zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Alan Bajić, CEO Aerodroma Sarajevo

O Alanu Bajiću znam prilično malo. Njegovo postavljanje na aerodrom su pratili skandali, no nakon što je stavljen na poziciju Aerodrom Sarajevo je skočio u nebesa. Bajić je profesionalac koji predano radi svoj posao, koji je uspio tamo gdje svi njegovi prethodnici nisu. Bajić je toliko toga napravio u kratko i krizno vrijeme Covida-19 da mu se može reči samo Respect!

 

Aerodrom Sarajevo je godinama vrlo skromno rastao. Dostizala ga je čak i Tuzla. Smatrate li da svo to vrijeme nije bilo previše sluha i kreativnosti kako kod uprave aerodroma, tako i kod državne vlasti?

Intervju svakako ne bismo trebali početi sa osvrtom na prošlost, jer imamo pozitivan zamah u postpandemijskoj fazi oporavka sa mnogim, potpuno novim poslovnim aktivnostima koje prethodne Uprave nisu imale potrebe provoditi, zbog čega ih ne treba teretiti za nivo sluha i kreativnosti u oblasti aerodromskog razvoja.

Neosporna činjenica je da se većina odgovornih učesnika u sektoru aviosaobraćaja u BiH pa i šire, prije pandemije COVID 19, oslanjala na pozitivni trend rasta avioprometa koji nije aerodrom generirao, nego prateće privredne djelatnosti, te samim tim nisu imali pretjeranu potrebu za strateškim djelovanjem koje bi rezultiralo dugoročnim pozitivnim efektima na aerodromski razvoj. Zbog navedenog, mislim da imamo mnogo razloga da pričamo o onome što je nova Uprava za vrlo kratak period, u veoma zahtjevnom periodu uspjela postići i šta su planovi za mandatni period ove Uprave.

 

Što je sve Vlada Federacije BiH napravila da se desi sadašnji uzlet?

Važno je istaći da pomoć Vlade Federacije BiH koja je 100% vlasnik aerodroma kao i resornog ministarstva u ovom zahtjevnom periodu, nije izostala. Naprotiv bila je značajna i to u pogledu podrške naših inicijativa što je direktno uticalo na povećanje broja letova i uspostavu novih aviolinija. U prvom redu to je odluka Vlade FBiH o  privremenom zamrzavanju federalne takse koja je uvedena 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koja je nažalost sve ove godine bila glavna kočnica daljnjeg razvoja zračnog prometa u našoj zemlji i primjenjivala se samo na aviokompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Očekujemo i njeno trajno ukidanje kako bismo u što skorije vrijeme mogli naše putnike obradovati sa informacijom o dolasku i novih aviokompanija kao i proširenju mreže destinacija iz Sarajeva ka ostatku svijeta.

Također, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o izuzimanju od isplate dobiti Međunarodni aerodrom Sarajevo na period od deset godina. Ova odluka bitna je za ispunjene važeće međunarodne i lokalne zakonske regulative i standarda u zračnoj plovidbi, što će dugoročno omogućiti sigurne uslove za veći broj aviona, putnika, prtljaga, pošte i carga, te tako uvećati prihode od poslovanja. Nije izostala ni zdušna podrška Nadzornog odbora, koji je prepoznao i ocjenio pozitivno angažman nove Uprave, a bez čije podrške nisu mogle da se provedu sve planirane aktivnosti.

Moramo spomenuti i značajnu finansijsku pomoć koju nam je pružila Vlada FBIH, a što je doprinijelo održanju finansijske stabilnosti aerodroma Sarajevo.

 

Sarajevo je stradalo u Covidu-19. Pad je bio od 78,2%. Ipak taj pad nije bio među najvećima u regiji, već se Sarajevo relativno dobro držalo. Kako to objašnjavate?

