisla.

Linije koje su realnije, pored Mancestera, Bejruta, Kluza i Jekaterinburga, su:
Porto, Bilbao, Tuzul ili Bordo, Bergen, Aman, Varsava, Tenerife, Jasi, Kisinjev.

1. Air Serbia ne moze biti konkurentna u Minhenu ako bi sada pokrenula letove. I da ih pokrene, to bi bilo 3pw. Kako to moze biti konkurentnije u odnosu na LH koja leti 14pw, a mozda i 21pw sledeceg leta? Pritom, LH ima silne konekcije u Minhenu, dok JU ne bi imala nijednu.

2. Madrid i generalno Spanija su jako trazena trzista u Srbiji. Lisabon je godinama bio destinacija sa najvise putnika, a bez direktnih letova. Od kada JU leti Brindisi, pobogu?! Bolonja je isto jako trazena destinacija u Srbiji, agencije prodaju dosta tih aranzmana. Helsinki se ne uklapa ni u jednu pricu.

3. London i Mancester su daleko veca i bitnija trzista od Dablina. London ima ogromnu srpsku dijasporu. London je grad sa 14,8 miliona stanovnika. Mancester je trenutno prva destinacija na listi po broju putnika, a bez direktnih letova. Na sve to ide i da JU ima codeshare sa KLM-om na liniji AMS-MAN. Zato ce Mancester i biti pokrenut verovatno na prolece, dok Dablin nece jos dugo!

5. Jesu se pobili na drugim trzistima, ali je Zeneva generalno drugacije trziste. Zeneva je jedan od najskupljih gradova u Evropi i zato tamo uspeh imaju LCC kompanije sa Balkana. Jedan ogroman Austrian ne leti za Zenevu, ne leti cak ni najveci Ryanair, dok Wizz leti samo za Sofiju. Ako ti velikani ne lete, zasto bi letela JU? Nema logike u tome, dokle god je tu prisutan easyJet.

7. Bacau je provincijski aerodrom, doslovno. Nema letove cak ni za Bukurest, ima samo za Rim i to AeroItalia 3pw sezonski, Wizz za Milano 2pw i Wizz za London 7pw. Taj aerodrom je 2019. godine imao samo 468.455 putnika. U blizini je aerodrom Jasi (130km od Bacau-a), koji je 2019. godine imao 1.314.244 putnika. Stoga je daleko logicnije leteti za Jasi nego za Bacau. U Vasem tekstu niste naveli Jasi. Kako objasnjavate da je Bacau logicniji od Jasija?

1. Zato sto nema JU sansi sa 7pw. Lufthansa pokriva celu regiju i JU ne moze uzimati transfere Lufthansi nikako. To nema nikakvog smisla!

3. Dablin nema smisla trenutno jer postoje bitnije linije. Nekada u buducnosti mozda 2pw, ali ne jos. Postoje linije koje su mnogo bitnije i gde ima vise putnika.

5. To nije istina. Za regiju iz Zeneve leti jedino easyJet uz izuzetak Pristine gde leti i Swiss. Iz Zeneve za regiju postoje sledeci letovi (U2 4pw za BEG, U2 17pw za PRN, LX 4pw za PRN, U2 4pw za SKP, U2 9pw za SPU, U2 3pw za DBV i U2 2pw za TIV). Jedina destinacija gde ima brdo letova iz Zeneve u regiji je Pristina, a JU tamo ne leti niti ce leteti.

6. Pa JU bi do sada vec uvela Bacau da je to imalo smisla, jer znamo da JU uvek reaguje brzo na promene na trzistu. Ocigledno da nije imalo smisla.

1. Kako objasnjavam toliko letova za VIE i ZRH? Prosto. Dijaspora. Srpska dijaspora nije brojna u Bavarskoj, vec u regiji Diseldorfa, Kelna i Dortmunda. Zato i imamo toliko letova za tu regiju (7pw JU za DUS, 3pw JU za CGN, 7pw W6 za DTM, 4pw EW za DUS).

