zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia još uvijek nije pomaknula Minhen-Split

Još 1.10. sam pisao kako je Croatia Airlines diletantski otvorila letove iz Osijeka za Minhen no nije izmijenila W-let koji se veže na ovaj let. Moguće je da se osječki let veže na onaj iz Zagreba koji dolazi u Minhen u 9:45, no kako osječki let ide u 10:10 ovo nije realno. Ili bi se zagrebački let trebao pomaknuti 15 minuta ranije ili osječki 15 minuta kasnije od sada objavljenog. Dakle, to je manje vjerojatno. Ali let iz Splita u Minhen dolazi u 9:10 i ima logike da ide za Osijek u 10:10.

No, ono što je problem je da Croatia još uvijek nije pomaknula ove letove pa i dalje leti za Split u 10:10. Prema sadašnjem redu letenja ispada da će let za Osijek imati ferry (prazan let) iz Zagreba za Minhen i isto tako nazad da bi odradilo osječki let. Naravno, to nema nikakvog smisla i vrlo vjerojatno samo splitski let nije pomaknut.

Kako letovi za Osijek počinju za 14 dana (15.11.) već sada kompanija će morati plaćati kompenzacije putnicima kojima će biti naknadno pomaknut let za Split. Nevjerojatno! A samo je trebalo pomaknuti let za nekih 4:30 sati koliko treba rotaciji Minhen-Osijek-Minhen. I sad se postavlja pitanje. Kako to da kompanija nije izmijenila red letenja odmah čim je objavila liniju, isti dan? Pa to je 5 minuta posla. Kako to da kompanija i dalje, 14 dana prije prvog leta prodaje karte sa pogrešnim vremenom polaska? Pobogu, pa to znači neugodnosti prema putnicima, frustracije putnika koji će putovati 5 sati kasnije, ali i kompenzacije. Zašto, pobogu? Zato što zaposlenici Croatie nisu u stanju u više od mjesec dana izmijeniti red letenja???? O moj bože! O moj bože!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

35 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

HALLELUJA!!! Let MUC-SPU napokon je pomaknut na 14.35 ponedjeljkom i petkom tako da je rotacija sada SPU-MUC-OSI-MUC-SPU!

HALLELUJA!!! MUC-SPU pomaknut na 14.45 ponedjeljkom i petkom!

Koji dibidusi, majko moja. Pa ne mogu vjerovati koji neprofesionalci i nule rade u toj kompaniji. Zbog pet minuta posla sada ce izgubiti puste novce na kompenzacije.

Ej buraz, pa kaj bi ti? Pa ima još vremena… U 14 dana može i svijet propasti! Zakaj da si sada vec netko s time bespotrebno dela posel? To se bu odradilo par dana ranije… I ne bi me čudilo da se ljude dopela do ZAG i dalje minibusom… Jer do sada za 15.11. nisu puno prodali!

Sve klase pa i ona najjeftinija je još u amadeusu slobodna za buking. Stoga pretpostavljam da je prodano samo par mjestašca…

OU4431 C5 D5 Z5 I4 Y9 B9 M9 /MUC 2 OSI 1010 1145 E0/DH4 1:35
H9 X9 Q9 V9 W9 S9 T9 E9 L2

OU4430 C5 D5 Z5 I4 Y9 B9 M9 /OSI MUC 2 1220 1400 E0/DH4 1:40
H9 X9 Q9 V9 W9 S9 T9 E9 L4

To je za 15.11., a ni 19. ni 22. ne izgledaju bolje!

Kako se ovo čita? 🙂 Hvala!

Samo ako prodajete aviokarte mozete videti ovaj podatak ili radite u turistickoj agenciji koja je “kupila” Amadeus program za prodaju.

Ne znam u drugim zemljama ali u Srbiji se najpre pohadja obavezni kurs (za pocetnike) koji kosta cca 150€. Zatim se placa licenca i implementacija cca 135€. Onda tzv. Ticketing kurs oko 155€ (On nije obavezan).
Ukoliko prodate vise od 25 povratnih karti mesecno onda koristite besplatno Amadeus program a ukoliko manje od tih 25 onda se placa 50€ Amadeusu.