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u toku 2020.dva mjeseca bio u potpunosti zatvoren za civilni zračni saobraćaj, ali su se tokom cijelog perioda odvijali humanitarni, medicinski, vojni, kargo i repatrijacijski letovi, što je po svemu sudeći umanjilo drastičan pad prometa. Bitno je istaći da su na „relativno dobro držanje“ uticalo striktno provođenje sanitarno-zdravstvenih zaštitnih mjera, te uvođenje ACI zdravstvenog certifikata čime su nas aviokompanije i putnici prepoznali kao pouzdanog partnera koji poduzima sve kako bi svojim korisnicima osigurao što bezbjednije okruženje.

Za aviokompanije i sve ostale korisnike naših usluga pripremili smo i poticaje, koji su izuzetno prihvaćeni i koji su proizveli obostrane pozitivne ekonomske i operativne efekte.

Ne smijemo izostaviti sve druge prateće službe i institucije Kontrola letenja, Granična policija, Hitna pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada,Uprava za indirektno oporezivanje, Sanitarna inspekcija i dr. koje su svojom organizacijom poslovnih aktivnosti direktno uticale da se ipak realizuju sve aviooperacije, koje su nekada bile neplanirane i po ad-hoc principu.

 

Vašim imenovanjem stvari su se korjenito promijenile. Prvo ste najavili otvaranje baze Wizz Aira, što je bio istinski ogroman potez. Wizz Air je krenuo sa letovima u VI. mjesecu, a u VIII. mjesecu je imao 20 tjednih letova na 9 linija. U XII. mjesecu Wizz će bazirati i 2. avion u Sarajevu te pokrenuti još 7 linija, te će imati 17 linija i 44 tjedna polaska. Ogromna brojka. Što ste sve morali dati Wizz Airu da ima takvu ekspanziju, tj. kolike subvencije i popuste je dobila kompanija?

Moramo biti precizniji, stvari se korjenito mjenjaju na aerodromu Sarajevu imenovanjem nove Uprave u sastavu G-đa.Samra Pehilj izvršna direktorica za razvoj aerodroma i G-din.Elvedin Begić izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju. Momenat apsolutnog povjerenja i uvažavanja unutar Uprave, prenosi se na sve aerodromske radnike koji svojom značajnom dozom entuzijazma, učestvuju u provođenju svih poslovnih aktivnosti, te formiranju strateških determinanti koje imaju za cilj brži i efikasniji oporavak uz ubrzani proces izgradnje osnove za budući pravac aerodromskog razvoja.

Kao i većina aerodromskog menadžmenta u regiji i šire, prihvatili smo nametnutu krizu kao šansu, odnosno priliku da pokrenemo stvari unutar i van naše kuće jer se svaki segment života i poslovanja našao u situaciji nužne potrebe adaptiranja novim normalnostima. Jedna od aktivnosti nove Uprave je bila, prilagođavanje poslovnih politika novom ekonomskom okruženju i tržištu sa potpuno novim zahtjevima i obavezama. Možemo ocjeniti uspješnim, da je jedan od planiranih ciljeva, upravo dovođenje respektabilne aviokompanije Wizzair i njihov odabir aerodroma Sarajevo za bazni aerodrom.

Bili smo svjesni da baza otvara nove mogućnosti i nudi mnogobrojne pogodnosti, kako u smislu unapređenja povezanosti naše zemlje odnosno Sarajeva sa ostatkom svijeta, tako i ekonomskom jer će zasigurno pomoći oporavku naše zemlje, prvenstveno kroz oporavak turističkog sektora. Ujedno, bila je to potvrda da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznati kao perspektivna turistička i poslovna destinacija.

Aviokompanija Wizz Air je dobila poticaje koje nudimo svim baznim kompanijama i to nije ništa novo, svi aerodromi u okruženju, a i šire, imaju razvijene poticajne mjere za bazne ali i za ostale aviokompanije.

 

No, još je fascinantniji broj tjednih letova prema Bliskom Istoku. Čak 48 tjednih letova na 9 linija. Dobili ste letove i prema vrlo egzotičnim destinacijama poput Jeddaha, Riyadha, Kuvajta, Maname, Muscata. To je daleko više nego 2019. Odakle toliki interes bliskoistočnih kompanija za Sarajevo?