5. Sve sto sam nabrojao je easyJet i to sa malim frekvencijama. Jedine vece frekvencije su Split i Pristina. Split je sezonska, a Pristina nema dodirnih tacaka sa JU. Ako jedan LCC kao sto je easyJet ne moze napuniti vise od 2pw za TIV u sred sezone, onda sigurno ni JU nece skupljati transfere za TIV.

Letovi za Minhen i te kako imaju smisla jer je Lufthansa nabila cijene. Povoljnije cijene i uzece dosta putnika Lufthansi

Znaci od 9 navedenih linija 4 su moguce/ce biti uvedene…al sve su nonsens?

1. Minhen bas i treba sad da se otvori kad JU ima Embraere, jedini avion kojim mogu kompetitivno da udju na trziste

2. Isto vazi za Helsinki

3. Beirut je low yield jer ga JU ne prodaje bolje. Evo i CEO ITAe je nedavno rekao da ce otvoriti Beirut kad im stigne A321neo, koji ce pritom imati pravu biznis klasu, sto znaci high yield putnici. Problem je u JU.

4. Porto navodno vec ima slotove za JU
5. Bilbao je izolovana destinacija i ne bi tu JU prosla, mozda kad povecaju AGP/VLC
6. Ni TLS ni BOD nece proci, sto dokazuje ocajan performans Lyona godinama, i Marsej, kog je jedva spasao od zatvaranja novi Embraer.
7. Kako sad Varsava, zar nije tu prejak LOT?
8. Ako idemo istom logikom kao za Bacau, Iasi je isto besmislena destinacija
9. Kisinjev nece otvoriti zbog stalnog haosa oko vazdusnog prostora Moldavije.
10. Bergen nece otvoriti jer nema potraznje.
11. Aman odlicna destinacija, cudo nisu jos otvorili
12. Tenerife mozda izguraju kao zimski charter, ali preko leta nema sanse, zbog distance i nevidjene konkurencije

Sa cime se slazete, a sa cime ne? Obrazlozite svoj stav.

APSOLUTNO OPRAVDAN RAZLOG!

OK, mozete li sada?

2. Pokazujete osnovno neznanje. Helsinki je najcesce isao sa CRJ900 u wet-lease od Nordice. Ako CRJ900 sa 88 sedista nije uspeo za Helsinki, kako onda da uspe E195 sa 118? Nikako.
3. Bejrut ce se vratiti kada se pokriju jace rute.
4. Porto je dao slotove za 2pw.
5. Bilbao bi radio dobro sa E195, ima potencijala.
6. Lion je ocajan, a oni ga eto povecavaju na 3pw na zimu. To je bas logicno. Nesto Vam ne verujem.
7. Jeste LOT jak, ali JU ima cime da se bori sa LOT-om.
8. Jasi je aerodrom koji ima skoro milion ipo putnika. Ta linija ima svog smisla.
9. Kisinjev nece sada, ali u nekoj buducnosti ima smisla, nakon sto se zavrsi rat.
10. Bergen ima potraznje, to je pokazao OAG.
11. Aman ocekujem da otvore na prolece.
12. Tenerife imaju smisla 2pw. Putnika ima dosta. Linija jeste dugacka, let oko 6h, ali bilo bi putnika.

2. Niko nece leteti Helsinki – Beograd – Moskva. Ko zeli iz Finske za Rusiju ce preci kopnenim putem i iz LED leteti za bilo gde u Rusiji. Daleko je efikasnije i jeftinije!

3. Da, to su sve jace rute od Bejruta jer je Bejrut cisto transferna ruta, dok sve navedene imaju visok procenat P2P putnika. To sto Vi mislite da te linije nemaju smisla je Vas problem. Te linije imaju P2P putnike, a takve linije donose vise novca nego one koje su pune transfera, a Bejrut je takav.

7. Da, jer LOT ne leti za celu regiju, postoje destinacije za koje bi JU nudila dobre konekcije. Takodje, Air Serbia se itekako bori sa Lufthansom vec godinama, kako na liniji za FRA, tako i na linijama u regiji. Ulazak na jos jedan front protiv Lufthanse bi bio glup, i to znaju u JU – zato i ne pokrecu MUC. Pritom da ne govorimo o tome da je LH blokirala sirenje JU na FRA…

2. Ne nije. Definitivno najkraca opcija je kopneni put i let iz LED. Daleko je i najjeftinija jer kosta svega 35€ po smeru, tako kaze viamichellin. HEL-LED je 4h autom. Avionom je 2:30 HEL-BEG i 2:30 BEG-LED. Na to ide i transfer, pa je HEL-BEG-LED preko 6 sati i kostalo bi preko 700€ po smeru.