Jasno mi je naravno, nego me je samo zanimalo šta bi značio jedan ovakav niz kao u komentaru gdina Foglara

Cijenu vam ne mogu reći jer je ona u krajnjoj liniji za svako tržište drugačija. Mi smo u mom njemačkom uredu svojedobno po terminalu plaćali negdje oko 75€ ali bilo je nešto povrata kroz “Ticket incentive” ..

Sorry…. 🙁 .
C/D/Z/I je business, 6 mjesta ima na raspolaganju, 5 su u prodaji, ostale klase su economi. Najjeftinija klasa je L, svaka slijedeća prema “gore” je nesto skuplja… Kako je L još slobodna, znači da je buking jako loš…
OU4431 je broj leta, do / slijedi prvi dio slobodnih mjesta, iz / je MUC2 što znači da je polazak MUC na Terminalu 2, OSI je Osijek, 1010 je vrijeme polaska 1145 je vrijeme dolaska E0 znači da je let non-stop DH4 je kratica za DASH 1:35 je vrijeme trajanja leta. U drugom redu su preostale slobodne klase u eco.

Super, hvala lepo!

hehe ovo ide lagano na prijavu, pa da vidimo zašto gospodin Foglar shera podatke iz Amadeusa. To je inače zabranjeno 🙂

Ma kaj praćku! Imam ja sa sobom cijeli Patriot sistem… Verzija za ruksak!

Zasto bi dobio prijavu? Covek prodaje aviokarte i naravno da moze imati uvid u sistem. To mu posao. 😑

To bi znacilo mozda da svako slovo u ekonomskoj klasi ima po 8 karata…sto bi moglo značiti da je za sada na prvom letu iz m8nhena za osijek prodano samo 6 karata?
A iz osijeka za minhen samo 4?

U principu je uobičajeno da se svaka klasa bez obzira na stvarni broj mjesta u avionu daje sa 9. Kod code-share letova, operating carrier daje broj isto sa 9 dok code share partner daje uglavnom broj sa 4. Poslijednja navedena klasa je u principu uvijek najpovoljnija (kod OU na primjer L). Na primjer Business: C je uvijek “full fare”, D je uglavnom jeftinija ali još uvijek “full fare” dok su recimo I i Z specijalne business tarife sa određenim restrikcijama (recimo promjena datuma rezervacije nije besplatna). Jednako je i u Economy s time da je Y najskuplja klasa. Koliko “booking Class” ima u eco, različito je od kompanije do kompanije. Koliko koja košta i koja je najjeftinija stvar je kompanije. Razlike između eco klasa je u fleksibilnosti tarife. Full fare u C i Y su u principu iste kod svih kompanija na istoj ruti. Postoje i klase koje se za P2P ne prodaju nego služe samo za konekciju. Raspoloživost sjedala po klasama je stvar yield managementa svake kompanije. Recimo kod Lufthanse se za određene dane za koje se već unaprijed zna da će biti puni, najjeftinije klase od samog početka bukinga za tak dan (ovisno o aviokompaniji između 330 i 360 dana) već blokiraju i u Amadeusu su prikazane ili sa C ili sa S. Kako dolaze bukinzi tako yield management korigira broj slobodnih mjesta po klasama. Bitan dio njihovog posla je i određivanje “overbookinga”: to prevedeno znači da je svaki let dan na prodaju sa nekoliko mjesta više no što predviđeni tip zrakoplova ima. Koliko se sjedala više stavlja u prodaju, opet odlučuje yield management na osnovu podataka o svakom letu posebno (koliko je bilo paxova koji dan, koliko je bilo “no show” putnika – posebno česta pojava kod full fare business na glavnim rutama, da li je let uoči nekog praznika i slično.). Poneki letovi se svjesno prebukiravaju čak i uz izvjesnost da će netko “ostati”. Ali i to je kalkulacija: često kompanija zaradi više na prodanoj full fare karti nekom poslovnjaci nego što plati kompenzaciju putniku koji je “prebukiran”. Može se slobodno reći da uspješnost jedne kompanije ovisi dobrim dijelom o kvalitetnom yield managementu… Često se pitam da li OU takvo što uopće posjeduje…

Ne, jer mi u prodaji stvarne brojke prodanih i neprodanih mjesta ne vidimo. To su podaci koje kompanije skrivaju i poslovna su tajna. Ja mogu samo zaključiti da je prodaja loša kada samo dva tjedna pred let najpovoljnija klasa je još u prodaji.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!