Interes je prisutan, budući da je naša zemlja veoma atraktivna turistička destinacija za turiste iz ovog dijela svijeta. Prema analizama koje radimo, destinacije koje spominjete se već duže vrijeme nalaze na listi najatraktivnijih destinacija iz i prema Sarajevu.

Mogu samo reći da smo u pravo vrijeme iskoristili prepoznati potencijal našeg tržišta, pravovremeno uspostavili komunikaciju sa aviokompanija i ponudili atraktivne poticajne sheme, koje su u trenutnim okolnostima iznimno značajne aviokompanijama kada procjenjuju određenu rutu i donese odluku o uspostavljanju letova. Moramo napomenuti, da je jedan od važnijih strateških poteza potpuno novi pristup odnosa aerodroma i aviokompanija, koji je operativno provođen od novoformiranog Tima aerodromskih mladih stručnih ljudi, te uspjeh nije izostao.

Dakle, jako smo sretni jer smo kao rezultat dobrih i pravovremenih pozitivnih poslovnih odluka, uz nesebični angažman svih aerodromskih radnika i pratećih službi, zabilježili ponovo uvođenje letova od strane aviokompanije Flynas, Air Arabia i Kuwait Airways, a čak tri nove aviokompanije su uspostavile svoje letove za Sarajevo i to: Jazeera Airways, Salam Air i Gulf Air. Dodatno, aviokompanija Air Arabia uvela je i novu destinaciju Abu Dhabi – Sarajevo.

 

Aerodrom je imao čak 15 tjednih letova za Dubai. U ljeto 2019. Flydubai je imao i 21 tjedni let. Možemo li uskoro očekivati da bi Emirates ljeti mogao zamijeniti Flydubai na letovima za Sarajevo, tj. letjeti sa svojim 777-300ER?

Ne bih rekao zamijeniti, već proširiti kapacitete na ovoj ruti. Iskreno se nadamo da će respektabilna aviokompanija Emirates razmotriti našu ponudu, te je prihvatiti, kako bi otpočeli pregovore, jer postoji značajna potražnja i potencijal koji ima ruta između UAE i naše zemlje. Aviokompanija Flydubai je naš dugogodišnji partner i sve ovo godine imamo odličnu saradnju, a u narednom periodu aktivno ćemo raditi na unapređenju naše saradnje.

Bitno je istaći da radimo na kreiranju dodatne potražnje u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i našom Ambasadom u UAE, kao i USAID-om,  te očekujemo da ćemo kroz zajedničku saradnju i koordinaciju naših aktivnosti, osigurati neophodne preduvjete za dodatno proširenje kapaciteta na ovoj, kao i na drugim rutama.

 

I dalje je najfrekventnija linija iz Sarajeva Istanbul. 23 tjedna leta čak 3 prijevoznika. No, ipak broj tjednih letova Turkisha je ozbiljno pao u usporedbi sa 2019. Očekujete li skoru normalizaciju Turkishevih operacija i približavanje brojki iz 2019?

Pad aviooperacija Turkish Airlinesa, uzimajući u obzir trenutne okolnosti jeste činjenica. Unatoč tome, radi se o prevozniku koji bilježi značajan broj sedmičnih letova i u vrijeme pandemije. Vjerujemo da će naredne godine doći do normalizacije prometa za šta je neophodno ukidanje restrikcija, a što će dovesti do porasta potražnje za letovima generalno, te da ćemo se približiti brojkama iz 2019. god. Aviokompanija Turkish Airlines je naš dugogodišnji, respektabilan partner s kojim imamo odličnu saradnju i od velikog nam je interesa njihov rast. Iskoristio bih priliku da istaknemo da je Uprava imala sastanak sa G-din.Ilker Ayci predsjednikom Uprave Turkish Airlinesa, gdje smo dogovorili unaprijeđenje poslovne saradnje i razvojnih mogućnosti u kontekstu uvođenju novih destinacija i povećanju frekvencija aviooperacija.