7. Nije fama, niti prica za malu decu i nema veze sa JU, vec sa svim protivnicima Lufthanse. Dokazano da je da je LH blokirala dodelu slotova na FRA svim svojim protivnicima, pa samim tim i JU. I Evropska Komisija je otvorila istragu o tome. Vec sam Vam kacio link o tome.

2. CRJ je famozno neekonomican avion u poslednje vreme. E195 se idalje jako drzi, uprkos postojanju E295. JU na manjem avionu mora da proda karte za vise para, a znamo da je to problem u nasem regionu. E195 ce im dopustiti da troskove rasporede na vise ljudi.
6. Pa da… jer imaju Embraer sada, pa mogu da opstanu tu, a ne da se krpe sa A319. Sta da Vam kazem, Nica koja je skoro ista distanca (na granici ekonomicnosti za ATR) je isla sa ATRom, i to samo jer se racunalo na high yield putnike. A319 je jasno prevelik, ali se sa Embraerom moze preziveti
7. Koja je razlika izmedju LH i LOT? Obe kompanije iz Star-a, obe lete sa E190/CRJ9 ili B738/A319. Kako to JU ne moze protiv LH, a moze sad protiv LOT, gde je vec izgubila u proslosti? JU bi mogla na MUC cak i sa ATRom da leti..
12. Cime da lete do TFS/N? A319 ne stize, A320 mozda sa ogranicenjima za teret, a A330 nece sigurno poslati

Jasno je da A319 ne moze da odleti do TFS? Ma da…

Jasno je jedino da ovaj citatelj nema blage veze sa avijacijom!

Moze sa praznim teretom i malo putnika. Sa putnicima i teretom ne vise od 4-5h, da ne spominjemo da nije ekonomican na vise od 3-4h i da ga tako ni jedna kompanija ne koristi…
Za B77L pise da moze da leti skoro 18000km, ne znaci da ga tako kompanije koriste.. lepa je ta fantazija u kojoj zivite ako mislite da se distanca od 3800km prelazi na A319, isplativo

2. E295 ne postoji. Dalja rasprava sa Vama nema poente.

6. Ma kad je Nica isla na ATR…..

7. Zaista pitate koja je razlika izmedju LH i LO? Tek sad nema poente raspravljati sa Vama. Kako pobogu JU da bude konkurentna sa ATR na MUC?!

12. BEG-TFS je 3.750km. Dolet A319 je 6.940km, dok je dolet A320 6.100km.

Zaista ne vidim poentu rasprave sa Vama kada ne znate osnovne stvari. Reci da A319 ne moze da odradi BEG-TFS je notorni nonsens i pokazuje koliko nista ne znate o avijaciji.

E295 je kod za E195-E2 kao sto ie B38M kod za 737 Max 8

B38M jeste kod na FR24.

Nije mi drago napisati, ali ste izuzetno nekorektni, cepdilacite i neinformisani ste.

2. E295 je ICAO sifra za E195-E2, isto kao sto je A320neo A20N itd… Sada rasprava sa Vama nema poente. Meni ovde nesto pisete kako sam neinformisan, pa jeste li ikada otvorili FR24, a kamoli drugi dokument neki, pa primetili da su svi avioni obelezeni ICAO standardom? A sve ostale argumente koje sam pod ovom tackom napisao to nista, jer nemate kontru pa ovo vadite…

6. Oduvek je isla, B733 je isao u doba JATa i pocetkom ASL.

7. Ozbiljno ovo pisete? Znam koje su razlike ali pitam u ovom slucaju, jos sam i objasnio. Obe kompanije u svom hubu, ista alijansa, ista klasa aviona leti na ruti, obe kompanije sravnile JU sa zemljom u proslosti i oterale je sa rute. Vrlo lepo, kako je JU konkurentna na VIE protiv E195 koji salje OS? Ja sam i rekao da krenu sa Embraerom, za ATR sam napisao u najgorem slucaju da moze.

