zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

9A-CTO u bojama Star Alliancea

Novi zrakoplov u floti Croatia Airlines-a, A320 registracije 9A-CTO, obojan je u boje Star Alliance-a. Repne površine zrakoplova su označene sa crnom zvijezdom na bijeloj podlozi. Zrakoplov nosi ime grada Dubrovnika koji je nekad nosio zrakoplov 9A-CTJ. Zanimljivo je da sada dva zrakoplova u floti nose Star Alliance “livery”, 9A-CTO i 9A-CTI. Posljednji put kada su dva zrakoplova bila obojana u taj “livery”, jedan od njih 9A-CTM, napustio je flotu, tj. vraćen je lezoru.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Croatia Airlines

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ono sto mi se nije svidjelo i jos mi se ne svidja je to da je prvi CA zrakoplov sa sharkletsima obojan u star alliance livery. Takav meni osobno odvratan livery nikako ne ide na avion takve vrste, neka DH8D obojaju u njega, a ne novi A320, grozno.

Slažem se, nebitno ali ipak bi bilo ljepše da je u živahnim CA bojama. :⁠-⁠)

Ova kompanija je sramota. Zamjenski avion od 11. mjeseca? A nije im niti tokom ljeta trebao. A320 je bio slabo korišten.

03.08. i 15.07. nije uopće letio.

02.08. samo jedan let. 16.07. samo dva leta.

Što odakle? Pa to su javni Podatci.

Lol

Avion je skroz bijele boje- rep je bijeli i avion (prvi u floti OU) ima sharklets.

Čisto malo podsećanje (mada je pitanje koliko fanovi Croatie vole takva podsećanja). Prva JAT-ova Karavela koja je došla 1963. godine (YU-AHA) se zvala Dubrovnik

Ne znam Denis od kuda ste izvukli pretpostavku da “je pitanje koliko fanovi Croatie vole takva podsećanja”. Evo vam odgovora: mi stariji smo odrasli da JAT-om, naši prvi letovi su bili njime, mi niti smo ikada išta imali protiv JAT-a, niti to imamo danas. Iza 1991. to više nije bio “naš” JAT… Od toga trenutka nama Croatia postaje broj jedan. Mlađi se JAT-a niti ne sjećaju i stoga nemaju nikakav odnos prema njemu. Zato su sve priče iz prošlosti ne samo dobrodošle već i poželjne.

Ja se izvinjavam ako sam nekoga povredio. Možda sam zaključak izvukao iz proklete dnevne politike koja nam se potura. I ja spadam u relativno stariju generaciju koja pamti kada se na Splitskom aerodromu stajalo na staroj terasi ispod tornja ili se sedelo u restoranu na dva metra od stajanke. Meni je drago da mi “stariji” imamo to lepo sećanje na taj stari JAT kojim su neki leteli a neki ga samo gledali sa terasa (moj prvi let u životu je bio JAT-ovom Karavelom tako da dosta pamtim). Pozdrav i još jednom izvinjenje

Dolazak zrakoplova Airbus A320-214, sada registracije 9A-CTO, pobudio je dosta moje pažnje i zanimanja (Star Alliance shema bojanja mi je uvijek bila sasvim dopadljiva, prvi naš Airbus sa ‘sharklet’-ima …) pa sam, nakon što pročitah da je zrakoplov viđen, otišao do zračne luke ne bih li ga, na očekivanom mjestu, i sam zatekao tamo. Doista i jesam, ali ostao sam jako iznenađen i užasno razočaran. Naravno, zamijenjenih loga, registracije i drugih oznaka, no najviše vremena i novaca uloženo (izgubljeno) je kako bi vertikalni stabilizator, prije tipične crne boje i Star Alliance loga svijetlih nijansi (kao na bivšem A320-212, 9A-CTM i postojećem A319-112, 9A-CTI) prebojali u bijelu boju sa logom tamnih nijansi (je li ga netko obojao tako i prije no što je odlučeno da dolazi u OU ili je to napravljeno po želji samoga OU-a, ne znam). To da o ukusima ne treba raspravljati davno je rečeno i toliko puta ponovljeno, ali ovo mi je doista izgledalo loše, sterilno, monotono i nezanimljivo (sasvim na tragu sheme bojanja OU-a). Po mom skromnom mišljenju, samo je trebalo ostaviti kako je bilo i možda gondole motora (kako je bilo na CTM-u) prebojati u blago sivu nijansu i staviti loga tvornice motora CFM International. I na vertikalne vanjske površine sharkleta stavio bih loga Star Alliance-a kakva su između cockpita i prednjeg para kabinskih vrata. Ah …

Mislite da su ga opet bojali u Star Alliance livery? To mi malo nestvarno. Ja vise racunam da su ga ostavili kakav je bio i zalijepili registraciju i zastavu te TAP natpis zamijenili s Croatia Airlines… Kad su ga nabavili bilo mi je logicno da ga ostave u Star Alliance bojama.
Mislim da vam ova opaska sa sugeriranjem napustanja flote drugog aviona u SA bojanju ne drzi vodu u ovom slucaju. Mislim da je ovaj izgled bio najjeftiniji uz minimalne troskove.

Došao je bijeli, bez ikakvih oznaka. Sad stvarno super izgleda. Transparentne Srar alliance boje

Da, bio je u sa bojanju, bas cudno da su ga prvo u bijelo pa opet u sa bojanje.

Avion je 28. jula dosao u Zagreb i vise od 3 meseca kasnije jos uvek nije usao u upotrebu! Pa ko je ovde lud? Back-up avion koji ulazi u saobracaj u mrtvom delu sezone… Svaka cast OU, sad ste stvarno prevazisli sve!

Pa ljudi ga bojali do sada. Dok smislili koju nijansu da stave, pa lagano sve. Umetnici!

Avion je samo back-up i plača se power by hour. Nije predviđeno da leti osim usljed ispadanja drugog aviona ili velike potražnje.

Zar je OU trebao i kao zamena preko leta? Ne znam da li su imali nekih ispada obzirom da i dalje imaju sopstvenu flotu nedovoljno zaposlenu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!