 

Brojni letovi za Bliski Istok, Istanbul i letovi Wizz Aira napravili su to da je Sarajevo od VI. mjeseca imalo abnormalni skok broja putnika. Aerodrom je od tridesetak tisuća putnika, skočio na 71.985 u VI. mjesecu, 136.017 u VII. i čak 151.309 putnika u VIII. mjesecu. Više nego fascinantno. Hoće li takvo stanje biti i u posljednja dva mjeseca ljetne sezone (IX. i X. mjesec), te hoće li se nastaviti ove zime?

Činimo sve da se oporavak prometa nastavi, no svjesni smo da će on zavisiti od mnogo faktora. Nažalost, suočavamo se sa četvrtim valom korona virusa, dosta zemalja uvodi restriktivnije mjere za putovanja tako da je u ovom trenutku vrlo teško dati procjene. Svakako da ćemo mi sa naše strane učiniti sve da što veći broj aviokompanija zadrži svoje letove i u zimskom redu letenja. Jedan od načina je svakako preispitivanje i usvajanje novih poticaja, od strane aerodroma ali i svih drugih relevantnih institucija i zainteresovanih strana u privlačenju putnika u narednom neizvjesnom periodu.

Pripremamo se za zimsku sezonu, vršimo kontinuiranu komunikaciju sa svim aviokompanijama, a intenzivno pregovaramo i sa novim. U pripremi je i novi program stimulativnih mjera za aviokompanije u zimskom redu letenja, koji radimo zajednički sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i drugim zainteresovanim partnerima (USAID, Privredna komora FBiH, Udruženje hotelijera i dr.) te ćemo isti uskoro moći prezentirati aviokompanijama.

 

Istim ste došli na samo 43.684 putnika Zagreba. Bi li Sarajevo moglo preskočiti Zagreb po broju putnika, kao što su to napravili Priština, Skopje i Split?

Svim aerodromima je cilj efikasno proći kroz fazu oporavka i ostvariti finansijsku stabilnost, te ubrzano ući u fazu dinamičkog povećanja obima prometa. Mnogo faktora direktno utiče na realizaciju pomenutog cilja. Jedan od bitnih faktora je svakako nivo spremnosti većinskog vlasnika aerodroma da prihvati rizik efekta odluka koju aerodromska Uprava donosi i provodi.

 

Smatrate li da bi Sarajevo trebalo imati bitno više legacy carriera koji lete prema Zapadnoj Europi. Trenutno lete samo Lufthansa, Austrian, Swiss, Croatia i Air Serbia. Možemo li u doglednoj budućnosti očekivati letove LOT-a, Air Francea, KLM-a, Britisha ili Aegeana?

Naravno, to je naš strateški cilj na kojem  radimo i nadamo se da ćemo naše korisnike u što skorije vrijeme moći obradovati viješću o dolasku novih aviokompanija koje će uspostaviti letove ka Zapadnoj Evropi. Evo ekskluzivno za Vaše čitatelje, neke od aviokompanija sa kojima pregovaramo su već i spomenute  u Vašem pitanju, no još uvijek ne možemo detaljnije govoriti o ovim razgovorima.

 

FlyBosnia je više puta pokretala letove iz Sarajeva, pa je otvarala linije, ekspresno iz zatvarala, pa opet otvarala. Bombastične najave i nikakva realizacija. Na koncu potpuni fijasko ovog ljeta. Aerodrom Sarajevo je već zaprijetio kompaniji sankcijama i to još prije Covida-19. Kakva je trenutno status FlyBosnie na Aerodromu Sarajevo, te kako ocjenjujete njihovo poslovanje?

Aviokompanija FlyBosnia je izmirila sva dugovanja koja je imala prema aerodromu Sarajevo i mi u tom smislu možemo reći da se radi o korektnom poslovnom partneru. Sva pitanja u vezi sa njihovim poslovanjem i dugoročnim planovima su u domenu njihovog rada i ne bih to komentarisao.