12. Ajmo sad da ponovimo – znam koji je domet A319 po Airbusu. Ajmo sad nas dvojica zajedno da ponovimo – taj domet nema veze s vezom sa operativnim uslovima! A319 ne moze da bude pun putnika, tereta, i sa gorivom preko oko 70% jer onda prelazi MTOW. Da stavimo na stranu da A319 sada nije ekonomican za rute duze od 3h, a da bi ova bila oko 4-4.5h, i to da ovo tek nije isplativo zbog ogromnih troskova za ASL zbog posada i duzine leta. Sa glavnih aerodroma Kanarskih ostrva (TFS, TFN, FUE i La Palma) ne postoji ni jedna jedina ruta duzine kao ova za Beograd koja leti na avionu manjem ili neekonomicnijem od A320 ili B38M (max 8 da ne bude da avion ne postoji).

Nadam se da su ovo korisne informacije za Vas, i da cete ubuduce odgovarati na argumente, a ne na “nepostojece avione”. Sta ste uopste mislili da ja mislim da je E295? Sta ste vi mislili da je sifra za E2?

Finalno, reci da rasprava samnom (ili drugim komentatorima) nema smisla i optuzivati ljude da ne znaju nista o aviaciji je maksimalno nekorektno od Vas, pogotvu jer ste ovde Vi ustvari pokazali neznanje absulutno osnovih stvari (E295), a i neosnovnih stvari (A319 itd..)
U ostalom, ako toliko necete meni da verujete, osvrnite se na analiticara, koji isto kaze da bi JU mogla da leti na MUC.

Tel Aviv mora da ide 7x nedeljno! Od Dubaja Er Srbija neće odustati (Abu Dabi je nonsens bez Etihada) a ono o čemu treba razmišljati je Baku, Jerevan, Beirut i polako Johanesburg/Capetown sa A330 i jednim sletanjem u Najrobiju npr. To bi uz pojačanje Kine bilo racionalno, mimo dijaspore u Južnoj Africi, te presedanju putnika iz Najrobija za Zanzibar (jako tražena destinacija) bi time Er Srbija imala sjajne konekcije Balkan-Afrika kao jedina kompanija šire regije. Valja razmišljati o tome.

Kisinjev mi je baš vrh prioritet, 😂

Mozda Teheran?

Valjda ce i Brac uskoro

Рекао бих да има више Срба у Даблину него Манчестеру.

Одакле Вам да је највише путника ка Манчестеру?

Iz analiza.

Верујем да би лет за Канарска острва (било Гран Канарија, било Тенерифа, били добар потез. Једном недељно. Смартвингз је громогласно најављивао, па ништа.

Ne daj Boze da otvore Ekaterinburg, odmah bi nas bombardovali. Beirut ne moze da se otvori jer je trziste unisteno i zabranjeno iznosenje deviza iz drzave. A za ostalo, sve stoji ali nema aviona

Nisu bombardovali, ali su ukrajinski i poljski botovi danonocno dojavljivali bombe u avionima i svuda po aerodromu.

Jer ce opet poceti. Iste sekunde. Bolje sacekati malo, konsolidovati se, pa onda otvarati.

Rade idalje, samo se o tome ne prica. Manje rade jer je JU preduzela niz mera, ali idalje ih ima.

Kako ne znaci? Letovi ponekad kasne i zbog toga, a svaki let pregledaju specijalci u Beogradu. Pored aviona za Rusiju pre polaska su uvek parkirani crni dzipovi specijalaca.

Da, svaki let pregledaju specijalci. Putnici na letovima za Rusiju prolaze dodatan bodycheck na gejtu, kroz KD vrata i rendgen.

Letovi za Rusiju uvek idu sa A1, C3, C4, C11, C12. Svi ti gejtovi imaju mogucnost za bodycheckom pa se zato i koriste.

Prilicno sam siguran da je Ekaterinburg predaleko za A319, mozda jedva stigne do njega za tezinski ogranicen A320.
Ako u JU stignu ikada famozni A321 verujem da ce mozda probati, ali do tada nista

Vi ocigledno ne znate nista o doletu aviona.

