zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Istraga protiv Montenegro Airliensa radi code-share

Otvorena je istraga o code-share sporazumu Montenegro Airlinesa i Etihada iz 2016. godine. Naime tada je kontraverzni srpski političar Mlađan Dinkić, preko svog poduzeća MD Solutions, lobirao za sporazum ova dva prijevoznika. Montenegro Airlines je uzeo Dinkića za konzultanta i to bez natječaja. Posao je trebao uključiti u „ugovor o upravljanju“ između Montenegro Airlinesa i Etihada, tj. trebao se potpisati sporazum o strateškoj suradnji, no isti se nikada nije desio. Ovo je jedini posao za koji je Montenegro Airlines anagažirala konzultanta, sve ostale code-share sporazume ostvarili su bez pomoći konzultanta. Tužiteljstvo istražuje i ugovor o code-share Montenegro Airlinesa i Air Serbie koji je navodno bio dio ovog deala. Pod istragom su i neki drugi poslovi pa i oni između Dinkića i Daliborke Pejović. Sumnja se da je novcem Montenegro Airlinesa plaćena usluga koju je Dinkić napravio DPS-u tijekom izborne kampanje u Cetinju 2013. godine. Ni projekti koji su tada obećani u kampanji nisu nikada realizirani.

Navodno je Dinkić za ove poslove plaćen 300.000 EUR, iako neki, pa i tadašnja predsjednica odbora direktora Daliborka Pejović tvrde da se radi o manjoj svoti novaca. Sjetimo se da je tada Montenegro Airlines poslovao sa ogromnim gubicima koji su se pokrivali iz državnog proračuna (od 2013. do 2016. kompanija je ostvarila gubitak od 37 milijuna EUR). Tužiteljstvo smatra da usluge Dinkićeve kompanije nisu bile potrebne, a sporno je i je li se išta od obećanog i ostvarilo, pa je pitanje zašto je novac isplaćen. Istim je nanijeta i financijska šteta Montenegro Airlinesu.

Specijalno državno tužiteljstvo istražuje i još nekoliko spornih dokumenata iz poslovanja Montenegro Airlinesa između 2014. i 2016.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Montenegro Airlines

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Човек који је уништио српски банкарски систем. Те 4 банке ни дан данас не могу да окончају стечај. Уништио СДК . Створио Националну штедионицу на инфраструктури тог истог СДК-а. Када му је досадило да се игра банкарства онда је те некретнине продао некој страној банци. А зашто није одговарао? Па зато што је урадио оно што су му тражили налогодавци са запада. Треба погледати где су остали експерти из Г17+, Лабус, Маловић, Божа Дерикожа Ђелић.

Да ли сте чули за Беобанку? Да ли сте чули за Сартид? Да ли сте чули за US steel?

To su banke odakle su pare završile na Kipru i nikada nisu vraćene u zemlju i koje su devastirane devedesetih godina. Bankarski sektor nije postojao kad ga je Dinkić preuzeo – niti se štedelo niti se kreditiralo, ni građani ni privreda, samo privilegovani pojedinci. Dinkić je belosvetska lopina ali optuživati ga za uništavanje srpskih banaka možete samo ako ste rođeni 2000. godine ili kasnije.

Ahahahahahahhahahahahhhahahahahahahhahhahahhah crkoh od smeha.

Grobar Srpske privrede, znaci, umešao prste i u privredu Crne Gore. Drago mi je da Crnogorsko tužilaštvo radi svoj posao i nadam se da će u tome istrajati. U Srbiji o tome ni reči, bar prema mojim saznanjima. Velika priča!

Pazite vi to, u tom trenutku je Dinkić šef neke Vučićeve kancelarije za saradnju sa Emiratima (možda je i još uvek) i on ima privatnu firmu koja lobira kod firme iz Emirata koja je i u vlasništvu JU. Ovo je školski primer korupcije, mačji kašalj i za najlošijeg tužioca. Svi su im poslovi ovakvi i sve će kad tad isplivati.

Sanader u zatvor!

Nazalost srpski politicari koji treba da robijaju ne robijaju.

Slazem se da je to srpska tragedija. Nazalost. Pola sadasnje vlasti bi vec trebalo da bude iza resetaka. O prethodnoj da ne govorim.

Pa nisam ja drzavni tuzilac da znam odgovor na ovo pitanje, pobogu!

Ne znam cemu to (retoricko) pitanje, valjda da Vas ne optuzuju da “stalno samo po srbima” pljujete.

Vrlo dobro znate i Vi, a i citaoci ovog foruma zasto nisu u zatvoru nazalost. O ovim temama se moze napisati dovoljno da se i biblioteka napuni, al bolje da ne pocinjemo i skrecemo sa teme. Tuzno stanje u drzavi…..

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!