 

Toliko diletantizma kakvo nalazimo u poslovanju FlyBosnie još nismo vidjeli i regiji. No, kompanija i dalje posluje. Kako je to moguće? Bilo koja druga kompanija bi već odavno bankrotirala. Neke osobe iz avijacije BiH tvrde da kompanija služi za pranje novca, drugi smatraju da iza njih stoji ogroman kapital Saudijske Arabije koji ih drži na životu i abolira diletantizma, treći tvrde da smo nisu imali sreće ali da će normalizacija prometa iduće godine i njima omogućiti bolje poslovanje. Što je po vama od toga istina?

Ponovio bih da je FlyBosnia za nas korektan poslovni partner i da im želimo stabilno poslovanje, jer nam samo to obezbjeđuje saradnju iz koje možemo imati obostranu korist. Vjerujem da će im normalizacija prometa u sljedećoj godini omogućiti bolje poslovanje.

 

Trenutno su veliki radovi na terminalu Aerodroma Sarajevo. Koji je obujam radova, što se sve radi, koliko će to koštati i do kada bi radovi trebali biti gotovi.

Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta. Proširenjem bi aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje. Konstrukcija vanjskog krova ispred proširenog terminala će sigurno doprinijeti novom ambijentu sarajevskog aerodroma.

Novi dio terminala će za razliku od stare zgrade koja ima dva nivoa imati četiri etaže, odnosno dva sprata s prizemljem i suterenom, a ukupna površina iznosit će oko 10.000 kvadrata. Putnici će dobiti dodatnih 12 šaltera za registraciju. Također se povećava broj izlaza, prostor glavnog hola, preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalna zona i prostorije te VIP salon, kratko rečeno uduplavaju se kapaciteti. Sa novom zgradom, ukupna površina aerodromskog terminala iznosit će oko 19.000 kvadrata, a sama zgrada sada je dugačka oko 120 metara.

Moramo istaći da se ujedno izvode radovi na izgradnji nove zgrade za potrebe OPC-a, čime ćemo obezbjediti nedostajuće kapacitete za operativni centar. Također, u toku je finalizacija projektne dokumentacije za rekonstrukciju/ sanaciju poletno – sletne staze, te nas u narednom periodu očekuje ishodovanje dokumentacije za građenje i raspis natječaja za izvođenje radova.

 

Izokrenuli ste aerodrom naglavačke, višekratno povećali broj putnika, linija i frekvencija, dovršavate novi terminal. Rezultati kakvima se ne može pohvaliti niti jedan drugi direktor aerodroma u ovom momentu. Iskrene čestitke. No, kakvi su Vaši planovi? Gdje je kraj ovom vrtoglavom rastu?

Hvala na čestitkama. Moram istaći da je za ove rezultate zaslužna Uprava aerodroma koja je bila odlučna u namjeri da održi finansijsku i ekonomsku stabilnost kompanije, očuva radna mjesta, povlači promišljene i produktivne poslovne poteze.

Period koji predstoji će također biti veoma izazovan jer su naše intencije usmjerene ka potpunom povratku poslovanja u predpandemijski period.

Međunarodni aerodrom Sarajevo ima pripremljenu desetogodišnju strategiju i projekciju poslovanja. Ukoliko ne bude drastičnih promjena mi bismo se 2023. godine mogli približiti referentnoj 2019. godini. u svim segmentima poslovanja. I za kraj, zaželio bih vama i svim vašim čitateljima mnogo sreće, uspjeha i prije svega zdravlja u ovoj i svim narednim godinama.

 

81 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svaka čast novoj upravi. Aerodroma cvijeta. Mene samo zanima da li se u ovoj strategiji aerodorma planira pista aerodorma produžavati, širiti, da li je plainrano proširenje platforme za velike avione, i da li se planira još nešto raditi na aerodromu ? Lp i sretno

Ali u nekoliko navrata direktor MAS je govorio da poslije izgradnje terminala idu u proširenje platforme za 3 velika aviona tipa a333, a nakon rekonstrukcije piste da slijedi i njeno produženje cca 250 metara

Rezultati kakvima se ne može pohvaliti niti jedan drugi direktor aerodroma u ovom momentu.Sad dijaspora samo iz Svedske ima mogucnost iz vise gradova poljetati za Sarajevo a to je potez ovaj sa Wizz airom koi se povukao, i zato hvala razumnoj sadasnjoj upravi aerodroma Sarajevo.To je prava destinacija pa ce zato i biti nagradjena sa punijim budzetom na kraju godine.Velika sansa koju netreba olako izgubiti.Sretno nam bilo!