Ako niste isli u skolu razumem, ali skola je obavezna, bar u moje vreme. BEG-SVX je 3.440km, dok je dolet A319 6.950km. A320 ima dolet 6.100km. Ocigledno niste ucili poredjenje brojeva vece-manje u skoli.

Ne brinite, patio sam se ja i na fakultetu. Tu me doduse nisu naucili da kuckam po FR24 i drugim sajtovima pa da se pravim pametan po komentarima sa egzaktnim distancama. Da necete mozda i precizne kordinate aerodroma da mi napisete?

Verujem da ste isti komentator kome su ljudi iznad objasnjavali zasto A319 ne moze ekonomicno da leti za Tenerife. Mogli biste to sami da istrazite jer je ista situacija ovde, ali kad Vas vec mrzi predlazem da barem uzmete gornje komentare u obzir.

Mogli biste da se malo normalnije ponasate kad Vas to vec nisu naucili “u vase vreme”, i da ne pisete jeftine uvrede i pravite se da ste bog i batina aviacije.

@Alen Šćuric – zasto dozvoljavate ovakve tinejdzerske uvrede na portalu?

Verovatno jer im nije dobro za PR da mediji non-stop objavljuju kako se na JU letovima dojavljuju bombe

Jos jedna od mnogobrojnih kompanija koja je profitirala od nestanka Alitalije. JU zasluzuje medalju za ovo sirenje u Italiji, cak se ni sa Spanijom ne poredi. Koliko se secam JU je do 2021. letela samo za FCO, MXP, i VCE, 16 nedeljnih letova ukupno. Sada ima skoro 40 letova ako sam lepo izbrojao sve

42pw je za Italiju sa JU iz Beograda. Kada se doda i W6, brojka ide na 49pw trenutno, a uskoro ce ici na 54pw.

Alene
Da li nesto znate oko erbasa a321 koji treba doći u flotu Air Serbia(2 aviona ako se ne varam)

Glasine su da ih je ugrabila neka druga kompanija, isto kao i famozni treci A330. No, ponavljam – glasine

Deluje da u JU postaju malo izbirljivi oko izbora aviona?

Није Јатовање него А330 који је требало да се придружи флоти није био у најбољем стању тако да су одустали од њега. И даље трагају за А330.

Ne Jatovanje, nego bas probirljivost. Marek je ranije izjavio nesto tipa da zele da imaju nekoliko aviona sa vec spremnim ugovorima, koje mogu relativno brzo da preuzmu kad im zatrebaju.

Ja mislim da im se taj plan obija o glavu jer nijedna normalna leasing kompanija nece to da radi u 2023. godini. Da je jos 2021., pa jos i nekako.

Po meni, danas kompanije izbegavaju da vade iz long term storage avione, i da rade pratece remote, jer nisu sigurni koliko ce trajati ovaj jak promet, koji se idalje prica da postoji zbog “ustedjevina tokom korone”. Samim time, sve one iole operativne avione grabi ko stigne. Niko nece da ceka na JU dok se oni smisle sta im treba. Ovo leto im je dokazalo da sada kad nadju avion koji bi mogao da im zatreba, odmah uzimaju inace ce zavrsiti i na leto 2024. kao sto su ovo..

To su lazi. Oba A321 su idalje u LJU i niko ih nije uzeo. Niko nije uzeo ni A332.

A zasto mislite da je JU pikirao bas te iz LJU?

Pre 10 dana oba Aviancina bila na remote standu. Pre par dana sam video samo jednog pored hangara Adria tehnike, i dalje u Avianca livery-u ali bez cowlinga na motorima. Drugi predpostavljam da je bio u hangaru.

Vole Srbi da letuju gde ste sve napisali.:) Interesuje me, da li svi ovi letovi ostaju i van turisticke sezone? Videcemo onda popunjenost aeroplana…

Od gorenavedenih, sezonske su:

Bari, Katanija, Palermo, Napulj, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Rijeka, Hanja, Krf, Iraklion, Rodos i Palma de Majorka.