Drzava nije nista direktno platila ona se samo odrekla takse uvedene u svrhu razvoja civilnog zrakoplovstva. Novac prikupljen od ove takse se potom dijelio gubitasima kao sto su mostarski aerodrom i trosio na nedovoljno osmisljene projekte kao sto je bihacki aerodrom.
Puno vise koristi ce biti od novca koji je u ovoj godni ulozen u sarajevski aerodrom – Sarajevo u narednih 7 godina treba prestici Zagreb po broju putnika.

Ne znam odakle vam podatak da je Aerodrom Sarajevo ove godine dobio ikakav novac iz proracuna drzavnih ili entitetskih. Sav novac koji je aerodrom zaradio ostao je tamo ali nikakvog upumpavnja dodatnog novca nije bilo.- to je vrlo znacajno za spomenuti i naglasiti.

Mislim da je rast Sarajeva tek pocelo i izvjesno je da ce Sarajevo u narednom periodu sustizati Zagreb po broju putnika i u konacnici ce ga i preteci (moja prognoza u sljedecih 7 godina).

I tvoji preci su promijenili religiju i prihvatili hriscanstvo i ja ni njima a ni tebi to ne uzimam za zlo.
Mnogo si pseudohistorijskih cinjenica naveo u svom kratkom postu koje ne zavredjuju da ih se opovrgava a i ovo nije mjesto za to. Ali je cinjenica da vecina Sarajlija ne bira Air Serbiju kada zele da putuju a isto je tako cinjenica da je Srbija bila sponzor trogodisnje opsade Sarajeva i da se toga svaki posten stanovnik Srbije stidi.

Imate problema sa forum softverom koji koristite. Ovaj post je bio odgovor na jedan uvredljiv komentar korisnika Super Portak i uopste se nisam htio upustati u dalju raspravu. Anyway, oprostite na off topic.

Vjesto izbjegavanje odgovora na temu FlyBosnia…izgleda da su svi u talu.

Nije nikakvo izbjegavanje, već maksimalan odgovor kojeg direktor aerodroma može dati o poslovanju bilo koje aviokompanije:

– nemaju dugovanja
– dobra saradnja
– nadamo se da će uspjeti

Iznimno profesionalne izjave kroz cijeli interview, za razliku od prethodnika.

Samim tim je razočaravajući uvodni dio teksta o navodnom skandalu koji je pratio Bajićevo imenivanje, s obzirom da je jedino takav “skandal” bio u očima njegovog prethodnika, običnog stranačkog uhljeba koji je zamalo ugasio aerodrom za sva vremena, a čija je jedina veza sa aerodromom prije imenovanja bila da je par puta ispratio rodbinu.

Možete li podsjetiti o kojem skandalu pričamo? Znam samo za spin prethodnog direktora koji je sebe pokušao predstaviti kao experta a imenovanje Bajića kao političko, premda je u stvarnosti sasvim obrnuto

Tocno. Ali tipicni diplomatski odgovor. Svima jasno da je nesto tu itekako mutno. Stalno se jedni te isti ljudi vrte u krug. A do skora FlyBosnia im je bio “trn” u oku…sad odjednom sve placeno, a firma ne posluje 2 g zbog pojedinih “strucnjaka”. Tako da po odgovorima sve se da zakljuciti.