Apsolutno neverovatno, pogotovo linije za Španiju gde se do juče gotovo da nije ni letelo.Nemačka je oduvek bila u fokusu (velika dijaspora)…Samo još da stabilizuju operacije,onda bi to bilo to.Juče opet kašnjenja, otkazana Tirana,navodno problem sa Embrajerom 190.Bio je planiran na Hamburgu, Tirani i MXP.Hamburg je realizovan, Tirana otkazana, a za MXP nakon skoro 4 sata kašnjenja poslat ATR!

Kasni e190 trebao je već juče da leti ali je pomeren. Još su ispala dva aviona. Dobro su uopšte izgurali. Dobro je pa je sredina sedmice kad je najmanje opterećenje

Nisu ispala jos dva aviona, juce je ispao samo E190, a vec nedelju dana ne leti YU-APN. To su ukupno dva aviona koja su juce bila van flote. E190 je danas operativan, pa je danas samo jedan AOG.

Da, samo je YU-APN van flote trenutno. U kvaru je od kada je imao prinudno sletanje pre 7 dana na liniji BEG-LHR.

Принудно?

О чему причате аман, Е90 је данас летео за Хамбург и Пулу.

Navodno problem sa E190?

Kako imate smelosti tako nesto napisati? Ceo dan je E190 bio juve popravljan u HAM da bi tek jutros poleteo za BEG.

Citalac je implicirao da se sumnja u to da je E190 imao problem.

Pa jer je ovde panika jedino kad se JU avion pokvari. Kada se pokvari FR avion za Zagreb onda hrvatski botovi krenu u akciju branjenja da se to svima desava i kako je sve u redu. Tada nema komentara “O BOŽE”, “KAOS” i slicnih.

Ove godine su se avioni JU generalno jako retko kvarili. Evo pokvario se E190 juce i popravljen je istog dana. Jedini duzi kvar ovog leta je YU-APN. Svi ostali avioni ako su i imali kvarove su popravljeni u kratkom roku.

Ryanair je ovog leta imao jako puno velikih kasnjenja za ZAG, u proseku jednom nedeljno im ispadne avion. To nikako nije zanemarljivo. Setite se samo kasnjenja od preko 13 sati iz Brisela pre par nedelja.

Trade Air, ETF i slicni nisu dolazili zbog kvarova nego zbog rupa dok su avioni bili na servisu. To znate i sami. Cemu pisanje neistina? JU generalno ovog leta nema puno kvarova.

FR ima svaki dan poneko kasnjenje koje se crveni na FR24. Jednom nedeljno ispadne avion. I to je cinjenica.

Кварили су се авиони на вет-лизу…

SAMO JAKO@🌭🥨🥐

Da ne pricamo o kvarovima koje je FR imao u Osijeku, prvi let pa je kasnio preko 5 sati. Ubrzo nakon toga je jos jedan let zbog kvara kasnio satima.

E190 se pokvario u Hamburgu.

Dok traje, traje

Da… sapumica..
Privid
.

Helsinki su istražili i rekli da nema dovoljno interesovanja. Dublin kreće uskoro a i Beirut koliko sam čuo. U pravu ste za Minhen apsolutno ali ne razmišljaju trenutno o tome. Verovatno ćemo videti iduće godine ekspanziju na bliski istok (Aman, Bejrut, i ne odustaju od Dubaja, te povećanje frekvencija za Tel Aviv)

Air Srbija bi trebala da otvori sto pre liniju za Yerevan ako nista drugo ono da preuzme mnozestvo putnika koji lete iz Rusije za Srbiju (WW) preko Istanbula kao i da preuzme neke tranzite ka Americi i zapadnoj Evropi. Naravno trebalo bi da i cena bude konkurentna.

Ne znam samo kojim letovima da preveze te putnike… Ima li naznaka o povećanju frekvencija ka Rusiji?

Jeste za postovanje sto se tice reda letenja i kolicine destinacija ali moralo je to da bude mnogo bolje isplanirano i uradjeno planski i smisljeno. Vec 3 -4 meseca se sav saobracaj odrzava na ivici kolapsa sa ogromnim kasnjenjima i velikim nezadovoljstvom putnika. Da, nije u svemu kriva Air Srbija to stoji ali u mnogo cemu i jeste doprinela haosu ako se realno hoce pogledati u ogledalo i izvesti neke pozitivne zakljucke.