Pa mislim da je sve kristalno jasno…
Imali su letenje ali wet lease…😁i tako 20′ , 21′ …😄, ne isplacene place radnicima, čudni ugovori sa Onurom…CEO, dode 2 -3 meseca pa dobije otkaz…

Dogodine pompozna najava , brdo aviona, linija, …i onda Jun, i nista

U FlyBosnia novac je od starta najmanji problem, ono je što gledamo od samog početka je potpuno negativna kadrovska selekcija, oslonjena na ljude koji nemaju doslovno nikakvo iskustvo u aviokompanijama

Istina za kadar, ali misljenja sam da je novac takoder problem itekako. Sobzirom na dugovanja radnicima i niz drugih stednji koje su provodili…

sve je to isti vlasnik odnosno pitaju se isti ljudi

SDA

Odlično! Drago mi je vidjeti da napreduju, pogotovo ovo za legacy carriere. Imam jedno pitanje za Vas, da li Aerodrom Sarajevo planira letove za Rusiju, jer navodno je S7 želio letiti za Domodedovo, ali ništa se nije dogodilo, a za Sankt Petersburg nema nikakvih planova. Pitam jer smo jedina ex-yu zemlja bez letova za Rusiju. Hvala Vam na ovom članku.

kad bi AIr Serbia usla u SkyTeam i postala feeder za ovaj dio Evrope (ogromna je rupa koju Tarom ne popunjava, slicno je s OneWorld), SJJ bi dosta moglo da profitira od 2-3 dnevna leta ka BEG, pogotovo s avionima s vecim kapacitetom (ili baziranjem jednog aviona cak), nekako mi se cini da tu sansu Croatia nikad nije iskoristila. sta mislite?

Vecina Bosanaca ne zeli putovati sa Air Serbia i nema konekcije sa Beogradom pa mislim da vise od jednog dnevnog leta prema ovom gradu u ovom trenutku nema ekonomske opravdanosti.

komentator i nije pricao o ovom trenutku. prva recenica vam takodje nije tacna, odnosno bar deo sa konekcijama, ovo oko preferencija prema JU ne znam, ali mi svakodnevni let za sarajevo ne ide bas u prilog toj tezi

Mislim da i u narednim godinama Air Serbia nece imati mnogo uspjeha u Sarajevu. Zbog dobro poznatih razloga vecina ljudi iz Sarajeva izbjegava da koristi usluge ovog avioprevoznika.

Vi meni djelujete vise kao da ste zoomer nego neko ko ima puno vise iskustva i prije svega znanja o prostoru na kome zivi. Zar vam ljudi trebaju ukazivati na nesto sto se ne tako davno desilo i bilo planetarna tragedija.
Proteci mora jos vremena da rane zarastu a dotad na sarajevskom aerodromu mnogo vise ce biti letova evropskih i bliskoistocnih kompanija a vrlo malo letova Air Serbie. Mislim da je to i normalno jer ne mozete jedan dan slati bombe koje se ispaljuju na grad a sutra tim istim ljudima prodavati jeftine letove.

Ne lupaj. Da je Air Serbia više posvećena sarajevskom aerodromu, više putnika bi imali. Ponuda-potražnja, konekcije, cijene, to su jedine stvari kojima se putnici bave kada kupuju karte.

Ne lupaj. Naravno da cijena nije jedini faktor koji putnik razmatra. Ja sam ti naveo jedan koji je svima koje poznajem i meni presudan.

Mozda je cijena presudni faktor autoru clanka i jos nekim (brojnim) kategorijama ljudi. Sarajevo je specificno po mnogocemu pa i po pitanju kako ljudi putuju i kome daju povjerenje kad organizuju putovanje.

A mozda zato sto je Srbija podrzavala opsadu Sarajeva koja je trajala vise od 1000 dana. Znate li da ti ljudi koji su trpili sav taj teror jos uvijek zive u toj zemlji i ne mogu to zaboraviti pa sjesti u avion Air Serbie. Ti ljudi radije koriste usluge Austriana, Turkisha, Lufthanse cak iako je to puno skuplje.
Ovo pise neko ko je prosao kroz sve to.

ma naravno. izgleda da svakog dana na svim dnevnicima treba ponavljati da se rat zavrsio. dobro vece, postovani gledaoci, rat se zavrsio pre 26 godina. deca koja se ne secaju rata vec imaju svoju decu. to sto je vasa generacija imala problem je vas problem. mi idemo dalje

Stanovnici Hrvatske mogu raditi sta god im je volja. Ne moze im niko zabraniti da putuju sa Air Serbia – ja im to i ne sugerisem niti me to zanima.
Ako zele mogu se ponovo ujediniti i nazivati se bracom, mogu u svojim supermarketima kupovati robu samo iz Srbije, svoje telekomunikacije dati pod kontrolu Vucica, pokloniti Croatiu Air Serbiji itd. I don’t care.
Medjutim, vecina Sarajlija bojkotuje Srbiju na sve nacine I mislim da je to opravdano.