Treba reći da za Italiju Palermo i Catania i za Grčku sva ostrva su čarter linije koje su pretvorene u redovne da bi se dobili popusti i čuvale od ulaska Wizz Aira. Nažalost ta sedište se većinom prodaju agencijama i ovo što ostaje u prodaji je papreno skupo. Takođe, one su sezonske, leti se za njih već 20 godina unazad i ne vidim da je tu nešto kompanija specijalno uradila u odnosu na primer čatera za Antaliju

Onda se na Siciliju ide u periodu kada agencije NEMAJU aranzmane… pre i posle agencijskog paket aranzmana… Agencije se i dalje drze charter kalendara sa po nekom kruzmom turom po ostrvu.Dakle moze se ici i da karte ne budu “boli glava”.

Vi ste onda omiljeni putnik svake kompanije, ne samo Air Srbije.

Mozda grijesim, no zanima me, logican redosljed misli. Ako je airserbia uspjela stvoriti regionalni hub, sto doista jeste uporedjenju s mnogim gradovima regije, i leti na mnostvo destinacija koje fale Sarajevu poput pariza, barcelone, ljubljane, praga, minhena, kopenhagena itd… zasto onda nema vise letova na relaciji sarajevo beograd, i to sa vecim avionima ako bi se sarajevo moglo lako povezati s svim tim destinacijama upravo preko beograda? Jer cesto dobijam utisak da su letovi bgd > sjj jedva, da ne kazem na silu. Tako da uzimajuci u obzir sve ovo logicno je onda se zapitati zasto letovi sjj > bgd nisu pompezniji ako bi teoretski mogli?

Ukinuti su nocni letovi za Sarajevo zbog nedostatka ATR-a i posada. Putnika ima, ali nije bilo posada i aviona, nazalost.

Ne, nego je kasnio bio YU-ASB tada. Plan je bio i da Avanti Q400 leti celog leta za JU, ali oni su isto promenili ugovor i lete povremeno. U takvoj situaciji nije bilo moguce obezbediti ATR za nocni let za Sarajevo.

Onda kada su ga zakazali se mislilo da ce biti dovoljno aviona. Promene su nastale kasnije, pa je JU prvo pomerila letove na 1.7. u pokusaju da pronadje resenje, ali nije uspela i onda ih je skroz otkazala.

Не него да ће се обука новог кадра брже одрадити. Сада су почели да шаљу посаду на обуку у Франкфурт код Луфтике. Ко зна можда је неко зближавање на помолу.

Nisam bas siguran da potraznja putnika ima toliko koliko tvdite. U Sarajevu doslovno nikad nisam cuo da neko presjeda preko Bg-a. To je po pravilu uvijek Bec ili Istanbul. Od gradova regije ponekad Zagreb. A i da doista ima putnika valjda bi i prije ove velike ekspanzije bilo vise dnevnih letova ili vece letjelice sto do sada nije bio slucaj.

Није било посада за ноћне летове за Сарајево, унети су у периоду када су резали саобраћај.

Air Serbia ima i linije INI-HHN i INI-CGN, pa je tako broj linija za Nemacku 10, a ne 8. Time je Nemacka broj 1 trziste, ispred Italije!

Isto tako, Turska ima 5 linija jer niste naveli INI-IST i KVO-IST.

Niste naveli ni INI-ATH i KVO-SKG, time Grcka ima 8 linija.

Zasto?

Pa napisite u tekstu da se radi samo o beogradskim linijama, pobogu!

“Kompanija je u dvije godine poduplala broj svojih linija i sada ima istinski fascinantnih 77 redovnih linija.”

Ovo je samo iz Beograda. Zasto niste i ostale linije uracunali?
Iz Nisa JU ima 6 linija, ne racunajuci onu za BEG jer je uracunata u BEG, kao i 3 iz Kraljeva. To je ukupno 86 redovnih linija!

Alene promenite u naslovu i dodajte “iz Beograda” inace cemo ceo dan citati ove komentare o Nisu i Kraljevu. Ovo je samo sugestija , naravno ne morate da objavite komentar.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!