Kakav sovinista.

Od nekoliko mojih prijatelja koji su ovog leta bili u Hrvatskoj, mogu Vam reći, da su sve najbolje utiske poneli sa sobom. I da su puno dobrih ljudi upoznali i da su se prema njima odnosili mnogo mnogo bolje nego prema drugim strancima. Da ne kažem da su bilii privilegovani.
Tako da ne treba Vi da brinete za obične male Srbe i Hrvate. Biće to za par decenija odlično partnerstvo i dobrosusedstvo, čak i na političkom nivou, kao što je već sada na nivou običnih ljudi.
A Vi slobodno živite u mržnji…

Bravo,,,Ako ne zajedno onda kao dobri susjedi,komsije, privrednici,

Kako onda da Srbi u Bosni i Hercegovini vjeruje aerodrumu Sarajevo Kad tako kazete za Air Srbija,,

Da vi znate koliko su Srbi propatili radi Hrvatske i BiH, pa nikom ništa. Ovo je običan hejter. Znam masu ljudi koji putuju sa JU

ja te razumem druze ali i po mojoj tada 15-ogodisnjoj glavi su padale bombe. ok 78 dana je manje od 3 godine ali da li treba ja sada da hejtujem nemacke, holandske, francuske i cije sve ne aviokompanije. prijateljski savet: biraj bitke

E moj jarane, ne znas ti sta je bombardovanje i teror koji su Bosanci predeverali. Opsada Sarajeva je bio vise kao neki veliki konc logor iz kojeg izlaza nije bilo. Mi tu bitku nismo birali ali smo je izdrzali.
Izbor sa kojom kompanijom cemo letjeti je mnogo manje izazovna bitka I bez velikih gubitaka vjerujem da ce bojkot Air Serbie u Sarajevu dugo potrajati.

a ja vam zelim sto vise gostiju iz beograda i naravno sto vise sarajlija u beogradu

I ja mislim da je dobro da u Sarajevu ima sto vise turista iz Srbije koji ce puniti proracun. Trenutni broj letova Air Serbije se cini dovoljnim da preveze sve one turiste koji zele da doputuju zracnim putem.

Ne verujem da se radi o nekom bojkotu. Er Srbija ima više letova za Sarajevo nekog za Banju Luku. Da je bojkot u pitanju, ne bi tako bilo.

Banjaluka ne moze trenutno generisati toliko prometa koliko Sarajevo i u ovakvim uslovima to moze. Razlozi se mogu pronaci prije svega u tome sto je Sarajevo demografski i ekonomski u znacajnoj prednosti a i administrativni je centar drzave.
Licno me ne iznenadjuje porast broja putnika na Sarajevskom aerodromu i tek ocekujem veliki bum u narednim godinama kada jos neki LCC baziraju svoje avione.
Ne mislim da ce Beograd biti aerodrom sa kojim ce Sarajevo biti ikada znacajno povezan i ciji ce putnici feedati letove Air Serbije ili nekog drugog prevoznika.

Nacional-šovinizam je privilegija bijednih. A ti razmisli.

Vjerovatno im smeta ATR72 hahahhahah

Bio sam ironičan.stvarno ne mogu da vjerujem šta ljudi pišu!!Ne znam što se ne pitaju da li se radnici bune da za istu platu rade više saobraćaja za istu platu? MAS zaradi vise para od 4 mjeseca od bliskoistočnih aviokompanija,nego cjelogodišnje letenje wizz?!Raspravu treba u tom pravcu usmjeriti.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!